واضح آرشیو وب فارسی:قدس: دكتر محمد تقي سبحاني تأكيد كرد؛ ضرورت تبيين حضور روحانيت در دهه سوم انقلاب
گروه فرهنگي: دكتر محمد تقي سبحاني، مدير مسؤول نشريه تخصصي نقد و نظر در «همايش نقش روحانيت در انقلاب اسلامي» خواستار بررسي ابعاد مختلف نقش روحانيون در سالهاي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي و تداوم اين حضور در عرصه هاي ديگر جامعه شد.
وي با تأكيد بر بازخواني تجربه هاي گذشته و عبرت آموز براي پيش بيني فضاي آينده و شناخت آسيبهاي فرارو در عرصه هاي مختلف نظام جمهوري اسلامي ايران، خاطرنشان كرد: مرور سير تاريخي اين مسائل، زمينه فراهم آمدن طرحي جديد و كارآمد را براي حركتهاي آينده مهيا مي كند.
اين پژوهشگر برجسته كشورمان، در خصوص رابطه حوزه و روحانيت شيعه با حكومت و قدرت سياسي جامعه گفت: درعرصه نظريه پردازي اين مسأله مي توان با بررسي پيشينه تاريخي شيعه كه در دوره هاي مختلف فراز و فرودهاي متفاوتي داشته است، دريافت كه روحانيت شيعه در مواجهه با حكومتهاي سياسي نقش اصولي داشته اند كه از آن به تئوري قدرت شيعه در برابر حكومتها ياد مي شود.
وي تأكيد كرد: در حوزه هاي شيعي، قدرت سياسي به جاي اتكا بر واقعيتها، بر اصول و ارزشها تكيه داشت و اصل نظري در انديشه تشيع اين بود كه مشروعيت حكومتي را كه به امامت متصل نباشد، نمي توان پذيرفت.
وي ادامه داد: روحانيت شيعه در برابر موقعيتها پويا عمل كرده و از فرصتهاي تاريخي براي پيشبرد هدفهاي خود استفاده مي كرد.
سبحاني با اشاره به حركتهاي عملي و نظري روحانيون در تاريخ حيات شيعه در مواجهه با حاكمان دوران خود ، دوره معاصر را نقطه عطف دوران روحانيت شيعه در طول تاريخ دانست و افزود: براي نخستين بار در تأسيس نظام جمهوري اسلامي ايران، شاهد براندازي حكومت نامشروع و راه اندازي نظام سياسي توسط روحانيت بوديم.
وي به حضور مستقيم و بي واسطه روحانيون در دوران مشروطه اشاره كرد و آن را تلاشي براي تأسيس حاكميتي با محوريت روحانيت براي حركت در عرصه هاي فكري، فرهنگي و معنوي جامعه شيعي دانست و اظهار داشت: فرجام ناخوش مشروطه تا مدتها ذائقه روحانيت را تلخ كرده بود، زيرا از عصر مشروطه، حكومتي كاملا سكولار بيرون آمد و مهره هاي استبدادي از فضايي كه روحانيون به وجود آورده بودند، سؤ استفاده كردند.
دكتر سبحاني تصريح كرد: اين تلخكامي سياسي تا ظهور نهضت 15 خرداد در ميان روحانيون وجود داشت و با حركت امام خميني، فصل جديدي فراروي حوزه ها و نقش آنان در جامعه گشوده شد و امروز در سي امين سالگرد پيروز انقلاب اسلامي، تعيين مختصات حضور روحانيت در صحنه حاكميت سياسي، به لحاظ نظري و عملي، به عنوان موضوعي اساسي مطرح مي شود.
وي با بيان اينكه تجربه حضور روحانيت در صحنه حاكميت سياسي در شرايط كنوني نظام جمهوري اسلامي ايران، تجربه اي كاملاً جديد است، اظهار داشت: هيچ كدام از الگوهاي بزرگان در دورانهاي مختلف شيعه را نمي توان براي ترسيم روابط حوزه و حاكميت در دوره معاصر به كار برد، زيرا در نظام كنوني روحانيت محور برپايي حكومت سياسي بوده و بيشترين سهم را در تأسيس آن داشته است.
مدير مسؤول نشريه تخصصي نقد و نظر، تأكيد كرد: در دهه سوم انقلاب اسلامي، بايد مختصات حضور روحانيت در مديريت سياسي كشور كه حامل تجربه هاي بسيار گرانسنگي است تبيين شود و فضاي ارتباطي ميان روحانيون و حكومت با طرح مسائل مختلف، ناظر به شرايط كنوني باشد.
شنبه|ا|19|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]