واضح آرشیو وب فارسی:پرتال دانشگاهی کشور: پذيرش دانشجوي شهريه پرداز يا پولي بر اساس مصوبه مجلس تقريبا با شرايطي مانند دورههاي شبانه دانشگاههاي دولتي همراه با برگزاري آزمون ورودي امکانپذير شده است. گروه حوزه و دانشگاه خبرگزاري مهر در گزارشي به بررسي تصميمات 22دانشگاه در اين زمينه پرداخت.
به گزارش خبرنگار مهر، براساس مصوبه نهايي مجلس شوراي اسلامي، پذيرش دانشجوي پولي در دانشگاههاي دولتي مجاز خواهد بود اما شرط برگزاري کنکور براي اين دانشجويان نيز تسري مييابد و شرايطي تقريباً مشابه دورههاي شبانه دانشگاههاي دولتي در حال حاضر براي آنها فراهم ميشود.
پذيرش دانشجوي پولي تنها به امسال اختصاص ندارد و در سالهاي 82 تا 83 نيز دانشگاهها مجاز بودند نسبت به پذيرش دانشجوي پولي اقدام کنند البته در آن زمان پذيرش دانشجوي پولي بدون کنکور و تنها در شعب بين المللي و دوره هاي مشترکي که دانشگاهها با دانشگاههاي خارج از کشور برگزار مي کردند، صورت مي گرفت.
سناريوي اعتراض دانشجويان به پذيرش دانشجوي پولي
اعتراض دانشجويان نسبت به پذيرش دانشجوي پولي از سالهاي اوليه دهه 80 شروع شد به عنوان مثال دانشگاه صنعتي اصفهان در همين سال، بدون برگزاري آزمون اقدام به پذيرش 40 دانشجو در رشته عمران با اخذ شهريه 45 ميليوني (در هرترم) کرد که اين دانشگاه طي چند هفته شاهد اعتراض وسيع تشکل هاي دانشجويي به پولي شدن دانشجو بود.
اعتراضات گسترده دانشجويان دانشگاه هاي کشور در شهرهاي مختلف به پذيرش دانشجوي پولي، بدون توجه به رتبه هاي پائين دانشجويان پذيرش شده و تنها بر اساس دريافت دهها ميليون تومان پول صورت گرفت و منجر به صدور چندين بيانيه از سوي دانشجويان معترض دانشگاه ها شد.
استدلال مخالفان دانشجوي پولي
مخالفان دانشجوي پولي بر اين باور بودند که اين موضوع ممکن است فتح بابي شود که در دوره هاي روزانه نيز پذيرش دانشجو به شکل شهريه اي صورت گيرد و بنابراين ورود دانشجو با پرداخت پول ميسر شود که اين امر ضمن اينکه تجربه تلخ مدارس غيرانتفاعي در کشور را تکرار مي کند دانشگاه را تنها ويژه پولداران خواهد کرد.
استدلال موافقان دانشجوي پولي
موافقان اين موضوع نيز معتقد بودند شعب دانشگاهها مي تواند ظرفيت پذيرش در دانشگاهها را افزايش دهد و از خروج بخش عمده اي دانشجو از کشور جلوگيري کند در نتيجه از مشکلات فرهنگي زيادي که گريبانگير دانشجويان ايراني در خارج از کشور مي شود پيشگيري کنند.
منتفي شدن پذيرش دانشجوي پولي سالهاي 82 و 83
پذيرش دانشجوي پولي در اين سالها پس از اعتراضات دانشجويان منتفي شد.
بار ديگر؛ پذيرش دانشجوي پولي با تصميم مجلسي ها
پس از لغو پذيرش دانشجوي پولي بار ديگر اين نوع پذيرش دانشجو با رأي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي توسط دانشگاهها انجام مي شود. البته اين بار اين نوع پذيرش با ايراداتي از سوي شوراي نگهبان دستخوش تغييرات شد.
ايرادات شوراي نگهبان به لايحه برنامه پنجساله پنجم توسعه نسبت به پذيرش دانشجوي پولي کارساز و دو تبصره به انتهاي ماده 24 به اين شرح الحاق شد:
تبصره5- نحوه پذيرش دانشجو موضوع بندهاي (ح) و (ي) اين ماده در مقاطع مختلف به پيشنهاد هيئت امناي اين دانشگاهها و موسسات ياد شده و حسب مورد با تاييد وزارتخانههاي ذيربط و با رعايت قانون پذيرش دانشجو در دانشگاهها مصوب 16 آبان ماه 1386 خواهد بود.
در مقاطع کارشناسي ارشد و بالاتر با استفاده از ظرفيتهاي جديد از طريق امتحانات ورودي موسسات ياده شده با در نظر گرفتن توان علمي داوطلبان با رعايت ضوابط سازمان سنجش آموزش کشور خواهد بود.
