واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ايران در المپيادهاي علمي جهان
خبرگزاري فارس: جمهوري اسلامي ايران پس از انقلاب اسلامي خود برغم مشكلات ناشي از جنگ, براي نخستينبار در سال 1366 (1987 ميلادي) پا به عرصه المپيادهاي علمي گذارد و در همان نخستين قدم, ناباورانه بسياري از كشورها را در رشته رياضي پشت سر گذاشت و راه را براي ظهور و بروز استعداد جوانان كشور در عرصههاي جهاني باز كرد.
اگر از نام كوه «المپ» در يونان باستان, نام مسابقات بينالمللي ورزش «المپيك» بوجود آمده است «المپياد» نيز يادآور مسابقات علمي جوانان از اقوام و ملل گوناگون است. اگر المپيك ورزشي آوردگاه صاحبان بازوان ستبر و نيرومند است, المپياد علمي نيز ميدان سخت كارزار انديشههاست.
در چهل و چهار سال پيش (1958 ميلادي) استاداني از كشور روماني طرح برگزاري يك رشته مسابقات رياضي را در سطح مدارس دوره دبيرستان خود بنياد نهادند و در سال بعد نخستين آزمون رياضي را به اجرا در آوردند و به اين ترتيب اولين المپياد رياضي شكل گرفت.
از آن به بعد پس از معلوم شدن نتايج مثبت چنين ابتكاري, المپيادهاي ديگري در علوم پايه شكل گرفت. المپياد شيمي با 34 سال, المپياد فيزيك با 33 سال و المپياد انفورماتيك با 14 سال سابقه در صحنه مبارزات علمي جهاني ظهور پيدا كردند و هر ساله بر تعداد شركتكنندگان آن افزوده شد. اين اقدام را بايد از امور مثبت جهان امروز تلقي نمود كه عليرغم كشمكشهاي گوناگون سياسي و دستهبنديهاي موجود, صحنههايي وجود دارد كه فارغ از هرگونه تفاوتهاي اقتصادي, نژادي, قومي و... سعي ميشود جوانان مستعد از ملل گوناگون در يك مبارزه سالم علمي امكان حضور پيدا نمايند.
جمهوري اسلامي ايران نيز پس از انقلاب اسلامي خود برغم مشكلات ناشي از جنگ, براي نخستينبار در سال 1366 (1987 ميلادي) پا به عرصه اين مسابقات گذارد و در همان نخستين قدم, ناباورانه بسياري از كشورها را در رشته رياضي پشت سر گذاشت و راه را براي ظهور و بروز استعداد جوانان كشور در عرصههاي جهاني باز كرد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي, مسئولان آموزش و پرورش كشور دريافتند كه ميزان استقبال دانش آموزان از رشته رياضي كاهش يافته است. براي تحقيق در علت اين پديده كميته اي مركب از استادان رياضي دانشگاهها و كارشناسان گروه رياضي دفتر برنامه ريزي و تأليف كتب درسي در سازمان پژوهش و برنامه ريزي آموزشي تشكيل شد و طرحي براي تحقيق تهيه و اجرا گرديد. از جمله نتايج اين تحقيق اين بود كه روند كاهش درصد دانشآموزان رشته رياضي از سالهاي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي آغاز شده و همچنان ادامه يافته است. يك بررسي آماري نشان داد كه درصد دانش آموزان رشته رياضي از 26 درصد كل دانش آموزان دوره متوسطه در سال 1354 به 12 درصد در سال 1356 تنزل يافته است و اين احتمال قوت گرفت كه اين كاهش شديد با نظام جديد آموزشي اجرا شده در آن سالها و با تأسيس رشته هاي جديد مانند رشته اقتصاد اجتماعي ارتباط دارد.
