واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: قطر ستون پنجم ناتو در خاورميانه و سوريه
احمد كاظم زاده : تحليل گر مسائل خاورميانه
شيخ حمد بن خليفه آل ثاني" امير قطر در مصاحبه با برنامه 60 دقيقه شبكه خبري "سي بي اس" گفت :كشورهاي عربي بايد ارتش هاي خود را در سوريه مستقر كنند تا به گفته وي جلوي كشتارها در آنجا گرفته شود .
ظاهر قضيه اين است كه ارتش هاي عربي نقش نيروي حائل را در سوريه ايفا كنند كما اينكه در پي جنگ هاي داخلي لبنان در سال 1976 نيز يك نيروي عربي براي جلوگيري از درگيري ها و به منظور ايجاد منطقه حائل به اين كشور اعزام شدند .اما آيا مي توان اوضاع سوريه كنوني را با لبنان دهه 70 مقايسه كرد ؟و اينكه ايا چنين نگرشي به تحولات سوريه مي تواند براي حل بحران اين كشور كارساز و راهگشا باشد ؟
در پاسخ به سوال نخست مي توان گفت كه از برخي جهات مي توان بين لبنان دهه 70 و سوريه كنوني شبيه سازي كرد و آن اينكه در هر دو مورد آتش فتنه داخلي از بيرون زده شد با اين تفاوت كه در لبنان نقش اسرائيل در آتش افروزي برجسته و پررنگ بود و غرب دنبال آن حركت مي كرد اما در سوريه فعلي ناتو و همپيمانان عرب آن بخصوص قطر و عربستان آتش بيار معركه شده اند و اسرائيل با توجه به وضعيت شكننده اش دنباله روي غرب و اعراب جاده صاف كن حركت مي كند .
با اينحال در اين ترديدي نيست كه بازاين اسرائيل است كه از ايجاد چالش براي دولت سوريه به عنوان يكي از اعضاي كليدي محور مقاومت نفع مي برد و بدين ترتيب بستر ادامه اشغال مناطق استراتژيك جولان را فراهم مي كند .
از طرف ديگر اگر به وضعيت ارتش هاي عربي نگاه شود مشخص مي شود كه به استثناي چند كشور معدود عربي شامل الجزاير و مصر، ارتش بقيه كشورهاي عربي يا از هم پاشيده اند و يا در وضعيتي نيستند كه بتوانند درخواست امير قطر را عملي كنند و دو كشور الجزاير و مصر نيز اراده اي براي دخالت عليه سوريه ندارند .
بنا بر اين محتمل ترين گزينه اي كه در خصوص اظهارات امير قطر درباره دخالت ارتش هاي عربي در سوريه وجود دارد اين است كه تلاش هاي خزنده و زير آبي قبلي اين كشور و همپيمانان غربي و عربي آن كه براي بستر سازي دخالت ناتو در پوشش اعزام ناظران عرب دنبال مي شد -با استقلال عملي كه اين ناظران از خود نشان دادند و از تائيد سياه نمايي تبليغات غربي و عربي طفره رفتند –ناكام ماند و لذا اين تلاش ها صورت آشكار و نماياني به خود گرفت .
در واقع قطر از زماني كه در پوشش ابتكار استانبول در مسير همكاري با ناتو گام گذاشته است عملا به جاده صاف كن اين سازمان در خاورميانه و خليج فارس تبديل شده است كه اين نقش پس از موج خيزش هاي مردمي در منطقه به نقش ستون پنجم نيز گسترش يافته است و اين نقش ابتدا در ليبي ايفائ شد و اكنون در سوريه تكرار مي شود و اين بدين مفهوم است كه قطر با اين اقداماتش نه امنيت سوريه بلكه امنيت كل منطقه را به خطر مي اندازد .
دوشنبه|ا|26|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 226]