واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: جامعه سياست زده، درخت آزادي اندشه را مي خشكاند
جنبش عدالت خواه دانشجويي در بيانيه اي متذكر شد: اگر عرصه كرسي هاي آزاد انديشي بازتر بود نخبگان به دور از سوء برداشتها و تشنج به فعاليت مي پرداختند .
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه باشگاه خبرنگاران، جنبش عدالت خواه دانشجويي با صدور بيانيه اي در خصوص نقد فضاي سياست زده جامعه تاكيد كرده است: مطمئنا روحيههايي كه به دنبال جواب دادن به مسائل فكري با جنجال هاي سياسي و رسانه اي هستند و مرزي به نام اخلاق و منطق را در آزادي تعريف شده خود متصور نميشوند نميتوانند كرسيهاي آزادانديشي را در حوزه و دانشگاه محقق كنند.
متن بيانيه به اين شرح است:
بسم الله الرحمن الرحيم
“نبايد از «آزادى» ترسيد و از «مناظره» گريخت و «نقد و انتقاد» را به كالاى قاچاق و يا امرى تشريفاتى، تبديل كرد چنانچه نبايد بجاى مناظره، به «جدال و مراء»، گرفتار آمد و بجاى آزادى، به دام هتاكى و مسئوليت گريزى لغزيد. آن روز كه سهم «آزادى»، سهم «اخلاق» و سهم «منطق»، همه يكجا و در كنار يكديگر اداء شود، آغاز روند خلاقيت علمى و تفكر بالنده دينى در اين جامعه است … بىشك آزاديخواهى و مطالبه فرصتى براى انديشيدن و براى بيان انديشه توأم با رعايت «ادب استفاده از آزادى»، يك مطالبه اسلامى است و «آزادى تفكر، قلم و بيان»، نه يك شعار تبليغاتى بلكه از اهداف اصلى انقلاب اسلامى است” رهبر فرزانه انقلاب ۱۶/۱۱/۱۳۸۱
آزادي يكي از بزرگترين نعمتهاي الهي است كه در سايه آن فرصت رشد و پرورش استعدادهاي آدمي پيدا ميشود. آزادي و شعوب آن از قبيل آزادي بيان و آزادانديشي از جمله آرمانها و اهداف انقلاب اسلامي است كه بايد در چهارچوب «منطق» و «اخلاق» پيگيري شود تا فرصت رشد اجتماعي، علمي، فرهنگي، سياسي و .. براي عموم ملت بوجود بيايد.
اما متأسفانه آزادي و شعوب آن از مواردي است كه گاه بوسيله ساختار شكنان به معناي هرج و مرج و باز گذاشتن دست دشمنان تفسير و پيگيري شده و گاه در سكون مرداب وار متحجران كه تاب تحمل شنيدن سخنان برآمده از تفكر را ندارند ذبح گرديده است.
طي چندين روز گذشته سخناني از سمت برخي نخبگان سياسي-فرهنگي كشور مطرح شد كه واكنشهاي مختلفي را از سمت طيفهاي مختلف به همراه داشت. از آنجايي كه آزادي و آزادي بيان يكي از اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي است و آزادانديشي يكي محورهاي مطالبات رهبر عزيز انقلاب از دانشجويان كشور ميباشد ذكر چند نكته را پيرامون نوع واكنشهاي گفته شده ضروري ميدانيم و متذكر ميشويم كه اين نكات نه براي نقد و بررسي سخنان اين افراد بلكه براي نقد فضايي است كه توسط عدهاي ايجاد و به جامعه پمپاژ ميشود و نتيجهي آن چيزي جز ركود انديشه و انزواي انديشمندان نخواهد بود.
متأسفانه عدهاي در كشور مترصد اين هستند كه فرد يا گروهي نظري مخالف آنها را بيان كند تا بلافاصله سيل انگها و تهمتها را در فضايي هيجاني و احساسي به سمت وي روانه كنند. و متأسفانه اين موارد در لواي مفاهيم مقدسي چون “بصيرت”، “ولايتمداري” و … نثار فرد مقابل ميگردد. چه خوب است افرادي كه به راحتي برچسبهايي چون “ضد انقلاب”، “منافق”، “بيبصيرت” و “ضد ولايت فقيه” را در معرفي و حمله به شخصيتها استفاده ميكنند يكبار به تفاسير همين واژگان از سوي رهبر فرزانه انقلاب نيز مراجعه كنند تا به توهم دفاع از ايشان هر گونه عملي را جايز ندانند. براي مثال رهبر عزيز انقلاب در پاسخ به پرسش نماينده جنبش عدالتخواه دانشجويي از ايشان در مورد تعريف ضد ولايت فقيه ميفرمايند:” اين برادر عزيزمان ميگويد «ضد ولايت فقيه» را معرفى كنيد. خوب، «ضد» معلوم است معنايش چيست؛ ضديت، يعنى پنجه در افكندن، دشمنى كردن؛ نه معتقد نبودن . اگر بنده به شما معتقد نباشم، ضد شما نيستم…. اعتراض به نظرات خاص رهبرى، ضديت با رهبرى نيست. دشمنى، نبايد كرد.”(۱۷/۷/۸۶) و يا براي مثال ايشان در سال ۸۸ در ضمن يك سخنراني و در مقابل شعار “مرگ بر منافق” و “مرگ بر ضد ولايت فقيه” حضار ميفرمايند:” مراقب باشيد، مواظب باشيد، نمي شود هر كسى را بمجرد يك خطائى يا اشتباهى گفت منافق ؛ نمي شود هر كسى را به مجرد اينكه يك كلمه حرفى برخلاف آنچه كه من و شما فكر مي كنيم، زد، بگوئيم آقا اين ضد ولايت فقيه است. در تشخيصها خيلى بايد مراقبت كنيد.”
