واضح آرشیو وب فارسی:فارس: اما و اگرها درباره ايستادگي در مقابل جنگ نرم
خبرگزاري فارس: سيري در دومين نمايشگاه تخصصي رسانههاي ديجيتال استان قم ترس از غفلت عقلانيت فرهنگي جامعه ما از ضرورتهاي پيروزي در جنگ نرم عليه دشمن را زنده ميكند.
به گزارش خبرگزاري فارس از قم، افتتاحيه نمايشگاه رسانههاي ديجيتال استان قم پنجم بهمن امسال در محل دائمي نمايشگاههاي استان قم با حضور مسئولان استاني و قائم مقام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار شد كه در نوع خود اتفاق مباركي براي شهر قم بود.
مسئولان فرهنگي استان در اين روزها از اين نمايشگاه صحبت ميكردند و خبرهاي جالبي از اين رويداد مخابره ميشد. گزارشاتي نيز از استقبال پرشور مردم از اين نمايشگاه به گوش ميرسيد و طبيعي است كه براي كساني كه علاقهمندان عرصه رسانه و فرهنگ هستند، بازديد از اين نمايشگاه درخور توجه باشد.
وقتي همراه همكاران براي بازديد از اين نمايشگاه برنامهريزي ميكردم، خودم را براي ديدن يك نمايشگاه اميدوار كننده در عرصه توليد محتواي ديجيتالي آماده كرده بودم، اما هميشه همه چيز آن طور كه انتظار داريم اتفاق نميافتد.
طبق عادت از درب نمايشگاه كه وارد شدم، اتاق خبر و نشريه داخلي نمايشگاه نظرم را جلب كرد. با نگاهي گذرا به غرفههاي ورودي سعي كردم قلب نمايشگاه را پيدا كنم.
مسئله ديگر شلوغي نسبي نمايشگاه بود كه نسبت به ديگر نمايشگاهها جلب توجه ميكرد. اكثر بازديد كنندگان دانشجويان و طلاب حوزه علميه بودند و عدهاي از خانوادهها را نيز كودكان و نوجوانان براي ديدن غرفههاي سرگرميهاي ديجيتال به نمايشگاه كشانده بودند.
در دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال استان قم كه خود مهمترين مركز توليد فكر و محتوا در جهان تشيع است، بيش از 69 موسسه توليد نرمافزار در قالب 104 غرفه آثار توليد شده خود را ارائه كردند.
يكي از مهمترين موسساتي كه در اين نمايشگاه به صورت چشمگير حضور داشته و ميتوان گفت همان قلب نمايشگاه است، مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي است. اين مركز كه شايد بتوان گفت عمدهترين مركز توليد نرمافزارهاي كامپيوتري است، با 150 نرمافزار در اين نمايشگاه شركت دارد. نرمافزارهاي علوم قرآني و حديث كه متون ديني را جمع آوري كرده و امكان جستجو در اين متون را به كاربر ميدهد، از بهترين محصولات اين مركز است.
موسسه اسراء نيز از مراكز بومي استان قم است كه در اين نمايشگاه قوي ظاهر شده و محصولات ارزشمندي ارائه كرده است. كتابخانه ديجيتال آثار آيتالله جوادي آملي شامل متون فقهي، تفسيري، فلسفه، عرفان و... از جمله اين آثار است كه گنجينه گرانبهايي براي جويندگان علم محسوب ميشود.
به غير از چند مورد استثناء از اين دست، در اكثر غرفهها نرمافزارهايي در سطح آموزش، آرايشگري يا آشپزي و يا نهايتا بستههاي آموزش زبان خلاصه شده است.
از كنار غرفههاي سرگرميهاي ديجيتال هم كه عبور كني چيز زيادي دستگيرت نميشود. بازيهاي وطني به علت گرافيك پائين و جذابيت حداقلي كه دارند، نظر كسي را جذب نميكنند و شاهكار ديگر موسسات نيز كپي كردن چندين بازي خارجي و ارائه آن روي يك لوح فشرده است.
تب هوشمند سازي مدارس البته تا حدودي توجه برخي از فعالان اين عرصه را جلب كرده و ارائه نرمافزارهاي آموزشي در تعداد اندكي از غرفهها ديده ميشود كه آن هم با پردازشي عجولانه و اغلب در حد وارد كردن همان محتواي قبلي كتب آموزشي در فضاي ديجيتال بدون توجه به تفاوتهاي ضروري اين دو فضا است.
