واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: تاثير ارز تك نرخي بر قيمت خودرو
هرچند در اين شرايط آشفته اقتصادي، تك نرخي شدن ارز خبري خوب براي توليدكنندگان داخلي به خصوص خودروسازان به حساب ميآيد، اما اثرگذاري آن به شرطي است كه اولا ارز كافي توزيع شود و دوما وعدههاي رييس كل بانك مركزي مبني بر در نظر گرفتن ارز تك نرخي براي توليدكنندگان و همچنين مصونيت آنها از نوسان ارزي، تحقق يابد.
آفتاب: هرچند در اين شرايط آشفته اقتصادي، تك نرخي شدن ارز خبري خوب براي توليدكنندگان داخلي به خصوص خودروسازان به حساب ميآيد، اما اثرگذاري آن به شرطي است كه اولا ارز كافي توزيع شود و دوما وعدههاي رييس كل بانك مركزي مبني بر در نظر گرفتن ارز تك نرخي براي توليدكنندگان و همچنين مصونيت آنها از نوسان ارزي، تحقق يابد.
در شرايطي كه بانك مركزي قصد دارد با تك نرخي كردن ارز سر و ساماني به آشفتگيهاي اخير بازار داده و تب توليدكنندگان داخلي را نيز كاهش دهد، فعالان خودروسازي كشور معتقدند ارز تك نرخي فقط با رعايت شرايطي خاص، به منجي آنها در عرصه توليد تبديل خواهد شد.
به اعتقاد آنها، هرچند در اين شرايط آشفته اقتصادي، تك نرخي شدن ارز خبري خوب براي توليدكنندگان داخلي به خصوص خودروسازان به حساب ميآيد، اما اثرگذاري آن به شرطي است كه اولا ارز كافي توزيع شود و دوما وعدههاي رييس كل بانك مركزي مبني بر در نظر گرفتن ارز تك نرخي براي توليدكنندگان و همچنين مصونيت آنها از نوسان ارزي، تحقق يابد.
در كنار اينها البته بحث افزايش قيمت نيز مطرح است؛ به نحوي كه خودروسازان معتقدند چون نرخ رسمي ارز افزايش يافته، بايد اجازه رشد متناسب قيمت خودروها نيز به آنها داده شود. به هر حال هم اكنون نرخ مرجع ارز بيش از 100 تومان رشد كرده و اين موضوع به معناي افزايش هزينههاي توليد است و خودروسازان معتقدند دولت بايد اجازه جبران اين هزينهها را به واسطه موافقت با افزايش قيمت خودرو، به آنها بدهد.
در واقع از ديد فعالان صنعت خودرو، «تك نرخي شدن ارز» در حالت كلي تصميمي مثبت و مهم در حوزه توليد خودرو به شمار ميرود، اما اثرگذاري اين تصميم زماني است كه «حرف» دولت به «عمل» تبديل شود و هم ارز به ميزان لازم در اختيار قطعهسازان و خودروسازان قرار گيرد و هم در كنار افزايش قيمت رسمي خودرو، قولهاي ارزي محمود بهمني رييس كل بانك مركزي به توليدكنندگان داخلي، محقق شود.
بهمني چندي پيش در كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي كه با حضور توليد كنندگان از جمله فعالان صنعت خودرو برگزار شد، قول داد كه بانك مركزي نهتنها نرخ مرجع ارز را براي انجام واردات مورد نياز توليدكنندگان داخلي به خصوص خودروسازان و قطعهسازان، لحاظ خواهد كرد، بلكه نوسان ارزي را نيز براي آنها در نظر نخواهد گرفت. به عبارت بهتر، قطعه سازان و خودروسازان ميتوانند با نرخ مرجع ارز اقدام به ثبت سفارش كنند و هر زمان نيز كه وقت گشايش اعتبار آنها فرا رسيد، بانك مركزي بدون توجه به نوسان احتمالي ارز در فاصله ثبت سفارش و گشايش اعتبار، همان نرخ ارز مرجع قبلي را براي آنها لحاظ ميكند.
اين البته در شرايطي است كه به نظر ميرسد انتهاي اين داستان به كاهش قيمت خودروهاي داخلي منتهي نخواهد شد؛ زيرا به هر حال نرخ مرجع ارز افزايش يافته و به اعتقاد كارشناسان، اين موضوع افزايش هزينههاي توليد خودرو را در پي دارد.با اين حساب، ظاهرا فقط بايد اميدوار بود كه قيمتها با روند كندتري رشد كنند، وگرنه كاهش و حتي تثبيت قيمت بسيار بعيد به نظر ميرسد.