كميته بررسي علل افت كمي دانش آموزان رشته رياضي براي حل اين مشكل از جمله پيشنهاد كرد همه ساله مسابقه اي علمي در سطح كشور ميان دانش آموزان مستعد سال چهارم رياضي دبيرستانهاي علمي در سطح كشور ميان دانش آموزاني كه در اين مسابقات ربته هاي بالا را احراز مي كنند جوايز خاصي اعطا گردد تا موجبات تشويق ديگران فراهم آيد. در اجراي اين پيشنهاد نخستين مسابقه سراسري دانش آموزان رشته رياضي دبيرستانهاي كشور در فروردين ماه سال 1363 در شيراز با شركت 90 نفر از بهترين دانش آموزان اين رشته كه از سراسر كشور برگزيده و معرفي شده بودند برگزار شد و از آن پس همه ساله اين مسابقات با اهتمام و جديت روزافزوني در ديگر مراكز استانهاي كشور برگزار گرديد و آثار مثبت آن در جلب توجه و افزايش استقبال دانشآموزان از تحصيل در رشته رياضي به نحو رضايت بخشي آشكار گشت. در سال 1365 به دنبال شركت كارشناساني از گروه رياضي دفتر برنامه ريزي و تأليف كتب درسي در كنفرانس بين المللي آموزش رياضي, مقدمات ارتباط با المپياد جهاني رياضي فراهم شد و ايران دعوتنامه اي براي شركت در بيست و هشتمين المپياد رياضي در كشور كوبا برگزار مي شد دريافت كرد و شش نفر اول چهارمين دوره مسابقات كشوري خود را پس از برگزاري يك اردوي آمادگي يك هفته اي, به سرپرستي جناب آقاي دكتر محمدعلي نجفي به اين مسابقات اعزام كرد.
شركت تيم دانش آموزي ايران در المپياد رياضي كه در سالهاي نخست جنگ تحميلي صورت مي گرفت, تعجب سرپرستان تيمهاي ساير كشورها را برانگيخت, اما تعجب آنان وقتي بيشتر شد كه با اعلام نتايج مسابقات معلوم شد جمهوري اسلامي ايران در اين نخستين بار, در جمع 42 كشور شركت كننده, مقام بيست و ششم را احراز كرده و يكي از دانشآموزان ما نيز موفق به كسب مدال برنز شده است. اين پيروزي ما را به آينده اميدوار ساخت و با اطلاعات و راهنمائيهايي كه سرپرست تيم به ارمغان آورد توانستيم براي كسب آمادگي بيشتر براي دورههاي بعدي برنامه ريزي كنيم.
تشكيل كميته ملي المپياد رياضي, مركب از استادان رياضي دانشگاهها و دبيران با تجربه و كارشناسان رياضي دفتر تاليف كتب درسي نخستين اقدامي بود كه با همكاري انجمن رياضي ايران صورت گرفت. از آن پس كليه تصميمات اصولي و سياست
گذاري هاي عمومي مربوط به المپياد رياضي توسط اين كميته صورت گرفت و عشق و علاقه به سربلندي ايران و اشتياق به پيشرفت علمي كشور; همدلي و همفكري صميمانه اي كه در دل يكايك اعضاي كميته موج مي زد در بيست و نهمين المپياد رياضي كه در سال 1367 در استراليا برگزار شد نتيجه خود را آشكار ساخت و تيم جمهوري اسلامي ايران توانست با كسب يك مدال نقره و 3 مدال برنز در جمع 49 كشور به مقام بيستم نائل شود. از آن پس سير صعودي مقام ايران در المپياد رياضي آغاز شد. در سال 1368 در آلمان, ايران با 2 مدال نقره و 3 مدال برنز و يك ديپلم افتخار در جمع 50 كشور به مقام چهاردهم و در سال 1369 در چين با 4 مدال نقره در جمع 54 كشور, بار ديگر به مقام چهاردهم دست يافت. سال بعد در سوئد, ايران براي نخستين بار به مدال طلا دست يافت و تيم ما با دو مدال طلا و يك نقره و دو برنز توانست در جمع 54 كشور به مقام هشتم ارتقاء يابد و پايگاهي در رديف كشورهاي پيشرفتهاي كه سابقهاي طولاني از حيث شركت در المپياد داشتند به خود اختصاص دهد.
در سال 1371, ايران توانست در سي وسومين المپياد رياضي در مسكو با كسب سه مدال نقره و دو مدال برنز و يك ديپلم افتخار در ميان 69 كشور شركت كننده به مقام سيزدهم دست يابد. در اين مسابقات جمع نمرات دانش آموزان كشور ما در هندسه از همه كشورهاي ديگر بيشتر شد و اعلام شد كه ايران در هندسه مقام اول را كسب كرده است. بهترين نتيجه اي كه طي هفت دوره شركت در المپياد نصيب تيم ايران شده نتيجه مربوط به سي و چهارمين المپياد رياضي تركيه است. در اين مسابقات ايران توانست با دو مدال طلا, سه مدال نقره و يك مدال برنز مقام ششم را در جمع هفتاد و سه كشور شركت كننده بدست آورد و در جمع نمرات مربوط به جبر نيز به مقام اول در جهان دست يابد. پنج تيم مقدم بر ايران به ترتيب عبارت بودند از چين, آلمان, بلغارستان, روسيه و جمهوري چين (تايوان) و كشورهائي مانند آمريكا, روماني, افغانستان, فرانسه, كانادا, ايتاليا و اتريش, در ميان كشورهايي بودند كه بعد از ايران قرار گرفتند.
