واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از روند ساماندهي مهرانهرودرودي به سمت بهشت
خبرگزاري فارس: بستر خشك و مهجور قديميترين و در عين حال طولانيترين مسيل رودخانه شهري كشور، تا يك سال آينده به يكي از پديدههاي زيباي طبيعي و شهري تبديل ميشود.
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز، طرح ساماندهي «مهرانه رود» يا همان ميدان چايي از جمله مهمترين پروژههاي شهري تبريز به شمار ميآيد كه در حدود دو دهه ايده و آرزو براي آن متصور است، در نهايت با تلاش مديريت شهري، طرح ساماندهي و جاري ساختن آب در بستر اين رودخانه از حدود يك سال پيش و در حوزه برخي از شهرداريهاي مناطق تبريز آغاز شد.
در نقشه تبريز اين بستر به در ازاي 18 كيلومتر، چون ماري پرپيچ و خم و خاموش شرق شهر را به غرب آن متصل ميسازد، اما اگر آب در دل آن جاري شود همچون خوني كه در شريان موجودي زنده جريان يابد بايد هم اكوسيستم و آب و هواي تبريز را متعدل و مطلوب ميسازد و هم اينكه چشمانداز زيبايي را به آن خواهد بخشيد.
در روزگاري كه اين طبيعيترين پديده شهري و استعداد نهفته آن مورد بيمهري و فراموشي همسايگانش واقع شده بود، آنچه بيشتر به چشم ميخورد تلي از زباله و نخاله بود و پساب و فاضلابي كه بوي تعفن آن، نفس كشيدن را در اطرافش دشوار و پرملال ساخت.
شايد در عبارتي سادهتر همچون افسانهها و داستانهايي نظير «خانه ارواح»، «كلبه فراموش شده» و ... براي اين پديده نيز با توجه به شرايط پيش آمده: به توان «رود فرتوت» يا «مهرانه رود دود گرفته» «مهرانه رود بيمهر» و يا حتي بزرگترين «زباله دان شهري جهان» نام نهاد.
اما اين شرايط را هرگز نه مردم و نه نمايندگان آنها در شوراي شهر و نه مديريت شهري و در راس آنها شهردار تبريز برنتافتند. تا اينكه پس از سالها انتظار و الگوبرداري و شايد كمي هم چشم و چشمي مثبت انگارانه. حالا هم مصمم شدهاند مهرانهرود را زايندهرود دوم ايران كنند. شايد كمي اغراق باشد و هرگز نتوان پل خواجو و سي و سه پل را در اينجا احيا كرد اما خواستن يك آرزو به معني پيمودن نيمه راه رسيدن به آرزوست.
حالا مديريت شهري شهر تبريز، مصمم به جاري ساختن آب در بستر اين رودخانه و ساماندهي بستر آن است.
«ساماندهي مهرانه رود» اول بار به طور جدي در قالب «طرح تبريز 90» مطرح و عمليات اجرايي آن از يك سال پيش آغاز شد. در تعريف و تبيين شيوههاي ايجاد تحول در اين پديده، بحث انتقال آب سد شهيد مدني در بالا دست شهر تبريز مطرح شد. بدين ترتيب بايد در كنار انتقال و حذف زباله و نخاله از بستر اين رودخانه، موضوع جاري ساختن آب سد شهيد مدني نيز مورد پيگيري قرار ميگرفت.
بدين ترتيب با همكاري چند سازمان نظير شركت آب و فاضلاب و سازمان آب منطقهاي مقرر شد، حجم آبي در حدود چهار متر مكعب در ثانيه وارد مهرانه رود شود و در كنار آن شركت آب و فاضلاب نيز نسبت به مهار فاضلاب و پساب خانهها و كارگاههاي جاري در بستر رودخانه اقدام كند.
پيشبيني ميشود مسئوليت شركت آب و فاضلاب در اين زمينه تا يك سال آينده يعني آن زمان كه آب سد شهيد مدني به اين بستر خواهد رسيد به پايان برسد. همزماني اين دو بايد در ضلع سوم يعني ساماندهي بستر و تخليه نخالهها از دل مهرانه رود پيش برود. در قاعده اين مثلث، شهرداري تبريز ( مناطق، 4، 2 و هشت) قرار دارد و شايد بيشترين انتظار و مسئوليت نيز بر عهده اوست.
شهردار تبريز با نگاهي رمانتيك به اين موضوع اميدوار است نوروز سال 89، مهمانان نوروزي تبريز زايندهرودي ديگر را در اين شهر شاهد باشند.
