واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ماموريت ناكام مركل در همراه ساختن چين با تحريم ايران
نخست وزير چين درخواست صدراعظم آلمان را براي تحريم نفت ايران رد و تاكيد كرد : پكن با سياسي كردن تجارت و اعمال تحريم هاي غيرقانوني بر ضد كشورها به شدت مخالف است .
ون جيابائو با بيان اينكه چين روابط را با ايران حفظ خواهد كرد ، افزود : راه ديگري جز گفتگو درباره موضوع هسته اي ايران وجود ندارد .
ون جيابائو نخست وزير چين به صدر اعظم آلمان گفته است تحريم ها بر ضد ايران نتيجه اي ندارد و هرگونه اعمال خشونت و تحرك نظامي به آشوب و آشفتگي خاورميانه منجر خواهد شد كه به سود هيچ كشوري نيست.
نخست وزير چين تصريح كرده است : كشورش روابط با ايران را حفظ خواهد كرد و به داشتن چنين روابطي هم نياز دارد.
به عقيده كارشناسان مركل با دو هدف به چين سفر كرده بود يكي متقاعد كردن اين كشور براي مشاركت در برنامه هاي برون رفت اروپا از بحران و دوم مشاركت در تحريم هاي نفتي عليه ايران كه به نظر مي رسد در هر دو مورد با ناكامي مواجه شده است .
مركل روز پنجشنبه در نشست خبري مشترك ، مذاكرات خود را «مذاكراتي طولاني» توصيف كرد كه نشان دهنده اين است كه ون جيابائو نخست وزير چين فشارها براي اعمال محدوديتهاي بيشتر را رد كرده است.
"آنگلا مركل " با اذعان به اينكه چين با تحريم خريد نفت از ايران مخالف است ابراز اميدواري كرده است كه پكن از نفوذش بر تهران استفاده كند .
مركل كه در چارچوب سفري سه روزه ديروز به چين سفر كرده است اميدوار است شوراي امنيت سازمان ملل متحد بتواند با اجماع قطعنامه اي در خصوص مسئله ايران صادر كند.
پيش از اين نيز وزيرخزانه داري آمريكا ، وزيرخزانه داري انگليس ، هنري كسينجر وزير امور خارجه اسبق آمريكا وچند مقام غربي ديگر براي وارد كردن فشار به چين براي همراه كردن پكن در تحريم هاي ضد ايراني به چين سفر كرده بودند.
چين دومين مصرف كننده بزرگ نفت در جهان و بزرگترين خريدار نفت خام ايران است و از مدتها پيش با تحريمهاي يكجانبه بر ضد بخش انرژي ايران مخالفت و تلاش مي كند تنشهايي را كه عرضه نفت را تهديد مي كند كاهش دهد.
"فريدون خاوند" تحليلگر مسايل اقتصادي و استاد اقتصاد دانشگاه در پاريس گفت : حضور آلماني ها در پكن به اين معني است كه آنها در پي استفاده از روابط اقتصادي بسيار مهم خود با چين هستند تا راه حلي در مورد مسايل ايران پيدا كنند.
وي با بيان اينكه چين در حال تبديل شدن به شريك اقتصادي آلمان به عنوان غول بزرگ اقتصادي اروپا و كشوري است كه رهبري اتحاديه اروپا را تقريبا به طور مطلق در اختيار دارد گفت : حدود پنج هزار شركت آلماني در چين هستند بنابراين ؛روابط با آلمان براي چيني ها بسيار اهميت دارد بخصوص از اين نظر كه آلماني ها هم از چين مي خواهند نه تنها از نظر بازرگاني بلكه به لحاظ سرمايه گذاري در اروپا حضور پيدا كنند و صدر اعظم آلمان مي خواهد با استفاده از مجموعه اين برگ هاي برنده ، نظريات خود را با رهبران چين مطرح كند.
اين تحليلگر ادامه داد: صدر اعظم آلمان به رهبران چين حتماً خواهد گفت كه حفظ امنيت و آرامش در منطقه خاورميانه و خليج فارس به سود چيني ها هم خواهد بود و اين كشور كه تبديل به غول بزرگ اقتصاد جهاني شده بايدو در عرصه سياست و اقتصاد بين المللي هم مسئوليت هاي بيشتري را بر عهده بگيرد.
او با بيان اينكه چين در صورت وقوع كمترين حادثه در تنگه هرمز يكي از قربانيان اصلي خواهد بود؛ گفت : "مركل " دلايلي دارد كه بر اساس آن ازچيني ها بخواهد به ايران فشار وارد كنند تا اين كشور وادار شود گوش شنواتري نسبت به روابط با غرب داشته باشد .
