واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ديرزيستترين موجود زنده دنيا در ابركوه +عكس
اين درختان در كنار باورهاي مردمي، نياز به توجه مسئولان دارند زيرا بسياري از اين درختان از گونههاي ناياب هستند و كمتر درختي در دنيا يافت ميشود كه عمري بيش از دو هزار سال داشته باشد.
نام ابركوه با سرو 4500 ساله اين شهر عجين شده و اين درخت به عنوان ديرزيست ترين موجود زنده دنيا در قلب شهر ابركوه سكني گزيده است اما دهها درخت ديگر كهنسال در سايه شهرت اين درخت فراموش شدهاند.
به گزارش خبرنگار مهر از ابركوه، استان يزد را به جرات ميتوان مهد رويش درختان كهنسال ناميد زيرا بيش از نيمي از درختان كهنسال كشور و حتي منطقه در اين استان قد به آسمان برافراشتهاند.
مهر چندي پيش در گزارشي به معرفي درختان كهنسال استان يزد و ارزش و جايگاه آن نزد مردم همچنين تهديداتي كه حيات اين درختان را در معرض خطر قرار داده است، پرداخت اما در اين گزارش به معرفي دهها درخت كهنسالي كه در شهرستان ابركوه وجود دارد اما در سايه سرو كهنسال چهار هزار و 500 ساله، ناديده گرفته شده و ناشناخته ماندهاند، خواهد پرداخت.
ابركوه با سرو چهار هزار و 500 ساله خود شهرت جهاني يافته است اما شايد كمتر كسي بداند كه ابركوه درختان كهنسال ديگري نيز دارد كه به دلايل مختلف و جمله عدم معرفي و توجه كافي و زير سايه اخبار سرو چهار هزار و 500 ساله،هيچ اطلاعي از آنها حتي در موتورهاي جستجوگر وجود ندارد.
درختاني كه در اوج مظلوميت قرار دارند و حتي درختي كه در مركز شهر قرار گرفته نيز از عدم اطلاع رساني در مورد خود حتي در شهرستان ابركوه رنج ميبرد.
خبرگزاري مهر نخستين رسانهاي است كه به معرفي ويژگي ديگر ابركوه كه همان وجود درختان كهنسال است، خواهد پرداخت چه اينكه پيش از اين نيز خندقهاي سنگي ابركوه براي نخستين بار توسط اين خبرگزاري معرفي شدند.
در اين گزارش با اميد به توجه مسئولان به معرفي چند درخت كهنسال ديگر اين شهرستان به طور مختصر پرداخته خواهد شد.
سرو دوم ابركوه
اين سرو در باغچه يك خانه قديمي و در ميان خانههاي مخروبه قرار گرفته است.
محل قرار گيري آن در مركز شهر و در فاصله حدود 200 متري خيابان اصلي روبروي امامزاده احمد است.
با وجود فاصله بسيار كم اين درخت تا خيابان اصلي حتي برخي از شهروندان ابركوهي نيز از وجود اين درخت 1500 ساله اطلاعي ندارند.
بنه بداف بخش بهمن
اين درخت كه ارتفاعي بيش از 9 متر دارد در روستاي بداف از روستاهاي بخش بهمن ابركوه قرار گرفته است.
اين درخت در حياط يك خانه قديمي متروك قرار دارد به گونهاي كه بخشي از تنه آن به ديوار مجاور چسبيده است.
با وجود سن زياد كه برخي سن آن را به نزديك به دو هزار سال تخمين ميزنند اين درخت همچنان ميوه ميدهد.
پده هاروني
اين درخت در روستاي هاروني اسفندآباد ابركوه و در مجاورت يك قنات قديمي قرار دارد.
درخت تك پايه است و ضمن برخورداري از شادابي خوب از چهار شاخه اصلي تشكيل شده است، سرشاخهها خشكيده و داخل تنه نيز خالي است.
ارتفاع اين درخت حدود 15 متر و قطر حدودي تاج 8.75 و قطر يقه آن 197 سانتيمتر است.
توت ده عرب
اين درخت توت در كنار خياباني در روستاي ده عرب دهستان فراغه ابركوه قرار دارد.
مردم محلي به شدت به آن علاقه مند هستند و در نگهداري آن كوشش ميكنند.
بنه صادق آباد
اين درخت نيز در كنار باغات كشاورزي روستاي صادق آباد و در فاصله نزديكي از جاده اصلي قرار دارد.
به گفته مردم محلي قبل از اين و در حدود 80 سال پيش درخت ديگري كه زوج آن تلقي ميشده است شكسته و به مصرف سوخت رسيده است.
در ابركوه درختان كهنسال ديگري از جمله انجير مجير آباد در روستاي شهر آباد، درختان باغ خورشيد خانم و چند درخت بنه ديگر در صادق آباد وجود دارد كه در مورد هيچ كدام تحقيق و پژوهشي صورت نگرفته است.
اهالي دهستان فراغه بنا به گفته پيشينيان خود اظهار ميدارند كه در زمانهاي نه چندان دور اين منطقه، جنگلي وسيع از درختاني چون بنه بوده است كه در حال حاضر فقط تعداد محدودي از آنان به جا مانده است.
اگر درخت سرو 4500 ساله ابركوه ميتواند چنين جايگاهي را در سطح جهان به خود اختصاص دهد، به طور قطع درختان كهنسال و متنوع ديگر ابركوه نيز در صورت شناسايي، ميتوانند به يكي از ظرفيتهاي بزرگ گردشگري در ابركوه و استان يزد تبديل شود.
آنچه تاكنون اين درختها را سالم نگهداشته است تنها و تنها باورهاي مردم و اعتقاد آنان به عظمت خدايي است كه يك موجود زنده را هزاران سال به عنوان نمونهاي از عظمت خلقت پايدار نگهداشته است.
اين درختان در كنار باورهاي مردمي، نياز به توجه مسئولان دارند زيرا بسياري از اين درختان از گونههاي ناياب هستند و كمتر درختي در دنيا يافت ميشود كه عمري بيش از دو هزار سال داشته باشد.
گرچه سرو 4500 ساله ابركوه هنوز هم نيازمند مراقبتهاي ويژه و تدابير حفاظتي سازمانهاي متولي است اما اگر در كنار اين درخت كهنسال، گوشه چشمي نيز به درختان كوچكتر كه خود از بي نظيرترينها هستند، ضرورت دارد.
-------------------
گزارش و عكس: رحيم ميرعظيم
پنجشنبه|ا|29|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1365]