واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: قدمت 3000 ساله صنعت آهنگري در كرمانشاه
كرمانشاه- صنعت آهنگري و ساخت ابزار آلات فلزي از جمله صنايع دستي كهن استان كرمانشاه است كه قدمتي بيش از سه هزار سال دارد.
به گفته معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمانشاه، شهرستان كرند غرب مركز ساخت ابزار آلات فلزي و چاقو و شمشير و زره از روزگاران كهن بوده است.
نصرتالله سپهر روز چهارشنبه به خبرنگار ايرنا گفت: بنا به گفته محققان، هنگام حملهي اعراب به ايران، صنعتگراني در اين شهر بودند كه زره و شمشير خوب ميساختند، بطوريكه در آن زمان، اعراب عدهاي از استادكاران اين فن را براي آموزش و ساخت زره و شمشير با خود بردند.
تيمور لنگ در كتاب "منم تيمور جهانگشا" مينويسددر 90 كيلومتري شهر قره ميسين (كرمانشاه فعلي) شهري زيبا در كنار كوهپايهاي عظيم بود به نام "كرند" كه استادكاران ماهري داشت، من در آنجا ماندم، اسبانم را نعل بندي كردم، توسط استادكاران خنجر و شمشير زيادي ساخته شد كه آنها را خريديم، من فتح عراق را مديون صنعتگران اين شهر مي دانم."
وي ادامه داد: بعد از آن نيز صنعتگران براي دولتهاي وقت اسلحه جنگي ساختهاند، خصوصاً در سلسله صفويه، زنديه و قاجاريه، تفنگهاي گلوله زني سربي را كه به تفنگ چكشي معروف بود، ميساختند، به طوريكه صنعتگران بخش مزبور در اين رشته تخصص فراوان بدست آورده و درغرب ايران اشتهار داشتند.
وي افزود: ولي به مرور زمان به سبب از دست رفتن رونق اين رشته، صنعتگران اسلحه ساز كه در كنار ساخت اسلحه به ساخت ساير آلات و ادوات فلزي نيز مي پرداختند، به ساخت انواع چاقو و كارد آشپزخانه و غيره روي آوردند.
سپهر افزود: تبحر صنعتگران كرندي به حدي است كه بعضي از آنان وسايل كار خود از جمله گيرههاي دستي و زينتي را خود ميسازند.
وي گفت: اكنون كرند و زنجان از مهمترين مناطق ساخت ابزار آلات فلزي (چاقو سازي) در كشور هستند كه بنا به گفته كارشناسان در كار فن ساخت، استادكاران اين خطه مهارت بيشتري نسبت به صنعتگران زنجاني دارند.
وي افزود: مواد اوليه به كار رفته در ساخت اين ابزار عبارت است از آهن اسقاط (از فنرهاي فرسوده اتومبيل) آهن فولاد، برنج، شاخ گوزن و شاخ گاو ميش و نوعي فيبر پلاستيكي براي ساخت دسته.
معاون صنايع دستي استان گفت: انواع توليدات ساخته شده توسط صنعتگران كرند عبارتند از شمشير، كليدهاي رمزي، كاردهاي شكاري و آشپزخانه، قپان، انواع سيخ كباب، قندبر، چاقو جيبي، كاردهاي فشنگي، انبر، ساطور، قندشكن، گاو آهنهاي كوچك و بزرگ، داس، تبر، ابزار محلي از جمله وجين كن و منقل.
وي گفت: اكنون حدود 300 نفر در شهر كرند در رشته چاقو سازي مشغول فعاليت هستند.
سپهر در مورد وضعيت فعلي بازار توليد چاقوسازي و ابزار فلزي در كرند غرب گفت: در گذشته به علت توسعه مصنوعات ماشيني، نبود بازار فروش مصنوعات دستي و ناچيز بودن ميزان درآمد حاصل از توليد، مي رفت كه اين صنعت به فراموشي سپرده شود و از بين برود.
وي افزود: تا اينكه با حمايتهاي دولت و مسوولين مديريت صنايع دستي نسبت به ايجاد و ساخت مجتمعهاي توليدي و واگذاري اين واحدها به صنعتگران و جوانان جوياي كار و همچنين در اختيار گذاشتن ابزار كار و تسهيلات بانكي و ساماندهي صنعتگران در قالب تعاوني و تشكلهاي قانوني بازار توليد و فروش، توسعه و رونق بيشتر يافت.
وي گفت: اكنون دراين شهر جوانان كم كم به اين صنعت روي آورده و آشنا ميشوند و تحول چشم گيري در حفظ و احياي صنايع دستي مخصوصاً چاقوسازي به عمل آمده كه با استمرار حمايت و پشتيباني دستگاههاي دولتي، روز به روز رونق بيشتري پيدا خواهد كرد.
7452/567/587
چهارشنبه|ا|16|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1121]