واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: به دنبال تحريم يك شركت نفتي چيني به بهانه همكاري با ايران صورت گرفتانتقاد شديد پكن از تحريمهاي واشنگتن
ليو وي مين، سخنگوي وزارت خارجه چيناحمدينژاد: تحريمها هيچ اثري نداشته است مهمانپرست: آمريكا ميخواهد منابع انرژي كشورهاي آسيايي را بيثبات كند تا آنها رشد اقتصادي نداشته باشند
دنياياقتصاد- تحريم نفت آيا تنها اعمال فشار به ايران است يا اهرمي براي حذف رقباي آسيايي آمريكا و اروپا؟ اين سوال در شرايطي بيش از گذشته اهميت يافته است كه وزارت خارجه چين تحريم يك شركت نفتي اين كشور توسط آمريكا به دليل معامله با ايران را گامي غيرمعقول و مغاير با قوانين سازمان ملل دانسته و محكوم كرده است. همزمان با اين رويداد، رامين مهمانپرست، سخنگوي وزارت خارجه در تحليلي تازه از تحريمهاي غرب عليه ايران گفته است: بزرگترين رقباي اقتصادي آمريكا نياز به تامين انرژي به شكل بلندمدت و پايدار دارند، آمريكاييها ميخواهند اين منابع انرژي را از حالت بلندمدت خارج كرده و به حالت بيثباتي برسانند تا آنها رشد اقتصادي نداشته باشند. بهانه آنها مقابله با ايران است؛ در صورتي كه يكي از اهداف حاشيهاي آنها كنار زدن رقباي اقتصادي آسيا است. محمود احمدينژاد، رييسجمهور ايران نيز در گفتوگويي با يكي از روزنامههاي مكزيك تاكيد كرده است كه تحريمها عليه ايران هيچ تاثيري نداشته است.
انتقاد شديد پكن از واشنگتن
آنچنان كه خبرگزاري فارس به نقل از رويترز گزارش داده است، دولت چين با انتقاد از تحريم شركت چيني صادركننده فرآوردههاي پالايشگاهي به ايران، اقدام واشنگتن در مجازات اين شركت را گامي غيرمعقول و فراتر از تحريمهاي بينالمللي عليه برنامه هستهاي ايران خواند.
روز پنجشنبه، دولت اوباما با استناد به قوانين داخلي آمريكا، شركت دولتي «ژوهاي ژنرونگ» چين را كه گفته ميشود بزرگترين تامين كننده فرآوردههاي پالايشگاهي مورد نياز ايران است، تحريم كرد. آمريكا همچنين تحريمهايي را عليه شركت «كو اويل پت» سنگاپور و شركت «فال اويل كوي» امارات به دليل همكاري با ايران و فروش بنزين به اين كشور وضع كرد. در پي اين رويداد، ليو وي مين، سخنگوي وزارت خارجه چين، با صدور بيانيهاي كه در ساعات پاياني روز شنبه در پايگاه اينترنتي وزارت خارجه چين منتشر شد، اظهار كرد: «اعمال تحريمها عليه يك شركت چيني با استناد به قوانين داخلي آمريكا اقدامي كاملا غير معقول است و مطابقتي با روح و محتواي قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل در مورد پرونده هستهاي ايران ندارد.» وي افزود: «دولت چين به اين وسيله نارضايتي و مخالفت عميق خود را با اين اقدام اعلام ميدارد.»
همكاري تجاري با ايران ادامه مييابد
ليو، سخنگوي وزارت خارجه چين تاكيد كرد: «همانند بسياري از كشورهاي ديگر، چين و ايران به همكاريهاي معمول اقتصادي خود در حوزه انرژي و تجارت ادامه خواهند داد.»
تحليلگران معتقدند، با توجه به اينكه شركت چيني ژوهاي ژنرونگ فاقد مبادلات قابل توجه اقتصادي با آمريكا است، اقدام دولت آمريكا در تحريم اين شركت بيشتر داراي ارزش نمادين است، اما در هر صورت اين حركت هشداري به پكن و شركتهاي دولتي نفت چين نظير شركت ملي نفت چين، شركت سينوپك و شركت ملي اكتشاف نفت چين محسوب ميشود.
اين شركتها ميلياردها دلار در بخش انرژي آمريكا سرمايهگذاري كردهاند و در مقابل تحريمهاي احتمالي دولت آمريكا بسيار آسيبپذير هستند. از سوي ديگر چين ميلياردها دلار از ذخاير ارزي خود را در اقتصاد آمريكا سرمايهگذاري كرده است كه ميتواند از آن به عنوان حربهاي عليه واشنگتن استفاده كند.