كودكان نيز هنگامي كه با نگاه تهي از احساس از كنار غرفههاي ارائه كننده انيميشن ميگذرند، عقيده خود را با صداي بلند به گوش همه ميرسانند. انيميشنها هرچند تجربه خوبي براي سازندگان خود محسوب شوند، اما تاب رقابت با نسخههاي نيم قرن گذشته غرب را نيز ندارند.
سكه رايج اين نمايشگاه البته لوحهاي فشرده از سخنرانيهاي مذهبي در موضوعات مشخص يا به تفكيك شخصيتهاي مختلف است كه آن هم البته مورد استفاده عدهاي از بازديدكنندگان خواهد بود.
البته اگر از خستگي كار روزانه به اينجا آمده باشي و چهره درهم تو را مسئول غرفهاي ببيند، حتما به خريد يكي از لوحهاي فشرده موسيقيهاي تمدد اعصاب دعوت ميشوي.
بله اين خلاصهاي است از آنچه در دومين نمايشگاه ديجيتال استان قم ميتوان ديد.
عمق فاجعه شايد بدون نگاه به جايگاهي كه صنعت ديجيتال و به طور كلي فناوريهاي نوين فرهنگي در سطح دنيا دارد، ممكن نباشد.
يكي از عرصههايي كه در اين زمينه شايستگي بررسي و مطالعه دارد، صنعت انيميشن است كه از پر رونقترين صنايع فرهنگي جهان به شمار ميرود.
طبق گزارشات معتبر جهاني ارزش كل بازار انيميشن دنيا در سال 2010 در حدود 75 ميليارد دلار اعلام شده است كه آمريكا و كانادا مجموعا 43 درصد از اين بازار را به خود اختصاص دادهاند.
نگاهي به يك مطالعه موردي از صنعت انيميشن نشان ميدهد كه چطور شركتي با هزينه 200 ميليون دلاري براي توليد انيميشن، تنها از فروش بليت سينما براي اكران آن، بيش از يك ميليارد دلار درآمد كسب ميكند. جالب آنكه علاوه بر اين سود هنگفت، سود فروش 85 قلم كالاي ديگر كه روي آنها تصاوير شخصيتهاي اين انيميشن پر طرفدار جهاني چاپ شده است، درآمد زيادي را نصيب اين شركت كرده است.
به عنوان مثال «داستان اسباببازيها»، موفقترين انيميشن تاريخ سينماست كه قسمت سوم آن بهتنهايي بيش از يك ميليارد دلار در سينماهاي سراسر جهان فروش رفت. اين تازه ابتداي كار است چرا كه فروش بر روي پرده سينماها، تنها بخشي از كل عايدات اين محصول است. دي وي ديها و محصولات جانبي بيشماري، سودآوري اين انيميشن را چندين برابر كردهاند.
پس از موفقيت داستان اسباببازيها محصولات جانبي بسياري با علامت شخصيتهاي اصلي داستان وارد بازار شدند. علاوه بر بازيهاي رايانهاي و وسايل تفريحي كه در پاركها و فضاهاي بازي نصب ميشوند، انواع لوازمالتحرير، انواع برچسبها، تختخواب كودكانه، پرده، پتو و روتختي، ميز و صندلي، كمد، مبل، چراغ خواب، پازل و نيز عروسكهايي با نام و نشان «داستان اسباببازيها» وارد بازار شدهاند.
طبق آمار برخي از رسانههاي مرتبط، درآمدهاي جانبي شركت ديزني (محصولات، اسباببازيها و ...) تنها در سال 2010 به بيش از 2.4 ميليارد دلار ميرسد. منابع ديگري پيشبيني كردهاند كه درآمد جانبي شركت ديزني از داستان اسباببازيهاي سه به 7.3 ميليارد دلار خواهد رسيد. البته اين درآمدها جداي از بحث افزايش ارزش سهام در اثر عرضه چنين محصولات پرفروشي به بازار است كه از اين طريق نيز باز درآمدهاي هنگفتي نصيب اين شركت شده است.
