واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ؛٣٠ هزار ميليارد تومان كسري بودجه دولت در سال ٨٨؛ قطعي يا احتمالي
؛دولت نهم لايحه بودجه سال ٨٨ را با رقم ٢٨٣ هزار ميليارد تومان تقديم مجلس كرد. احمدي نژاد در هنگام تقديم لايحه به كاهش وابستگي چشمگير بودجه سال آينده به نفت و همچنين ويژگي هاي مثبت اين بودجه نسبت به بودجه هاي گذشته اشاره كرد.
رئيس جمهور، دلار ٩٥٠ توماني، نفت ٥/٣٧ دلاري، ٨ هزار ميليارد تومان درآمد از محل اجراي طرح تحول اقتصادي، افزايش ٥٤ درصدي درآمدهاي مالياتي، كاهش تراز عملياتي و مصارف ارزي، منفي شدن رشد اعتبار شركت هاي دولتي و حذف اعتبار واردات بنزين و گازوئيل را از ويژگي هاي بودجه سال ٨٨ برشمرد.
بودجه سال ٨٨ رشد ١٠ درصدي اعتبارات عمراني را در خود جا داده است، بودجه عمراني سال آتي كشور ٢٦ هزار ميليارد تومان عنوان شد كه از اين مبلغ ٢٢ هزار ميليارد آن صرف فعاليت هاي اجرايي كشور و ٤ هزار ميليارد تومان نيز در بخش احكام قانوني مانند مقاوم سازي مدارس اختصاص يافت.بودجه جاري سال آينده ٥٨ هزار ميليارد تومان در نظر گرفته شده از اين رقم ٩ هزار و ١٠٠ ميليارد تومان بودجه لازم براي اجراي قانون خدمات كشوري كم خواهد شد، عملا بودجه هزينه اي ٤٩ هزار ميليارد تومان است كه نسبت به عملكرد سال گذشته تنها دو درصد رشد دارد.
معاون بودجه معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري بودجه عمومي كشور را ٨٩ هزار ميليارد تومان عنوان كرد كه ٣٠ هزار ميليارد تومان از اين رقم درآمد مالياتي است كه نسبت به سال گذشته ٣٠ درصد رشد دارد. در مجموع سهم منابع غيرنفتي در بودجه عمومي سال آينده ٦٠ درصد در نظر گرفته شده است كه ٩٣ درصد از مصارف هزينه اي بودجه كشور از منابع غيرنفتي تأمين خواهد شد.
وي سهم ساير منابع در بودجه ٨٨ را ١٠ هزار و ٨٠٠ ميليارد تومان ذكر مي كند و خاطر نشان مي سازد: اين بخش شامل سود سهام شركت هاي دولتي و درآمد اين شركت ها كه در بودجه سال آينده به ٥ هزار ميليارد تومان رسيده است مي باشد.
با آن كه بودجه سال آتي كشور از ويژگي هاي مثبت برخوردار است اما برخي از كارشناسان و نمايندگان و مسئولان از كسري بودجه سال آينده ابراز نگراني مي كنند و كسري بودجه سال ٨٨ را ٣٠ هزار ميليارد تومان تخمين مي زنند.
به طوري كه كارشناسان، درآمدها و هزينه هاي در نظر گرفته شده در بودجه ٨٨ را غيرواقعي و كسري بودجه سال ٨٨ را بيشتر از كسري بودجه سال ٨٧ مي دانند در اين گزارش به بررسي دلايل كسري بودجه در سال آينده و راه هاي كنترل آن توسط دولت پرداخته ايم.
سعيد ليلاز كارشناس اقتصادي ،درآمدها و هزينه هاي در نظر گرفته شده در بودجه سال ٨٨ را غيرواقعي مي داند و مي گويد: اگر اين بودجه بخواهد اجرا شود، توليد ناخالص داخلي ايران به شدت كاهش پيدا مي كند، اشتغال نيز به شدت كاهش مي يابد و موج تازه اي از بيكاري جامعه را فرامي گيرد.
