واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به ورزش قشم/ گذشته، حال و آينده
"قشم" يكي از بزرگترين جزيره در ايران و منطقه خاورميانه با يك هزار و پانصد مترمربع وسعت به عنوان يكي از مناطق محروم كشور در قبل از پيروزي انقلاب اسلامي زبان زد عام و خاص بود.
به گزارش ايرنا، اين جزيره كه شباهت زيادي به كليد دارد از سه بخش شامل مركزي، هرمز و شهاب و هفت دهستان تشكيل شده كه بيش از 65 روستا را در خود جاي داده است.
مردم اين جزيره به لهجه اي از زبان پارسي صحبت مي كنند و انتخاب اسامي مانند ديرستان، رمكان، درگهان، رمچاه و گورزين براي شهرها و روستاها يادآور علاقه و توجه به فرهنگ و تمدن ديرپاي ايران زمين است.
طول اين جزيره 135 كيلومتر و ميانگين عرض آن 10 كيلومتر است كه بيش از 500 كيلومتر راه آسفالته 65 نقطه مسكوني جزيره قشم را در سه شبكه راه اصلي شمالي، مركزي و جنوبي به هم پيوند مي دهد.
از مهمترين ويژگي هاي جزيره 107 هزار نفري قشم، نزديكي به تنگه مهم و استراتژيك هرمز است كه براي منطقه و جهان از حساسيت خاصي برخوردار است.
فاصله آبي اين جزيره با شهر بندرعباس 22 كيلومتر است و نزديك ترين فاصله آبي جزيره با سرزمين مادر، 8/1 كيلومتر در حد فاصل بندر لافت و روستاي پهل از توابع بندر خمير است.
از دو هزارو هفتصد سال پيش كه يك خانواده دامدار از مادها براي اولين بار به سرزمين قدم گذاشت تا سال 1350 هجري شمسي اين جزيره هيچ گونه امكانات ورزشي در خود نداشت. در قبل از پيروزي انقلاب اسلامي تنها يك ورزشگاه به نام جهان پهلوان "تختي" با گنجايش دو هزار نفر كه داراي زمين فوتبال بود، در اين جزيره ساخته شد كه تاكنون در دو نوبت براي افزايش گنجايش آن و ساخت چمن مصنوعي، تعميراتي در آن انجام شده است.
از سال 1357 و پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي تا سال 1384، به دليل مشكلات جنگ تحميلي و اولويت هاي سازندگي و زير بنايي ديگر، تنها سه مجموعه ورزشي شامل يك سالن چند منظوره و دو مجموعه ورزشي ديگر در اين جزيره ساخته شد.
بيشترين ساخت و سازهاي امكانات و مجموعه هاي ورزشي در جزيره قشم مربوط به دوره دولت نهم است. با پايان يافتن طرح هاي در دست اجراي ورزشي اين جزيره كه پايان نيمه اول سال آينده است، ميانگين سرانه فضاي ورزشي جزيره به حد استاندارد (يك متر) خواهد رسيد.
به دليل محروميت بيش از حد مردم قشم، سازمانها و نهادهاي متعددي در توسعه و ساخت و ساز در اين جزيره فعال هستند. در تامين نيازهاي ورزشي مردم علاوه بر اعتبارات دولتي سازمان تربيت بدني، منابع مالي ديگري شامل اعتبارات سفر مقام معظم رهبري، سفرهاي استاني رياست محترم جمهوري و سازمان منطقه آزاد قشم كه براي از بين بردن فقر ورزشي جزيره تخصيص داده اند.
** قشم مهمترين قطب ورزش استان هرمزگان است
اين جزيره در قبل از انقلاب با جمعيتي حدود 30 هزار نفر فقط يك استاديوم در شهر قشم داشت و ديگر ساكنان اين جزيره هيچ نوع امكانات ورزشي ديگري نداشتند.
علاوه بر ساخت و سازهاي ورزشي در چند ساله اخير كه بيش از 14 طرح مهم است، طرح جامع ورزش قشم با همكاري سازمان تربيت بدني، استانداري هرمزگان و منطقه آزاد قشم تهيه شده و بر اساس آن در پنج سال آينده در 30 روستا با جمعيت بيش از يك هزار نفر سالن ورزشي ساخته خواهد شد.
در اين جزيره در حال حاضر 26 هيات ورزشي فعال وجود دارد كه مهمترين اين هيات ها شامل فوتبال، واليبال، بسكتبال، هندبال، تنيس روي ميز، دووميداني، دوچرخه سواري، كوهنوردي، بيليارد، شطرنج، شنا، نجات غريق، اسكيت، روستايي و عشايري، بانوان و پرورش اندام است.
تعداد ورزشكاران جزيره بيش از پنج هزار نفر است كه از اين تعداد سه هزار و هفتصد ورزشكار سازمان يافته هستند يعني تحت پوشش بيمه ورزشي اند.
