واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آسياي مركزي در يك نگاه
خبرگزاري فارس: مخالفت نظربايف با عدم برگزاري انتخابات در شهر "ژان اوزن"، بركناري وزير آموزش و پرورش تاجيكستان و خيز بلند چين براي تقويت نقش هدايت گر اقتصادي در آسياي مركزي، بخشي از مهمترين اخبار آسياي مركزي را تشكيل ميدهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در آسياي مركزي، رئيس جمهوري قزاقستان با توجه به حق حضور مردم در انتخابات پارلماني و مراعات اصل برابري حقوق همه اتباع اين كشور، عليرغم مصوبه شوراي قانون اساسي اين كشور، دستور برگزاري انتخابات در شهر "ژاناوزن" را صادر كرد.
"نورسلطان نظربايف" روز گذشته با اعتراض به قطعنامه شوراي قانون اساسي جمهوري قزاقستان در خصوص ممنوعيت برگزاري انتخابات در ژان اوزن، خواستار لغو اين مصوبه و برگزاري انتخابات در اين منطقه شد.
رئيس جمهوري قزاقستان با تاكيد بر اين كه انتخاب نمايندگان مجلس حق مسلم هر تبعه اين كشور است، افزود: دليلي براي لغو انتخابات و محروم كردن ساكنان يك منطقه از حق انتخاب كردن و انتخاب شدن در پارلمان و مجالس محلي وجود ندارد.
نظربايف تصميم شوراي قانون اساسي را در اين زمينه غير قابل قبول اعلام كرد و گفت: اين تدبير سياسي باعث افزايش نگراني ساكنان اين منطقه شده و حقوقي را كه قانون اساسي و قوانين ديگر كشور به مردم داده است، محدود ميكند.
اين در حالي است كه دفتر مطبوعاتي رياست جمهوري قزاقستان در توضيح دستور نظربايف آورده است كه هدف از اعتراض رئيس جمهوري براي رد كردن مصوبه شوراي قانون اساسي تامين حقوق ساكنان ژان اوزن براي شركت در انتخابات پارلمان و مجالس محلي است.
از سوي ديگر "ايگور روگاف" رئيس اين شورا قبلا ضمن توضيح اين قطعنامه گفت: وجود حالت فوقالعاده در ژان اوزن برگزاري انتخابات را غيرممكن كرده است.
وي با بيان اينكه انتخابات تنها در صورتي برگزار ميشود كه امنيت كامل مردم تامين شده باشد، تصريح كرد كه بر اساس قانون اساسي قزاقستان، در مناطقي كه در آن حالت فوق العاده اعلام شده، برگزاري انتخابات غير ممكن است.
با اين حال در دستور رئيس جمهوري قزاقستان وضعيت امنيتي ژاناوزن آرام و براي برگزاري انتخابات مناسب ارزيابي شده است همچنين بر اهميت برگزاري انتخابات در اين شهر تاكيد شده است.
وضعيت فوق العاده در شهر ژاناوزن در غرب قزاقستان بعد از سركوب معترضين منصوب به شركت نفت كه در تاريخ 16 دسامبر در روز جشن 20 سالگي استقلال قزاقستان صورت گرفت و چندين كشته و زخمي در پي داشت، اعلام شد.
اين در حالي است كه بنا به فرمان رئيس جمهوري قزاقستان حالت فوق العاده در اين منطقه تا 31 ژانويه سال 2012 ميلادي ادامه خواهد داشت اما در هر صورت انتخابات پارلماني در اين كشور روز يكشنبه 25 ديماه، اعلام شده است.
وزير آموزش و پرورش تاجيكستان بركنار شد
بر اساس دستور رئيس جمهوري تاجيكستان "عبدالجبار رحمان اف" وزير آموزش و پرورش اين كشور از سمت خود بركنار شد.
پس از دستور بركناري وزير آموزش و پرورش تاجيكستان، "امامعلي رحمان" در فرمان ديگري "نورالدين سعيداف" رئيس پيشين دانشگاه ملي اين كشور را به سمت وزير آموزش و پرورش جديد منصوب كرد.
منع پوشش اسلامي در دانشگاه و مدارس تاجيكستان و همچنين منع استفاده از تلفن همراه براي دانشجويان و دانش آموزان از اقداماتي بود كه از سوي وزير پيشين آموزش و پرورش تاجيكستان به اجرا رسيده بود.
