واضح آرشیو وب فارسی:موج: به بهانه اهداء مجموعه انيميشن «كودك و اشغالگر» شبكه جهاني سحر به كودكان مظلوم غزهكودكاني كه بزرگ مي شوند
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ نمي توان منكر شد كه تجهيز و تمهيد فعال- و نه منفعل، همچنين همه جانبه و جامع رسانه به انواع محصولات و ابزارهاي رسانه اي و با موضوعات و قالبهاي گوناگون متناسب با جريانات ملي و فراملي فرهنگي و سياسي و ...، از مهمترين شرايط و لوازم كسب عنوان موفق براي هر يك از وسايل ارتباط جمعي است تا در كنار استفاده به هنگام و موثر از آنها، گسترده ترين و بهترين نتايج را در بعد تاثيرگذاري بر مخاطبان فراهم آورد.
به گزارش موج، ضمن اينكه نمي توان از اين موضوع چشم پوشيد كه رسانه هاي ديداري و شنيداري و ... برون مرزي صدا و سيما به عنوان مهمترين ابزار ارتباطي و به مثابه مجرا و كانال اصلي مخاطبه انديشه و سياست ايران با وراي مرزهاي خود، مسئوليتي مهم تر در اين زمينه دارند و من باب نمونه در قبال جرياناتي نظير بحران فلسطين و تبعات و رويدادهاي مترتبه آن، نگاههاي بيشتري به سمت نوع عملكرد و فعاليت بخش فرامرزي رسانه ملي معطوف مي گردد.
مجموعه انيميشن سه بعدي" كودك و اشغالگر" يكي از پروژه هاي دنباله دار شبكه جهاني سحر است كه در راستاي همين لزوم آمادگي و تمهيد و تجهيز برنامه ريزي شده و پخش آن از شبكه جهاني سحر ، نه تنها در همدردي و همذات پنداري مخاطبان اين شبكه در پهنه هاي مختلف جغرافيايي مؤثر است كه حتي با ايجاد ارتباطات برون مرزي با رسانه هاي خارجي و پخش آن از تلويزيون هاي كشورهاي ديگر، تكميل كننده نقش القاء پيامهاي رسانه ملي به بيرون از مرزهاي ايران است، اتفاقي كه از سال پيش و با پخش آن از برخي تلويزيون هاي تركيه و ...، بويژه همزمان با انتشار اخبار موج جديد جنايات در غزه، در آفرينش فضايي متفاوت مؤثر افتاد. ضمن اينكه اهداء آن به كودكان غزه ، مهر تاييد ديگري بر همراهي و همنوايي رسانه هاي برون مرزي ايران با رنج ها و آلام عميق و عظيم رنجديدگان عالم و بويژه جراحت هميشه تازه و خونين قلب امت اسلام يعني ملت مظلوم فلسطين و كودكان مظلوم غزه است.
آنچه رخ مي دهد
«كودك و اشغالگر» كه مجموعه اي است اپيزوديك و بي كلام و در قالب داستانهاي كوتاه 5/1 تا 4 دقيقه اي توليد مي شود، در بردارنده ماجراهاي يك خواهر و برادر خردسال فلسطيني با يك سرباز رژيم صهيونيستي است هر قسمت از اين انيميشن با مكر، حسادت، بغض و شرارت سرباز براي آزردن و صدمه زدن به خواهر و برادر كوچك فلسطيني آغاز مي شود. بچه ها كه به خاطر روحيه پاك و لطيف كودكانه شان انتظار ديدن آزار و وحشي گري را از او ندارند ابتدا غمگين مي شوند ولي بلافاصله شروع به واكنش و بروز عكس العمل مي كنند. از اينجا به بعد چرخ قصه روي محور نقشه كشيدن و اقدام بچه ها براي از رو بردن سرباز و دادن درس عبرت به او مي چرخد و با كمك هوش، ذكاوت و درايت خواهر و برادر فلسطيني، سرباز صهيونيستي كه در آغاز داستان مغرور و مطمئن به طراحي يك ماجراي شرورانه براي آزار بچه ها مي پردازد، ناكام و مضمحل از صحنه بيرون مي رود.
اولين تجربه ها
مرتضي شمسي مدير شبكه جهاني سحر در رابطه با جرقه اوليه و نقطه شروع طرح ريزي براي توليد چنين مجموعه اي مي گويد:" ايده اوليه توليد مجموعه انميشن " كودك و اشغالگر" كه در ابتدا با نام" كودك و سرباز" كليد خورد، در داخل شبكه شكل گرفت. ما به اين نتيجه رسيديم كه اولا شبكه سحر نياز به آزمودن توان برنامه سازي خويش در قالبهاي متنوع نظير انيميشن دارد و از جانب ديگر موضوع فلسطن و انتفاضه به عنوان يك رسالت مهم در بيانيه مأموريت اين شبكه - به عنوان عضوي از پيكره جهان اسلام – نيازمند پرداخت قوي رسانه اي است.
