واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ؛روش صحيح مطالعه
هر فردي براي آغاز هر فعاليتي، اعم از فعاليت علمي يا غيرعلمي لازم است ابتدا شيوه صحيح و مهارت هاي مرتبط با آن فعاليت را بداند و همچنين عوامل و موانع موفقيت در آن را بشناسد. مطالعه هم به عنوان يك فعاليت علمي از اين امر مستثنا نيست، چرا كه بسياري از افراد دوست دارند مطالعه كنند يا مطالعه مي كنند ولي از مطالعه خود و نتايج حاصل از آن راضي نيستند. شايد به سبب ندانستن اين دو اصل يا مناسب عمل نكردن آن ها باشد. مركز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه علميه قم درباره شيوه صحيح مطالعه چنين آورده است؛براي مطالعه موفق روش هاي گوناگون بيان شده است. اين كه شما كدام يك را برگزينيد بستگي به تجربه و علاقه شما دارد. اما بنا بر تجربه قابل اطمينان، روش اس- كيو- ٤- آر يا روش پس ختام را به شما پيشنهاد مي كنيم چرا كه اين روش در كتاب هاي روان شناسي به عنوان يكي از معروف ترين فنون بهسازي «حافظه» ذكر شده است. نام اين روش متشكل از حروف اول شش مرحله آن است.
١ - پيش خواني يا مطالعه اجمالي
s٢ - سوال كردن
Q٣ - خواندن
R1٤ - تفكر
R2٥ - از حفظ گفتن
R3٦ - مرور كردن
R4- مرحله اول؛ پيش خواني:اگر خواستيد مطالب كتابي را ياد بگيريد نخست تمام آن كتاب را يك بار از رو بخوانيد هدف از اين مرحله، فهميدن هر چه بيشتر مطالب كتاب در زمان نسبتا كوتاه است. در اين مدت زمان كوتاه نمي توان تمام مطالب كتاب را درك كرد ولي مي توان به چندين هدف دست يافت؛ الف) آگاهي نسبت به سازمان كل كتاب.
ب) مشخص كردن هدف خود از خواندن كتاب.
ج) آگاهي از ميزان دشواري مطالب كتاب و حدس زدن وقت لازم براي مطالعه آن .مطالبي كه در اين مرحله بايد خوانده شود عبارت است از: مقدمه يا توضيحات مقدماتي، تيترهاي اصلي و فرعي، خلاصه مباحث، جملات مقدماتي يا جملات موضوع پاراگراف ها.
- مرحله دوم؛ سوال كردن: وقتي هر قسمتي يا فصلي از يك كتاب را كه مي خوانيد در رابطه با هدفي كه از مطالعه داريد سوال هايي را طرح كنيد. يكي از راه هاي انجام اين كار اين است كه «عناوين» را به «سوال» تبديل كنيد. به عنوان مثال در رابطه با اين نوشتار موجود مي توان پرسيد كه روش پس ختام چيست؟ يا چگونه مي توان فصلي از يك كتاب را پيش خواني كرد؟ سوال هاي خود را با كلمات چگونه، چه كسي، چرا، چه چيزي بسازيد.
- مرحله سوم؛ خواندن: هنگام مطالعه سعي كنيد سوال هايي را كه مطرح كرده ايد جواب دهيد.
شما بايد توجه خود را به انديشه هاي اصلي و جزئيات اطلاعاتي كه به هدف خواندن شما مربوط است معطوف سازيد و در صورت لزوم سرعت خواندن خود را بر اساس سهولت يا پيچيدگي موضوع مورد مطالعه تغيير دهيد.
- مرحله چهارم؛ تفكر: سعي كنيد با تفكر درباره مطالبي كه مي خوانيد آن ها را بفهميد و به آن ها معني بدهيد.
براي اين منظور بايد اعمال زير را انجام داد:
الف) آنچه را كه مي خوانيد با مطالبي كه از قبل ياد گرفته ايد ربط دهيد (حتما اين كار را انجام دهيد)
ب) نكات فرعي را به مطالب اصلي پيوند دهيد تا سازمان و انسجام كلي بحث در ذهن تثبيت شود.
ج) بكوشيد تا تناقضات موجود را حل كنيد
د) با استفاده از اطلاعاتي كه مي خوانيد مسائل مطرح شده را جواب دهيد
-مرحله پنجم؛ از حفظ گفتن: پس از خواندن هر قسمت سعي كنيد مطالب مهم آن را به ياد آوريد و براي خود بازگو كنيد. ضمن اين كار به سوال هايي كه مطرح كرده ايد پاسخ دهيد. از حفظ گفتن به شما كمك مي كند تا بر درك خود نظارت كنيد و از اين طريق براي شما مشخص مي شود كه چه قسمت هايي را خوب ياد نگرفته ايد و بايد آن ها را دوباره بخوانيد.
-مرحله ششم؛ مرور كردن: وقتي كه خواندن تمام كتاب يا كل مطلب را به پايان رسانديد، آن مطلب را مرور يا بازبيني كنيد.
پنجشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]