واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نگراني اعضاء جديد اتحاديه اروپا
پس از گردهمآيي سران آلمان فرانسه انگليس ايتاليا روز يكشنبه 27 كشور عضو اتحاديه اروپا در بروكسل گرد آمدند تا راههاي مقابله با بحران مالي جهاني را كه قاره اروپا نيز گرفتار آن شده است بررسي كنند. ضمن اينكه ممالك اين اتحاديه داراي وابستگي دروني با يكديگرند همه اعضاء با هدف واحد در نشست بروكسل حضور نيافته بودند.
البته پيش از اين گردهمآيي دولت لهستان نُه عضو اتحاديه را كه با فروپاشي شوروي سابق به عضويت آن درآمدهاند گردآورد تا پيش از شركت در اجتماع سران در بروكسل مشكلات مشتركشان را مطالعه و به يك جمعبندي واحد برسند با اين حال آنچه از نشست بروكسل حاصل شد انتظارات كشورهاي نهگانه را برآورده نكرد.
در اين اجلاس نخست وزير مجارستان با شور و التهاب بيشتري طرح مشكل كرد و اظهار داشت كه بانكهاي ممالك اروپاي شرقي و مركزي نيازمند يك كمك 310 ميليارد يوروئي ميباشند كه اگر اين مبلغ تأمين نشود بحران دومي بوجود ميآيد كه زيانكننده اصلي آن كشورهاي حوزه يورو ميباشند.
روز جمعه گذشته سه بانك بزرگ يعني بانك بازسازي و توسعه اروپا، بانك سرمايهگذاري اروپا، بانك جهاني، صندوق كمك 1/31 ميليارد يوروئي را براي كمك به ممالك اروپاي شرقي تشكيل دادند ليكن نخستوزير مجارستان اين مبلغ را ناچيز توصيف كرده و ضمن تأكيد بر مشكلات بانكها گفته بود كه
صدراعظم آلمان خانم آنگلو مركل ضمن رد تقاضاي نخستوزير مجارستان گفت كه ما بايد كشورها را و مشكلات آنها را مورد به مورد بررسي كنيم و از كليگوئي بپرهيزيم. كشورهاي ثروتمند اروپا همانند خانم مركل از تعهدات جديد خودداري كردند و نخست وزير چك كه كشورش رئيس دورهاي اتحاديه اروپاست تلاش كرد كه از يأس و نوميدي نخست وزير مجارستان بكاهد و با تاكيد بر اينكه هيچ كشوري در اتحاديه اروپا در ميانه راه رها نخواهد شد سعي كرد كه جو را آرام كند.
واقعيت اين است كه نه عضو جديد اتحاديه كه پس از فروپاشي شوروي سابق براي عضويت در اتحاديه اروپا تن به پذيرش مدل اقتصاد سرمايهداري ليبرالي دادند داراي اقتصاد آسيبپذيرند. و اين باور اوليه آنها كه با عضو شدن در اين تشكل اروپائي ثروتمندان به كمك آنها خواهند شتافت با مانع برخورد كرده بخصوص كه در بحران اخير مالي بانكي جهاني بانكهاي آنها بشدت صدمه ديدهاند و پولهاي آنها در مقابل يورو ارزش خود را از دست داده و بدهي آنها به بانكهاي كشورهاي ثروتمند بالاتر رفته است. شماري از اين كشورها هم به بانكهاي اروپائي بدهكارند و هم از صندوق بينالمللي پول وام دريافت كردهاند و تقاضاي 310 ميليارد يوروئي نخست وزير مجارستان در واقع براي رفع مشكلات بانكي اين نه كشور صورت گرفته است.
اتحاديه اروپا براي مقابله با بحران جهاني بوجود آمده يك بسته نجات 380 ميليارد يوروئي تخصيص داده و در كنار اين مبلغ 17/3 تريليون يوروئي نيز براي تضمين بدهي بانكها لحاظ كرده تا گردش اعتبارات بانكي را سهولت بخشد.
شماري از تحليلگران در اتحاديه اروپا و خارج آن باور دارند كه بحران موجود باعث تقويت نيروهائي شده است كه علاقمند به ايجاد رقابت در درون اتحاديه اروپا ميباشند و تلاش دارند كه سياست حمايتگرانه را در پيش گيرند.
تصميم رئيس جمهور فرانسه كه كمك دولت فرانسه به آن دسته از صنايع اتومبيلسازي اعطا ميشود كه واحدهاي صنعتي خود را در سرزمين مادر تعطيل نكنند و كارخانجات خود را به ممالك ديگر انتقال ندهند يك اقدام حمايتگرانه تلقي شده. آقاي سركوزي در اجلاس بروكسل اظهار داشته است كه او نگفته است فرانسوياني كه كارخانجات اتومبيلسازي را به كشورهاي ديگر منتقل كردهاند بايد اين واحدها را تعطيل كنند و گفته او بهمعناي حمايتگري نميباشد با اين حال ممالك اروپاي شرقي بخصوص آنهائي كه در زمره 16 كشور حوزه يورو قرار ندارند كمكم به اين نتيجه ميرسند كه در وضعيت بحراني كشورهاي ثروتمند به فكر حل مشكلات خودشان ميباشند و عنايت خاصي به آنها ندارند.
اروپائيان با تشكيل اجتماعاتي نظير گردهمآئي بروكسل هم ميخواهند براي مدل سرمايهداري ليبرالي كه به بن بست رسيده راهحل پيدا كنند و هم علاقمندند كه براي اجراي20 G لندن كه عنقريب تشكيل ميشود موضع واحدي در قبال آمريكا و ديگران اتخاذ كنند. مشكل اتحاديه اروپا تنها نامتجانس بودن اقتصاد كشورهاي عضو آن نميباشد بلكه نُه كشور رها شده از قيد و بند شوروي سابق فرصت بيشتري را ميطلبند كه اقتصاد خود را با واقعيت سرمايهداري آزاد تطبيق دهند منتها بدشانسي آنها در اين است كه اين مدل اقتصادي كه آنها فكر ميكردند در مقابل مدل ماركسيستي معجزهگر خواهد بود نيز با مشكل مواجه شده و اين ممالك، هم بايد پياز را بخورند و هم چوب را. البته اين واقعيت نيز وجود دارد كه مشكلات اقتصادي اين نه عضو جديد با برداشته شدن مرزها تا حد زيادي به كشورهاي اروپاي غربي و شمالي نيز منتقل شده و ميليونها تن از اتباع اين كشور نهتنها بخشي از بازار كار را در ديگر كشورهاي حوزه شنگن را اشغال كردهاند بلكه حضور اتباع بيكار آنها در كشورهاي عضو قديميتر معضلات اجتماعي و فرهنگي و حتي امنيتي زيادي ايجاد كرده است. به همين خاطر است كه ممالكي نظير آلمان علاقمند بودهاند كه با كمكهاي اتحاديه در اين كشورها كار ايجاد كنند كه اتباع فقير آنها راهي ممالك ثروتمند اروپا نگردند.
جمعه|ا|16|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]