واضح آرشیو وب فارسی:قدس: هشدار كارشناسان در گفتگو با قدس:شربت ترياك موجود در بازار تقلبي است
گروه جامعه-بيتا مهدوي: آخرين بررسي هاي انجام شده در سطح كشور نشان مي دهد، در حال حاضر 3 ميليون و 200 هزار نفر معتاد
داريم كه 800 هزارنفر به طور تفنني از مواد مخدر استفاده مي كنند و شمار بسيار بيشتري در طي اين سالها انواع و اقسام روشهاي رايج و مرسوم در خصوص درمان اعتياد از سم زدايي گرفته تا گياهان دارويي به كار رفته است و اين در حالي است كه عملاً اين درمانها كوتاه مدت بوده و فرد پس از مدتي دوباره به اعتياد روي مي آورد.
در خرداد ماه سال گذشته، فريد براتي سده، مدير كل دفتر پيشگيري و درمان اعتياد سازمان بهزيستي اعلام كرد كه در حال حاضر بهترين راه كاهش عوارض اعتياد تجويز متادون است .
متادون درماني در درمان معتادان به كار گرفته شد به طوري كه 92 هزار معتاد تزريقي تحت درمان متادون قرار گرفتند و ايران داراي رتبه چهارم متادون درماني در جهان شد. شربت ترياك حاوي مواد مخدر ضعيف شده است و اعتياد را به دنبال دارد.
* شربت ترياك يك مخدر است
«دكتر كامران باقري لنكراني»، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي چندي قبل در مصاحبه با رسانه هاي گروهي اعلام كرده است، موضوع شربت ترياك بايد در وزارت بهداشت به صورت كامل و جامع مورد بررسي قرار گيرد تا بتوانيم نظر خود را مبني به توزيع يا عدم توزيع آن اعلام كنيم.
در حال حاضر بحث شربت ترياك به عنوان يك پروژه تحقيقاتي در حال بررسي است و هنوز به نتيجه قطعي در اين زمينه نرسيده ايم.
شربت ترياك نيازمند مطالعه و پژوهش بيشتر است و نمي توان بدون پژوهش و در نظر گرفتن مولفه هايي درباره آن تصميم گيري كرد.
لنكراني اظهار داشته است: شربت ترياك خود يك ماده مخدر است و براي فرد مصرف كننده سرخوشي ايجاد مي كند، به همين دليل بايد از همه جهات مورد بررسي قرار بگيرد.
او يادآور شده است: در طرح تحقيقاتي به اين موضوع نيز توجه خواهيم كرد كه افراد واجد شرايط براي اين كار در نظر گرفته شوند؛ زيرا تمام معتادان نمي توانند از آن استفاده كنند.
در صورت تأييد اين شربت از سوي وزارت بهداشت، اجازه توزيع همگاني آن را نمي دهيم و به صورت محدود و براي افراد خاصي در نظر گرفته مي شود و در دسترس عموم نخواهد بود.
به گفته او، بحث شربت ترياك، صرفاً يك مساله درماني نيست و بايد جنبه هاي اجتماعي آن هم در نظر گرفته شود. با اين حال، اين تصور اشتباهي است كه روزي شربت ترياك در داروخانه ها عرضه خواهد شد و ما قطعاً با چنين كاري مخالفيم.
فعلاً با توجه به مصوبه ستاد مبارزه با مواد مخدر، پروژه تحقيقاتي شربت ترياك در حال انجام است و ما منتظر نتايج اين تحقيق هستيم .
برداشت ما اين است كه شربت ترياك نمي تواند يك راهكار كلي براي اعتياد باشد و بايد براي گروه هاي خاصي، در شرايط خاصي و با اعمال محدوديتهاي قانوني توزيع شود.
*اختلافي كه كمرنگ نشان داده مي شود
دكتر صفاتيان، مديركل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر هم در آبان ماه سال گذشته اعلام كرده بود كه شربت ترياك هنوز در هيچ مركزي توزيع نشده و ورود اين دارو براي درمان معتادان به ترياك به بازار در شرايط خاصي براي بيماران خاص و از طريق مراكز خاصي از نيمه دوم سال آغاز خواهد شد.
سرانجام در اوايل بهمن ماه شربت ترياك در 10 مركز به صورت آزمايشي توزيع شد و مهدي رضايي مدير روابط عمومي معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت نيز اظهار داشت كه مراحل تحقيقات روي شربت ترياك به جايي رسيده است كه نتايجي از آن به دست آمده، اما هنوز اين نتايج منتشر نشده است. او همچنان با تكذيب هر نوع اختلاف بين ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت ابراز اميدواري كرد كه جلسات هماهنگي ميان اين دو نهاد براي اجراي آزمايشي طرح شربت ترياك هر چه سريع تر برگزار شود.