احمدي نژاد: پاسخ قاطع ميدهيم
محمود احمدي نژاد ، رييسجمهور اما تاكيد كرده است كه تحريمها عليه ايران هيچ تاثيري نداشته است. به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري آلمان، احمدينژاد روز جمعه در گفتوگويي با شبكه تلويزيوني «تلويزا»ي مكزيك افزود: طبيعتا اگر آمريكا بخواهد آرامش ملت ايران را به هم بزند به آنها صدمه بزند يا حمله كند، ملت ايران بسيار محكم در برابرش ميايستد و پاسخي قاطعانه خواهد داد. بر اساس اين گزارش، رييسجمهور ايران در طول سفرش به آمريكاي لاتين بارها تاكيد كرد كه ايران به دنبال برنامه هستهاي نظامي نيست. احمدينژاد همچنين اعلام كرد: ما بهترين همكاري را با آژانس بينالمللي انرژي اتمي نشان دادهايم.
وي گفت: مشكل هستهاي ايران كاملا سياسي است، روشن است كه آمريكا به دنبال بهانهاي است تا مانع پيشرفت ملت ايران شود.
حذف رقباي آمريكا و اروپا
در همين رابطه، سخنگوي وزارت خارجه با اشاره به اعمال تحريمهاي نفتي از سوي آمريكا و اتحاديه اروپا گفت: يكي از اهداف حاشيهاي آنها كنار زدن رقباي اقتصادي آسياييشان است و فكر ميكنم كشورهاي آسيايي باهوشتر از آن هستند كه به خاطر فشارهاي سياسي آمريكا، منافع ملي خود را به خطر بيندازند. مهمانپرست در گفتوگو با ايسنا، درباره اعمال تحريمهاي نفتي از سوي آمريكا و اتحاديه اروپا عليه ايران گفت: اين موضوعها در فضاي تبليغاتي و در قالب جنگ نرم مطرح ميشود. همواره بزرگترين و بالاترين تحريم عليه ايران از سوي آمريكا و كشورهاي اروپايي تحريم بانك مركزي و نفت بود. جدا ازاينكه اين تحريمها كارساز باشد يا نه، سوال اين است كه اتحاديه اروپا و آمريكا كه بزرگترين تهديدشان تحريم بانك مركزي است، اگر اين اقدام را انجام داده و به نتيجهاي نرسند، چه اقدام ديگري ميتوانند انجام دهند؟ بحث تحريم منابع انرژي مسالهاي نيست كه بتوان عنوان كرد و آن را به اجرا در آورد.
بيثباتي در رشد اقتصادي آسياييها
وي با بيان اينكه ايران داراي دومين منابع گازي و چهارمين منابع نفتي است، ادامه داد: درواقع يكي از اهداف آمريكا از تحريم نفت ايران حذف رقباي اقتصاديشان درجهان است، زيرا درآينده نزديك، بزرگترين رقباي اقتصادي آمريكا در آسيا كشورهايي مانند چين، ژاپن و هند هستند كه اين كشورهاي آسيايي نياز به تامين انرژي به شكل بلندمدت و پايدار دارند، آمريكاييها ميخواهند اين منابع انرژي را از حالت بلندمدت خارج كرده و به حالت بيثباتي برسانند تا آنها رشد اقتصادي نداشته باشند، بر همين اساس بهانه آنها اين است كه ميخواهند با تحريم، با ايران مقابله كنند در صورتي كه يكي از اهداف حاشيهاي آنها كنار زدن رقباي اقتصادي آسيا است و فكر ميكنم كشورهاي آسيايي باهوشتر از آن هستند كه به خاطر فشارهاي سياسي آمريكا، منافع ملي خود را به خطر بيندازند. سخنگوي وزارت خارجه اظهار كرد: ما هيچ نگرانياي درباره تحريم آمريكا نداريم؛ زيرا كه مشتري به اندازه كافي براي نفت ايران وجود دارد وهيچ مسالهاي در اين باره وجود ندارد. وي درباره اظهارات مقامات تركيه مبني بر پيروي نكردن از تحريمهاي اتحاديه اروپا و آمريكا عليه ايران و ادامه مبادلات نفتي آنكارا ـ تهران افزود: هر كشوري كه نسبت به منابع اقتصادي و در تامين منافع ملي خود جدي باشد فريب توطئه آمريكا را نخواهد خورد.
دوشنبه|ا|26|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]