آن طور كه خودروسازان عنوان ميكنند، هزينههاي جانبي و حاشيهاي توليد بسيار بالا رفته و برخي خودروها حتي با ضرر به توليد ميرسند، بنابراين در اين شرايط هر اتفاق مثبتي هم كه رخ بدهد، فقط سختي كار را پايين ميآورد و به كاهش قيمت خودرو منتهي نميشود.
در اين مورد، دبير انجمن خودروسازان با اشاره به اينكه خودروسازان تاكنون بخش زيادي از خريد خارجي خود را از طريق حواله نقدي ارز و به نرخ آزاد انجام ميدادند، ميگويد: تا پيش از اين انتقال حواله ارز از طريق صرافيها و با نرخ آزاد ارز صورت ميگرفت، علاوه بر آن صرافيها درصدي را نيز به عنوان كارمزد خود بابت حواله ارز دريافت ميكردند كه در مجموع قيمت ارز براي توليدكننده از نرخ آزاد آن نيز بيشتر ميشد.
احمد نعمتبخش ميافزايد: حال با تك نرخي شدن نرخ ارز، از اين پس نقل و انتقال حواله ارزي به جاي صرافيها از طريق سيستم بانكي اجرايي ميشود و اين راهكار كاهش هزينه را در پي خواهد داشت.
نعمتبخش در عين حال با بيان اينكه خودروسازان علاوه بر رشد نرخ ارز، با افزايش قيمت مواد اوليه نيز روبهرو شدهاند، تاكيد ميكند: بنابراين حتي با وجود تك نرخي شدن ارز، افزايش قيمت محصولات اجتنابناپذير خواهد بود؛ زيرا به هر حال رشد شديد قيمت تمام شده توليد محصولات بايد جبران شود.
وي با تاكيد بر اينكه هنوز دستورالعمل ارز تك نرخي به بانكها نرسيده، ادامه ميدهد: در حال حاضر شرايط بهگونهاي است كه برخي خودروهاي داخلي با حاشيه زيان توليد ميشوند، بنابراين به هر حال درصدي از افزايش قيمت خودروهاي داخلي بايد اتفاق بيفتد. به گفته نعمت بخش، خودروسازان در اين راستا درخواست افزايش قيمت خود را به سازمان حمايت از مصرفكنندگان و توليدكنندگان ارائه كرده و در انتظار برگزاري جلسه براي بررسي اين درخواستها هستند.
اظهارات دبير انجمن خودروسازان در شرايطي است كه عضو هيات مديره انجمن قطعه سازان نيز ميگويد:اميدوارم بانك مركزي به وعدههاي خود عمل كرده و نه تنها ارز مرجع را به ميزان كافي در اختيار قطعه سازان و خودروسازان قرار دهد، بلكه نوسان ارزي را نيز لحاظ نكند.
محمدرضا نجفي منش، با اشاره به اينكه تك نرخي شدن ارز تاثير مثبتي بر هزينه توليد خودرو ميگذارد، تاكيد ميكند:قطعه سازان و خودروسازان تا پيش از اين حدود نصف مبادلات خود را با ارز حدود يك هزار و 100 توماني انجام ميدادند و حال بايد نرخ جديد ارز يعني يك هزار و 226 تومان را لحاظ كنند و اين موضوع رشد هزينههاي توليد را در پي دارد. وي ميافزايد:البته اين افزايش قيمت قابل تحمل است، منتها به شرطي كه بانك مركزي ارز لازم و كافي را در اختيار قطعه سازان و خودروسازان قرار دهد.
قيمت خودرو بايد افزايش يابد
اما دبير انجمن قطعه سازان نيز اگرچه از سياست تك نرخي شدن ارز استقبال كرده و آن را مايه ثبات ميداند، اما معتقد است كه اگر كميته قيمتگذاري با افزايش قيمت خودروها متناسب با رشد نرخ ارز موافقت نكند، اين سياست حتي به ضرر خودروسازان تمام خواهد شد.
به گزارش دنياي اقتصاد،ساسان قرباني ميگويد: در حال حاضر نرخ مرجع ارز افزايش يافته، بنابراين هزينه توليد خوردوسازان نيز رشد كرده است و بايد به نحوي جبران شود.
وي با اشاره به اينكه كميته قيمتگذاري بايد اجازه افزايش قيمت خودروها را متناسب با رشد نرخ ارز صادر كند، ادامه ميدهد:اگر قرار باشد قيمت خودرو ثابت بماند، تك نرخي شدن ارز به ضرر خودروسازان تمام خواهد شد و قطعهسازان نيز نميتوانند قيمت توليدات خود را بالا ببرند.
كد مطلب : 144191
يکشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]