وي اظهار مي دارد: مهم ترين منابع درآمدي دولت در لايحه بودجه ٨٨ افزايش ماليات است كه اين موضوع نيز ترديدهايي را در پي دارد، پيش بيني شده است ٥٠ درصد به درآمدهاي مالياتي اضافه شود؛ در حالي كه هنگامي كه قرار بود ٥ درصد به درآمدهاي مالياتي از طريق اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده اضافه كنيم، بازاريان معترض شدند.
ليلاز يادآور مي شود: سال آينده با اين روند ٢٥ تا ٣٠ ميليارد تومان كسر بودجه خواهيم داشت و چطور ممكن است بدون اين كه شبكه مالياتي تغيير كند دولت بتواند ٥٠ درصد به درآمدهاي مالياتي خود اضافه كند.
همچنين فرهاد دلق پوش عضو كميسيون اقتصادي مجلس درباره كسري بودجه سال ٨٨ مي گويد: اگر لايحه بودجه اصلاح نشود، سال آينده با كسري بودجه بيشتري نسبت به سال هاي گذشته روبه رو خواهيم شد. وي مي افزايد در سال جاري با وجود افزايش درآمدهاي نفتي، دولت با كسري بودجه در بخش هاي مختلف مواجه شد اكنون با توجه به كاهش قيمت نفت و نبود اطمينان به اين بازار، دولت مبناي قيمت نفت را ٥/٣٧ دلار گذاشته و در اين شرايط بايد لايحه بودجه را به دقت تنظيم و اتكاي آن را به درآمدهاي نفتي كمتر كنيم.
وي اظهار مي دارد: با توجه به افزايش يك درصدي كه هر سال بر روي حقوق، دستمزد و هزينه هايي كه دولت مي پردازد، وجود دارد، دولت بايد تمامي اين موارد را در لايحه بودجه لحاظ كند. از طرفي برقعي معاون برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور در مورد كسري بودجه اظهار مي دارد:منشاء كسري بودجه به مشكلات ساختاري مزمن در احكام و مقررات ارتباط پيدا مي كند؛ به همين دليل است كه با وجود تلاش براي نبود كسري بودجه، باز هم كسري ايجاد مي شود.
معاون رئيس جمهور به افزايش پلكاني دستمزد در سال جاري اشاره مي كند و به فارس مي گويد: با اين شيوه ميزان رشد دستمزدها به ١٠ درصد رسيد كه بخش عمده اي از كسري پيش بيني شده به اين موضوع اختصاص دارد.
برقعي معوقات برخي از دستگاه هاي اجرايي نظير آموزش و پرورش و بهداشت را از ديگر علل ايجاد كسري بودجه عنوان مي كند و يادآور مي شود: بودجه انقباضي در سال هاي گذشته موجب شده كه آموزش و پرورش ١٣٠٠ ميليارد تومان و وزارت بهداشت ٢٠٠ ميليارد تومان معوقه از سال هاي گذشته داشته باشند.
؛بودجه يك برنامه ريزي راهبردي است
؛وقتي هزينه ها و درآمدها بر اساس فرض و احتمال در نظر گرفته مي شود ديگر نمي توان انتظار داشت كه بودجه آن سال با كسري مواجه نشود.فخرالدين حيدري عضو كميسيون اقتصادي مجلس در اين باره مي گويد: متأسفانه هر ساله بودجه كشور با كسري مواجه مي شود و بودجه بر اساس هزينه هاي برآورد شده و درآمدهاي فرضي بسته مي شود، اما در اين بين هزينه هاي برآورد نشده و پنهاني هم وجود دارد كه در بودجه ديده نشده است و همين امر باعث مي شود كه در اواخر هر سال با كسري بودجه مواجه شويم.
