واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اروپا، روسيه و بحران گاز
بحران گازي كه اتحاديه اروپا در هر زمستان با آن روبرو ميشود، كشورهاي عضو را واداشته است كه جايگزينهاي جديدي را براي تامين گاز مورد نياز خود تدارك ببينند.
در همين زمينه، يك عضو پارلمان جمهوري چك خواستار آن شد كه كشورش به عنوان رياست دورهاي اتحاديه اروپا، همكاري نزديكي را با عراق در زمينه انرژي آغاز كند.
كه به تازگي از عراق ديداري داشته همچنين افزوده است: عراق ميتواند در طول پنج سال آينده يكي از تامين كنندگان گاز اتحاديه اروپا باشد و وابستگي ما به گاز روسيه را كاهش دهد.
تامين امنيت گازي در حال حاضر يكي از مهمترين مشكلات اتحاديه اروپا است، به ويژه آنكه در چند سال اخير بحران ترانزيت گازي بين روسيه و كشورهاي همجوارش، مشكلات زيادي را براي كشورهاي اتحاديه اروپا به وجود آورده است.
مشكلات گازي اين اتحاديه در حالي موجب نگراني اعضا شده است كه در حال حاضر دو طرح تامين انرژي اين اتحاديه شامل طرح و نيز پيمان گازي اتريش با ايران به دلايل فني و سياسي، مسكوت مانده است.
دست اندركاران ناباكو، مهمترين مشكلاتي كه مانع از اجرايي شدن اين طرح شده است را مانعتراشي و عدم توافق برخي كشورها از جمله تركيه در زمينه بهاي ترانزيت ذكر ميكنند.
براساس طرح ناباكو، گاز كشورهاي درياي خزر، از جمله ايران از طريق خط لولههاي تراتزيت از طريق كشورهاي تركيه، بلغارستان، روماني و مجارستان به اتريش ميرسد و سپس در اختيار ساير كشورهاي اروپايي قرار ميگيرد.
براساس پيمان گازي اتريش با ايران كه در حال حاضر مشكلات سياسي مانع از عملياتي شدن آن شده است، بخشي از گاز مورد نياز اتحاديه اروپا از طريق اتريش از ايران خريداري و در اروپا توزيع ميشود. شركت صنايع گاز اتحاديه اروپا (يوروگاز) پيش از اين اعلام كرده بود كه نياز گازي اين اتحاديه تا سال 2030، بيش از 43 درصد افزايش خواهد يافت.
در همين حال براساس پيشبينيهاي كميسيون اروپا، ايران تا اين سال ميتواند سهمي 15درصدي در تامين نياز كشورهاي عضو اين اتحاديه داشته باشد.
زواياي ديگر مناقشه
از جانبي ديگر، تحليلگران گفتند؛ مناقشه گازي روسيه و اوكراين نشان داد كه اتحاديه اروپا بايد مشاركتي قوي با روسيه برقرار كند و براي كمك به نوسازي و ثبات اوكراين بكوشد.
مناقشه گازي روسيه و اوكراين زماني تشديد شد كه اوكراين تاييد كرد كه مانع عرضه گاز روسيه به اروپا از خاك اين كشور شده است. توقف شش روزه صادرات گاز روسيه به اروپا باعث شد كه صدها هزار اروپايي در سرماي زمستان با قطع گاز روبرو باشند.
با اين وجود، تحليلگران غربي معتقدند كه اين مناقشه ميتواند در آينده به يك سردي روابط مانند دوران جنگ سرد تبديل شود. از زمان مناقشه گازي روسيه و اوكراين و قطع جريان گاز طبيعي روسيه به اروپا از خاك اوكراين، رهبران اروپايي بارها تاكيد كردند كه اعتبار روسيه و اوكراين به عنوان شركايي معتبر در معرض خطر قرار گرفته است. به هرحال مناقشه روسيه و اوكراين در مراحل بعدي حل شد، اما اوكراين در آغاز علت توقف ارسال گاز به اروپا را شرايط غيرقابل قبولي خواند كه شركت روسيه براي ترانزيت گاز از خاك اوكراين در نظر گرفته است و روسيه نيز اوكراين را به مانع تراشي در اين راه متهم كرد.
