واضح آرشیو وب فارسی:الف: جزئيات تحول كتب درسي برمبناي جنسيت
دبير شوراي عالي آموزش و پرورش با اشاره به بند ۲/۱۴ سند تحول بنيادين جزئيات تناسب سازي آموزش، كتابهاي درسي و فضاي آموزشي براساس جنسيت دختران و پسران را تشريح كرد.
به گزارش مهر، موضوع " تغيير كتابهاي درسي براساس جنسيت دانش آموزان دختر و پسر" اولين بار توسط عليرضا علي احمدي وزير سابق آموزش و پرورش در مراسم معارفه اش به عنوان سرپرست اين وزارتخانه مطرح شد. اگرچه اين موضوع در روزهاي بعد از اظهار نظر علي احمدي از سوي مولفان سند تحول بنيادين و برنامه درسي ملي در برخي از موارد مورد تكذيب و در بعضي ديگر با سكوت مواجه شد، اما اين اظهار نظر باز هم به شكل كلي و مبهم از سوي علي احمدي و پس از آن "حميدرضا حاجي بابايي" وزير فعلي آموزش و پرورش مطرح شد. اين در حالي بود كه افرادي همچون حجت الاسلام بهرام محمديان، رئيس سازمان پژوهش و برنامه ريزي درسي و يا مهدي نويد ادهم دبير شوراي عالي آموزش و پرورش در اين باره سكوت مي كردند كه شايد مهمترين دليل آن تصويب نشدن دو سند مهم آموزش و پرورش بود.
اما وزير آموزش و پرورش به تازگي در همايش هم انديشي "هوشمند سازي مدارس استثنايي" بار ديگر به اين موضوع اشاره كرد و گفت كه در بند ۲/۱۴ سند تحول بنيادين آمده است كه براساس تفاوتهاي جنسيتي دختران و پسران فضاهاي آموزشي، آموزش و تربيت و كتابهاي درسي دانش آموزان بايد متناسب سازي شود.
براي روشن شدن ابعاد اين موضوع با "مهندس مهدي نويد ادهم" دبير شوراي عالي آموزش و پرورش گفتگويي كرديم كه در ادامه مي خوانيد:
*وزير آموزش و پرورش در جلسه اي با مسئولان آموزش و پرورش استثنايي به تناسب سازي كتابهاي درسي براساس جنسيت دانش آموزان اشاره كرده و گفت اين موضوع در بندي از سند تحول بنيادين آمده ، درباره جزئيات اين بند و اينكه قرار است در كتابهاي درسي چه اتفاقي بيفتد توضيح مي دهيد؟
- مهدي نويد ادهم: اين موضوع همان طور كه آقاي وزير گفتند عنوانش متناسب سازي فضاي فيزيكي، محتواي كتابهاي درسي و تمام شرايط آموزش براساس اقتضائات و تفاوتهاي دانش آموزان است كه بخشي هم به كودكان استثنايي برمي گردد كه بايد شرايط اين كودكان در كتابها، مدارس و آموزش آنها لحاظ شود.
* به غير از كودكان استثنايي و تيزهوش اين بند به تفاوتهاي جنسيتي دختران و پسران هم پرداخته است؟
- بله، بخشي از اين تناسب سازي به شرايط دختران و پسران ما برمي گردد كه به طور مثال بايد در مدارس دخترانه فضا را طوري طراحي كرد كه دانش آموزان به راحتي بتوانند در آن ورزش و تفريح كنند يا محتواي آموزشي شان متناسب با شرايط آنها باشد؛ همچنين اين تناسب سازي براي دانش آموزان شهري و روستايي نيز هست؛ روندي كه هم اكنون درباره كتابهاي درسي و آموزش دانش آموزان شهري و روستايي وجود دارد توجيه پذير نيست چرا كه نيازهاي دانش آموزان در اين مناطق يكي نبوده و بايد تفاوتها در آموزشها لحاظ شود.
* چگونه مي خواهيد اين تفاوتها را در كتابهاي درسي لحاظ كنيد تا به روند آموزش هماهنگ و ملي لطمه وارد نشود؟
- در سند تحول بنيادين براي اين موضوع سياست چند تاليفي را در نظر گرفته ايم؛ ممكن است در يك درس چند كتاب درسي تاليف شود كه در مدارس متناسب با شرايطشان آموزش داده شود؛ در اين كتابها محتوا متفاوت است اما همه يك هدف واحد و ملي را بايد دنبال كنند.
* چطور مي خواهيد در برخي از دروس مانند رياضي، علوم، شيمي، جامعه شناسي، ادبيات، عربي و....تفاوتهاي جنسيتي و قومي و اقليمي را لحاظ كنيد؟
- بحث ما اصلا بحث تفكيك جنسيتي نيست و شما اين عبارت را به كار نبريد.
* اما در سند آمده و خودتان به آن اشاره مي كنيد؟
- ما تغييرات را براي دختران ايجاد مي كنيم؛ همانطور كه الان كتاب حرفه و فن را براي دختران و پسران متناسب سازي كرده ايم.
* كتاب حرفه و فن كه از گذشته نيز متفاوت بود، پيش از اين هم دختران در درس حرفه و فن بافتني و آشپزي ياد مي گرفتند و پسران نجاري و برقكاري و كارهاي فني ، منظور ما كتابهايي درسي مثل رياضي، علوم و عربي و...است، چطور اينها را مي خواهيد براي دختران و پسران متناسب سازي كنيد؟
- ببينيد مي شود در دروسي مثل احكام آموزشها را متفاوت كرد، به طور نمونه احكام شرعي را كه به دختران ياد مي دهيم با پسران متفاوت باشد، البته اين موضوع در سند تحول بنيادين كلي آمده و كارشناسان آموزشي بايد روي جزئيات آن كار كنند.
* تغيير كتابهاي درسي براساس قوميت، شرايط اقليمي، شهري و روستايي و دختر و پسر در كشورهاي ديگر هم وجود دارد؟
- اكثر كشورهاي دنيا كتابهاي درسي شان چند تاليفي است و شرايط شهري و روستايي، استثنايي و عادي و تيزهوش و ...در آن لحاظ شده كه البته در آن چارچوب و اصول ملي شان نيز حفظ شده است و اين موضوع گرچه راه نرفته اي نيست اما براي كشور ما جديد است.
چهارشنبه|ا|5|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]