واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: حوزه متكفل توجيه عقلاني تفكر اسلامي است
دكتر علي لاريجاني گفت: حوزه هاي علميه علاوه بر استنباط احكام اسلامي، متكفل توجيه عقلاني تفكر اسلامي هستند.به گزارش مركز خبر حوزه، رئيس مجلس شوراي اسلامي عصر چهارشنبه در مراسم اختتاميه همايش «حوزه و روشنفكري» در مدرسه عالي دارالشفا افزود: تمام كساني كه با تفكر اسلامي مواجه مي شوند آشنا به روش هاي حوزوي نيستند و لذا بايد به خاطر درك آن ها از تفكر اسلامي، توجيه عقلاني ارائه شود.
وي ادامه داد: در حوزه علميه قم يك نوع بلوغ عقلاني براي توجيه افكار اسلامي هست و آثار منتشر شده پس از انقلاب در حوزه، حكايت از اين مطلب دارد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي به ورود حوزه به مقوله روشنفكري اشاره كرد و گفت: افراد شاخصي در حوزه علميه در زمينه هاي روشنفكري در حال پژوهش هستند و خيلي هم ابايي از اين بحث نبايد داشت و حوزه بايد اين را براي خود حل كند كه در قبال روشنفكري مسئوليت دارد يا نه.وي به بيان قرائت هاي مختلف از روشنفكري ديني در جهان و جامعه پرداخت و گفت: يك قرائت از روشنفكري اين است كه هرگونه سايه افكني دين بر حوزه روشنفكري را مخل اين نوع تفكر مي داند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي به طرح عدم تجميع جمهوريت و اسلاميت در ابتداي تأسيس نظام جمهوري اسلامي ايران از سوي برخي از روشنفكران اشاره كرد و گفت: اين سايه روشنفكري راديكال است كه در همه زمينه ها اين گونه مي نگرد.
وي افزود: حوزه علميه قم نمي تواند، اين تفكر را ناديده بگيرد زيرا كه اين نوع از تفكر روشنفكري وجود دارد و بايد با جديت به نقد و ارائه نظر به طور مستدل بپردازد.
دكتر لاريجاني با اشاره به نوع ديگري از قرائت روشنفكري ديني در جامعه، گفت: نگاه عقلاني به دين از ديگر قرائت هاي روشنفكري ديني است كه با نگرش عقلاني موجود در حوزه متفاوت است.
وي با بيان اين كه حوزه نمي تواند بر روي اين قرائت از روشنفكري ديني خط قرمز بكشد، افزود: دكتر شريعتي يك روشنفكر ديني بود كه بدون رويكرد حوزوي نسبت به مسائل ديني اظهارنظرهايي داشت.
وي ادامه داد: قبل از انقلاب از اين نوع روشنفكران ديني زياد داشتيم و الان هم داريم، اين افراد با متدولوژي حوزه به موضوعات اسلام شناسي تقرب پيدا نكرده، اما درباره دين داراي نظراتي هستند.
دكتر لاريجاني اين نوع نگاه را يكي از چالش هاي مهم پيش روي حوزه عنوان كرد و گفت: حوزه بايد در برابر اين قرائت از روشنفكري ديني با جديت و تلاش بيشتر به نقد و نظر بپردازد زيرا كه اين نگاه ادعاي شناخت دين را دارد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اين كه عده اي بررسي افكار فيلسوفان غرب در حوزه را نوعي جدايي حوزه از رسالت اصلي خود مي دانند، گفت: اين افكار وجود دارد و اين گونه نيست كه كسي بخواهد آن را وارد حوزه كند، حوزه بايد با اين مسائل يك نسبتي برقرار كند.
وي به كتاب اصول فلسفه شهيد مطهري(ره) كه در آن بحث ماركسيسم مطرح شده، اشاره كرد و اظهار داشت: شهيد مطهري(ره) لزوم طرح اين مسائل را در جامعه احساس كرد و به بيان آن پرداخت.
وي به قرائت ديگر از روشنفكري ديني اشاره كرد و گفت: اين نوع از قرائت، روشنفكري ديني را نوعي نگاه عقلاني به دور از تفكرات كهنه و خرافه گرايي مي داند و افرادي همچون علامه طباطبايي اين نوع قرائت را قبول داشتند كه براي دسترسي به متون دين نياز به كاوش هاي عقلاني است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: حوزه براي خرافه زدايي و زدودن گرايش هاي سطحي از جامعه، چاره اي جز آشناسازي حلقه هاي مردم با حقايق اسلامي ندارد.
وي به عدم شناخت تفكر شيعي از سوي غرب اشاره كرد و گفت: زمينه بعضي از چالش هايي كه غرب با ايران پيدا كرده در عدم شناخت تفكر شيعي است، ارائه اين تفكر به آن ها در عرصه هاي مختلف يك امر ضروري است.
شنبه|ا|19|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]