بركناري رحماناف از اين سمت در حالي است كه وي از مقامهاي تحت انتقاد رسانهها و كارشناسان تاجيك در چند سال اخير بود.
بنا به اين گزارش، بر اساس فرمانهاي جداگانه رئيس جمهوري تاجيكستان ژنرال "خيرالدين عبدالريماف" به سمت رئيس كميته حالتهاي فوقالعاده و دفاع غيرنظامي و "باباخان محمداف" به مقام رئيس مركز تحقيقات استراتژِيك رياست جمهوري اين كشور منصوب شدهاند.
اين تغيير و تحولات در حالي است كه بنابر اعلام نظر كارشناسان، انتصاب افراد جديد هيچ تغيير در فعاليت اين نهادها وارد نخواهد كرد زيرا "عبدالرحيماف" در گذشته نيز عضو كابينه دولت بوده و سمت رئيس كميته امنيت ملي را بر عهده داشت و "محمداف" نيز يك چهره شناخته شده در حكومت تاجيكستان است كه در چند سال گذشته به عنوان سفير تاجيكستان در ازبكستان ماموريت انجام ميداد.
به گفته اين كارشناسان، حادثه فرار 25 زنداني از زندان كميته امنيت ملي در بيش از يك سال قبل باعث بركنار شدن عبدالرحيم اف شده و بازگشت وي به يك نهاد مهم دولتي هيچ تحول مثبتي را در پي نخواهد داشت.
به گفته آنان در دوران ماموريت محمداف روابط تاجيكستان با ازبكستان به پايين ترين سطح خود رسيده و اختلافها نيز بين مقامات سياسي 2 كشور افزايش پيدا كرده است.
اين كارشناسان معتقدند: جابجايي مقامات از شيوههاي كار دولت رحمان است كه طي 20 سال گذشته بارها تجربه شده است.
مبادلات تجاري قزاقستان و چين به 20 ميليارد دلار رسيد
در ديدار "چن چژيلي" معاون رئيس كميته دائمي كنگره ملي خلق چين با " كايرات مامي" رئيس سناي قزاقستان بر توسعه روابط 2 جانبه تأكيد شد.
كايرات مامي خاطرنشان كرد كه در طول 20 سال، همكاريهاي 2 كشور به سطح استراتژيك نزديك شده و حجم مبادلات چين و قزاقستان در سال 2011 به 20 ميليارد دلار رسيد كه با هدف گذاري 2 رئيس جمهور تا سال 2016 به 40 ميليارد دلار خواهد رسيد.
در اين ديدار همچنين از طرف چيني دعوت شد تا در چهارمين همايش رهبران اديان مختلف كه در مي سال 2012 در آستانه برگزار مي شود، شركت كند.
تاكيد ازيكستان و چين بر تقويت مناسبات منطقهاي
در ديدار نماينده ويژه رئيس جمهور چين با كريم اف، تأكيد شدكه روابط سياسي و ديپلماسي پكن و تاشكند در سطح بالايي قرار دارد و مناسبات نزديك با هم دارند.
پايگاه خبري "عالم اوز"، خانم "چن چژيلي"، رئيس كميته دائمي كنگره ملي خلق چين در سفر به تاشكند و ديدار با "اسلام كريم اف" رئيس جمهور ازبكستان، با تبريك 20 سالگي استقلال اين كشور از آمادگي كشورش براي توسعه همكاري ها خبر داد.
در جريان اين ديدار، اسلام كريم اف، به روز هاي آغاز استقلال كشورش اشاره كرد و گفت كه تاشكند براي دستيابي به توسعه بيشتر، هميشه به همسايه نزديك و شريك با اعتماد خود يعني چين تكيه كرده است.
همچنين در اين ديدار تاكيد شد كه ازبكستان و چين بر اساس اصل برابري، احترام و اعتماد متقابل، روابط بلندمدت خود را تقويت مي كنند. همچنين طرفين به رشد مداوم تجارت ميان 2 كشور كه در در پنج سال اخير چهار برابر افزايش يافته و حدود 2.2 ميليارد دلار را تشكيل ميدهد، تأكيد كردند.
انتهاي پيام/م
چهارشنبه|ا|21|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]