تبصره 6- مدرک تحصيلي دانشجويان موضوع بندهاي (ح) و (ي) اين ماده با درج نوع پذيرش در محل تحصيل صادر ميشود. مجلسيها پيش از اين در بند (ح) ماده 24 برنامه پنجم مقرر کرده بودند، "دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و تحقيقاتي مجازند از ظرفيت مازاد بر سهميه آموزش رايگان خود يا ظرفيت هاي جديدي که ايجاد مي کنند بر اساس قيمت تمام شده يا توافقي با بخش غيردولتي و با تاييد هيئت امنا در مقاطع مختلف دانشجو بپذيرند و منابع مالي دريافتي را حسب مورد پس از واريز به خزانه کل به حساب درآمد هاي اختصاصي منظور کنند."
کدام دانشگاهها دانشجوي پولي مي پذيرند
پس از تصويب نهايي مجلس، روسا و معاونان 22 دانشگاه کشور در خصوص پذيرش دانشجوي پولي يا شهريه پرداز در گفتگويي با خبرنگار مهر، برنامه هاي خود را اعلام کردند. جدول پذيرش دانشجوي پولي در 22 دانشگاه کشور ردیف دانشگاه وضعیت پذیرش دانشجوی پولی 1 تهران پذیرش دانشجوی پولی در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در پردیس کیش انجام می شود 2 فردوسی مشهد پذیرش دانشجوی پولی درسال جاری انجام خواهد شد 3 شیراز پذیرش دانشجوی پولی بر اساس شیوه قبلی انجام می شود 4 صنعتی سهند تبریز پذیرش پولی دانشجو در صورت مازاد ظرفیت درسال جاری انجام می شود 5 صنعتی اصفهان برنامه ای برای پذیرش دانشجوی پولی وجود ندارد 6 شهرکرد ساختارهای لازم باید فراهم شود تا آن موقع پذیرش انجام نمی شود 7 بیرجند هنوز آیین نامه پذیرش دانشجوی پولی ابلاغ نشده است 8 شهید چمران اهواز تاکنون بررسیهای لازم برای این موضوع انجام نشده است 9 یزد دستوری صادرنشده است 10 زابل صحبتی نشده است 11 کاشان ساز و کار لازم وجود ندارد 12 سیستان و بلوچستان اقدامی صورت نگرفته است 13 کردستان برنامه ای نیست و در آینده باید ظرفیت را دید 14 صنعتی اصفهان اقدام به پذیرش دانشجوی پولی نمی کنیم 15 خلیج فارس در جریان قرار نگرفتیم و برنامه ای برای آن نداریم 16 یاسوج باید تصمیم گیری شود 17 بوعلی همدان تعریفی برای پولی یا غیر پولی وجود ندارد 18 صنعتی ارومیه دانشگاه جدیدالتاسیس است و برنامه ای نداریم 19 دامغان آیین نامه ابلاغ نشده است 20 صنعتی خواجه نصیر تصمیمی گرفته نشده است 21 امام خمینی قزوین باید به تایید هیئت امنای دانشگاه برسد 22 سمنان تصمیم گیری نشده است به گزارش مهر، سيد مهدي قمصري - معاون آموزشي و تحصيلات تکميلي دانشگاه تهران در زمينه پذيرش دانشجوي پولي در دانشگاه به مهر گفت: لفظ " دانشجوي پولي" غلط و در جامعه تلقي اين است که عده اي بدون شرکت در آزمونهاي رسمي و با پرداخت پول مي خواهند وارد دانشگاه شوند که اين ضد ارزش است.
وي افزود: در دانشگاه تهران براساس اعلام دانشکده ها و گروه هاي مختلف آموزشي در دو مقطع کارشناسي ارشد و دکتري دانشجوي شهريه اي درسال جاري در پرديس کيش پذيرش مي شود.
محمد موذني - رئيس دانشگاه شيراز نيز تاکيد کرد: دانشگاه شيراز هنوز بر اساس شيوه قبلي در پرديس بين الملل خود اقدام به پذيرش دانشجوي شهريه پرداز مي کند و تاکنون در زمينه تغيير رويه خود نسبت به پذيرش دانشجوي پولي بر اساس مصوبه جديد، موردي را در دستور کار ندارد و نياز به بررسي دارد.
از منظر محمد خواجوي معاون آموزشي و تحصيلات تکميلي دانشگاه فردوسي مشهد، دانشجوي پولي با دانشجوي شبانه يکي است و طبق روال سالهاي گذشته پذيرش دانشجوي شهريه پرداز در اين دانشگاه صورت مي گيرد.
محمدرضا چناقلو - رئيس دانشگاه صنعتي سهند تبريز نيز تنها با شرط مازاد بر ظرفيت اعلام کرد که دانشجوي شهريه اي پذيرش مي کند.
روسا يا معاونان ساير دانشگاه هاي کشور دلايل مختلفي از جمله عدم ابلاغ آيين نامه پذيرش دانشجوي پولي، عدم بررسي موضوع در جلسه هيئت امنا، عدم تصميم گيري براي سال جاري و ساير موارد را براي نپذيرفتن دانشجوي پولي مطرح کردند.
1390/02/06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پرتال دانشگاهی کشور]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 326]