واضح آرشیو وب فارسی:فرارو: حسن بهشتي پور در گفتگو با فراروهدف آمريكا تن دادن ايران به مذاكراتي تحت فشار است
يك كارشناس مسائل بين المللي معتقد است: «اينكه اوباما بر مذاكره تاكيد مي كند منظورش اين است كه ايران پيش زمينه مذاكرات كه توقف غني سازي اورانيوم است را انجام دهد و آنگاه مذاكرات را آغاز كنند كه چنين شرطي از سوي ايران پذيرفتني نيست و ايران مسئله غني سازي اورانيوم را خط قرمر خود مي داند.»
باراك اوباما روز سه شنبه و پس از تحريم هاي جديد وضع شده عليه ايران از سوي اتحاديه اروپا، در سخنراني خود در نشست مشترك اعضاي سنا و مجلس نمايندگان ضمن ايراد اتهامات دوباره به برنامه صلح آميز هسته اي ايران گفت: «ترديدي نيست كه آمريكا مصمم است از دستيابي ايران به تسليحات هسته اي جلوگيري كند و براي رسيدن به چنين هدفي هيچ گزينه اي از روي ميز كنار گذاشته نخواهد شد.»
رييس جمهوري آمريكا در عين حال اضافه كرد: «اما حل و فصل مسالمت آميز اين مساله هنوز هم امكان پذير است و به مراتب بهتر است و اين در صورتي است كه ايران رويكرد خود را تغيير داده و تعهدات خود را اجرا كند، در اين صورت مي تواند دوباره به جامعه بين المللي بپيوندد.»
حسن بهشتي پور كارشناس مسائل بين المللي در گفتگو با فرارودرباره اظهارات اوباما، گفت: «ابتدا بايد بگويم متاسفانه در ايران تنها بخشي از صحبت هاي افراد را نقل قول مي كنند به طوري كه در اين مورد اوباما در حالي كه تاكيد كرد تمامي گزينه ها بر روي ميز است و به نوعي اشاره غير مستقيم به اقدام نظامي داشت، سپس تاكيد نمود كه آمريكا هم چنان به دنبال راه حل مذاكره و گفتگو است. اين موضوع در واقع استراتژي اي است كه در دو سال گذشته مرتب از سوي اوباما پيگيري شده است. يعني از يك طرف با پارامترهاي مختلف از جمله تحريم به ايران فشار مي آورند و از طرف ديگر دم از مذاكره مي زنند و مي خواهند ايران به مذاكراتي تحت فشار تن دهد.»
وي ادامه داد: «استراتژي آنها اين است كه بايد از يك طرف با متهم كردن ايران به فعاليت هاي تروريستي و نقض حقوق بشر و مسائل مربوط به توليد سلاح هاي كشتار جمعي فضاي منفي بين المللي را عليه اين كشور ايجاد كرد و از طرف ديگر صحبت از مذاكره و گفتگو كنند چرا كه نمي خواهند به دنبال اقدام نظامي باشند. امروزه اقدام نظامي آمريكا عليه ايران يك خودكشي است. آن هم در سال انتخابات رياست جمهور آمريكا.»
اين كارشناس مسائل بين المللي افزود: «در دويست سال گذشته كه انتخابات رياست جمهوري در آمريكا برگزار شده در هيچ كدام از سال هاي برگزاري انتخابات، آمريكا دست به اقدام نظامي نزده است چرا كه ريسك بسيار بالايي براي رئيس جمهوري دارد كه اين اقدام را انجام دهد. اما اين به اين معنا نيست كه مسئله نظامي گري يا جنگ كنار گذاشته شده است بلكه به اين معنا است كه احتمال اقدام نظامي بسيار اندك است اما اين موضوع به شرايط و اوضاع و احوال بستگي دارد.»
بهشتي پور اظهار داشت: «اينكه اوباما بر مذاكره تاكيد مي كند منظورش اين است كه ايران پيش زمينه مذاكرات كه توقف غني سازي اورانيوم است را انجام دهد و آنگاه مذاكرات را آغاز كنند كه چنين شرطي از سوي ايران پذيرفتني نيست و ايران مسئله غني سازي اورانيوم را خط قرمر خود مي داند و بعيد است به چنين مذاكره اي آن هم تحت فشار و در بدترين شرايط ممكن به لحاظ فضاسازي بين المللي و تصويب تحريم ها تن دهد. چرا كه هر نوع مذاكره اي در اين شرايط يعني دادن امتياز بدون آنكه امتيازي گرفت.»
