واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: نگاه اولين مقصد ديپلماسى كلينتون
گروه بين الملل ـ بنفشه غلامى: امروز هيلارى كلينتون، وزير امور خارجه جديد امريكا در قالب اولين تور ديپلماتيك خود وارد آسيا مى شود تا از ۴ كشور حساس اين قاره ژاپن، كره جنوبى، اندونزى و چين بازديد كند. از ميان اين ۴ قدرت ژاپن و كره جنوبى هم پيمان امريكا هستند و كلينتون در مذاكرات با آنها با دشوارى خاصى روبه رو نيست. در واقع او تنها براى تأكيد بر ادامه سياست هاى امريكا وارد اين كشورها مى شود. اما اندونزى و بويژه چين كشورهايى هستند كه امريكا همواره در قبال آنها سياست هاى محتاطانه اى را در پيش گرفته است. در كل مهم ترين بخش هاى تور كلينتون به آسيا را سفرهايش به ژاپن و چين تشكيل مى دهد.
محور مذاكرات او ابتدا بحران اقتصادى خواهد بود؛ بحرانى كه از انگليس شروع شد و دامنه آن به امريكا كشيد و پس از آن بازارهاى آسيا را هدف گرفت. اين بحران به طور خاص موقعيت متحد اصلى امريكا، ژاپن را تهديد مى كند. هيلارى در حالى امشب وارد توكيو مى شود كه كارنامه اقتصادى آخر سال ژاپن نگران كننده است. تا پيش از اين رشد اقتصادى ژاپن سالانه نزديك به ۱۲ درصد بود، اما حالا شرايط متفاوتى را تجربه مى كند.
سران توكيو نيز مثل اوباما مجبور به ارائه طرح نجات اقتصادى شده اند. طرح نجات اقتصادى ژاپن شامل ۱/۲۵ ميليارد دلار مى شود كه قرار است بخشى از آن براى خروج بازار از وضعيت ركود كنونى به طور مستقيم در اختيار مردم قرار گيرد. اما اقتصاد، تنها مشكل متحدان آسيايى اوباما نيست. ژاپن و كره با مشكلات سياسى فراوانى روبه رو هستند. فساد مالى در بين دولتى ها موجب شده مردم اطمينان خود را به دولت از دست بدهند. على رغم همه اين مسائل، كلينتون تلاش خواهد كرد روابط امنيتى امريكا با اين دو كشور را بهبود بخشد.
هيلارى مذاكرات خود را در فضاى ملتهبى كه پيونگ يانگ ايجاد كرده، شروع مى كند. كارشناسان امنيتى ژاپن و كره نتوانسته اند نگرانى هاى خود را بابت قدرت هسته اى همسايه پنهان كنند. ژاپن در حالى خواستار محو سلاح هاى اتمى كشتارجمعى شده كه سياست دولت پيشين امريكا در خاور دور ناكام ماند و مذاكرات هسته اى پيونگ يانگ شكست خورد.
اما مهم ترين و آخرين بخش تور كلينتون را سفر به چين تشكيل مى دهد. وزير امور خارجه امريكا در آستانه تور آسيايى خود گفته بود چين و امريكا مى توانند با افزايش سطح همكارى ها، بيشترين منفعت را برده و هر دو از موفقيت هاى حاصل از اين كار بهره مند شوند. البته هيلارى پيش از اين، ۲ بار ديگر در سال هاى ۱۹۹۵ و ۱۹۹۸ به پكن سفر كرده است كه بار اول آن براى شركت در كنفرانس جهانى زنان بود و دومين سفر نيز در معيت همسرش بيل كلينتون، رئيس جمهور امريكا در آن زمان بود.
انتظار مى رود كلينتون در سفر خود به چين، ابعاد تغيير سياست امريكا نسبت به چين را آشكار سازد. در دولت بوش كاخ سفيد به چين بيشتر به عنوان يك رقيب نگاه مى كرد. اين نوع نگرش باعث برخوردهاى جدى بين ۲ كشور شد اما اوباما وعده داده به پكن به عنوان يك شريك تجارى نگاه كند. بويژه كه چين در بحران اقتصادى جهان توانسته بهتر از ديگر كشورها عمل كند. كلينتون در سخنرانى خود به اين مسئله اعتراف كرد و گفت كه در نظر دارد بخشى از مذاكرات خود را به مبحث انرژى اختصاص دهد. البته علاوه بر مبادلات بازرگانى و انرژى، دادوستد نظامى نيز بخش بزرگى از مذاكرات كلينتون را تشكيل خواهد داد. اين بخش از مذاكرات در پكن نقش انتقادى ايفا مى كند زيرا مدعى است كه سلاح هاى امريكايى، تايوان را عليه چين مى شوراند.
در آستانه سفر حساس هيلارى، محافل سياسى امريكا به او توصيه كردند كه از طرح موضوعات اختلاف انگيز خوددارى كند. براين اساس، گفته مى شود ديدار او با گروه هاى حقوق بشرى، زنان و كليساها جنبه نمادين خواهد داشت. اما آنچه مهم است، گزارش نهايى مذاكرات آسيايى هيلارى، سياست جديد اوباما را رقم خواهد زد.
تور آسيايى وزير امور خارجه امريكا را بايد در امتداد سفرهاى نمايندگان ويژه رئيس جمهور اين كشور به آسيا و خاورميانه ارزيابى كرد كه پيش از اين جورج ميشل، فرستاده ويژه اوباما در خاورميانه از سرزمين هاى اشغالى فلسطين ديدار كرد و اين هفته نيز ريچارد هالبروك، فرستاده ويژه اوباما به جنوب شرق آسيا رفت. مجموع اين گفت و شنودها قرار است در قالب يك استراتژى جديد از سوى اوباما اعلام شود.
يکشنبه|ا|27|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]