واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تهران و واشنگتن در چند قدمي ميز مذاكره اوباما؛در حال فراهم ساختن امكاناتي براي پيشنهادهاي ديپلماتيك در پشت يك ميز با ايران هستيم
گروه سياسي؛ مقامات تهران خواستار پيشنهاد رسمي و ارائه طرح هاي كاخ سفيد درباره مذاكره مستقيم و حل مشكلات طرفين شدند. اين در حالي است كه به تازگي باراك اوباما رئيس جمهور منتخب امريكا تاكيد كرده به دنبال فراهم ساختن امكاناتي براي پشت يك ميز نشستن با مقامات ايران است. بر همين اساس علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در مصاحبه يي كه با نشريه اشپيگل داشت، اعلام كرد اگر امريكايي ها خواهان حل مشكلات با جمهوري اسلامي هستند بايد پيشنهادهاي خود را به طور مشخص مطرح كنند و طرح هاي خود را ارائه دهند. ظاهراً بحث مذاكره مستقيم ميان تهران و واشنگتن با صريح تر شدن گفتمان مقامات دو كشور در باب ازسرگيري روابط سياسي وارد فاز جديدي شده و روساي دو كشور تلاش مضاعفي را در جهت ايجاد زمينه مذاكره آغاز كرده اند. از همين روي علي لاريجاني با لحن صريح تري گفت نسبت به برقراري روابط با ايالات متحده بدبين نيست اما از آنجا كه مشكلات موجود در روابط ايران و امريكا جدي و عميق است تنها با لبخند حل نمي شود. همزمان با اين اظهارات باراك اوباما در اولين كنفرانس مطبوعاتي خود در كاخ سفيد بار ديگر بر نياز امريكا براي همكاري با ايران و مذاكره با تهران تاكيد و اعلام كرد؛ «اكنون در حال ارزيابي مجدد سياست خارجي ايالات متحده در رابطه با ايران هستيم.»
به گفته اوباما واشنگتن به دنبال امكان ديپلماسي مستقيم در رابطه با ايران است. به گزارش مهر رئيس جمهور امريكا در ادامه گفت؛ انتظار دارم در چند ماه آينده به دنبال فراهم ساختن امكاناتي باشيم تا پشت يك ميز با پيشنهاداتي ديپلماتيك رودررو شويم و سياست ما در راستاي اهداف جديد پيشرفت كند زيرا به اعتقاد من بين امريكا و ايران «امكان روابط و احترام متقابل و پيشرفت» وجود دارد.
اوباما افزود؛ حين اينكه ما يك چنين ديپلماسي مستقيمي را دنبال مي كنيم، مهم اين است كاملاً آشكارا برخي نگراني هاي خود را اعلام كنيم تا ايران متوجه باشد كه ما حمايت از برخي گروه ها را غيرقابل پذيرش مي دانيم.
اوباما با اشاره به انتصاب جرج ميچل به عنوان نماينده ويژه امريكا در امور خاورميانه و سفر اخير او به منطقه، به تفاوت سياست خارجي كشورش نسبت به گذشته اشاره كرد و خواستار ايجاد تغيير در رويكرد ايران شد.
او گفت؛ «حال نوبت ايران است علائمي را كه مبني بر خواست اين كشور براي رفتاري متفاوت است را از خود بروز دهد.» اوباما با اشاره به سابقه روابط دو كشور، آغاز گفت وگو ميان دو كشور را مشكل دانست؛ «بي اعتمادي زيادي بين دو كشور در طول ساليان ايجاد شده است. بنابراين قرار نيست يك شبه گفت وگوي مستقيم انجام شود. مهم است كه همزمان با انجام ديپلماسي مستقيم، نگراني هاي خود را به طور واضح بيان كنيم.»
در اين حال به گفته او امكان برقراري رابطه دوجانبه همراه با احترام بين دو كشور وجود دارد.
باراك اوباما گفت به رغم نگراني از برنامه اتمي ايران، حمايت اين كشور از حماس و حزب الله و سخنان تند عليه اسرائيل، امريكا در حال مرور سياست خود در برابر اين كشور و بررسي رويكردي جديد در برابر اين كشور است.