از جمله وظايف رسانه فراهم آوردن زمينهاي براي رشد فكري مخاطب و آشنايي با نظرات مختلف ميباشد. رسانهها اعم از صدا و سيما، روزنامهها و سايتهاي خبري بايد آنقدر آزادانديش باشند كه بتواند از افراد معتقد به انقلاب اسلامي و نظام جمهوري اسلامي استفاده كرده و آراء علمي و نيز انتقادات اين دلسوزان به وضع موجود را به نمايش بگذارد.
“رسانه ميتواند در نهضت توليد علم و فكر و نظريه و انديشه در زمينههاي مختلف نقش ايفا كند. شما ميتوانيد خط توليد علم و فكر و نظريه را برنامهريزي شده دنبال كنيد و به بحثهاي منطقي و مفيد دامن بزنيد؛ كرسيهاي نوآوري را تلويزيوني كنيد و چهرههاي علمي نوآور و خوب را مطرح كنيد.”(رهبر عزيز انقلاب۲/۱/۸۳)
رهبر معظم انقلاب اسلامي در سخنراني تاريخي خود پس از انتخابات پر شكوه سال ۸۸ در بر شمردن جهات مثبت و عيوب مناظرات انتخاباتي ميفرمايند:
” اگر اين جور مناظرهها در طول سال و در طول چهار سال ادامه داشته باشد، ديگر وقتى در هنگام انتخابات پيش آمد، حالت انفجارى پيدا نميكند؛ همهى حرفها در طول زمان گفته خواهد شد، شنيده خواهد شد؛ نقدها، پاسخها، جوابها. اينها محسنات اين مناظرات بود كه خيلى خوب بود.”
از صدا و سيما كه بگذريم روي اصلي سخنان پيرامون اتفاقات چند روز اخير با سايتهاي خبري و روزنامههاي سياست زده و متصل به حلقههاي قدرت و ثروت است كه رزق سياسي خود را در فضاي هيجاني و سياست زده بدست ميآورند.
متأسفانه عدهاي با ظاهر ارزشي چنان مسائل را قبيلهاي و از دريچه تنگ منافع سياسي خود وارسي ميكنند كه هر كس به جز گروه معدودشان محكوم به رمي و تكفير خواهد بود. و رهبر فرزانهمان در جواب نامهي نخبگان و پژوهشگران حوزه چه زيبا فرمودند كه:” متأسفانه گروهى بدنبال سياست زدگى و گروهى بدنبال سياست زدائى، دائماً تبديل فضاى فرهنگى كشور را به سكوت مرداب گونه يا تلاطم گرداب وار، مىخواهند تا در اين بلبشو، فقط صاحبان قدرت و ثروت و تريبون، بتوانند تأثيرگذار و جريان ساز باشند و سطح تفكر اجتماعى را پائين آورده و همه فرصت ملى را هدر دهند و اعصاب ملت را بفرسايند و درگيرىهاى غلط و منحط قبيله اى يا فرهنگ فاسد بيگانه را رواج دهند و در نتيجه صاحبان خرد و احساس، ساكت و مسكوت بمانند و صاحبدلان و خردمندان، بركنار و در حاشيه مانده و منزوى، خسته و فراموش شوند.
در چنين فضائى، جامعه به جلو نخواهد رفت و دعواها، تكرارى و ثابت و سطحى و نازل مىگردد، هيچ فكرى توليد و حرف تازه اى گفته نمىشود، عدهاى مدام خود را تكرار مىكنند و عدهاى ديگر تنها غرب را ترجمه مىكنند و جامعه و حكومت نيز كه تابع نخبگان خويش اند، دچار انفعال و عقب گرد مىشوند.”(۱۶/۱۱/۱۳۸۱)
هر چند كه رسانه ملي موظف به انعكاس نظرات مختلف انديشمندان در چهارچوب اصول اسلام و در برنامههاي متناسب با خود ميباشد ولي در عين حال معتقديم كه جاي طرح مباحثات و مناظرات تخصصي با موضوعات مختلف در كرسيهاي آزادانديشي داخل حوزه و دانشگاه ميباشد. و در مسير تحقق اين كرسيها هر چند كه موانع مختلفي را ميتوان نام برد اما يكي از موانع اصلي تحقق كرسيها عدم وجود روحيه آزادانديشانه ميباشد.
مطمئنا روحيههايي كه به دنبال جواب دادن به مسائل فكري با جنجالهاي سياسي و رسانهاي هستند و مرزي به نام اخلاق و منطق را در آزادي تعريف شده خود متصور نميشوند نميتوانند كرسيهاي آزادانديشي را در حوزه و دانشگاه محقق كنند. اگر حوزويان و دانشگاهيان به رسالت اصلي خود پيرامون برگزاري كرسيهاي آزادانديشي پايبند ميبودند و اگر مسئولان دانشگاه كمي عرصه را براي برگزاري كرسيهاي آزادانديشي بازتر ميگذاشتند، تا كنون فضاي نقد و بيان نظرات مختلف و همچنين ادب و منطق استفاده از آزادي در جامعه گسترش مي يافت و نخبگان ميتوانستند به راحتي و به بدون سوء برداشتها و تشنج آفريني ، حرفهاي خود را بزنند.
همچنين در پايان بار ديگر متذكر ميشود كه مباحث مطرح شده براي نقد فضايي است كه از سمت عدهاي به جامعه تزريق ميشود به طوري كه يكي از نتايج آن خشكيدن شجره آزادي بيان و آزادي انديشه خواهد بود، نه در تاييد يا رد برخي افكاري كه اين چند روزه بيان شده است.
به اميد ظهور عدالت گستر گيتي
جنبش عدالتخواه دانشجويي
/ع2
شنبه|ا|1|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]