وي مي افزايد: بودجه سال آينده بر اساس نفت با قيمت ٥/٣٧ دلار بسته شده و براي تأمين كامل بودجه درآمدهايي منظور شده است كه در اين بين وصول درآمدها بسيار مهم است؛ چون احتمال دارد درآمدهاي پيش بيني شده وصول نشود و از طرفي نوسانات قيمت نفت نگراني را براي كسري بودجه آينده به وجود آورد.اين عضو كميسيون اقتصادي به راهكاري در اين زمينه اشاره مي كند و مي گويد: بحث بودجه يك برنامه ريزي خاص و راهبردي است و برآورد صحيح هزينه ها و درآمدها در اين بحث بسيار بااهميت است؛ زيرا برآورد درآمدهاي قابل وصول مي تواند جلوي كسري بودجه را بگيرد؛ دولت بايد درآمدهاي همه گير و منطقي را در بودجه پيش بيني كند و هزينه ها را به طور واقعي ببيند زيرا مي توان حدس زد كه چه درآمدهايي قابل وصول است و چه درآمدهايي فقط به عنوان درآمد در بودجه لحاظ مي شود.
حيدري مي افزايد: ٣٠ درصد درآمد از ماليات ها در بودجه پيش بيني شده است و جزو درآمدهاي وصولي عنوان شده در حالي كه قطعا اين ميزان ماليات قابل وصول نيست و بايد هزينه ها و درآمدها كارشناسانه تر برآورد و ارزيابي مي شد.وي يادآور مي شود: تأثير كسر بودجه بر اقتصاد افزايش نقدينگي و به تبع آن افزايش تورم است.
دولت مجبور است به هر طريقي كسري بودجه خود را در پايان سال جبران كند كه اين مسئله را با استقراض از بانك مركزي و انتشار پول انجام مي دهد؛ لذا وقتي چنين حجم پولي وارد چرخه اقتصاد مي شود، تورم ايجاد مي كند.
؛سياست هاي شديد انقباضي
؛در اين راستا فرهنگي عضو كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي و نايب رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس مي گويد: دولت در سال آينده بيش از ٣٠ هزار ميليارد تومان كسري خواهد داشت بنابراين با توجه به نفت ٣٥ تا ٤٠ دلار اگر هزينه هاي جاري كشور در بودجه عمومي را تنها ٥ درصد افزايش دهيم و بودجه عمراني را ٢٢ هزار ميليارد تومان پيش بيني كنيم، كسري بودجه عمومي كشور بيش از ٣٠ هزار ميليارد تومان خواهد بود.
وي به راهكارهاي جبران كسري بودجه اشاره مي كند و مي گويد: دولت براي جبران كسري مي تواند يارانه هاي مستقيم را تعديل كند يا اين كه سياست هاي شديد انقباضي در پيش گيرد؛ به طوري كه سال آينده بودجه اي براي پروژه هاي عمراني پيش بيني نمي شد يا اين كه اقدام به استقراض از بانك مركزي كند.يوسفيان عضو ديگر كميسيون برنامه و بودجه هم در اين باره مي گويد: كسري بودجه اغلب هر ساله اتفاق مي افتد؛ زيرا ميزاني از اين كسري بودجه به سال آينده منتقل مي شود و چون هر سال اعداد و ارقام صحيحي از هزينه ها و درآمدها نداريم و مشخص نيست كه چه تعداد بازنشسته مي شوند و در مورد ساير هزينه ها و در بسياري موارد آمارهاي نادرست ارائه مي دهند با كسري بودجه مواجه مي شويم.
وي اظهار مي دارد چون بودجه سال آينده بر اساس قيمت نفت ٥/٣٧ دلاري بسته شده كمتر كسري بودجه خواهيم داشت و اگر بودجه مديريت شود و لايحه آن به تدريج به مجلس بيايد و در بخش عمراني احتياط هاي لازم صورت بگيرد؛ اميدواريم كه بودجه سال ٨٨ با كسري كمتري مواجه شود.
؛اوضاع حاكم بر اقتصاد كشور و جهان
؛شرايط حاكم بر اقتصاد كشور و جهان موجب شده كه مسئولان و دست اندركاران در مورد كسري بودجه احساس نگراني كنند.