جمهوري اسلامي ايران از آغاز شركت در المپياد رياضي همواره در ميان كشورهاي اسلامي شركت كننده بالاترين رتبه را احراز كرده و در حال حاضر در آسيا, بعد از چين قرار گرفته است.
با نتايج اميدوار كنندهاي كه از شركت در المپياد رياضي بدست آمد, انديشه شركت در ساير المپيادهاي دانشآموزي قوت گرفت و ايران پس از اعزام دو فيزيكدان به عنوان ناظر به نوزدهمين المپياد فيزيك در اتريش, در بيستمين المپياد در لهستان شركت كرد و چهار نفر اعضاي تيم با كسب دو مدال برنز و يك ديپلم افتخار در جمع 30 كشور به مقام بيستم دست يافتند. ايران در بيست و يكمين المپياد فيزيك با يك مدال برنز در ميان 32 كشور به مقام چهاردهم و در بيست و دومين المپياد با سه مدال برنز و يك ديپلم افتخار به مقام دوازدهم و در بيست و سومين المپياد در فنلاند با يك ديپلم افتخار در جمع 37 كشور شركت به مقام بيست و يكم و در بيست و چهارمين المپياد به كسب يك مدال طلا و يك مدال برنز و سه ديپلم افتخار در ميان 37 كشور دست يافت. در المپياد كامپيوتر نيز ايران در سال 1370 براي كسب تجربه به عنوان ناظر شركت كرد و در سالهاي 1371 و 1372 با اعزام تيم در چهارمين و پنجمين المپياد كامپيوتر كه به ترتيب در آلمان و آرژانتين برگزار شد شركت نمود. نخستين بار در المپياد چهارم تيم كشور ما با كسب دو مدال نقره و دو مدال برنز در جمع 46 كشور به مقام چهاردهم دست يافت و در سال 1372 در پنجمين المپياد با يك مدال طلا و دو مدال نقره و يك مدال برنز در ميان 47 كشور بسيار خوش درخشيد و به مقام چهارم رسيد. سه كشور بالاتر از ايران, عبارتند بودند از اسلواك, روماني و روسيه و كشورهايي مانند چين, كره جنوبي, آمريكا و آلمان پس از ايران در مقامهاي پنجم تا هشتم قرار گرفتند. در المپياد شيمي پس از دوبار اعزام ناظر, در سال 1372 براي نخستين بار ايران در بيست و پنجمين المپياد كه در ايتاليا برگزار ميشد شركت نمود و در اين مسابقات هر چهار دانشآموز كشور ما موفق به كسب مدال شدند و جمهوري اسلامي ايران با كسب يك مدال نقره و سه مدال برنز در جمع 38 كشور شركت كننده مقام شانزدهم را بدست آورد. برگزاري مسابقات علمي در داخل كشور در سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي و اعزام دانشآموزان به مسابقات جهاني هرچند با امكانات بسيار محدود و حداكثر صرفهجويي و حداقل هزينه صورت گرفته, نتايج مثبت و سازندهاي داشته كه اينك به مهمترين آنها فهرستوار اشاره ميكنيم: كسب افتخار در عرصههاي جهاني و در صحنه مسابقات و مبارزات علمي بينالمللي براي حداكثر صرفهجويي و حداقل هزينه صورت گرفته, نتايج مثبت و سازندهاي داشته كه اينك به مهمترين آنها فهرستوار اشاره ميكنيم:
- كسب افتخار در عرصههاي جهاني و در صحنه مسابقات و مبارزات علمي بينالمللي براي جمهوري اسلامي ايران و به تبع آن افزايش اعتماد به نفس در داخل كشور و خنثي شدن تبليغات سوء دشمنان در خارج كشور.
- تشويق و ترغيب دانشآموزان سراسر كشور به درس و بحث و علم و تعليم و تلاش بيشتر از طريق رقابت براي پيروزي كه مالاً منتهي به افزايش سطح دانش در مدارس كشور و دانشگاهها شده است.
