واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تحليل مجله نيچر از وضعيت توليد علم در ايران و مقايسه آن با چهل كشور برتر جهان
وابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: مجله نيچر در مقاله اي كه وقايع دنياي علم را در طي 365 روز از سال 2011 را به تصوير كشيده است به تشريح جايگاه علمي چهل كشور جهان از جمله ايران پرداخته است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي ايران، نشريه نيچر بر اساس تعداد مقالات پژوهشي منتشرشده در نشريات علمي معتبر در بازه زماني ژانويه تا اكتبر 2011 (دي 1389 تا مهر 1390)، وضعيت چهل كشور برتر جهان را از نظر توليد علم تخمين زده است.
اين آمار را نشريه نيچر براساس تعداد مقالات منتشرشده در ده ماه اوليه 2011 تخمين زده است. توزيع توليد مقالات چهل كشور قاره هاي مختلف جهان شامل مناطق آسيا و اقيانوسيه، خاورميانه و آفريقا، اروپا و آمريكا كه در تصوير زير نشان داده شده از اين قرار است: اروپا 38.4% ، آمريكاي شمالي و جنوبي 29.5%، آسيا-اقيانوسيه 27.8% و خاورميانه و آفريقا 4.4%.
در اين گزارش، ايالات متحده آمريكا با %22.7 توليد مقالات منتشرشده در سطح جهان، مقام اول را تصاحب كرده و چين در فاصلهاي بسيار زياد، با %10.4 مقام دوم را در اختيار دارد. كشور ايران در خاورميانه پس از تركيه، در مقام دوم قرار گرفته و با %1.3 درصد از تعداد مقالات منتشرشده، رتبه بيستم را در كشورهاي جهان از آن خود كرده است (جدول 1).
در جدول 2 نيز ميتوانيد وضعيت اين چهل كشور را از نظر تعداد مقالات، تعداد جمعيت و سرانه توليد ناخالص ملي را ملاحظه كنيد. آمار تعداد جمعيت بر اساس آخرين اخبار رسمي منتشرشده و آمار توليد ناخالص ملي براساس گزارش صندوق بينالمللي پول در سال 2010 (1389) محاسبه شده است. همانطور كه در جدول 2 مشخص است، برخي كشورهاي حاضر در اين ردهبندي، جمعيت بسيار كمي دارند و اگر تعداد مقالات به ازاي هر يكصدهزار نفر از جمعيت را محاسبه كنيم، رتبهبندي كشورها براساس توليد مقالات به ازاي هر 100هزار نفر جمعيت تغيير ميكند و كشورهاي كوچك اروپايي، مقامهاي اول را تصاحب ميكنند.
اما از نظر درصد رشد مقالات منتشرشده نسبت به سال 2010 (1389)، كشور ايران با حدود %20 در مقام اول ايستاده و پس از آن، چين با حدود %15 درصد در مقام دوم قرار دارد. اين در شرايطي است كه كشور ما شانزدهمين كشور جهان از نظر وسعت سرزمين، هفدهمين كشور در ردهبندي جمعيت و بيستوششمين كشور از نظر توليد ناخالص ملي است.
.
توليد مقالات فقط يكي از معيارهاي ردهبندي كشورها از نظر توليد علم به شمار ميرود و معيارهاي ديگري مانند تعداد ارجاعات به مقالات مختلف و سهم انتشار مقالات در نشريات معتبر خارجي، ثبت اختراع منتج از آن مقالات، توليد ثروت از تحقيق انجام شده و ... نيز در ردهبندي هاي مشابه اهميت بالايي دارند.
چهارشنبه|ا|21|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]