تنها در سال 1387 بيش از 30 دوره مسابقات مختلف ورزشي در جزيره قشم برگزار شده است. سهم ورزشكارن قشمي در مسابقات سال جاري استاني و كشوري، چهل مدال طلا، نقره و برنز در رشته هاي واليبال بانوان، بسكتبال آقايان، بيليارد، دووميداني، تكواندو، كاراته و وزنه برداري است و شش نفر نيز از اين ورزشكاران به تيم هاي ملي بيليارد، كاراته و تكواندو دعوت شده اند.
جزيره قشم به عنوان يكي از قطب هاي ورزش استان هزمزگان بيش از 50 باشگاه و دسته هاي ورزشي فعال دارد كه زير نظر 120 مربي كار مي كنند.
تربيت بدني قشم امسال براي كمك به اين تيم ها، دو هزار دست لباس ورزشي، 600 توپ فوتبال، واليبال، فوتسال و بسكتبال و 30 جفت طور ورزشي به صورت رايگان بين آنان توزيع كرده است.
بيش از پانزده بازي سنتي و بومي در جزيره قشم وجود دارد كه مسابقات "شتر سواري"، "قايقراني پارويي"، "هفت سنگ بالا"، "چوگو يا دارتوبا"، كشتي محلي "كمرا" و بازي "رهمونيا" از مهمترين اين بازي ها است.
اداره تربيت بدني شهرستان قشم داراي شش كارمند و دو نمايندگي در بخش هاي مركزي و شهاب اين جزيره است. ساختمان جديد اين اداره به زودي افتتاح خواهد شد و از اجاره نشيني خلاص مي شوند.
**وضعيت ورزش بانوان جزيره
با وجود محدوديت هاي سنتي و فرهنگي حاكم بر مردم اين جزيره، ورزش بانوان در اين شهرستان توسعه خوبي يافته و در حال حاضر بانوان اين جزيره در 15 هيات ورزشي فعال هستند.
تعداد ورزشكاران بانوان در قشم بيش از 800 نفر است كه در 12 رشته ورزشي فعال هستند. مهمترين اين رشته ها واليبال، بسكتبال، كاراته و تكواندو است.
مهمترين نياز بانوان ورزشكار قشم، خانه ورزش هاي رزمي بانوان، زمين اختصاصي فوتبال و استخر سرپوشيده است. تيم نجات غريق بانوان قشم در سال هاي 1383 تا 1385 قهرمان و نايب قهرمان كشور شده و آنان تمرينات خود را در شهر بندرعباس انجام مي دهند كه رفت و آمد براي آنان و تيم خيلي سخت است.
زنان اين جزيره استعدادهاي خوبي در ورزش هاي مختلف دارند كه با در اختيار گذاردن امكانات مورد نياز مي توان در توسعه ورزش بانوان منطقه گام هاي بزرگي برداشت.
** فوتبال پرطرفدارترن رشته ورزشي قشم
فوتبال در جزيره قشم مانند ساير نقاط ايران اسلامي از طرفداران زيادي برخورد دار است. از مجموع پنج هزار ورزشكار اين منطقه بيش از دوهزار و 800 نفر در فوتبال فعاليت مي كنند كه بيش از 56 درصد ورزشكاران اين شهر است.
علاقه به فوتبال در نوجوانان و جوانان بيشتر از ساير مردم است و اين جزيره يكي از منظم ترين ليگ هاي فوتبال شهرستانهاي ايران را دارد. در ليگ دسته اول 16 تيم در قالب دو گروه با هم رقابت مي كنند و در ليگ دسته دوم نيز 12 تيم حضور دارند. به صورت ميانگين، روزانه دو ديدار فوتبال در اين جزيره در چارچوب اين ليگ ها برگزار مي شود.
اعضاي هيات فوتبال جزيره 20 نفر است كه به صورت افتخاري در قالب كميته هاي اجرايي، داوران، انضباطي، فني و.. همكاري دارند.
مسابقات فوتبال در جزيره قشم از 20 خرداد هر سال در گروه هاي سني مختلف از 10 سال تا پيشكسوتان و فوتسال آغاز و تا اسفند ماه ادامه دارد.
سه تيم فوتبال و يك تيم فوتسال از جزيره قشم در ليگ هاي برتر، دسته اول و دوم فوتبال و ليگ فوتسال استان هرمزگان حضور دارند كه نشان از اهميت اين رشته ورزشي در قشم است.
هيات فوتبال جزيره قشم علاوه بر قهرماني، توسعه اين ورزش جذاب را در تمام سطح جزيره پيگير است به طوري كه 24 روستاي مهم جزيره زمين خاكي فوتبال دارد و در ليگ هاي منظم فوتبال شهرستان قشم تيم دارند. در اين جزيره بيش از 35 داور رسمي در درجه هاي ملي، يك، دو و سه و 52 مربي فوتبال با رتبه هاي (C)،(B) و (D) زندگي مي كنند كه در كمتر شهرستاني با اين ميزان جمعيت ديده مي شود.