در همين حال با بالا گرفتن تنش ميان روسيه و اوكراين برسر مناقشه گازي، رئيس كميسيون اروپا با ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه تلفني گفتگو كرد تا ناخرسندي اتحاديه اروپا را از اين بحران به اطلاع وي برساند.
وي خاطر نشان ساخت كه حتي در بدترين روزهاي جنگ سرد نيز شوروي سابق از ابزار قطع صادرات گاز به اروپا كه يك چهارم نياز خود را از منابع گازي روسيه تامين ميكند، استفاده نكرد.
در مقطعي از مناقشه روسيه و اوكراين، قراردادي ميان اتحاديه اروپا، روسيه و اوكراين براي نظارت اتحاديه اروپا بر روند انتقال گاز روسيه به اروپا از خاك اوكراين امضا شد كه راه ازسرگيري صادرات گاز روسيه به اروپا را هموار كرد.
روسيه اعلام كرد كه خواهان اجرايي شدن اين قرارداد و استقرار ناظران اتحاديه اروپا قبل از ازسرگيري صادرات گاز است.
امضاي اين قرارداد پس از گفتگوهاي ولاديمير پوتين نخست وزير روسيه با نخست وزير جمهوري چك كه كشورش رياست دورهاي اتحاديه اروپا را برعهده دارد صورت گرفت. روسيه با قطع ارسال گاز به اروپا از خاك اوكراين نگرانيها را در اروپا در فصل سرما افزايش داد.
روسيه پيشتر از اتحاديه اروپا خواسته بود بر عبور گاز صادراتي روسيه از اوكراين براي انتقال به اروپا نظارت كند. روسيه، اوكراين را به سرقت گاز صادراتي به اروپا كه از خاك اين كشور عبور ميكند، متهم كرده بود. سخنگوي شركت روسي گاز پروم گفت: از آنجا كه اوكراين اجازه نميدهد شركت گازپروم بر روند انتقال گاز روسيه به اروپا از خاك اوكراين نظارت كند، اتحاديه اروپا بايد وارد عمل شود تا بر عبور گاز صادراتي روسيه از خاك اوكراين نظارت داشته باشد. وي گفت: اوكراين بخشي از گازي را كه از روسيه به مقصد اروپا ارسال ميشود و از خاك اوكراين ميگذرد، به سرقت ميبرد.
آمريكا و اتحاديه اروپا از روسيه و اوكراين خواستند اختلاف خود را برسر عرضه گاز از طريق مذاكره و بدون ايجاد مشكل براي مشتريان اروپايي حل كنند.
به دنبال اقدام روسيه در قطع ارسال گاز به اوكراين و متعاقب آن قطع عرضه گاز روسيه به اروپا، جمهوري چك به عنوان رئيس دورهاي جديد اتحاديه اروپا، تلاشهاي گستردهاي را براي ازسرگيري انتقال گاز روسيه به اروپا آغاز كرد.
روسيه تا اول ژانويه براي اوكراين ضرب الاجل تعيين كرده بود كه بدهي دو ميليارد دلاري خود را بپردازد و هشدار داده بود كه در غير اين صورت با توقف صادرات گاز روسيه به اين كشور روبرو خواهد شد.
رئيس گازپروم نيز گفته بود گازپروم تمام سعي خود را به كار خواهد گرفت تا از هر گونه اختلال در عرضه گاز به اروپا جلوگيري كند.عاقبت بحران صادرات گاز به اروپا با امضاي توافقنامهاي ميان پوتين و تيموشنكو نخستوزيران روسيه و اوكراين به پايان رسيد و روسيه صادرات گاز به اروپا را از سرگرفت، اما اين سئوال همچنان براي اتحاديه اروپا باقي است كه آيا اين آخرين بار بود كه از انرژي به عنوان سلاحي سياسي استفاده ميشود؟
منبع: ايرنا
جمعه|ا|11|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]