واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بيش از9 هزار زلزله طي 10 سال گذشته در شعاع300 كيلومتري يزد ثبت شده است
يزد - هرسال حدود سه ميليون زمين لرزه در جهان رخ مي دهد،يعني حدود هشت هزارزلزله در روز و يا يك زلزله درهر10 ثانيه كه بطور متوسط70 تا 75 مورد آن مخرب است و اين وقايع بطور ميانگين هر سال10 هزار كشته بر جا مي گذارد.
به گزارش شبكه لرزه نگاري يزد،ايران جزو 11 كشور اول حادثه خيز جهان است و به جرات مي توان ادعا كرد كه تمام فلات قاره ايران لرزه خيز است.
نتايج حاصل از بررسي زلزله هاي گذشته و ثبت زلزله هاي قرن اخير توسط دستگاههاي لرزه نگار بر اين دلالت دارد كه ايران از پتانسيل لرزه خيزي بالايي برخوردار است.
از ديدگاه زمين ساختي،ايران روي كمربند لرزه خيز آلپ- هيماليا قرار گرفته و اين كمربند كوهزايي از شرق پرتقال شروع مي شود و با عبور از جنوب اروپا و ايران و جنوب شرق آسيا تا اقيانوس آرام امتداد مي يابد و بيش از 95 درصد زلزله قاره اي جهان در اين ناحيه خطي شكل مي گيرد.
70 درصد ايران در معرض خطر زلزله قرار دارد كه طي يكصد سال گذشته بيش از 125 هزارنفر از هموطنان ما جان خود را در44 زلزله مرگبار از دست داده اند.
استان يزد نيز كه در قسمت مياني بلوك ايران مركزي و در حاشيه كوير مركزي قرار دارد از اين امر مستثنانيست و با مطالعه عكس هاي ماهواره اي و نقشه هاي مغناطيس هوايي، زمين ساختي و زمين شناسي و .
.
.
به وجود دهها گسل "كواترنر" و فعال در محدوده استان يزد پي مي بريم.
گسل هاي بزرگ و لرزه اي بهاباد، كوهبنان و نايبند در شرق، گسل بزرگ دهشير در غرب و چندين گسل كوچك و بزرگ فعال ديگر در محدوده استان، بيانگر سابقه فعاليت و اثر تخريبي آن در زمين لرزه هاي گذشته و احتمالي آينده است.
با توجه به فاصله گسل هاي اصلي تا شهرها و مراكز صنعتي، مطالعه و بررسي دقيق نواحي مختلف استان يزد از نظر لرزه خيزي و خطر زلزله اهميت بسزايي دارد.
كارشناس مسوول شبكه لرزه نگاري يزد در اين خصوص گفت:تا پيش از راه اندازي شبكه لرزه نگاري يزد تنها اطلاعاتي كه از زمين لرزه هاي رخ داده در محدوده استان در دسترس بود محدود به اطلاعات موجود در كتب تاريخي و زلزله هاي ثبت شده توسط ايستگاههاي لرزه نگاري بين المللي بود.
"علي زارعپور" در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: با توجه به بعد مسافت، اين دستگاهها تنها زلزله هاي به بزرگي حدود 5/3 ريشتر و بزرگتر را از اين منطقه ثبت و گزارش كرده اند،به همين دليل از ديرباز اين منطقه ازنظر فعاليت لرزه خيزي به عنوان منطقه اي آرام و كم خطر در نظر گرفته مي شد.
وي اظهار داشت: اطلاعات ثبت شده در شبكه لرزه نگاري يزد گوياي مطلب ديگري است به طوري كه ثبت9 هزارو181 زلزله در محدوده اي به شعاع حدود 300 كيلومتر از شهر يزد در فاصله زماني 10 سال گذشته (15/7/1377تا 15/10/1387) نشانگر آن است كه اين منطقه را نمي توان از نظر لرزه خيزي منطقه اي آرام و كم خطر در نظر گرفت.
وي ادامه داد: گرچه بزرگي بيشتر اين زلزله ها كمتر از سه ريشتر است ولي با وجود مناطق لرزه خيزي مانند بهاباد، بافق، طبس، خرانق و گسل هاي مهمي مانند گسل انار(شرق يزد) و گسل دهشير (غرب يزد) و.
.
كه از پتانسيل لرزه اي بالايي برخوردارند مي توان استان يزد را جز مناطق با خطر نسبي بالا قلمداد كرد.
زارعپور وقوع زلزله ويرانگر بم را زنگ خطر جدي براي شهرهاي داراي بافت تاريخي مانند استان يزد دانست و گفت:شباهت زياد بين وضعيت ساختمان هاي بم ، قبل از وقوع زلزله و ساختمان هاي شهر يزد ، جدي بودن اين زنگ خطر را جلوه گر مي سازد.
وي تصريح كرد: هر چند وجود ارگ تاريخي بم با عمر بيش از دو هزار و 500 سال براي ساكنين آن منطقه چنين باوري را پديد آورده بود كه منطقه بم از خطر زلزله هاي ويرانگر در امان است، اما قديمي ترين بناي تاريخي موجود در استان يزد مسجد جامع فهرج با عمر حدود 1400 سال است و اطلاعات دقيقي از زلزله هاي تاريخي استان يزد نيز در دسترس نيست.
كارشناس مسوول شبكه لرزه نگاري يزد گفت: با توجه به اينكه بشر قادر به جلوگيري از وقوعزلزله نيست و تا پيش بيني دقيق زمان وقوع زلزله نيز راه درازي در پيش است ، لزوم مطالعات دقيق تر و توجه جدي تر به رعايت اصول مقاوم سازي و آيين نامه هاي مربوطه امري كاملا مشهود است تا بدينوسيله از تلفات جاني و خسارت مادي ناشي از زلزله هاي احتمالي آينده بكاهيم.
موسسه ژئوفيزيك دانشگاه تهران در راستاي توسعه مركز لرزه نگاري كشور به منظور ثبت و گزارش به موقع زمين لرزه هاي رخ داده و بررسي دقيق وضعيت لرزه خيزي منطقه استان يزد و مناطق همجوار و فراهم كردن اطلاعات پايه اي لرزه اي مورد نياز براي اجراي طرحهاي توسعه شهري، پروژه هاي مهم صنعتي و .
.
.
شبكه لرزه نگاري يزد را در سال 1375 راه اندازي كرد.
شبكه لرزه نگاري يزد داراي لرزه نگارهاي دوره كوتاه (period short) بوده و در فاز اول با چهار ايستگاه لرزه سنجي (station seismometer remote) در ارتفاعات مناطق بافق، مهريز، صدرآباد ندوشن و چك چك و يك ايستگاه تكرار كننده (station repeater) در منطقه تپه جني آغاز به كار كرد.
اين ايستگاهها به صورت 24 ساعته فعال اند و داده هاي مربوط به زلزله هاي رخ داده را به صورت برخط (ONLINE) به مركز شبكه در شهر يزد ارسال مي كنند كه در اين محل كار پردازش داده،تعيين محل و گزارش زلزله ها در كوتاهترين زمان (به صورت شبانه روزي ) توسط كارشناسان شبكه لرزه نگاري يزد صورت مي پذيرد.
هم اينك طرح توسعه شبكه لرزه نگاري يزد از چهار ايستگاه به هشت ايستگاه و احداث شبكه لرزه نگاري طبس با هشت ايستگاه در دست اجراست.
ك/4 688/1027/543 ماره 1087 ساعت 18:26 تمام
سه|ا|شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]