مؤلفه هايي كه در تجسم و قالب گرفتن اين ايده و فكر ابتدايي به كمك ما آمدند عبارت بودند از اينكه نخست بايد مي انديشيديم كه اين موضوع بايد از چه منظري مورد پذيرش قرار گيرد؟ به نظرمان رسيد از نشان دادن اوج سبعيت و درنده خويي رژيم صهيونيستي در چارچوب ارتباط تجاوزگرانه نظاميان اين رژيم با ملت فلسطين در آئينه نگاه و فكر پاكترين و معصومترين اقشار ملت فلسطين – و البته انسانها – يعني كودكان، نتيجه خيلي بهتري عايدمان خواهد شد چون بر اين باور و اعتقاد بوديم كه دنياي پاك و زلال يك كودك با هيچيك از وزنه ها و چرتكه هاي محاسبه نفع و ضرر مادي و ... مورد قياس و ارزيابي قرار نمي گيرد و اصولا ميانه اي با اين سنجه ها ندارد. . كودك ترازويي ندارد تا با آن مصلحت و عافيت و ... را وزن و معادلش از ايمان و اعتقاد و شخصيتش خرج كند. يك كودك چه در فلسطين و چه در هر كشور ديگري" كودك" است و چتر برچسب هاي مختلف شخصيتي، گرايشات نژادي،مليتي و ... هنوز بر سرش گسترده نشده است."
براي اهدافي كه بر شمرده شد شمسي قالب انيميشن را هم از آن بابت ارجح و مناسب مي داند كه انيميشن يك زبان تصويري عامه فهم است، جذاب است و جايگاه و پايگاه اجتماعي و تابعيت سياسي و ... نمي شناسد (موضوعي كه مثلا در مورد قالب ميزگرد و گفتگو بايد به آن توجه كرد)، او به اين موضوع كه تماشاي انيميشن حتي سن و نسل خاصي نمي شناسد، پيش زمينه فرهنگي و سواد خاصي نياز ندارد و ... هم توجه دارد و بر روي اين نكته تأكيد مي كند كه ساخت اين مجموعه به صورت بي كلام و صرفا مبتني بر تصوير و موسيقي و افكت هم بي دليل نبوده است و پيام محتواي آن را از آفت شعارزدگي و بيان مستقيم حفظ مي كند. وي مي افزايد: تلاش ما در طراحي توليد بدون كلام" كودك و اشغالگر" اين بود كه مخاطب ما، خود به نقطه نتيجه گيري نهايي مي رسد و هيچ چيزي جز زبان تصوير بين او و درونمايه اصلي داستان واسطه نمي شود.
شمسي در مورد دلايل ساخت اپيزوديك، با تايم هاي كوتاه 5/1 تا 4 دقيقه و مبتني بر موقعيت هاي طنز هم چنين مي گويد:" وقتي ريتم برنامه اي تند و مهيج باشد، شخصيت ها در نماهاي مختلف و با سرعت بسيار بالا جابجا شوند و چالش آنها در مواجهه هاي سريع و پرهيجان رقم بخورد و علاوه بر همه اينها از مايه طنز نيز بهره بگيرد، به عبارت ديگر يك كمدي بزن و بكوب ديدني را در قالب دنياي رنگارنگ انيميشن با جاذبه هاي بصري ويژه خودش به مخاطب عرضه كند، اين تايم كوتاه، هم اجازه طرح موضوعات متنوع را مي دهد، هم ديدنش جذابيت و گيرايي بيشتر مي يابد و هم امكان تكرار و استفاده از فضاهاي مختلف كنداكتور را فراهم مي آورد كه در نهايت رسانه را در دستيابي به هدفش كه القاء پيام و تأثير گذاري بر مخاطب با استفاده از عنصر تكرار است كمك مي رساند."
مبارزه بچه هايي كه بزرگ مي شوند
اما نكته قابل توجه در مورد مجموعه انيميشن" كودك و اشغالگر" تحول شخصيتهاي اين انيميشن است. گويي بلوغ عاطفه و احساس كودكان فلسطيني فراتر از طمأنينه و آرامش طبيعي حركت و پيشروي زمان خيز برداشته است. كودكاني كه در اپيزودهاي اوليه هر چند باهوش و شجاع اند ولي به هر حال كودك اند حالا ديگر نقشه هاي چنان هوشمندانه اي براي طرف مقابلشان مي كشند كه سرباز را چنان بر سر جايش بنشانند كه ديگر رمق برخاستن و طراحي نقشه هاي جديد را نداشته باشد. اكنون و در حالي كه توليد كلاكتهاي اين مجموعه از مرز 40 گذشته ديگر اين تصور كه آزار و وحشي گري و خلق و خوي تجاوز كاري شخصيت منفي داستان، بچه هاي كوچك را به مرزهاي بلوغ و بزرگ شدن نزديك كرده با وضوح بيشتري لمس مي شود.