بدين ترتيب تمايل دولت جديد امريكا به مذاكره با تهران با رويكرد جرج بوش رئيس پيشين اين كشور كه همواره در تلاش براي باقي گذاشتن پيش شرط ها براي آغاز گفت وگوها بود، كاملاً متفاوت بوده است.
البته برخي تحليلگران در تلاش براي تشويق كاخ سفيد هستند تا آينده افغانستان و عراق را نيز در صدر موضوعات مذاكره و توافقات احتمالي با ايران قرار دهند.
مذاكره امكان پذير است
به هر حال آنچه پيداست تاكنون پيام اوباما از سوي تهران بي پاسخ نمانده است به طوري كه رئيس مجلس طي روزهاي گذشته و در سفرهاي خود به مونيخ و اسپانيا بارها از آمادگي ايران براي مذاكره در صورت اعلام صريح امريكا خبر داده است.
بر همين اساس علي لاريجاني در ديدار خود با مقامات اسپانيا و در نشست مطبوعاتي با خبرنگاران به وضوح اعلام كرد «اگر به تغيير استراتژي امريكا مطمئن شويم مذاكره امكان پذير است.»
رئيس مجلس گفت؛ بحث مذاكره بين ايران و امريكا نبايد براي تفنن و فريبكاري باشد و اگر اين حس در ايران به وجود بيايد كه امريكا قصد جدي براي حل مسائل مهم منطقه را دارد، ايران و امريكا مي توانند مذاكره داشته باشند. به گزارش مهر او افزود؛ هر وقت احساس كنيم امريكا قصد جدي براي حل مسائل منطقه دارد و تغييري كه امريكايي ها از آن صحبت مي كنند استراتژيك است، نه تاكتيكي و مذاكره ايران و امريكا حقوق و منافع ايران را حفظ مي كند و به ساير ملل منطقه هم كمك مي كند، آن وقت ايران مي تواند در اين رابطه تصميم بگيرد. لاريجاني در همين رابطه خاطرنشان كرد؛ امريكايي ها بايد مطالب خود را روشن بيان كنند و اگر طرحي به ذهن شان مي رسد از طريق ديپلماتيك ارائه دهند. چون ديپلماسي را براي همين ساخته اند و احتياجي به سخنراني ندارد. لاريجاني درباره مذاكرات ايران و امريكا در خصوص عراق و افغانستان تاكيد كرد؛ تغيير امريكايي نبايد روبنايي باشد و اگر رويكرد آنان استراتژيك باشد اين بحث قابل مذاكره خواهد بود و البته مذاكره براي مذاكره نيست بلكه براي يك حقيقت بايد مذاكره كرد.
خبرنگار ديگري درباره اقدام اتحاديه اروپا در حذف نام منافقين از ليست گروه هاي تروريستي سوال كرد كه رئيس مجلس در اين باره گفت؛ هم در مونيخ و هم در اسپانيا با بسياري از مسوولان اروپايي صحبت كردم كه همه گفتند ما قبول داريم منافقين تروريست هستند اما يك دادگاهي حكم داده و ما اميدواريم اين لكه سياه از پرونده اتحاديه اروپا برداشته شود چون جنايات تروريستي منافقين قابل كتمان نيست.
مساله هسته يي غير قابل حل نيست
البته لاريجاني در گفت وگو با روزنامه «زوددويچه سايتونگ» گفت براي مذاكره بدون پيش شرط نياز به يك نشانه واقعاً خوب و منصفانه داريم.
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه قوانين پيمان خلع سلاح هاي اتمي بايد مبناي نظم بين المللي باشد، گفت؛ اگر امريكايي ها واقعاً مي خواهند مسائل را حل كنند بايد طرح هاي خود را ارائه دهند. وي درباره مساله هسته يي ايران اظهار داشت؛ مساله هسته يي ايران در صورتي كه اصرار بر مواضع شخصي خاتمه يابد، مساله غيرقابل حلي نيست. وي افزود؛ ما آماده مذاكره بدون پيش شرط هستيم اما در اين راستا به يك نشانه واقعاً خوب و منصفانه نياز داريم، نه فقط اظهاراتي كه در مصاحبه ها يا سخنراني ها ايراد مي شود. لاريجاني در ادامه درباره تقاضاي قدرت هاي شوراي امنيت از ايران و مبنا قرار دادن آن براي شروع مذاكرات اظهار داشت؛ ما براي اينكه منازعات هسته يي ايران را حل كنيم به اصول بنياديني نياز داريم. قوانين پيمان خلع سلاح هاي اتمي بايد اساس نظم و قوانين بين المللي باشد. ما اين قواعد را مانند بقيه كشورها مي پذيريم و در اين راستا تحمل هيچ رفتار دوگانه يي را نداريم. وي افزود؛ براي حل مساله هسته يي ايران مهم اين است كه ما دو راه حل را سخت نمي كنيم. لاريجاني درباره تاثير انتخابات آينده رئيس جمهوري در ايران بر رويكرد اين كشور در مساله هسته يي اظهار داشت؛ در اين مساله رهبر انقلاب چارچوب ها را مشخص مي كند و رئيس جمهور تنها از آن حمايت مي كند. انتخابات تاثيري بر اين مساله نخواهد داشت.
