واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تأثير متقابل بيماريهاي جسم و روان/۱۳
خبرگزاري فارس: مدير كل دفتر سلامت رواني و اجتماعي وزارت بهداشت گفت: عامل بسياري از تصادفات رانندگي مصرف مواد مخدر و روانگردان است و بايد سختگيري بيشتري در اين زمينه صورت گيرد، منشا بسياري از بيماريهاي جسمي، انواع دردهاي بدن و بيماريهاي پوستي و گوارشي نيز بيماري رواني است كه گاهي به علت مراجعه اشتباه بيمار، پزشك تشخيص اشتباه مي دهد.
عباسعلي ناصحي در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، درباره تأثير متقابل بيماريهاي جسم و روان بر يكديگر افزود: اين يك مقوله گسترده است كه بيماريهاي روانتي را شامل مي شود، يكسري بيماريها هستند كه با علايم جسمي مانند سردرد، سرگيجه، تپش قلب، احساس تنگي نفس، ناراحتي گوارشي، تكرر ادرار،اسهال، يبوست، دردهاي عضلاني، مفصلي و استخواني همراه است در حالي كه اختلالات رواني عامل بروز اين ناراحتي هاست و اين دردهاي جسمي علامت آن بيماري رواني است.
وي اضافه كرد: در بسياري از موارد افسردگي و اضطراب بيماري اصلي فرد است كه به خصوص به علت مزمن شدن موجب علايم و ناراحتي هاي جسمي مي شود كه به آن اختلال جسمي سازي ناراحتي رواني مي گويند.
اين روانپزشك گفت: در اين موارد معاينات پزشكي و آزمايشها نشان مي دهد كه فرد از نظر جسمي كاملاً سالم است و عامل شكايت بيمار در واقع يك بيماري و اختلال رواني مانند افسردگي، اضطراب يا وسواس است.
مدير كل دفتر سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد وزارت بهداشت افزود: از طرف ديگر بيماريهاي جسمي مختلفي نيز وجود دارد كه ناراحتي هاي رواني، استرس و فشار رواني، افسردگي و اضطراب نقش دارند، مانند بيماريهاي قلبي سكته، زخم معده كه به دنبال فشارهاي رواني طولاني مدت به وجود مي آيند.
ناصحي گفت: مثال ديگر آن بيماري سندروم روده تحريك پذير، دردهاي شكمي يا كوليت زخمي شونده روده بزرگ است كه اضطراب و فشار رواني يكي از مهمترين عوامل بروز آنهاست.
وي اضافه كرد: همچنين يكسري دردهاي مزمن و طاقت فرسا وجود دارند كه هيچ مشكل جسمي را نشان نمي دهند و بعد از بررسي مشخص مي شود كه فرد در واقع به يك بيماري رواني مبتلاست كه آن بيماري رواني بايد درمان شود.
وي ادامه داد: اختلال ديگري نيز وجود دارد كه به آن اختلال تصور بدريختي بدن گفته مي شود، در اين بيماري فرد تصور مي كند كه بدنش يا عضوي از بدنش مانند بيني اش بد شكل و زشت است يا خوب عمل نمي كند، حتي گاهي فرد به اشتباه تصور مي كند كه به بيماري ايدز مبتلاست در حالي كه اين تصورش كاملاً اشتباه است و منشأ رواني دارد، تحقيقات نشان داده است كه بيش از ۵۰ درصد افرادي كه براي جراحي پلاستيك بيني مراجعه مي كنند هيچ مشكل جسمي و بدشكلي بيني ندارند و دچار يك اختلال رواني مزمن هستند.
ناصحي گفت: مثال ديگر در افرادي است كه دچار اختلال هذياني هستند و تصور مي كنند به علت يك بيماري جسمي به هذيان گويي مبتلا شده اند در حالي كه هيچ بيماري جسمي وجود ندارد و فرد به يك بيماري رواني مبتلاست كه بايد درمان شود.
وي اضافه كرد: البته يكسري بيماريهاي رواني هم وجود دارند كه در مسير آن بيماري بيماري جسمي نيز به وجود مي آيد مانند فردي كه به علت افسردگي و اضطراب طولاني به بي اشتهايي مبتلا مي شوند و اين مسئله به تدريج وي را دچار سوء تغذيه و بيماريهاي جسمي مي كند.
وي افزود: مورد ديگر افرادي هستند كه دچار وسواس شست و شو هستند و به مرور زمان به بيماري پوستي مبتلا مي شوند، بسياري از اين افراد براي درمان به متخصص پوست مراجعه مي كنند در حالي كه مشكل جاي ديگري است.
وي ادامه داد: وقوع حوادث و تصادفات نيز با بيماريهاي رواني مانند افسردگي و اضظراب ارتباط دارند اما مهمتر از همه اعتياد به يكي از مواد مخدر يا روانگردان يا الكل عامل مهم بسياري از تصادفات رانندگي است كه به همين علت در بسياري از كشورها براي جلوگيري از تصادفات سختگيري زيادي براي جلوگيري از رانندگي افراد معتاد انجام مي شود.
وي گفت: در كشور ما هم براي رانندگان وسايل سنگين مثل اتوبوس و كاميون در اين زمينه سختگيريهايي وجود دارد و رانندگان اين وسايل به طور مرتب بايد تست اعتياد بدهند اما براي افزايش اين سختگيري ها همكاران ما در پليس بايد بيشتر توجه كنند.
ناصحي در پاسخ به اين پرسش كه براي ساماندهي و كنترل اين بيماريها وزارت بهداشت چه برنامه اي دارد گفت: با توجه به اهميت اين بيماريها و اينكه در موارد زيادي پزشكان در تشخيص اين بيماريها دچار مشكل مي شوند و نمي توانند علت و عامل اصلي بيماري را تشخيص دهند وزارت بهداشت در اين زمينه ۳ برنامه كلي دارد، اول افزايش بخشهاي روانتي در بيمارستانهاست كه هم اكنون در تعدادي از بيمارستانها ايجاد شده، دوم افزايش آگاهي مردم در مورد منشا بيماريهاي رواني و جسمي و سوم افزايش آگاهي پزشكان و كادر پزشكي كه در مراحل آغازين اجراي اين برنامه ها هستيم و به تدريج گسترش مي يابد.
انتهاي پيام/
سه|ا|شنبه|ا|17|ا|آبان|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 446]