واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: درآستانه روز جهاني تالابها اعلام شد: 6سايت تالابي كشور درفهرست قرمزكنوانسيون رامسر
در آستانه روز جهاني تالابها (2 فوريه13/ بهمن) اعلام شد كه همچنان 6 سايت تالابي ايران در فهرست تالابهاي داراي تغييرات شديد اكولوژيك يا «فهرست قرمز» كنوانسيون رامسر قرار دارند و ايران پيشنهاد افزوده شدن يك سايت تالابي جديد را نيز به فهرست تالاب هاي بين المللي جهان ارايه كرده است.
به گزارش ايسنا، ايران بنيانگذار كنوانسيون رامسر (كنوانسيون حفاظت از تالابهاي جهان) است كه در اين فهرست بيشترين تالابهاي ثبت شده به ترتيب متعلق به انگليس، مكزيك و استرالياست.
در حالي كه ارزش اكولوژيك تالابها 10 برابر جنگل ها و 200 برابر زمين هاي زراعي است، تالابهاي 27 كشور در قالب 48 سايت تالابي در فهرست مونترو كنوانسيون رامسر (فهرست قرمز) قرار گرفته اند كه به ترتيب يونان با 7 تالاب، ايران 6 تالاب، جمهوري چك با 4 تالاب، بيشترين مونترو تالابها را دارند. همچنين نام 32 تالاب 20 كشور جهان نيز به دليل بهبود شرايط اكولوژيكي تالابهايشان از اين فهرست خارج شده است.
بر اساس برآورد مركز نظارت و پايش محيط زيست جهاني وسعت تالابهاي جهان 570 ميليون هكتار است كه تقريبا 6 درصد مساحت كره زمين را تشكيل مي دهند. طبق تقسيم بندي كنوانسيون رامسر 42 تيپ تالاب در سه دسته اصلي «تالاب هاي ساحلي دريايي»، «تالاب هاي داخل خشكي» و «تالاب هاي مصنوعي» در جهان وجود دارد و در ايران بيش از 84 تالاب با اهميت بين المللي شناسايي شده است كه از بين آنها تا كنون 24 رامسر سايت با مساحت يك ميليون و 486 هزار و 438 هكتار در كنوانسيون رامسر ثبت شده اند.
اين در حاليست كه به گفته كارشناسان تغييرات كاربري اراضي تالابي، عدم رعايت حق آبه طبيعي محيط هاي طبيعي از سوي مجريان مختلف طرح هاي آبي، عدم ملاحظات زيست محيطي در پروژه عمراني ورود آلاينده هاي مختلف بيولوژيكي، شيميايي و فيزيكي به محيط هاي تالابي، شكار و صيد غيرمجاز، بي رويه و قاچاق، خشكسالي هاي پي در پي كه قطعا بخشي از آن به دلايل تغييرات اقليم در سطح جهاني تاثير مي گذارد و بهره برداري بي رويه از منابع آبي زيرزميني در اطراف تالابها و نجات تالاب هايي مانند اروميه نيازمند عزمي جدي در تمامي بخش هاست.
دكتر فاضل، معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اين كه اخيرا تالاب هاي «آلاگل، آلماگل و آجي گل» از فهرست تالابهاي داراي تغييرات شديد اكولوژيك كنوانسيون رامسر خارج شدند، به ايسنا گفت: ايران در تلاش است تا درياچه زريوار را نيز به فهرست رامسر سايت هاي خود اضافه كند كه در اين خصوص اقدامات لازم انجام شده است.