يكي از مشكلات مهم فوتبال در اين شهرستان، خرابي چمن زمين فوتبال ورزشگاه تختي است كه با شركت "گامابي" براي تعويض چمن آن قرارداد بسته شده و كارهاي اجرايي آن از يك ماه ديگر آغاز خواهد شد.
نبود خوابگاه براي ورزشكاران از ديگر مشكلات فوتبال در اين جزيره است كه ساخت خوابگاه ويژه ورزشكاران با ظرفيت 150 نفر در سه هزار مترمربع زمين و زير بناي يك هزار و 400 متر مربع با هزينه اي بالغ بر سه ميليارد ريال كه از سال 1385 آغاز شده پايان بهمن ماه امسال به بهره برداري خواهد رسيد.
با ساخت اين مجموعه، جزيره قشم امكان ميزباني مسابقات كشوري و استاني را در هشت ماه سال بدست مي آورد كه اين موضوع براي توسعه ورزش به ويژه فوتبال در جزيره بسيار مهم و حياتي است.
استعدادهاي بسيار خوب در رشته فوتبال در جزيره قشم وجود دارد كه مشكلات مالي تيم ها در عدم شناسايي آنان دخيل است و حضور تيم هاي فوتبال قشم در ليگ هاي استان براي معرفي استعدادها از اهميت زيادي برخوردار است كه متاسفانه به دليل هزينه هاي رفت و آمد و اسكان براي خيلي از تيم ها امكان حضور و ادامه مسابقات وجود ندارد.
بيش از 10 مجموعه ورزشي با اعتبار پنجاه ميليارد ريال در حال ساخت در جزيره قشم وجود دارد كه بعضي از آنان با اعتبارات از منابع متفاوت به قرار زير است:
- ساخت خوابگاه ويژه ورزشكاران در شهر قشم با ظرفيت 150 نفر در سه هزار مترمربع زمين و زير بناي يك هزار و 400 متر مربع با هزينه اي بالغ بر سه ميليارد ريال كه از سال 1385 آغاز و در تا پايان بهمن ماه به بهره برداري خواهد رسيد.
- احداث سالن چند منظوره ورزشي (فوتسال، واليبال، بسكتبال و هندبال) با زير بناي يك هزار و 250 متر و استاديوم ورزشي فوتبال كه داراي پيست دو وميداني است در منطقه "رمچاه" در زميني به مساحت دو هكتار كه تا كنون بيش از 50 درصد كارهاي اجرايي آن انجام شده و تا مرداد سال آينده به بهره برداري خواهد رسيد.
- احداث سالن چند منظوره ورزشي با زير بناي يك هزار و 250 متر و استاديوم ورزشي فوتبال در "بندر درگهان" در زميني به مساحت دو هكتار كه شامل زمين فوتبال، پيست دووميداني، رختكن و جايگاه ويژه تماشاگران است.
- احداث سالن چند منظوره ورزشي با زير بناي سه هزار و 700 متر و استاديوم پنج هزار نفره شهر قشم كه تا بيست هزار نفر قابل افزايش است در زميني به وسعت 10 هكتار و اعتبار بيش از سه ميليارد ريال.
- احداث سالن چند منظوره ورزشي (فوتسال، واليبال، بسكتبال و هندبال) با زير بناي يك هزار و 300 متر در روستاي "سهيلي" از توابع شهاب با اعتباري بالغ بر چهار ميليارد ريال كه تا كنون بيش از 50 درصد كارهاي اجرايي آن انجام شده و در سال آينده به بهره برداري خواهد رسيد.
- احداث سالن چند منظوره ورزشي (فوتسال، واليبال، بسكتبال و هندبال) با زير بناي يك هزار و 300 متر در شهر "سوزا" مركز بخش شهاب با اعتباري بالغ بر پنج ميليارد ريال از اعتبارات سازمان منطقه آزاد قشم.
- ساخت استاديوم شهر سوزا در زميني به مساحت دو هكتار با زمين فوتبال خاكي و پيست دووميداني و اعتبار يك ميليارد ريال از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبري به استان هرمزگان كه اين مجموعه افتتاح و در حال فعاليت است.
- احداث استاديوم ورزشي شامل زمين فوتبال خاكي، پيست دو وميداني، جاده تندرستي و سالن چند منظوره ورزشي در روستاي "لافت" از اعتبازات اداره كل تربيت بدني استان هزمزگان با اعتباري بيش از پنج ميليارد ريال.
- احداث استاديوم ورزشي شامل زمين فوتبال خاكي،سكوي تماساچي، رختكن و پيست دو وميداني در روستاي "دوشكوه" در زميني به مساحت دو هكتار و اعتبار يك ميليارد ريال.
- احداث رختكن و جايگاه مسئولين در ورزشگاه قديمي "تختي" قشم با هزينه ششصد ميليون ريال از اعتبارات منطقه آزاد قشم كه در هفته آينده افتتاح مي شود.
- احداث دو سالن چند منظوره ورزشي در محلات شهر قشم با اعتبار بيش از هشت ميليارد ريال و زير بنايي هر كدام يك هزار و 250 متر مربع.
چهارشنبه|ا|23|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 539]