واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نگاهي به كاربست دانش سايبرنتيك در امپرياليسم نوين
خبرگزاري فارس: سياست رسانه اي قدرتهاي بزرگ براي ترويج ادبيات غير بومي در سرزمينهاي ديگر ازجمله ترفندهاي بسط قدرت جهاني در قالب امپرياليسم نوين است. سايبرنتيك ازجمله دانشهاييست كه به بهترين وجه ممكن مباني تئوريك اين امر را تبيين نموده است.
بسي رنج بردم در اين سال سي
عجم زنده كردم بدين پارسي
آفات متعدد رواج واژگان و عبارات غيرپارسي و بيگانه در زبان پارسي تاكنون از جهات گوناگون مورد نقد و بررسي قرار گرفته است تا بدانجا كه فرهنگستاني اختصاصي به نام زبان و ادب فارسي براي «حفظ قوّت و اصالت زبان فارسي»، «پروردن زباني مهذّب و رسا» براي بيان انديشهها، «رواج زبان و ادب فارسي»، و «ايجاد نشاط و بالندگي در زبان فارسي» تشكيل شدهاست. پيرامون آثار تبعي چنين وضعيتي انديشه هاي گوناگون توليدشده و به نمونه هاي متعدد تاريخي چون هندوستان و تركيه نيز استناد گرديده و مي گردد.
سياست رسانه اي قدرتهاي بزرگ براي ترويج ادبيات غير بومي در سرزمينهاي ديگر ازجمله ترفندهاي بسط قدرت جهاني در قالب امپرياليسم نوين است. سايبرنتيك ازجمله دانشهاييست كه به بهترين وجه ممكن مباني تئوريك اين امر را تبيين نموده است.
سيبرنتيك از واژه يوناني كوبرنان (kubfrnan) بهمعني هدايت، راهبري و اداره كردن آمده است و درباره مكانيسمها (Mechanisms) و ديناميسمهاي (dynamisms) ارتباطات، اطلاعات و كنترل (نظارت) در هستي موجودات بحث ميكند.»
در سايبرنتيك نوعي ارتباط بين انسان، كار و ماشين مطرح است. در گذشته، اصطلاح كوبرنان در مورد علم حكومت، وسايل و فنون آن به كار برده ميشده است.[i][1] نوربرت وينر در سال 1947 كتابي نوشت و آن را "سيبرنتيك يا كنترل ارتباطات در حيوان و ماشين" نام نهاد؛ زيرا به زعم وي، سيبرنتيك، علم كنترل و ارتباط اطلاعات در مكانيسمها، ارگانيسمها و جامعهها است. سيبرنتيك دانشي عام، براي همه علوم و معارف عرضهشده، است و محدوده خاصي ندارد؛ از جمله الكترونيك، فيزيك، شيمي، اقتصاد، سياست، جامعهشناسي و ...، براي همه آنها دستورالعمل و روش كلي و قابل كنترل ارائه ميدهد.
در سيبرنتيك برخلاف پارهاي علوم، كه جهان را متشكل از ماده و انرژي صرف تلقي ميكنند، به اصل بسيار مهم و عدولناپذير ديگر تأكيد ميگردد و آن ارتباطات و تبادل اطلاعات است. در سيبرنتيك، همچنين توجه ميشود كه "ماده و انرژي" بر اثر انتقال اطلاعات و جريان ارتباطات، داراي معنا، جهت و حركت هستند وگرنه پديدههاي انتزاعي و غير قابلشناخت خواهند بود. فضاي رواني–خيالي؛ كه در آن، افكار، مجذوب توهمي روياگونه ميشود و دنياي مفهومي تعاملات شبكهايشده بين افراد و آفريدههاي معنويشان و هر چيز همراه، با چنين شبكههاي و تعاملاتي ازجمله نشانه هاي سايبرنتيك است.
سيبرنتيك، زيركانه چند و چون فعل و انفعالات و تأثير فنون و تكنولوژي پيشرفته از يكسو و ارتباط آن با انسان اجتماعي از سوي ديگر را تصوير مينمايد و محقق را به سمت قوانين، هدايت ميكند. سيبرنتيك در مورد جامعه و امور اجتماعي ميگويد: انرژي و نظم و نظام از هيچ، بهوجود نميآيد، بلكه منابع اساسي لايتناهي، اينها را در اختيار ميگذارد؛ تا سيستمها، از طريق نظارت دروني خود، از منابع بيروني برخوردار گردند. اگر اين منابع اساسي، فقط به درون سيستم اكتفا كند، سيستم بسته خواهد شد؛ زيرا از سازماندهي بهرهمند نيست و آنتروپي تغيير نكرده و در نتيجه دريافت انرژي و نظم، مختل خواهد شد.[ii][2]
همانگونه كه پيداست پيوند ميان انسان و رسانه به عنوان تجلي پيوند انسان و ماشين آثار و پيامدهاي بي بديلي را بر نوع نگاه انسان اجتماعي گذارده است. كاربرد واژگان بيگانه آنهم ازسوي رسانه ملي به عنوان متولي اصلي فرهنگسازي و القاء فرهنگ صحيح اسلامي و ايراني در جامعه ايراني بي ترديد و با گذشت زمان بستر شكل گيري اذهاني غيربومي را كه تنها در قالب مدل زندگي غيرپارسي انديشيده و عمل مي نمايد را مهيا خواهد نمود.
موج آغاز شده در تبليغات رسانه ملي كه گويي هدف و شاخصي چون پول و منفعت مادي را براي ارزيابي سره از ناسره قرار نداده است درصورت استمرار تاثيرات مطلوبي را بر فرهنگ جامعه ايراني نخواهد گذاشت. پس از خدمات متعدد رسانه ملي در ترويج انواع چيپس، پفك، محصولات شركتهاي چند مليتي و . . . اينك اين رسانه گام در اصلاح اصطلاحات نامانوس ادبيات پارسي نموده و مسير زندگي كودك ايراني را از بدو تولد تا واپسين روزهاي حيات با واژگان و مفاهيم خوش آهنگ و زيبايي چون ماي بي بي، مرسي، مولفيكس، ايزي لايف و . . . مشخص مي نمايد.
پي نوشت ها
[i][1] - محمد آراستهخو، نقد و نگرش بر فرهنگ اصطلاحات علمي و اجتماعي تهران: چاپخش، چاپ اول، ص648.
[ii][2] - نوربرت وينر، استفاده انساني از انسانها، سيبرنتيك و جامعه، مهرداد ارجمند، تهران: شركت سهامي، 1372، ص21.
جواد حق گو
منبع : مركز اسناد انقلاب اسلامي
انتهاي متن/
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 257]