واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: نگراني اعراب در مورد تهديد هاي ايران كاهش يافته است
افزايش فشار هاي اقتصادي و ديپلماتيك بر ايران، تنش ها را بين تهران و توليد كنندگان عرب منطقه بيشتر كرده است، چرا كه اين كشور ها به جبهه غرب در راه اعمال تحريم ها عليه جمهوري اسلامي ملحق شده اند.
ديپلماسي ايراني: هرچند جمهوري اسلامي در هفته گذشته به اعراب در مورد همراهي با سياست هاي غرب در جهت تحريم نفت ايران هشدار داده است اما به نظر مي رسد شيخ نشين هاي عرب حوزه خليج فارس در مقايسه با گذشته كمتر در مورد تهديد هاي تهران نگران هستند.
افزايش فشار هاي اقتصادي و ديپلماتيك بر ايران، تنش ها را بين تهران و توليد كنندگان عرب منطقه بيشتر كرده است، چرا كه اين كشور ها به جبهه غرب در راه اعمال تحريم ها عليه جمهوري اسلامي ملحق شده اند.
اين در حالي است كه تلاش براي ايزوله تهران به بي اعتمادي ها بين ايران و كشور هايي نظير عربستان سعودي و بحرين دامن زده است و مقامات عربستان اعلام كرده اند كه براي تامين نياز بازار نفت، ميزان توليد خود را افزايش خواهند داد. هرچند مقامات رياض اين تصميم را مستقل و بدون ارتباط با موضوع تحريم نفت ايران توصيف مي كنند اما در ماه هاي اخير مقامات آمريكايي و اروپايي رايزني هاي مكرري با رياض انجام داده اند تا توليد نفت عربستان به منظور پر كردن جاي خالي نفت ايران در بازار، بيشتر شود.
در همين حال محمد علي خطيبي به همسايگان عرب ايران در خليج فارس هشدار داده است كه همراهي آنها با سياست هاي تحريمي آمريكا در جهت تحريم نفت ايران به منزله شريك شدن آنها در عواقب اين اقدام خواهد بود. نماينده ايران در اوپك اين اظهارات را در حالي مطرح كرد كه نخست وزير چين در تور خاورميانه اي خود به منظور مذاكره با كشور هاي عرب توليد كننده نفت به سر مي برد. هدف از سفر ون جيابائو به عربستان سعودي، امارات متحده عربي و كويت، گفت و گو در زمينه مسائل مرتبط با امنيت انرژي در چين اعلام شده است.
از سوي ديگر ايران از سوي اتحاديه اروپا نيز در زمينه تحريم نفت تحت فشار قرار دارد و انتظار مي رود وزيران خارجه اين اتحاديه در نشست 23 ژانويه خود در اين مورد تصميم گيري كنند. همچنين آلن ژوپه ، وزير امور خارجه فرانسه نيز تصريح كرده است كه اتحاديه اروپا به طور نزديك با كشور هاي توليد كننده نفت در ارتباط است تا در صورت تحريم نفت ايران، مشكلي براي تامين منابع اروپا ايجاد نشود.
جمهوري اسلامي نيز در واكنش به تهديد تحريم نفت اعلام كرده است كه در اين صورت تنگه هرمز كه شريان حياتي عبور نفت در جهان به شمار مي رود را مسدود خواهد كرد. 20 درصد از منابع نفتي جهان از طريق اين تنگه عبور مي كند و بسته شدن آن مي تواند به درگيري نظامي با ايالات متحده و همچنين ايجاد بي ثباتي در كشور هاي عرب صادر كننده نفت و تنش در بازار هاي مالي منجر شود.
به گزارش روزنامه لس آنجلس تايمز، افزايش تحريم ها و عميق تر شدن تنش ها در خليج فارس مي تواند به جدي تري شدن بحران اقتصادي در ايران در آستان انتخابات مجلس شوراي اسلامي در ماه مارس بيانجامد و اين در حالي است كه بدون دلار هاي نفتي، اقتصاد ايران با مشكلات بسيار اساسي مواجه مي شود.
برخي تحليلگران مي گويند ايران به دنبال راهي براي مقابله با جامعه جهاني، كشور هاي منطقه و به خصوص اقدام جديد در جهت تحريم نفت جمهوري اسلامي است.
اما تهديد ايران عليه كشور هاي منطقه كه با سياست تحريم نفت جمهوري اسلامي همراهي مي كنند تازه ترين تنشي است كه در روابط تهران با اعراب ايجاد شده است. پيش از ايران عربستان سعودي و بحرين، جمهوري اسلامي را به دخالت در امور كشور هاي منطقه و به ويژه تحريك اقليت شيعه بحرين متهم مي كردند. علاوه بر اين اعراب منطقه از نفوذ ايران در ميان شيعيان عراق پس از خروج نيرو هاي آمريكايي از اين كشور نيز به شدت نگران هستند. از سويي ديگر اعراب منطقه ار جمله قطر، بشار اسد متحد ايران در سوريه را به دليل اعمال خشونت عليه معترضان در اين كشور محكوم مي كنند.
شماري از تحليلگران بر اين باورند كه اعراب منطقه در مقايسه با گذشته در مورد تهديد هاي ايران كمتر ضعف نشان مي دهند چرا كه سرويس هاي اطلاعاتي آنها تقويت شده و همچنين تحت پوشش وسيع ناوگان پنجم نيروي دريايي آمريكا مستقر در بحرين به سر مي برند. به گفته آنها كشور هاي عرب حوزه خليج فارس نيروي دفاعي خود را تقويت كرده و روابط استراتژيكي با قدرت هاي غربي برقرار كرده اند. به اين ترتيب آنها هم اكنون مي توانند شاهد فشار بين المللي جدي برا ايران باشند كه همواره براي كاهش نفوذ ايران در منطقه آن را آرزو مي كردند.
تهيه كننده: تحريريه ديپلماسي ايراني
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]