انيميشن، بستري با قابليت بسيار بالا براي ارائه مفاهيم غيرمادي است كه نميتوان آنها را در قالب ديگري نمايش داد. اين قابليت براي استفاده در مفاهيمي كه پايه و اساس مسائل ديني است نيز ميتواند بسيار مفيد فايده باشد. جامعه ما كه يك جامعه معناگرا است، ميتوانست از اين فناوري استفاده زيادي ببرد و در دنيا شاخص باشد ولي مايه تاسف است كه نه تنها آمار استفاده از انيميشنهاي خارجي در كشور بسيار بالا است، بلكه لباس، بالش، اسباببازي و لوازم التحرير كودكان ايراني نيز منقش به تصاوير قهرمانان انيميشنهاي خارجي است و اين نيست مگر به دليل كوتاهي ما در شخصيت پردازي و بهكارگيري تكنولوژيهاي به روز در اين بخش كه سبب شده است علاوه بر مصرف انيميشن غربي، وارد كننده محصولات جانبي آنها نيز باشيم.
دغدغههاي هميشگي ما درباره جنگ نرم به ما ميگويد كه اين عرصه يكي از جديترين عرصههاست. اما بهراستي توليدات ما تا به حال چه تاثيري در مبارزه با جنگ نرمي كه دشمن عليه ما داشته ايفا كرده است؟
سرگرميهاي ديجيتال يكي از عرصههايي است كه دشمن تمام قد در آن وارد شده و با ساخت محصولي مانند «بتلفيلد3» رسما يك جنگ بزرگ در فضاي مجازي عليه ما به راه انداخته است.
شايد نگاهي به مختصات اين بازي نيز خالي از لطف نباشد؛ كاراكتر اصلي اين بازي شخصي به نام بلكبر (Blackburn)، گروهبان نيروي تفنگداران دريايي آمريكا است كه شما را به عنوان بازيكن، درگير بازي ميكند. شما (گروهبان نيروي تفنگداران دريايي آمريكا) در تلاش و جستوجو براي دستگيري يك مامور ايراني از گروه آزادي و مقاومت مردم يا به اختصار PLR به نام سليمان هستيد. سليمان دو چمدان هستهاي روسي را با خود حمل ميكند و درصدد است كه آنها را در پاريس و نيويورك منفجر كند. كاراكتري كه شما ايفاي نقشش را در بازي به عهده گرفتهايد، در جريان عملياتي است كه در طي آن قرار است 50 هزار نيروي تفنگدار آمريكايي به تهران حمله كنند تا بتوانند به دنبال مامور دوجانبه روسها، يا همان سليمان كه يك تروريست نابغه است، بگردند. در حين عمليات مطلع ميشويد كه انفجاري اتمي در پاريس رخ داده است و 80 هزار نفر كشته شدهاند.
در پاسخ به اين فاجعه، آمريكا با تمام قدرت به ايران حمله ميكند، و در ماموريت بعد شما در نقش يك راننده تانك، به همراه يك گردان كامل تانك، به عنوان بخشي از يورشهاي سهگانه هوايي، زميني و دريايي، به ايران حملهور ميشويد. در همين حين گروهبان بلكبرن نااميدانه تلاش ميكند تا بتواند پيش از انفجار سومين چمدان در نيويورك، سليمان، رهبر PLR را به دام اندازد. با فرود دهها هزار چترباز روس كه به سرتاسر ايران گسيل شده، عرصه نبرد در ايران، براي نيروهاي آمريكايي بدل به جنگي تمام عيار ميشود.
هر كس با اطلاع درباره اين بازي و ديگر بازيهاي يارانهاي كه عليه كشورمان و ساير مسلمانان در آمريكا ساخته ميشود به اين نكته دست پيدا ميكند كه اين عرصه چيزي از يك جنگ تمام عيار كم ندارد، جز اينكه فشنگ و گلوله در آن تبديل به فيبرهاي نوري شده است. نگاهي دوباره به عمق و كميت آثار ديجيتالي كه در غرب براي سيطره فرهنگي سياسي بر جهان ساخته ميشود، اين سئوال را در ذهن پررنگ ميكند كه چرا ما در توليدات ديجيتالي خود در بهترين حالات به پردازش متون اكتفا كردهايم و اينكه آيا آثار ارائه شده در دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال استان قم كه ميتواند نمونهاي از وضعيت توليدات ديجيتال در كشور باشد، آيا توان مقابله با اين هجمه را دارد؟
..........................
گزارش: زينب آخوندي
..........................
انتهاي پيام/و۱۰
دوشنبه|ا|10|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]