خاوند افزود : هرچند چيني ها با حفظ روابط كنوني با ايران مي توانند از اين كشور در برابر غرب و از غربي ها در برابر ايران استفاده كنند اما "مركل " هم استدال هاي خودش را در مقابل پكن دارد.
نقش چين در شكستن تحريم هاي غرب عليه ايران
با گسترش يافتن فشارها و تحريمهاي شكلي و تبليغاتي غرب عليه ايران در چند هفته گذشته، مسئلهاي كه بار ديگر اذهان و افكار عمومي را در داخل و خارج از كشور به خود مشغول داشته، آينده مناسبات و روابط بينالمللي ايران در صورت اجرايي شدن قطعي اين تحريمهاست.
در حالي كه عدهاي برآنند كه كشور چين مانع از اجراي كامل اين تحريمها خواهد شد، برخي ديگر با اشاره به تجربه تاريخي و نوع مناسبات تهران با پكن بر اين نظرند كه اين كشور نه تنها در فرآيند تحريم و انزواي احتمالي ايران، در كنار تهران نخواهد بود، بلكه خود نيز در اين امر مشاركت خواهد كرد.
جمهوري خلق چين با وجود حجم عظيم مبادلات اقتصادي با ايران و رويكرد جهان سومگرايانه و حمايت از كشورهاي در حال توسعه در چشمانداز سياسي خود، هيچگاه منافع عظيم اقتصادي و بدهبستانهاي سياسي خود با غرب، بويژه آمريكا را فداي ايران نخواهد كرد.
گر چه پكن با هر دو سوي مناقشه مبادلات گستردهاي دارد، اما نخبگان اين كشور از اين امر نيز آگاهي دارند كه حمايت از ايران در برابر غرب شايد در كوتاهمدت راهگشاي برخي مواضع آنها باشد، اما منافع بلندمدت و پردامنه آنها را در عرصه منطقهاي و بينالمللي هيچگاه تامين نخواهد كرد؛ اين وضعيت آن قدر بديهي است كه ارائه تفسيرهاي مغاير با آن از سوي برخي گروهها و به ظاهر ديپلماتها و سياستمداران به نوعي مصداق چشم بستن بر روي واقعيات است.
بهطور كلي يكي از كشورهايي كه همواره با تحريمهاي يكجانبه بينالمللي عليه ايران به رهبري ايالات متحده مخالفت كرده، كشور چين است.
در دور جديد اين تحريمها نيز كشور چين مخالفت خود را با اين تحريمها اعلام كرده و تاكيد كرده است كه مخالف برتر قرار دادن يك قانون داخلي بر قوانين بينالمللي و تحميل تحريمهاي يك جانبه عليه ديگر كشورهاست. علاوه بر اين، چين در پرونده هستهاي ايران سعي كرده است تا گفتمان حل و فصل اين مسئله را از راه گفتوگو و مذاكره در دستور كار قرار بدهد. با اينكه چين از سال 2005 تاكنون از تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل به شكلي صوري حمايت كرده، اما اين كشور با كاهش شدت اين تحريمها در بررسيهاي شورا و همچنين اعمال ضعيف و گاه به گاه آنها از اهميت اين تحريمها عليه ايران كاسته است.
در حوزه اقتصادي چين همواره يكي از شركاي اقتصادي عمده ايران بوده است. چينيها به كرات مخالفت خود را با اعمال تحريمهاي اقتصادي عليه ايران اعلام كردهاند.
از نظر مقامات چين، ايران و چين تعاملات تجاري و انرژي روابط عادي و آشكاري با هم دارند كه با قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل مغايرت ندارد و اين تعاملات نبايد با اعمال تحريمهاي غرب، تحت تاثير قرار گيرد.
در ارتباط با مناسبات اقتصادي ايران و چين، نكتهاي را كه بايد در در نظر گرفت اين است كه چين بزرگترين واردكننده نفت از ايران است و در سال 2011، 22 درصد از منابع توليدي جمهوري اسلامي را خريداري كرده است. طبق آمارافزايش تجارت چين با ايران، از 30 ميليارد دلار در سال 2010 به 40 ميليارد دلار در سال 2011 رسيده است كه حاكي از اهميت ايران براي چين است.
اگر چين بخواهد همچنان به مخالفت با اعمال تحريمهاي اقتصادي عليه ايران بپردازد بايد فشارهاي اعمالي از طرف امريكا را پشت سر بگذارد.
تاكنون با وجود تلاشهاي امريكا براي همراه كردن مقامهاي چين با تحريم نفتي ايران، پكن مخالفت خود را با تحريمهاي يكجانبه عليه تهران اعلام كرده است.