وي افزود: «اگر غرب استراتژي برد – برد را دنبال مي كرد و به جاي استراتژي فشار و مذاكره به دنبال ايجاد فضاي مثبت بود و آنگاه صحبت از مذاكره مي كرد قطعا بهتر به نتيجه مي رسيد.»
بهشتي پور در پاسخ به اين سوال كه چه روندي در مذاكرات هسته اي ايران طي شده است كه در گذشته غرب در مذاكرات از سياست چماق و هويج استفاده مي كرد ولي اكنون هدف خود از وضع تحريم هاي جديد را آغاز مذاكرات عنوان مي كند؟، گفت: «غرب اساسا از ابتدا هم به دنبال همين استراتژي بوده است. يعني مذاكره تحريم، تحريم مذاكره.»
وي افزود: «غرب الان ايران را تحريم نكرده است بلكه تحريم را گسترش داده و گرنه تحريم كه چند سال است وضع شده است. اين گسترش تحريم به اين معنا است كه چون سياست هاي قبلي نتيجه نداده اكنون دايره تحريم ها را گسترده تر مي كنند وگرنه استراتژي كه تغيير نكرده است. استراتژي همان فشار آوردن از طريق تحريم و طرح اتهامات مختلف عليه ايران و سپس صحبت از مذاكره مي باشد كه وانمود كنند ايران مخالف مذاكره است. در حالي كه ايران بارها عنوان كرده آماده مذاكره و گفتگو است اما چه مذاكره اي؟ مذاكره اي كه دستوركار و هدف آن معلوم باشد.»
بهشتي پور تصريح كرد: «اگر غرب به دنبال اين است كه غني سازي ايران متقوف شود، چنين مذاكراتي اصلا به نتيجه نخواهد رسيد؛ ولي اگر هدف غرب اين است كه مطمئن شود ايران به دنبال دستيابي به سلاح هسته اي نمي باشد در اين صورت ايران آماده مذاكره است تا ببيند چه اقداماتي را بايد انجام دهد تا غرب مطمئن شود كه ايران به دنبال بمب هسته اي نيست. اما در مقابل ايران هم انتظار دارد كه اقدامات مثبتي را طرف غربي انجام دهد مثل طرحي كه روس ها در طرح گام به گام پيش بيني كرده بودند. بدين صورت كه در هر مرحله وقتي كه اقدام مثبتي از طرف ايران صورت مي گيرد يك اقدام مثبت هم از طرف مقابل انجام شود.»
بهشتي پور درباره علت مخالفت روسيه با تحريم هاي جديد اتحاديه اروپا عليه ايران گفت: «روس ها به اين نتيجه رسيدند كه غرب در اين موضوع در حال بازي است و مي خواهند ابتدا به مقصود خود برسند و بعد در مورد چگونگي بحث توقف غني سازي به مذاكره بنشينند.»
وي درباره احتمال موفقيت مذاكرات عنوان داشت: «من معتقدم دستور كار و هدف مذاكرات بايد معلوم باشد. اگر مشخص باشد كه با حفظ غني سازي در ايران چگونه مي توان به اين تضمين كه ايران به هيچ وجه به دنبال دستيابي به سلاح هسته اي نيست رسيد، اين مي تواند دستوركار خوبي باشد.»
بهشتي پور در پاسخ به اين سوال كه آيا به نظر نمي رسد مسئله عدم اعتماد و سوءبرداشت طرفين نسبت به اهداف يكديگر مهمترين مانع در به نتيجه رسيدن مذاكرات مي باشد؟، گفت: «به هر حال ايران جهت اعتمادسازي دو سال تمام غني سازي را به صورت داوطلبانه متوقف نمود، اما نتيجه اي از اين كار نگرفت. بنابراين كاري كه از ايران جهت اعتمادسازي بر مي آمده، انجام داده است و اكنون نوبت كشورهاي 1+5 است كه اقدامي عملي جهت اعتمادسازي انجام دهند و نه اينكه تنها در حد صحبت باشد كه تاكنون اين كار را انجام نداده اند. بنابراين غرب تنها به دنبال اين هدف است كه ايران غني سازي اورانيوم را متوقف كند.»
وي در پايان تاكيد نمود: «بنابراين صحبت اخير اوباما ادامه سياست هاي قبلي وي مي باشد و تحول جديدي رخ نداده است و اين مواضع به نوعي بهره برداري تبليغاتي در انتخابات رياست جمهوري آتي آمريكا مي باشد.»
پنجشنبه|ا|6|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرارو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]