واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در همدان انجام شد/كشت ارگانيك در 7500 هكتار از مزارع/ توليدارگانيك پلي به بازار جهاني
كشت ارگانيك در 7500 هكتار از مزارع/ توليدارگانيك پلي به بازار جهاني
همدان - خبرگزاري مهر: تقاضاي روزافزون براي غذاي سالم از يك طرف و افزايش بحران هاي زيست محيطي سبب شده تا توليد سنتي محصولات كشاورزي رفته رفته جاي خود را به محصولات ارگانيك دهند.
به گزارش خبرنگار مهر، آينده انسان در گرو همنوايي بيشتر او با طبيعت است كه در راستاي چنين نگرشي ديدگاه هاي "توليد به هر قيمتي و با هر كيفيتي" جاي خود را به ايده هايي مي دهند كه معتقدند به بهانه توليد غذا نبايد زمين، آب و محيط زيست را از بين ببريم.
بر همين اساس به نظر مي رسد كشاورزي ارگانيك به عنوان روشي كه مي تواند از جنبه هاي مختلف اقتصادي، زيست محيطي و به خصوص عدالت اجتماعي موثر وافع شود يكي از گزينه ها است.
كشاورزي ارگانيك منجر به توسعه اجتماعي و حفظ محيط زيست مي شود
اعتقاد بر اين است كه كشاورزي ارگانيك به عنوان يكي از مطلوب ترين نظام هاي توليدي جايگزين، ضمن داشتن درآمد بالاتر در دراز مدت، منجر به توسعه اجتماعي و حفظ محيط زيست نيز مي شود.
در همين خصوص كارشناس مسئول كنترل بيولوژيك سازمان جهاد كشاورزي استان همدان با بيان اينكه توليد محصولات ارگانيك راهي براي توليد محصولات سالم است، گفت: تاكنون هفت هزار و 505 هكتار از اراضي استان همدان زير پوشش كنترل بيولوژيك قرار گرفته است.
سيد محمود صمدپور با بيان اينكه اين اقدام عليه آفت كرم ساقه خوار اروپايي ذرت و كرم هيلوتيس گوجه فرنگي انجام شه است، گفت: با استفاده از زنبور تريكلوس (زنبور تخم خوار) عليه سن گندم نيز در سطح پنج هكتار از اراضي استان همدان اقدام شده است.
وي از انجام مبارزه مكانيكي عليه كرم سيب در استان همدان خبر داد و گفت: اين امر به صورت پيچيدن مقواهاي مضرس براي كاهش كرم سيب بر تنه درختان انجام ميشود.
وي با بيان اينكه مديريت حفظ نباتات جهاد كشاورزي استان همدان اقدام به حذف تمام سموم پرخطر در كشاورزي استان همدان كرده است، يادآور شد: اين امر با استفاده از پيش آگاهي در باغ ها و استفاده از تلههاي نوري و فرموني، پيك پرواز آفت را مشخص كرده و از سمپاشيهاي بيرويه و بيمورد جلوگيري شده است.
طرح پيك پرواز آفت تعداد دفعات سمپاشي را به يك چهارم كاهش داده است
كارشناس مسئول كنترل بيولوژيك سازمان جهاد كشاورزي استان اضافه كرد: حذف سموم پرخطر با اجراي طرح پيك پرواز آفت كاهش تعداد دفعات سمپاشي را از 12 مرتبه به 3 مرتبه به دنبال دارد.
سيدمحمود صمدپور با اشاره به مبارزه عليه آفات سيبزميني اظهار داشت: امسال در اين زمينه كلاسهاي آموزشي با حضور 200 نفر از سيبزمينيكاران و كارشناسان مرتبط و در كنار آن كارگاههاي تخصصي 50 نفره با حضور استادان مجربي از انگلستان برگزار و در اين كلاسها تغيير الگوي كشت و تفاوت زراعي مورد تأكيد قرار گرفت.
صمدپور يادآور شد: در استان همدان به منظور توليد محصولات سالم 185 كارشناس آموزشي ديده در قالب 23 كلينيك در فصل زراعي به صورت مستقيم در مزارع حضور داشته و با كشاورزان و گلخانهداران در ارتباطند.
روش كنترل عوامل بيولوژيك در گلخانههاي همدان اجرا مي شود
وي با بيان اينكه امسال در استانهاي تهران، قزوين، اصفهان و البرز كنترل عوامل بيولوژيك به صورت آزمايشي در دست اجرا است، گفت: مديريت حفظ نباتات جهاد كشاورزي استان همدان نيز پيگير استفاده از اين روش در گلخانههاي استان است.