وي با اشاره به اين كه تالاب به مكاني اطلاق مي شود كه آب عامل اصلي براي محيط زيست گياهي و جانوري آن باشد، افزود: كليه محيط هاي رودخانه اي ، درياچه ها، كرانه هاي ساحلي، جنگل هاي حرا، لجن زارها، تپه هاي مرجاني و محدوده هايي از سواحل درياها و درياچه ها كه عمق آنها در پايين ترين حد جزر بيش از 6 متر نباشد، در زمره تالابهاي طبيعي قرار مي گيرد. همچنين محيط هاي آبي ساخته بشر نيز نظير حوضچه هاي پرورش ماهي و ديگر سدها، كانال هاي آب و غيره نيز در زمره تالابها قرار مي گيرند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به ارزش هاي اكولوژيك و اقتصادي تالابها گفت: توليد و ذخيره سازي آب، حفظ و توسعه تنوع زيستي گياهي و جانوري، مهار سيل و جلوگيري از فرسايش، پالايش محيط، كانون هاي گردشگري، تثبيت آب و هواي محلي بويژه تعديل درجه حرارت، تامين غذا و توليد فراورده هاي شيلاتي و پرندگان (بطوريكه بيش از دو سوم از برداشت محصول ماهي جهان به سلامت مناطق تالابي بستگي دارد) و... از ارزش هاي اكولوژيك و اقتصادي تالابها به حساب مي آيد. وي با اشاره به اينكه ايران بايد در قبال اين كنوانسيون پاسخگو باشد، افزود: اضافه كردن تالاب جديد به اين فهرست نيازمند پذيرش مسووليت جديد است.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اين كه 6 سايت تالابي بين المللي ثبت شده كشورمان در كنوانسيون رامسر در معرض تهديد و تغييرات شديد اكولوژيكي قرار دارند افزود: از 22 تالاب ثبت شده ايران در كنوانسيون رامسر، تالاب هاي «شورگل، يادگارلو و درگه سنگي»، «مجموعه تالاب انزلي»، «شادگان، خورالاميه و خورموسي»، «نيريز و كميجان»، «انتهاي جنوبي هامون پوزك» و «هامون صابري و هامون هيرمند»، 6 سايت تالابي هستند كه در معرض تغييرات اكولوژيكي بوده و به همين دليل در فهرست «مونترو» رامسر قرار گرفته اند.
وي افزود: تالاب هاي «شورگل، يادگارلو و درگه سنگي» به وسعت 2500 هكتار در سال 1990 به دليل احداث سازه هاي آبي و سد حسنلو (سد شورگل) كه موجب شده اين تالاب از آب شور به آب شيرين تبديل شود و ايجاد زهكش سد حسنلو كه باعث خشك شدن تالاب هاي «يادگارلو و درگه سنگي» شده است، همچنين برداشت بي رويه از آبهاي زيرزميني و راندمان پايين آبياري كشاورزي، «مجموعه تالاب انزلي» به وسعت 15 هزار هكتار در سال 1993 به دليل رسوبات ناشي از تخريب جنگل و مراتع بالادست كه موجب كاهش عمق تالاب از 6 به 2متر طي 30 سال گذشته شده است، ورود پسابهاي شهري و صنعتي و كشاورزي و ورود گونه غيربومي آزولا از سوي وزارت جهاد كشاورزي، تالابهاي «شادگان، خورالاميه و خورموسي» به وسعت 400 هزار هكتار در سال 1993 به دليل آلودگي هاي نفتي و زهكش هاي بسيار شور صنايع كشت و صنعت نيشكر جنوب، «نيريز و كمجان» به وسعت 108 هزار هكتار در سال 1990 به دليل خشك شدن تالاب و كمبود آب و بهره برداري از منابع آبي براي كشاورزي و تالابهاي «انتهاي جنوبي هامون پوزك» به وسعت 10 هزار هكتار و «هامون صابري و هامون هيرمند» به وسعت 50 هزار هر دو در سال 1990 به دليل ايجاد سازه هاي آبي در افغانستان، تخصيص آب براي مقاصد شرب و كشاورزي از سوي ايران و افغانستان و ورود ماهي غيربومي «آمور» از سوي شيلات كه نسل ني هاي منطقه را از بين برده است در فهرست مونترو كنوانسيون رامسر قرار گرفته اند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست در خصوص فهرست مونترو كنوانسيون رامسر گفت: تالاب هايي كه دچار تغييرات شديد اكولوژيكي شده اند در مونترو ليست كنوانسيون رامسر قرار مي گيرند كه اين تالاب ها يا دچار دستكاري انسان يا تغييرات اقليمي شده اند كه برگشت به شرايط طبيعي آنها نيازمند اعمال مديريت هاي ويژه در جلوگيري از تغيير كاربري ها و استفاده انساني، تامين حق آبه مورد نياز، عدم تجاوز به عرصه هاي تالابي و... است.
وي با اشاره به اينكه مجموعه سايت تالابي «آلاگل، آلماگل و آجي گل» از فهرست مونترو كنوانسيون رامسر خارج شده اند گفت: در عين حال پيگيري هاي لازم در خصوص خروج سايت تالابي «يادگارلو و درگه سنگي» نيز در حال انجام است كه اميدواريم در سال جاري ميلادي اين مهم محقق شود.
پنجشنبه|ا|13|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]