- ارتباط و آگاهي از سطح بينالمللي مسائل و مباحث در رشتههاي مختلف علمي و تاثير مثبت اين آگاهي در برنامهريزي كتابهاي درسي و نوعي ارزيابي از استعداد و توان علمي كشور.
- افزايش تلاش و كوشش و شور و شوق در مسئولان و مديران آموزش و پرورش مناطق و استانهاي كشور براي كسب پيروزي در مراحل مختلف مسابقات از طريق برگزاري دورههاي خاص آموزشي در استانها و مناطق و مدارس.
- استقبال دانشآموزاني با استعدادهاي فوقالعاده به رشتههاي علوم پايه از قبيل رياضي و شيمي و فيزيك و تاثير مثبت در ارتقاء سطح علمي اين رشتهها در دانشگاهها.
- افزايش چشمگير فعاليت براي تاليف و ترجمه و انتشار كتابها و مجلات علمي حاوي مسائل مسابقات المپياد رشتههاي مختلف ارتقاء سطح دانش و مهارت دبيران در سراسر كشور از رهگذر شركت در فعاليتهاي مربوط به المپياد و تدريس مباحث و حل مسائل المپياد براي دانشآموزان.
- شناخته شدن جوانان با استعداد و نخبه كشور در رشتههاي علوم پايه و فراهم شدن امكانات هدايت و حمايت از آنان به منظور تربيت دانشمنداني در خدمت كشور.
در حال حاضر فعاليت كميتههاي ملي المپياد در رشتههاي مختلف و مديريت براي برگزاري مسابقات در داخل كشور و اعزام دانشآموزان به المپيادها در وزارت آموزش و پرورش, روال مشخصي پيدا كرده و روز به روز منسجمتر و منظمتر ميشود, لكن هنوز براي حمايت و هدايت دانشآموزان و دانشجويان با استعدادي كه از رهگذر اين مسابقات شناخته ميشوند و برنامهريزي براي ترتيب دانشمنداني متعهد و متخصص, برنامهريزي و سرمايهگذاري كافي صورت نگرفته است.
وزارت آموزش و پرورش چندسالي است اين انديشه را در قالب مؤسسهاي به نام «باشگاه دانشپژوهان جوان» تعقيب ميكند و اميدوار است بتواند آن را به نتيجه برساند و تحقق بخشد.
يكي از جلوههاي بديع و دلپذير المپياد, همكاري دانشگاهها با وزارت آموزش و پرورش است. طي ساليان گذشته استادان گرانقدري از دانشگاههاي تهران, صنعتي شريف, تربيت معلم, شهيد بهشتي, صنعتي اصفهان, شهيد چمران اهواز, تبريز, كرمان, شيراز, علم و صنعت, به صورتهاي گوناگون اعم از عضويت در كميتههاي ملي المپيادها و طرح سئوالات, تصحيح اوراق و تشكيل كلاسهاي آمادگي براي اعضاي تيمهاي اعزامي, صميمانه و صادقانه همكاري كردهاند. پيروزي دانشآموزان ايراني را در حقيقت بايد ثمره اين همدلي و همفكريها دانست.
سپاسگزاري از اين دانشگاهها و دانشگاهيان وظيفه ماست. مردم ايران در سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي كه با كسب استقلال سياسي قدم در راه آباداني و سازندگي كشور خود نهاده و خواهان كسب مجدد مقامي شايسته شأن ملت فرهيخته و كهنسال ايرانند, همواره با ابراز احساسات و استقبال از دانشآموزان پيروز خود در تهران و شهرستانها, شور و شوق زائدالوصفي از خود نشان دادهاند و بر گرمي مسابقات و دلگرمي برگزار كنندگان افزودهاند. مطبوعات و رسانههاي گروهي كشور نيز با درج اخبار فعاليتها و نتايج پيروزيها, دامنه آگاهي مردم را از اين فعاليت و رقابت مثبت و ثمربخش افزايش دادهاند و برگزار كنندگان را ياري كردهاند. از همكاري مطبوعات و رسانهها سپاسگزاري ميكنيم و به مردم شريف و ملت ارجمند خود تبريك ميگوئيم كه توانستهاند فرزنداني اين چنين شايسته و با استعداد در دامان خويش بپرورند و كشور عزيز خود را سربلند و سرافراز سازند.
.......................................................................................................
منبع : www.ysc.ac.ir
انتهاي پيام/
يکشنبه|ا|20|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 353]