اين كارشناس كشاورزي اضافه كرد: در گلخانههاي استان همدان كنترل به روش مواد بيولوژيك از جمله استفاده از تلههاي فرموني، كارتهاي زرد و آبي و شكار انبوه حشرات از طريق اشباع محيط با فرمون انجام ميشود.
سيدمحمود صمدپور با اشاره به اينكه در استانداردهاي جهاني وجود ميزان باقي مانده سموم و كودها بسيار مهم است، اظهار داشت: رعايت اين استانداردها در افزايش صادرات و بهبود وضعيت اقتصادي جوامع نيز نقش بسيار مهمي را ايفا ميكند به صورتي كه كشورهاي واردكننده محصولات سالم ترجيح ميدهند اين محصولات را با قيمت بالاتر از قيمت محصولات معمولي خريداري كنند.
صمدپور افزود: در سال جاري سازمان جهاد كشاورزي استان همدان آموزش 40 نفر از كارشناسان را تحت عنوان برنامه منطقهاي مديريت تلفيقي آفات كه با همكاري سازمان خواروبار و كشاورزي ملل متحد (FAD) در قالب مديريت مزرعه توسط كارشناسان تسهيلگر برگزار شد را انجام داد.
كارشناسان ناظر به آخرين يافتههاي علمي در عرصه كشاورزي آگاهند
وي با تأكيد بر اينكه كشاورزان براي توليد محصولات سالم بايد آزمايشهاي خاك از جمله برآورد نياز واقعي خاك را مدنظر قرار دهند، گفت: كشاورزان بايد به توصيههاي كارشناسان ناظر كه از آخرين يافتههاي علمي برخوردارند براي توليد محصول سالم و افزايش توان رقابت در بازار جهاني بهره گرفته و در صورت نياز از حداقل سموم كم خطر استفاده كنند.
وي اضافه كرد: كشاورزاني كه در صورت نياز گياه از سموم استفاده ميكنند بايد اين امر را با توجه به جدول زمانبندي اعلام شده از طريق مديريت حفظ نباتات و آزمايشگاه خاك مورد توجه قرار دهند.
يكي از استادان دانشگاه بوعلي سينا نيز در خصوص مزيتهاي كشاورزي ارگانيك گفت: عدم مصرف سموم و كودهاي شيميايي در توليد محصولات از بارزترين خصوصيات كشت ارگانيك است.
محمد خانجاني با بيان اينكه توليد محصولات ارگانيك و طبيعي در سالهاي اخير مورد توجه كشورهاي توسعه يافته به ويژه كشورهاي اروپايي قرار گرفته، افزود: استفاده از سموم و كودهاي شيميايي در توليدات كشاورزي مشكلات متعددي را به وجود آورده است.
در توليدات محصولات ارگانيك استفاده از سموم و كودها مديريت ميشود
خانجاني اضافه كرد: در توليدات محصولات ارگانيك استفاده از سموم و كودها مديريت ميشود به صورتي كه باقي مانده ماده سمي و آفت كش يا در توليدات وجود ندارد يا كمتر از آستانه تحمل انسان است.
وي با بيان اينكه در سالهاي اخير در زمينه توليدات ارگانيك همت مضاعفي براي تشويق كشاورزان انجام شده، گفت: اين موضوع در برنامه پنجم توسعه نيز ديده شده است.
اين كارشناس كشاورزي استفاده از كنترل آفات به روش تلفيقي را حائز اهميت دانست و اظهار داشت: در حال حاضر اين روش در استان همدان به ويژه در باغ هاي انگور انجام ميشود به صورتي كه در شهر همدان باغ ها سم پاشي نميشود و در توليد گيلاس و آلبالو نيز اين طرح با موفقيت اجرا شده است.
دكتر خانجاني بر تشويق كشاورزان و حركت به سمت توليدات سالم تأكيد كرد و يادآور شد: مديريت محصولات توليدي براي توليدات سالم نه تنها در بخش بهداشت و سلامت جامعه مؤثر بوده بلكه در اقتصاد كشور نيز تأثيرگذار است.
90 درصد سموم كشاورزي از خارج كشور تأمين ميشود
وي با اشاره به اينكه 90 درصد سموم كشاورزي از خارج كشور تأمين ميشود، اضافه كرد: توليد محصولات ارگانيك كاهش تقاضا براي سموم را به دنبال دارد و با اين امر ارز كمتري از كشور خارج ميشود كه اين به نفع اقتصاد كشور است.