خوش بيني شهردار، چندان دور از ذهن نيست، چرا كه با مشاهده اقدامات صورت گرفته در برخي از مناطق عملياتي مهرانه رود كوي سوي اميدهاي ديرين به يقين تبديل ميشود.
*380 ميليارد ريال هزينه
پيشبيني شهردار تبريز اين است كه با 380 ميليارد ريال به توان اين پروژه را در مقطع بستر به هدف رسانند و در كنار آن نبايد از هزينه 350 ميليارد ريالي مربوط به پمپاژ و آبرساني به بستر مهرانه رود غافل ماند.
اكنون سئوال اين است، آيا اين پروژه ارزش اين همه هزينه را دارد، كارشناسان شهري و حتي زيست محيطي به اين سئوال خوشبينانه و با اميدواري جواب ميدهند. چرا كه جاري شدن آب در دل شهري كه رتبه دومين شهر آلوده كشور را از آن خود ساخته ارزش هر هزينهاي را دارد.
بي ترديد جاري شدن آب در مهرانه رود، وضعيت آب و هوايي و اكوسيستم شهر را تا حدودي تغيير خواهد داد و شدت و حدّت هوا را تعديل خواهد كرد.
در كنار آن، و براساس آنچه كه در افواه عمومي، باور مردمي و ضرب المثلهاي ايراني به ياد داريم، «آب آباداني است!» هر جا آبي است، آباداني نيز خود به خود جاري است.
با جاري شدن آن در اين بستر شاهد ياري طبيعي و چشمانداز زيبايي خواهيم بود كه ميتواند با خود مشاغل و حرف مختلف را با خود به همراه بياورد و اين موضوعي است كه در كنار توجه به خلق نشاط و شادي و اميد در دل شهروندان، از آن به عنوان تقويت زيرساختهاي اقتصادي شهري نيز از آن ياد ميشود.
تلطيف هواي شهر و ايجاد محيطي براي گردش و تفريح شهروندان، ميتواند در نشاطآفريني و گذران اوقات فراغت آنان موثر واقع شود و بدين ترتيب فقر تبريز از نظر فضاي سبز، محيطهاي نشاط آور، فضاهاي تفريحي و ... تا حدودي جبران خواهد بود.
*دوچرخه سواري در مهرانه رود
يكي از طرحهاي تعريف شده در اين بستر، ايجاد فضاهاي ورزشي و تفريحي است، بر اساس طرح كارشناسان شهرداري باند ويژه دوچرخه سواري (به صورت رفت و برگشت) در دل آن تعبيه و ايجاد ميشود و با توجه به وسعت بستر و عريض بودن آن اين طرح قابليت اجرايي بالايي دارد.
ايجاد آلاچيقهاي تفريحي در گوشه و كنار آن، از ديگر ايدههاي در دست بررسي است و بنا به گفته مديران شهرداري ميتوان حتي برخي از جشنهاي ملي و مذهبي را در همين فضاهاي سرسبز و پر آب اجرا كرد چرا كه نه، مگر مهرانه رود تبريز چه چيزي از زاينده رود اصفهان و حتي از «شهر چايي» اروميه كم دارد.
از طرف ديگر دهه فجر امسال، چراغهاي مدرن، زيبا و ابتكاري شهرداري تبريز در دل بستر مهرانه رود روشن شدهاند و بدين ترتيب شبها نيز، شاهد فضايي مفرح و پرنشاط در مهرانه رود خواهيم بود.
با توجه به همه اين ويژگيها، آيا صرف ميلياردها ريال براي خلق چنين فضايي، عاقلانه نيست، چرا نبايد از امكانات القوه شهر نهايت استفاده را برد.
اكنون يكي از آرزوهاي مردم تبريز، در آستانه محقق شدن است.
جاري شدن آب در بستر مهرانه رود و يا خلق زاينده رودي ديگر در مهرانه رود تبريز، شايد با تحقق اين آرزو، بتوان به ديگر آرزوهاي ديرين مردم و دستيابي شهروندان به آن را عينيتر درك كرد. آرزوهايي چون:
جنگلهاي انبوه عينالي، مترو تبريز، تله كابين عينالي و ...
آينده در دستان ماست اگر با اراده و مصمم در راه تحقق آرزوهاي مردم گام برداريم ...
________________________
گزارش: محمدامين خوشنيت
خبرنگار خبرگزاري فارس در تبريز
________________________
انتهاي پيام/ش20
سه|ا|شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 311]