واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: زندگي بدون «استرس»
«استرس»، ترس از پيش آمدن خطر و شرايط نامطئن و از دست دادن امنيت است. هنگام استرس ،در اثر به هم خوردن تعادل اكسيژن و گاز كربنيك در خون، فرد دچار مشكل تنفسي مي شود. استرس، احساسي قدرتمند و طاقت فرسا است كه مي توانيد از افرادي كه تجربه اش را داشته اند، سوال كنيد. اگر مدت زيادي اين اضطراب ها و نگراني هاي موجود در زندگي تان را در خود نگاه داريد، اين فشارهاي روحي ممكن است به پيري زودرس و انواع بيماري ها مثل فشارخون و مشكلات گوارشي بيانجامد.
منشا: «استرس» ممكن است از حوادث يا شرايط بروني، واكنش هاي فردي به تنش ها يا تركيبي از اين عوامل ناشي شده باشد. از جمله منابع عمده بروني استرس مي توان مشكلات درازمدتي مثل روابط خانوادگي ناراحت كننده، بيماري هاي ناتوان كننده يا بيكاري و نيز تغييرات عمده حتي تغييرات خوشايندي مثل ازدواج يا اثاث كشي و جمع شدن استرس هاي روزانه مثل ديررفتن سركار يا گيركردن در ترافيك را نام برد. از جمله الگوهاي رفتاري ايجادكننده يا تشديدكننده استرس هم مي توان ناشكيبايي و پرخاشگري، عدم اعتماد به نفس و احساسات سركوبگري مثل تنش يا اضطراب را بر شمرد.
تشخيص نشانه هاي استرس: اگر نشانه هاي استرس، زود تشخيص داده شوند، براي پيشگيري از مشكلاتي كه براي سلامت ايجاد ممكن است شود، بايد اقداماتي انجام داد. داشتن انرژي كمتر از حد معمول، كاهش اشتها يا خوردن بيش از حد معمول از جمله اين نشانه مي باشد، ممكن است دچار سردرد يا زخم هاي دهان شويد و بيش از حد مستعد ابتلا به عفونت هاي خفيفي همچون سرما خوردگي شويد. اگر احساس استرس، زياد باشد، ممكن است مضطرب، بغض كرده، تحريك پذير يا غمگين باشيد. خواب ممكن است مختل شود و روابط با ديگران كدورت يابد. اگر استرس موجب هر يك از اين مشكلات شود، درصدد كمك از خانواده، دوستان يا پزشك خود برآييد.
تغيير دادن روش زندگي: اگر روش زندگي تان پر از استرس است، سعي كنيد آثار مضر استرس را كم كنيد. وقتي را براي گذراندن اوقات خود با خانواده يا دوستان كنار بگذاريد و فعاليت هاي لذت بخش انجام دهيد. ورزش كردن منظم نيز همانند آموختن، آسوده سازي و تمدد اعصاب هوشيارانه بدن، قادر است تنش هاي جسمي را تسكين دهد. كارهاي پراسترس را به بخش هاي كوچك و آسان تقسيم كنيد. بيشتر برروي كارهاي مهم تمركز كنيد و براي حفظ زمان و انرژي خود، تعداد كارهايي را كه كمتر ضروري هستند، كاهش دهيد. اگر افراد، توقعات بيش از حد از شما دارند، سعي كنيد اين توقعات را كمتر كنيد.
اثرات استرس بر بدن:
- استرس به واكنش بدن به هرگونه تغييري گفته مي شود كه نيازمند نوعي پاسخ يا تعادل سازي است.
- بدن با پاسخ هاي جسمي، روحي و هيجاني به اين تغييرات عكس العمل نشان مي دهد.
- استرس بخش طبيعي از زندگي را در بر مي گيرد. بسياري از اتفاقاتي كه براي شما و در اطرافتان روي مي دهد به بدن شما استرس وارد مي كند. بنابراين شما استرس را از محيط ، بدن و افكارتان دريافت مي كنيد.
چگونه استرس ، سلامت را تحت تاثير قرار مي دهد؟
بدن انسان به گونه اي طراحي شده كه استرس را تجربه كرده و به آن واكنش نشان دهد. استرس ممكن است مثبت باشد كه به اين ترتيب ما را از چيزي آگاه نموده و براي پرهيز از خطر آگاه مي سازد. اما نوع منفي استرس هم وجود دارد و اين زمانيست كه شخص با چالش هاي پي درپي روبرو مي شود بي آنكه بين اين وقايع فاصله اي براي برقراري آرامش باشد. در نتيجه، فرد بيش از حد از بدن كار مي كشد و تنش مربوط به استرس ايجاد مي شود. استرسي كه بدون وقفه ادامه يابد مي تواند منجر به حالتي تحت عنوان درماندگي شود كه يك واكنش به استرس منفي است. اين حالت تعادل داخلي بدن را به هم مي زند و باعث ظهور علائم جسمي شامل سردرد، اختلال گوارشي، افزايش فشارخون، دردقفسه سينه و مشكلات خواب مي شود. همچنين استفاده از الكل، دخانيات يا داروهائي كه براي كاهش استرس بكار مي روند، مضر است و بجاي كاهش استرس و بازگشت بدن به حالت آرامش، اين مواد بدن را در حالت استرس نگه مي دارند و باعث بروز مشكلات بيشتر مي شوند.
به نكات زير توجه داشته باشيد:
-43درصد همه بزرگسالان از اثرات نامطلوب استرس بر سلامتي رنج مي برند.
-75تا90درصد ويزيت پزشكان مربوط به بيماري ها و مشكلات مربوط به استرس است.
- سازمان بهداشت و امنيت شغلي(OSHA ) اعلام نموده استرس يكي از خطرات محل كار است. برحسب ساعت هاي به هدر رفته مربوط به غيبت، كاهش توليد و بهره وري كارگران صنعت آمريكا سالانه بيش از 300ميليون دلار هزينه صرف استرس مي كند.
- استرس با شش عامل اصلي مرگ ارتباط دارد : بيماري قلبي ، سرطان ، بيماري هاي ريوي، تصادفات، سيروز كبدي و خودكشي.
- شيوع يك اختلال هيجاني در طول زندگي بيش از 50درصد است كه اغلب مربوط به واكنش هاي استرسي برطرف نشده است.
چهارشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]