اين استاد دانشگاه ترويج فرهنگ استفاده از محصولات ارگانيك در جامعه را ضروري دانست و اظهار داشت: با توجه به اينكه قيمت محصولات ارگانيك نسبت به محصولات مشابه گرانتر است، بايد مردم را با مزاياي مصرف توليدات سالم آگاه كرد.
وي معتقد است استفاده از محصولات ارگانيك هم در كوتاه مدت و هم در درازمدت تأثير بسيار زيادي بر افزايش سلامت و اقتصاد جامعه دارد.
بسياري از بيماري ها در نتيجه مصرف كودهاي شيميايي در توليدات كشاورزي است
خانجاني با اشاره به اهميت مصرف محصولات ارگانيك اظهار داشت: بيشترين آمار بيماران دنيا به ويژه سرطاني ها ناشي از باقيمانده سموم و كودهاي شيميايي در محصولات مصرفي است.
كارشناس ديگري با بيان اينكه كشاورزي ارگانيك در سطح جهان در سالهاي گذشته به ويژه در كشورهاي در حال توسعه به سرعت در حال گسترش بوده، اضافه كرد: كشاورزان جوامع روستايي بهخصوص در كشورهاي درحال توسعه از سود مناسب و ارزش صادراتي اين محصولات بهرهمند شدهاند.
نسرين دانشمند كاهش عملكرد محصولات به دليل عدم مصرف كودهاي شيميايي و ساير مواد مؤثر در افزايش عملكرد را از مشكلات توليدكنندگان دانست و اظهار داشت: كاهش استقبال كشاورزان، بروز مشكلات مربوط به بيماري، حشرات و علفهاي هرز در سالهاي اوليه كشت ارگانيك، دسترسي راحت كشاورزان به سموم دفع آفات و كودهاي شيميايي مهمترين مشكلات مربوط به توليدكنندگان در اين راستا است.
وي مشكلات مصرف كنندگان در اين زمينه را عدم آشنايي مصرف كنندگان با محصولات ارگانيك، عدم اطمينان از ارگانيك بودن محصولات و نداشتن شناسنامه محصول برشمرد وگفت: مصرف كنندگان محصولات كشاورزي از خطرات ناشي از مصرف محصولات با باقيمانده سموم و كودهاي شيميايي در سلامتشان آگاهي كاملي ندارند كه اين نيازمند اطلاع رساني توسط متوليان امر است.
محصولات ارگانيك بايد شناسنامه دار شوند
وي شناسنامه داركردن اين محصولات، ترويج فرهنگ توزيع و مصرف محصولات ارگانيك، كنترل مكانيكي علف هرز، آموزش كشاورزان در توليد محصولات ارگانيك، شناسايي مناطق بكر و توليد محصولات زراعي ارگانيك در آنها و تدوين برنامههاي مدون دراز مدت دراين زمينه را از راهكارهايي براي حل مشكلات اين بخش دانست.
با اين تفاسير مي توان چنين عنوان كرد از آنجايي كه محصولات ارگانيك به طور طبيعي رشد كرده و در توليد اين نوع محصولات ذرهاي از مواد شيميايي استفاده نمي شود كارشناسان معتقدند ارزش بازاري اين محصولات در دنيا، نسبت به محصولات معمولي 2 تا 4 برابر است و اگر كشاورزان محصول ارگانيك توليد و صادر كنند، ارزش صادرات كشاورزي نيز 2 تا 4 برابر خواهد شد.
بر اين اساس ضروري است علاوه بر حمايت و ترويج اين شيوه نوين علمي، حمايت از مصرف كننده داخلي اين محصولات با توجه به افزايش قيمت اين نوع محصول نسبت به ديگر محصولات مشابه بيش از پيش برنامه ريزي شود.
بدون ترديد توجه به ارائه محصولاتي كه از درجه سلامت بيشتري برخوردارند، حق عمومي همه افراد جامعه است و اجراي كشاورزي پايدار علاوه بر آنكه منجر به سود بخشي اقتصادي اجتماعي ميشود، مانع از پيدايش آلودگيهاي آب و خاك شده و با حفاظت از محيط زيست از به خطر افتادن حيات گياهان، حيوانات و انسانها جلوگيري خواهد كرد.
..............................
گزارش از طاهره شهابي
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 879]