واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: روايتي تازه از بركناري متكي
آفتاب: حكايت «بركناري» منوچهر متكي از وزارت خارجه همچنان نقل محافل است و با اينكه چند ماهي از اين واقعه ميگذرد اما روايتهاي مختلفي از آن منتشر ميشود.
بالاخره پس از مدتها بحث و جدال بر سر موضوع سوال از احمدينژاد، نمايندگان احمدينژاد در كميسيون امنيت ملي حاضر و به سوالات نمايندگان پاسخ دادند، پاسخي كه نه سوالكنندگان را قانع كرد و نه اعضاي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي را.
ميرتاجالديني معاون پارلماني و فاطمه بداغي معاون حقوقي كه در جلسه روز چهارشنبه هفته گذشته كميسيون امنيت ملي حاضر شده بودند در پاسخ به سوال علي مطهري نماينده تهران درباره نحوه عزل منوچهر متكي وزير سابق امور خارجه كشورمان توسط احمدينژاد در حين انجام ماموريت در سنگال، روايتي متفاوتتر از گذشته را مطرح كرد، روايتي كه حكايت از بياطلاعي احمدينژاد از برنامه كاري وزراي خود و يا حداقل عدم اطلاع از برنامه كاري وزير وقت خارجه دارد.
عزل متكي هنگامي كه وي در خارج از كشور و در حال ماموريت در كشور سنگال بود، را ميتوان اقدامي خارج از عرف دانست، اقدامي كه انتقادهاي بسياري از جمله نمايندگان مجلس را نيز برانگيخت. اما مهمتر از آن روايتها و استدلالهاي مقامات دولتي درباره اين عزل بود كه همواره با واكنش و تكذيب منوچهر متكي مواجه شد.
اولين روايت از اين ماجرا توسط محمدرضا رحيمي معاون اول رييسجمهوري در مراسم توديع و معارفه وزير خارجه بدون حضور متكي مطرح شد. معاون اول رييسجمهوري مدعي شد كه قبل از سفر متكي به سنگال، احمدينژاد با وي در خصوص اين موضوع به صورت مفصل صحبت كرده و وي در جريان اين تغيير بوده است.
به فاصله يك روز، متكي سخنان رحيمي را تكذيب و از مسئولان خواست در گفتار خود صداقت را رعايت كنند. او در مصاحبه خود با فارس، بركناري يك وزير در حين انجام مأموريت را «غيراسلامي»، «خارج از عرف سياسي و ديپلماتيك» و «توهينآميز» خواند.
روايت ديگر مربوط به روايت شخص احمدينژاد از عزل متكي است. احمدينژاد نيز بر اطلاع متكي از عزل خود تاكيد و انتشار خبر عزل هنگام ماموريت وزير وقت خارجه را «بيتدبيري» پايگاه اطلاعرساني رياستجمهوري عنوان كرد. وي در ديداري كه در ۱۲ آبان ماه با اعضاي ستاد انتخاباتي خود در سالهاي ۸۴ و ۸۸ انجام داد در مورد عزل متكي اظهار كرد «متكي در هر دوره رياستجمهوري كانديداي من نبود به خصوص در دور دوم چرا كه در زمان وزارت وي چهار ديپلمات به ساير كشورها پناهنده شدند».
در جلسهاي تصميم بر آن گرفته شد كه متكي از دولت كنار گذاشته شود ولي پس از آن جلسه وي در جلسات دولت حضور نيافت تا آنكه يك شب ساعت ۱۲ ايشان را پيدا كرديم و به وي پيشنهاد رياست سازمان انرژي اتمي را داديم كه ايشان گفت من ميخواهم براي گسترش روابط به سنگال بروم و پس از بازگشت در خصوص اين مورد صحبت خواهيم كرد و پس از آن به وي گفتم كه از نظر من شما ديگر وزير نيستيد.
پس از سفر متكي به سنگال آقايان در پايگاه اطلاعرساني رياستجمهوري حكم ايشان را زود منتشر كردند كه من گفتم كه اين حكم را برداريد و آنها مقاومت كردند و گفتند كه اين خبر اعلام شده است.»
اين سخنان با واكنش تند منوچهر متكي مواجه شد و احمدينژاد را متهم به بيان مطالب خلاف واقع كرد. او در واكنشي كه به اظهارات احمدينژاد انجام داد اعلام كرد كه «شايسته جايگاه رياستجمهوري نيست كه در اظهارات ۲۰ سطري ايشان، ۲۴ نكته خلاف واقع، ناروا و يا ادعاي نادرست وجود داشته باشد.»
متكي اين اظهارات احمدينژاد را تاسفآور خواند و از آن به بعد در مراسمهايي كه خبرنگاران او را مييافتند و خواهان انعكاس روايت متكي از اين ماجرا بودند، مصلحت را سكوت تا پايان عمر دولت دهم عنوان ميكرد.
تازهترين روايت، روايت ميرتاجالديني از اين واقعه است. معاون پارلماني كه براي پاسخ به سوالكنندگان احمدينژاد در كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي حاضر شده بود در پاسخ به علي مطهري از طراحان اصلي سوال، گفت: «رئيسجمهور قبل از سفر متكي به خارج از كشور به او درباره عزلش از سمت وزير خارجه اطلاع داده و گفته بود كه عزل ميشود و قرار بود روز دوشنبه پس از بازگشت متكي از سفر خارجي به ايران، حكم عزل متكي صادر شود، اما گويا متكي حدود دو روز ديرتر به كشور بازگشته و رئيسجمهور تصور كرده كه او برگشته است و به همين دليل حكم عزل متكي را صادر كرد».
به گزارش قانون، از زمان عزل متكي برخي از خبرها حكايت از اختلاف وي با رييس دفتر رييسجمهوري داشت بگونهاي كه برخي از فعالان سياسي معتقدند جريان انحرافي، متكي را مانعي براي رسيدن به اهداف خود ميديد و از اينرو با فشار به احمدينژاد خواهان كنارگذاشتن تنها وزيري بودند كه در دولتهاي نهم و دهم سكان سياست خارجي را در دست داشت.
براي روشنشدن حقايق در مورد عزل متكي و نقش جريان موسوم به انحرافي بايد منتظر ماند تا دولت دهم به پايان رسد و وزير وقت خارجه با شكستن سكوت خود حقايق و اتفاقاتي كه در دوران رخ داده است را بيان كند.
نظر شما:
------------
پنجشنبه|ا|6|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]