دموكراسي در ايران جدي است
در همين حال رئيس مجلس درباره نقض حقوق بشر در ايران اظهار داشت؛ در سال هاي اخير از خيلي بخش ها كه براي بشريت مفيد است استفاده ابزاري شده است. رئيس مجلس گفت؛ خوب نيست با نهادهاي حقوق بشري برخورد ابزاري كرد و آژانس بين المللي انرژي اتمي و شوراي امنيت هم همين حالت را دارند كه با تصميمات سياسي از اين ابزارها استفاده مي شود و اين رفتار براي آينده بشريت مضر است. وي درباره درخواست و طرح ايران از امريكا عنوان كرد؛ امريكايي ها بايد به حقوق مردم جهان احترام بگذارند، رفتار دوگانه نداشته باشند و تروريسم را به خوب و بد تقسيم نكنند. اگر با تروريست ها مبارزه مي شود درست مبارزه شود و امريكا دنبال توطئه سلطه نظامي در كشورها نباشد. همچنين لاريجاني درباره انتخابات در ايران تصريح كرد؛ هرچه افراد بيشتري در انتخابات شركت كنند انتخابات پرشورتر خواهد بود و در ايران هنوز آرايش انتخاباتي براي انتخابات رياست جمهوري شكل نگرفته اما دموكراسي در كشور ما كاملاً جدي است و همه نهادها با راي مردم انتخاب مي شوند. لاريجاني درباره گزارش سازمان عفو بين الملل درباره حقوق بشر در ايران توضيح داد؛ قطعاً نفي مي كنيم چون ما انقلاب كرديم كه نقض حقوق بشر نداشته باشيم و ما توضيح داديم كه در زمان رژيم شاه وضعيت چگونه بود و ما انقلاب كرديم كه اين ظلم ها از بين برود. بنابراين احساس مي كنيم اين حرف ها براي اين است كه از حقوق بشر استفاده ابزاري شود و فضاسازي رسانه يي صورت گيرد. او درباره مجازات اعدام در ايران گفت؛ در ايران مجازات اعدام وجود دارد اما براي چه كسي؟ براي كسي كه تجاوز مي كند و مردم را مي كشد. مطابق قوانين جاري ايران اگر كسي با سلاح افراد را به قتل برساند مجازاتش اعدام است و مي دانم در برخي از كشورها مجازات اعدام وجود ندارد اما در قوانين ما هست و اين يك منطق حقوقي دارد و بحث سياسي نيست. در همين حال نخست وزير اسپانيا در ديدار رئيس مجلس گفت؛ اسپانيا آماده است به عنوان پلي در جهت اعتمادسازي در روابط جمهوري اسلامي ايران و اتحاديه اروپا از ظرفيت هاي خود استفاده كند. در اين ديدار ساپاته رو ضمن آمادگي كامل دولت اسپانيا براي همكاري هاي سازنده در همه زمينه ها با جمهوري اسلامي ايران بر همكاري كشورش براي احقاق حق مردم فلسطين و ايجاد ثبات در افغانستان و عراق و مبارزه موثر با تروريسم تاكيد كرد. نخست وزير اسپانيا با تاكيد بر اينكه اسپانيا مي تواند به عنوان پلي در جهت روابط ايران و اتحاديه اروپا باشد، گفت؛ اسپانيا در اين راه از همه ظرفيت هاي خود استفاده مي كند.
چهارشنبه|ا|23|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]