آنچه واقعيت دارد اين است كه دولت چين به ملاحظات بلندمدت و اساسي فكر ميكند و بهطور مستقل تصميمگيري ميكند، بنابراين درباره تحريم بانك مركزي و تحريم نفتي، اقدام خاصي نخواهد داشت و در نهايت در تحريم غربيها عليه ايران شركت نخواهد كرد.
البته در سياست بينالملل هيچ امري غير ممكن نيست و اين احتمال نيز وجود دارد كه سرانجام چينيها نيز به صف تحريمكنندگان ايران بپيوندند.
چين به دلايلي از جمله وجود رقابت با امريكا نميخواهد هزينه زيادي را در بحث ايران تحمل كند و سعي ميكند كه از ايران و ساير كشورهايي كه با امريكا دچار مشكل هستند به عنوان يك كارت در بازي با امريكا استفاده كند.
دولت چين با انتشار بيانيهاي برمخالفت شديد و قاطعانه خود با تحريمهاي يكجانبه غرب عليه ايران تاكيد كرد. دولت چين مخالفت قاطعانه خود را با تحريم آمريكا عليه يك شركت چيني طرف قرارداد با ايران ابراز داشت و اين تحريمها را گامي غيرعاقلانه توصيف كرد.
ايران سومين كشور صادر كننده نفت به چين است كه با صادرات روزانه 420 هزار بشكه نفت خام به اين كشور 13 درصد از كل واردات نفت خام چين را در دست گرفته است. بر اساس گزارش اقتصادي منتشر شده توسط انستيتو تحقيقات ملي نفت چين، صنايع اين كشور طي سال 2011، 20 ميليارد دلار نفت از ايران خريده اند كه نسبت به سال 2010 روند افزايشي 84.5 درصدي را نشان مي دهد .
چين براي برقراري ارتباط با ايران دو هدف مهم دارد. اولين هدفش برقراري روابط با قدرتهاي بزرگ خاورميانه است. اين هدف كه ريشه در منافع ژئواستراتژيك چين دارد، بر دستيابي نفوذ در مناطق مورد اهميت براي ايالات متحده آمريكا تمركز دارد.
دومين هدف كه جنبه اقتصادي دارد بر دستيابي به منابع انرژي و يافتن بازارهايي امن براي فروش كالاها تاكيد دارد. منابع نفت و ارزشهاي استراتژريك ايران براي چين حياتي است و شركتهاي چيني بايد در تجارت با بخش انرژي ايران آزادي عمل داشته باشند.
وابستگي چين به بازارهاي دنيا و منابع انرژي نفت و گاز در حقيقت وابستگي آن كشور را در سطح بين المللي بيان مي كند. ايران به عنوان يكي از مراكز بزرگ توليد كننده نفت و گاز طبيعي مي تواند اين نياز حياتي و اصلي چين را برطرف كند.
يكي از نگرانيهاي اصلي چين بسته شدن تنگه هرمز در صورت افزايش فشارها بر ايران است و مقامات چين نگراني خود را از اين مسئله ابراز داشته اند. زيرا در صورت بسته شدن تنگه هرمز توسط ايران صدور منابع نفت خليج فارس به چين با مشكلاتي مواجه خواهد شد و اين عامل باعث افزايش قيمت نفت خواهد شد.
به همين دليل نخست وزير چين تنگه هرمز را مهم ترين راه براي حمل و نقل نفت ناميد. وي گفت: هرگونه اقدام افراطي در رابطه با تنگه هرمز اعم از اين كه از كدام ملاحظه ناشي شده باشد، در راستاي ضديت با منافع مردم جهان قرار خواهد داشت و بايد از مواصلات حمل و نقل از طريق تنگه هرمز دفاع شود.
چين با توجه به نفوذ و قدرت خود در عرصه بينالملل و همچنين به عنوان عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل، ميتواند نقش مهمي در كاهش تحريم ها عليه ايران داشته باشد.
رشد اقتصادي چين، منابع انرژي جديد را در آيندهاي نزديك طلب ميكند و با توجه به نزديكي ايران به چين، ايران ميتواند بازار خوبي براي تأمين انرژي چين باشد.
به همين دليل چين سعي ندارد با تحريمهايي كه از طرف غرب عليه ايران اعمال ميشود همكاري كند.
چين به دليل رقابت با غرب در نظام بينالملل، سعي ندارد كه در مقابل تحريم هاي داخلي غرب عليه ايران و ساير كشورها كرنش نشان دهد. زيرا اين نوعي كوتاه آمدن در مقابل غرب است. چين به دنبال اين است تا در آينده علاوه بر نفت، منابع گاز را نيز از ايران خريداري كند و اين اهميت منابع انرژي ايران براي چين را نشان ميدهد و اين عوامل باعث شده است تا چين در تحريم هاي غرب عليه ايران مشاركت نكند.
جمعه|ا|14|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 296]