واضح آرشیو وب فارسی:فارس: موفقيت استاد دانشگاه قم در تهيه نانوساختار دياكسيد سرب
خبرگزاري فارس: عضو هيئت علمي دانشگاه قم با انجام پژوهشي در قالب رساله دكتراي تخصصي شيمي، سنتز دياكسيد سرب با ابعاد نانومتري و كاربرد آن در باتري سرب ـ اسيد را بررسي كرد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي دانشگاه قم، شهرام قاسميمير اظهار داشت: دياكسيد سرب يك ماده الكترودي ارزان قيمت است كه هدايت الكتروني بالا و پايداري خوبي در محيط اسيدي دارد.
وي اضافه كرد: دياكسيد سرب در موارد گوناگون الكتروشيميايي و صنعتي همچون ماده فعال مثبت در باتريهاي سرب ـ اسيد، اكسيداسيون تركيبات آلي در فاضلاب و به عنوان الكتروكاتاليست مورد استفاده قرار گرفته است.
اين محقق با بيان اينكه دياكسيد سرب را ميتوان به صورت شيميايي و الكتروشيميايي تهيه كرد، افزود: مورفولوژي و تركيب فاز دياكسيد سرب تهيه شده به پارامترهاي مختلفي همچون شرايط تركيب الكتريكي مانند اسيديته محلول، حضور عوامل شكلدهنده و نوع تكنيك تهيه، وابسته ميباشند، از اين رو در سالهاي اخير تهيه نانو ساختار دياكسيد سرب مورد توجه بسيار قرار گرفته است.
وي خاطرنشان كرد: در بخش نخست از اين پژوهش، نانوپودر دياكسيد سرب توسط تكنيك اولتراسونيك از محلول سوسپانسيوني اكسيد سرب(pbo) به عنوان ماده اوليه، در حضور آمونيوم پرسولفات به عنوان اكسيدان تهيه شد و نانوپودر حاصله توسط ميكروسكوپ الكتروني و پراش اشعه ايكس(XRD) مورد بررسي مورفولوژيكي و ساختاري قرار گرفت و نتايج به دست آمده نشان داد كه شدت و دامنه امواج اولتراسونيك در تعيين اندازه ذرات نقش ايفا ميكنند.
قاسميمير تصريح كرد: نمونههاي دياكسيد سرب(PbO2) تهيهشده تحت شرايط بهينه، داراي ذراتي در گستره 50 تا 100 نانومتر هستند، همچنين طيف پراش اشعه ايكس تشكيل نانوذرات دياكسيد سرب در فرم كريستالي و با ابعاد نانومتري را تأئيد كرد.
وي با اشاره به نتايج حاصله از روشهاي ديگر اين پژوهش گفت: براي تهيه نانوساختارهاي دياكسيد سرب از روشهاي الكتروشيميايي هم استفاده شده و در بخشي از اين روشها، از تكنيك پالس جريان به منظور تهيه نانوذرات دياكسيد سرب بر روي صفحات سربي استفاده شد.
در اين تكنيك در مدت زمانهاي مشخص جريان ثابت به صفحات سربي اعمال ميشود و به دنبال آن در طي زمان آسايش جريان اعمالشده به صفر باز ميشود كه اين فرايند به تعداد دفعات زياد به سيستم اعمال ميشود.
عضو هيئت علمي دانشگاه قم ادامه داد: تصاوير ميكروسكوپ الكترونيك نشان ميدهد كه ذرات دياكسيد سرب حاصله تحت چنين شرايطي داراي مورفولوژي فيبري با قطر متوسط 20 تا 50 نانومتر و طولي در حدود 500 تا هزار نانومتر هستند.
وي با بيان اينكه دياكسيد سرب تشكيلشده به عنوان قطب مثبت در باتريهاي سرب ـ اسيد مورد استفاده قرار گرفته است، اظهار داشت: قابليت ذخيره انرژي باتريهاي سرب ـ اسيد داراي ارتباط نزديك با مورفولوژي مواد كاتدي است.
قاسميمير ادامه داد: نتايج به دست آمده مشخص كرد كه شرايط تهيه دياكسيد سرب به شدت بر روي نتايج مؤثر است، همچنين اطلاعات نشان داد كه ظرفيت و كاركرد باتريها و نيز طول عمر باتري در شرايطي كه از نانوذرات دياكسيد سرب استفاده شود به مقدار زيادي افزايش مييابد.
انتهاي پيام/م20
شنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]