داريوش دالوند تهيه كننده مجموعه" كودك و اشغالگر" هم، از تغييرات مسير كار مي گويد، از اينكه چهره دختربچه فلسطيني از تركيب و شمايلي كه در قسمتهاي اوليه نمايش داده شد، تغيير يافته و زيباتر شده و از اينكه نقش بچه ها در آفرينش ماجراهاي انيميشن در سير توليد متفاوت شده است. او توضيح مي دهد: در قسمتهاي اول حيوانات يا عوامل طبيعي مثل باد، كاراكترهاي اسب، خرس و يا تمساح به كمك بچه ها مي آمدند و در واقع اين طبيعت و اتفاقات و حوادث بودند كه به كمك هوش بچه ها دستمايه و عامل اصلي در شكست سرباز مي شدند ولي به مرور واكنش ها و عكس العمل ها از طبيعت به بچه ها منتقل شد يعني بچه ها خودشان طرح و نقشه مي ريزند كه چگونه به توطئه هاي سرباز جواب بدهند و به مرور نقش آفريني دو كودك از شكل انفعالي به حالت فعال در آمده و كم كم صورت و فرم مبارزه به خود گرفت بدين مفهوم كه در ابتدا قرار بود عكس العمل بچه ها در قبال توطئه هاي بسيار خفيف باشد واينكه قرار بود بچه ها نقش بسيار كمتري داشته باشند و اين طبيعت و اتفاقات تصادفي مثل باد، زلزله، نيش زدن مار و ...باشند كه به كمك بچه ها آمده و موجبات خنثي شدن توطئه هاي سرباز را فراهم بياورند اما به مرور و به تدريج كار به جايي رسيده كه بچه ها از مظلوم بودن مطلق خارج شده اند و واكنش ها و عكس العمل هاي كاملا طرح ريزي شده و مستقل از جمع آمدن ابر و باد و مه و خورشيد و فلك را نسبت به اقدامات سرباز نشان مي دهند به طوري كه در حال حاضر واكنش هاي آنها حالت مبارزه گونه يافته است. اتفاقي كه به نظر مي رسد همپاي سير واقعي رويدادهاي اخير فلسطين به عنوان كانون توجه جهان و خبرساز ترين واقعه اين روزها پيش مي رود.
اميد به فردا با روي كار آمدن نسلي كه قهرمان است
دكتر «ابواسامه عبد المعطي» نماينده دولت حماس نيزدر رابطه با اين انيميشن مي گويد:" اقدام شبكه جهاني سحر در دستمايه قرار دادن موضوع انتفاضه و فلسطين در توليد انيميشن كودك و اشغالگر در چندين بعد ارزشمند و ستودني است چراكه در درجه اول مي تواند ارزشهاي اصيل جهان اسلام را تثبيت كند و نسلي را پرورش بدهد كه عليه سموم تبليغات مورد ترويج كنوني از سوي رسانه هاي غربي مصون مانده و از سوي ديگرفرهنگ پايداري و استقامت عليه تجاوزگري رژيم صهيونيستي را تحكيم بخشيده و در نهايت منتج به نقش آفريني خواهران و برادران فلسطيني در تحقق پيروزي عليه رژيم غاصب صهيونيستي گردد ضمن آنكه هدف اصلي از تهيه اين مجموعه كه همانا تزريق روحيه و اميدبخشي به كودكان امروز و نسل فرداي فلسطين كه در واقع صاحبان اصلي فلسطين اند و معرفي اين انديشه كه فلسطين و فرداي پيروزي بر دشمن از آن آنان است، حاصل مي شود كه براي ما مغتنم و ارزشمند است"
بدين ترتيب بايد منتظر بود و ديد ادامه كار اين شبكه در توليد مجموعه اي كه يكي از جريانات و فرآيندهاي سياسي جهان را پيگيري مي كند و علاوه بر پخش آن از شبكه هاي داخلي و اين شبكه در روند كلي، در برهه ها و مقاطع مختلف مورد استفاده خاص قرار گرفته و حتي در ديگر كشورها نيز از ظرفيت تبديل كاراكترهاي كودكان اين انيميشن به قهرماناني محبوب و دوست داشتني و نماد و سمبل براي بخش عظيمي از كودكان كشورهاي اسلامي برخوردار است، چه تأثيري بر بينندگان غير ايراني اين شبكه خواهد داشت و تغيير و تكامل شخصيت ها، و فعل و انفعالات آنها در قبال مسايل، ادامه مسير توليد اين مجموعه را چگونه رقم خواهد زد.
سه|ا|شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]