كارشناسان معتقدند، ستاد مبارزه با مواد مخدر، حامي توزيع شربت ترياك است و از قطعي شدن توزيع آن خبر مي دهد و اين در حالي است كه مسؤولان وزارت بهداشت به عنوان متوليان صدور مجوز دارو اعلام مي كنند كه بررسي ها در خصوص شربت ترياك به معناي تأييد آن از سوي وزارت بهداشت نيست.
معاون درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به اين پرسش كه آيا مصرف شربت ترياك موجب ترك اعتياد معتادان مي شود، افزوده است: اين شربت موجب ترك اعتياد معتادان به ترياك نمي شود و ما مي خواهيم معتادان به جاي اينكه از توزيع كنندگان ترياك بخرند، از ما اين ماده مخدر را خريداري كنند كه حداقل با مواد ديگر مخلوط نيست.
در حالي روشهاي ترك اعتياد در كشور عرضه مي شود كه هنوز هيچ روشي موجب ترك اعتياد صد در صد نمي شود و در حال حاضر هم در روشهاي درماني گوناگون در دنيا كه ايران هم تابع آنهاست، طي دوره درمان يك ساله 60 درصد ريزش مي كنند و تنها 40 درصد درمان مي شوند.
متأسفانه بازار داروهاي ترك اعتياد همچنان داغ است، دارويي كه هنوز در داروخانه ها موجود نيست، در بازار ناصرخسرو به مردم ارائه مي شود. در حالي كه در كارگاه هاي مخروبه و به صورت غير استاندارد و غير بهداشتي با برچسبهاي واقعي در شيشه ها جا خوش مي كند و نوع تقلبي آن به سرعت وارد بازار شده و معتادان به تصور اينكه روش قطعي ترك اعتياد است، آن را به مصرف مي رسانند، در حالي كه واقعيت چيز ديگري است.
*و اما شربت ترياك
با دكتر«الف» كارشناس مبارزه با مواد مخدر تماس مي گيريم آنقدر از شنيدن نام شربت ترياك عصباني مي شود كه حاضر به گفتگو نيست و سرانجام با اصرار خبرنگار ما و به شرط عدم درج نامش مي گويد: ما از اين شربت استفاده نمي كنيم؛ زيرا اين شربت مورد تأييد نيست و زماني كه اين شربت را به معتادان مي دهيم، بيماران نمي توانند اعتياد خود را ترك كنند.
از نظر ما اين شربت، شربتي نيست كه پس از مصرف، بيمار را پاك كند، بلكه در آزمايش مشخص مي شود كه معتاد با مصرف اين شربت باز اعتياد دارد و جواب آزمايش ادرار منفي نيست.
او مي افزايد: اين شربت را بايد وزارت بهداشت تأييد كند تا بعد از تأييد از طريق داروخانه ها به فروش برسد و هنوز در داروخانه ها توزيع نشده و تأييد نشده كه اين شربت در شيشه بدون پلمب، از طريق سوداگران در اختيار مردم قرار گرفته است.
دارويي كه هنوز توسط وزارت بهداشت تأييديه نگرفته است، به چه مجوزي در بازار فروخته مي شود و مردم چرا اين شربت را خريداري مي كنند؟
او در مورد تقلب در اين شربت يادآوري مي كند: اين شربت را با قرصهاي متادون مخلوط مي كنند تا اثرگذاري آن را بيشتر كنند و اين در حالي است كه بشدت اعتيادآور مي شود و افراد را معتاد مي كند.
با وجود اين هميشه افراد سودجويي هستند كه از تقلب در مواد دارويي سود زيادي به جيب مي زنند، اعلام مي كنند كه شربت ترياك مناسب ترين دارو براي ترك اعتياد است، در حالي كه تاكنون هيچ نامه اي از وزارت بهداشت مبني بر اينكه از شربت ترياك استفاده كنيم، به دست ما نرسيده است.
در حال حاضر اطلاع كمي در مورد اين شربت در دسترس مردم است. گاهي اوقات ديده مي شود كه در تركيبات اين شربت از قرصهاي گياهي استفاده مي كنند و رنگ شربت مانند اين است كه به آن انجير زده باشند يا زردرنگ است مانند صفرا. متأسفانه بيشتر شيشه هاي شربت ترياك در آن باز است و اين حاكي از تقلب در آن است گر چه اگر واقعي هم باشد به دليل اينكه در تركيبات آن از ترياك ضعيف شده استفاده مي كنند، اعتيادآور است و به ترك اعتياد هيچ كمكي نمي كند.
شنبه|ا|26|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8985]