واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تمرين بستن تنگه هرمز، اوباما را به التماس واداشت
مشاهده توانمندي ايران در مسدود كردن تنگه هرمز و همچنين مقابله موثر با ناوگان آمريكايي حاضر در خليج فارس كه شاهراه انرژي جهان محسوب مي شود، آمريكا را به ارسال پيغام هاي التماسگونه خصوصي به ايران وادار كرد.
به گزارش حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران به نقل از ايران هسته اي ،منابع غربي روز جمعه 23 دي 1390 (13 ژانويه 2011) گزارش دادند كه باراك اوباما در يك نامه خصوصي و محرمانه خطاب به رهبر معظم انقلاب از نمايش آمادگي ايران براي مسدود كردن تنگه هرمز ابراز نگراني كرده است.
نخستين بار، روزنامه نيويورك تايمز در گزارشي اختصاصي به قلم اليزابت بوميلر، اريك اشميت و تام شانكر، خبر ارسال اين پيام را منتشر كرد.
در مقاله نيويورك تايمز آمده است: «دولت اوباما از يك كانال ارتباطي مخفي استفاده كرده است تا به آيت الله علي خامنه اي، رهبر عالي ايران، هشدار دهد كه بستن تنگه هرمز يك «خط قرمز» است و عبور از اين خط موجب واكنش امريكا خواهد شد».
نيويورك تايمز ادامه داد: «مقامات امريكايي از توضيح دادن در مورد چگونگي برقراري اين ارتباط غير معمول بين دو دولت و اينكه ايا پاسخي از ايران دريافت كرده اند يا خير، خودداري كردند».
هفته نامه آلماني اشپيگل هم با انتشار گزارشي در روز 23 دي ماه مضمون اين پيام را چنين توصيف كرده است: «در صورت عملي شدن تهديد ايران به انسداد تنگه هرمز، آمريكا آن را به عنوان عبور ايران از خطر قرمز و مستوجب واكنشي از سوي خود خواهد شناخت».
اشپيگل در ادامه مي گويد هدف امريكا اين بوده كه نشان دهد در برخورد با مسدود شدن تنگه هرمز جدي است.
مقام هاي رسمي امريكا نيز ارسال اين پيام را تكذيب نكرده اند.
بنابر گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن در روز 23 دي 1390، كاخ سفيد گزارش منتشر شده در نيويورك تايمز مبني بر ارسال پيام محرمانه هشدار آميز آمريكا براي ايران در مورد بستن تنگه هرمز را رد نكرده و گفته است راه هايي براي اعلام نظراتش به حكومت ايران دارد.
جي كارني، سخنگوي كاخ سفيد در اين باره گفته است: «ما طي سالهاي گذشته براي اعلام نظراتمان در مورد موضوعات مختلف به طور معمول از اين راه ها استفاده كردهايم.»
وي ادامه داده: «هر پيامي كه به حكومت ايران فرستاده ايم مانند پيام هايي بوده كه به طور علني گفته بوديم».
با اين حال منابع مطلع در تهران كه «ايران هسته اي» با آنها گفت وگو كرده دريافت يك پيام هشدار آميز را تاييد نمي كنند.
برخي كارشناسان كه علاقه اي به فاش شدن نام و سمتشان نداشتند تاكيد كردند ظاهرا علت اصلي نگراني امريكا دو پديده بسيار مهم است:
1- اول اينكه امريكا در رزمايش ولايت 90 سطحي از آمادگي فني و تاكتيكي و همچنين تسليحاتي را مشاهده كرد كه تا پيش از اين از وجود آنها نزد نيروهاي نظامي ايران بي خبر بود. همين امر باعث شده امريكا تهديد بسته شدن تنگه هرمز را جدي بيرد. به عقيده اين كارشناسان به همين دليل بود كه مارتين تمپسي رييس ستاد مشترك ارتش امريكا هفته گذشته به صراحت گفت ايران توان بستن تنگه هرمز را دارد.
2- پديده دوم برخوردي است كه هفته گذشته ميان شناورهاي جنگي ايراني و دو ناو امريكا درمنطقه خليج فارس رخ داد و خبر آن به تازگي علني شده است. باربارا استار، در گزارشي براي سي ان ان از پنتاگون كه روز شنبه 24 دي 1390 (14 ژاويه 2012) منتشر شده اين واقعه را اينگونه توصيف كرده است: «ناو جنگي يو اس اس نيواورلئان روز جمعه 6 ژانويه 2012 در حال حركت به خليج فارس از طريق تنگه هرمز بود كه 3 قايق تندروي ايراني با سرعت به آن نزديك شدند و خود را به 500 ياردي اين كشتي رساندند. اين ناو جنگي به اين قايق ها هشدار داد كه فاصله بگيرند اما آنان همه اين هشدار ها را ناديده گرفتند. در يك حادثه ديگر در همين روز، يك كشتي گشت ساحلي آمريكا با نام ايداك كه در خليج فارس و 75 مايلي سواحل كويت قرار داشت كه از سوي قايق هاي تندروي ايران، مورد آزار قرار گرفت. اين قايق ها نيز با سرعت به اين كشتي نزديك شدند. به باور نيروهاي ساكن در اين ناو، ايرانيان مسلح به كلاشينكف و يك سلاح خودكار در بخش جلويي يكي از اين كشتي هاي تندرو بودند كه به سوي آنان هدف گرفته شده بود».
به عقيده كارشناسان در تهران اين دو واقعه آمريكا را به اين باور رسانده است كه ايران هم توان بستن تنگه هرمز را دارد و هم در انجام اين كار جدي است و همين موجب شده امريكايي ها مايل به يك مذاكره مستقيم در اين باره باشند.
با اين حال برخي منابع در تهران مي گويند پيام ادعايي بيشتر شبيه يك التماس است تا يك هشدار. اين منابع مي گويند احتمال مي دهند مضمون اين پيام در صورت وجود اصل آن همان سخن سخنگوي پنتاگون باشد كه در هفته گذشته گفته بود امريكا خواستار كاهش تنش در خليج فارس و تنگه هرمز است.
اين در حالي است كه درياسالار جاناتان گرينرت، رئيس عمليات نيروي دريايي آمريكا هم در توصيف وضع و حال آمريكايي ها گفته است: «اگر شما از من بپرسيد شبها چه چيز مرا بيدار و گوش به زنگ نگه مي دارد، مساله تنگه هرمز و وقايعي است كه در حال حاضر در خليج فارس در حال رخ دادن است».
تنگه هرمز يك آبراه بسيار مهم است كه خليج فارس را به خليج عمان متصل مي سازد جايي كه روزانه 16 ميليون بشكه نفت حدود يك پنجم تجارت روزانه نفت جهان از انجا عبور مي كند./پ2
يکشنبه|ا|25|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]