دكتر نورا عضو كميسيون برنامه و بودجه درباره كسري بودجه سال ٨٨ اظهار مي دارد: در حال حاضر كسري در بودجه ارائه شده توسط دولت براي سال آينده ديده نمي شود و فقط پيش بيني از محقق نشدن درآمدها و افزايش هزينه ها است؛ از اين رو برخي نمايندگان نگران هستند كه درآمدهايي كه دولت در بودجه ارائه داده و پيش بيني كرده است، تحقق پيدا نكند. البته اين امر به اوضاع اقتصادي كشور و با توجه به شرايط اقتصادي حاكم بر جهان بستگي دارد. وي اظهار مي دارد: معمولا هزينه ها ثابت است اما بخشي از درآمدها تحقق پيدا نمي كند از اين رو در پايان سال با كسري مواجه مي شويم. اما چون بودجه سال آينده بر اساس نفت با قيمت ٥/٣٧ دلار بسته شده است قطعا بايد با كسري كمتري مواجه شويم و اين رقم مناسبي براي بودجه بندي است.
دكتر نورا تاكيد مي كند در بخش ساير درآمدها و درآمدهاي مالياتي، اغلب با مشكلات نقدينگي مواجه مي شويم و كارخانه هاي توليدي هم دچار مشكل اقتصادي و نقدينگي خواهند شد و من معتقدم در بخش ماليات ها با چالش مواجه خواهيم شد كه قطعا چنين چالش هايي كسري بودجه را به دنبال دارد. همچنين در حال حاضر در بودجه ٤ هزار ميليارد تومان كسري پنهان وجود دارد كه هنوز معلوم نيست كه اين اعتبار چگونه بايد تامين شود.
اين عضو كميسيون برنامه و بودجه به بحث اوراق مشاركت اشاره مي كند و مي گويد: بخشي از ساير درآمدها به اوراق مشاركت بر مي گردد و سال آينده به دليل مشكي نقدينگي، فروش اوراق مشاركت كاهش پيدا مي كند، از اين رو براي جلوگيري از كسري سنگين بودجه بايد در هزينه كردها صرفه جويي كنيم زيرا در اين مدت زمان فرصت توليد درآمد و افزايش آن وجود ندارد.
؛بودجه عمراني ذخيره اي براي كسري بودجه
؛اما ثروتي عضو كميسيون برنامه و بودجه در اين باره مي گويد: منابع دولت كاهش يافته اما هزينه هاي جاري و عمراني بالاست و وقتي چنين باشد قطعا با كسر بودجه مواجه خواهد شد.
وي مي افزايد: كسري بودجه آموزش و پرورش در سال جاري ٦ هزار ميليارد تومان است كه در اصلاحيه بودجه كه دولت به مجلس داد ٢ هزار و ٢٠٠ ميليارد تومان ديده شد، اما هنوز ٤ هزار ميليارد تومان كسري در بودجه اين وزارت خانه وجود دارد. وزارت بهداشت و درمان هم در سال جاري با ٢ هزار ميليارد تومان كسري بودجه مواجه است كه رقم اندكي براي آن در اصلاحيه بودجه ديده شده است.
ثروتي اظهار مي دارد: كسري هاي موجود در بودجه سال جاري به سال آينده منتقل مي شود و بودجه دولت با توجه به اين مسئله ٥/٣ درصد رشد داشته است و اگر عملكرد بودجه را بررسي كنيم و از تورم ٢٥ درصدي، ٣ درصد رشد را كم كنيم يك تورم ٢٢ درصدي حاصل مي شود كه بودجه سال آينده نسبت به سال جاري ٢٢ درصد كاهش دارد كه قطعا حدود ٣٠ هزار ميليارد تومان كسري بودجه در سال آينده خواهيم داشت.
با اين حال با توجه به اين كه بودجه سال آينده از ويژگي هاي مثبتي برخوردار است و درآمدهاي متعددي براي آن ديده شده اما تصور بر اين است كه احتمال به واقعيت پيوستن حدس و گمان ها در مورد كسري بودجه سال آتي وجود داشته باشد.
دوشنبه|ا|21|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]