واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: استفاده عمدي از اخبار ديگران بدون ذكر منبع دزدي رسانهاي است
روزنامهنگاري- همشهريآنلاين:
استفاده رسانهها از اخبار يكديگر بدون ذكر منبع خبر، بنيان كار حرفهيي رسانهيي را از بين خواهد برد
و اگر بهطور عمد و دانسته انجام شود، نوعي دزدي رسانهيي محسوب ميشود.
سعيدرضا عاملي - مدرس و پژوهشگر حوزه ارتباطات - در گفتوگو با خبرنگار رسانهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب و با تاكيد بر اين كه اصالت حرفهيي متون در صنعت خبرگزاريها، با متون حرفهيي در ساير توليدات رسانهيي بيارتباط نيست، اظهار كرد:
بحث رعايت نكردن اصول حرفهيي درباره نقل منبع در اخبار را نبايد به صورت مستقل در خبرگزاريها بررسي كرد، چراكه به طور كلي تمام توليدات رسانهيي و علمي در كشور، به دليل رعايت نكردن قانون كپيرايت يا برداشت غلط در احترام نگذاشتن به اين قانون، با اين توجيه كه ما اين قانون را نپذيرفتهايم از اصالت خود خارج شده است؛ اين در حالي است كه هم عدالت اجتماعي و هم ارزشهاي اخلاقي به طور عام و نيز اخلاق حرفهيي به طور خاص اقتضاء ميكند زحمت و تلاش مولف محترم شمرده شود.
وي افزود: چاپ هر مطلب و نوشتهاي بدون ذكر نام مولف و منبع خبر، تنها به اين دليل كه ايران، قانون كپيرايت را نپذيرفته، برداشت غلطي است كه البته به نظر ميرسد تنها بايد از سوي افرادي كه ندانسته اين كار را انجام ميدهند انجام شود.
او ادامه داد: اما اگر رعايت نكردن ذكر منبع خبر يا به بيان ديگر كپيبرداري از اخبار ديگران، به عمد و دانسته انجام شود، قطعا به نوعي دزدي رسانهيي محسوب ميشود.
اين استاد ارتباطات دانشگاه تهران درباره پيامدهاي رواج كپيبرداري اخبار در رسانههاي داخلي نيز تصريح كرد: رواج چنين روندي باعث ميشود خبرنگاري از يك حرفه سالم به يك حرفه فاسد تبديل شود؛ بويژه در شرايطي كه همه اخبار توليد شده در دسترس است، رعايت حق معنوي توليد خبر يك ضرورت اجتنابناپذير است، ضمن اينكه با رعايت حق معنوي مولف، زحمات توليد خبر علاوه بر ارزش اقتصادي، ارزش معنوي نيز خواهد داشت.
به گفته وي به عنوان مثال سوليوان به دليل تكيه زدن به قانون كپيرايت توانست با ارايه مطلبي در وبلاگ خود، در مدت دو هفته، صد هزار دلار درآمد كسب كند، اين در حالي است كه متاسفانه در كشور ما به دليل رعايت نشدن قانون كپيرايت، هم ارزش معنوي و هم ارزش اقتصادي و مالي كار خبرنگار از بين ميرود؛ بنابراين شايسته است نسبت به رعايت اين قانون در عرصه ملي توجه بيشتر صورت بگيرد.
عاملي خاطر نشان كرد: اگر استانداردهاي اخلاق حرفهيي در رسانهها معنا يابد و اهالي رسانه خود را به اجراي آن موظف بدانند و همچنين الزامات حرفهيي بر آن حاكم باشد، قطعا وضعيت بهتري در حوزه رسانه شاهد خواهيم بود زيرا التزام به اين قوانين، مسووليتهايي را براي فرد ايجاد ميكند و مجبور ميشود به اين استانداردها عمل كند، چراكه درصورت عمل نكردن، با جريمه مواجه ميشود، ضمن اينكه از ياد نبريم مسووليت اجتماعي، هم به لحاظ ديني و هم به لحاظ حرفهيي يك بنيان مهم و به نوعي چسب اجتماع سالم محسوب ميشود.
به گفته او گرچه اخلاق حرفهيي از حرفه پزشكي آغاز شد اما يكي از مهمترين عرصههاي آن اخلاق رسانهيي است. رعايت حق ديگري يكي از محوريترين ارزشهاي اخلاقي حرفه رسانه است
دوشنبه|ا|21|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]