واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نشست انديشههاي راهبردي/مشكلات امروز ناشي از فاصله بين مسئولين و ديدگاههاي ولايت است
مشكلات امروز ناشي از فاصله بين مسئولين و ديدگاههاي ولايت است
مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به تأكيدات مقام معظم رهبري مبني بر لزوم نظريه پردازي تعاليم اسلام در مورد زن و خانواده يادآور شد: مشكل ما فاصله بين مسئولين و ديدگاههاي ولايت است و آنقدر زمان را از دست مي دهند كه در اين ميان جامعه آسيب مي بيند.
فروغ نيلچي زاده مدرس حوزه و دانشگاه در مورد امكان تئوريزه كردن تعاليم اسلام در مورد زن در جهان كنوني به خبرنگار مهر گفت: اسلام به عنوان ناب ترين دين توحيدي، تاريخ انقضا ندارد و يك دين جهاني است و زيرساخت آن ايجاد خوشبختي فراگير براي بشريت است؛ قطعا اسلام اين توانمندي را از نظر مباني و ارائه راهكار دارد كه ما بتوانيم قوانين مرتبط با زن و خانواده و نظريات مرتبط با آن را استخراج كنيم.
وي افزود: مهم اين است كه ما هدفمند و با برنامه ريزي مشخص اين كار را انجام دهيم و بتوانيم نياز و ضرورتهاي امروز را تشخيص داده و نيازهاي كاذب را از آن تفكيك كنيم و اگر اين كار به درستي صورت گيرد و در اختيار انديشمندان علوم انساني كه دغدغه خوشبختي حقيقي بشر را دارند قرار گيرد بطور قطع مي توانيم پاسخ مناسب و بلكه يكي از بهترين پاسخها را به نيازهاي بشري در اين زمينه بدهيم.
وي در مورد فرآيند تئوريزه كردن تعاليم اسلام در مورد زن و خانواده نيز گفت: رشد مناسب رشدي است كه متناسب با نياز و ضرورتها و اضطرارهاي زماني باشد. ما به دليل دورانهاي مختلف سلطنتي كه بعد از صفويه داريم يعني دوره قاجاره و پهلوي طبيعي است اين نظريه پردازي ها تا اندازه اي در حالت ايستايي قرار مي گيرد و آن رشد لازم و ضروري را متناسب با رشد هم عصر خودش نداشته است.
نيلچي زاده افزود: اما بعد از انقلاب اسلامي ايران، اين سرعت جدي تر مي شود و تا اندازه اي برخي از عقب ماندگي هاي تاريخي را جبران مي كند ولي ما براي اينكه حرف جديدي براي خودمان و دنيا داشته باشيم نيازمند كار فراگير و برنامه ريزي علمي دقيق و يكسري حلقه هاي علمي هستيم.
اين مدرس حوزه و دانشگاه تصريح كرد: اگر اين حركت انجام شود بطور قطع اميدواركننده است و از آنجايي كه اين ظرفيت فوق العاده زياد است و زمينه رشد و نياز حقيقي نيز وجود دارد و از سويي خوشبختانه طلب علمي و معنوي در دنيا و به ويژه در ايران هم هست، زمينه مناسبي را براي اينگونه فعاليتها فراهم كرده است هرچند كه ما هنوز بالفعل نظريه هاي مختلف را به صورت متقن و مكمل توليد نكرده ايم.
وي در مورد ايجاد توازن ميان اولويت مباني نظري و اولويت اقدامات فرهنگي در بستر عمومي خانواده گفت: براي روشن شدن بحث يك تمثيلي اينجا لازم است؛ وقتي شاخه اي را مي خواهيد قطع كنيد با قيچي بهتر مي توان اين كار را كرد هنر قيچي اين است كه دو لبه دارد و اين دو لبه به سمت يكديگر حركت كرده و با يك حركت مكمل موجب حذف شاخه هاي زائد مي شود.
نيلچي زاده افزود: ما نياز به حركت قيچي مانند داريم كه بتوانيم همزمان كه طرح تئوريهاي مختلف در مورد مباني ديني و دستورات اهل بيت(ع) در حيطه زنان و خانواده را مطرح مي كنيم از سوي ديگر در مورد اصلاح نوع زندگي و سبد مصرف خانوار و مقولات مختلفي كه به نوعي ما را دچار غرب زدگي مي كند يك ارتباط صحيح ايجاد كنيم و محصولات متناسب با اين ايده ها را به جامعه ارائه كنيم اما الان در جامعه ما طي اين سي سال اتفاقي كه افتاده اين است كه هميشه بين اين دو اولويت يك نوع هروله بدون توازن وجود داشته است.
وي يادآور شد: مثلا در بحث حجاب مدلي ارائه مي شود اما چون مباني نظري اش حتي براي طراح و تئوريسين دقيق تبيين نشده او چيزي را طراحي مي كند كه دقيقا خودش ضد حجاب است و آنگاه همين طرح متأسفانه در جامعه مد مي شود و آن وقت نمي دانيم با اين مد جديد چه كنيم. در مورد مقولات ديگر هم مشابه همين مسئله پيش مي آيد چون ما زيرساخت فكري و معرفتي اش را به خوبي در حيطه هاي علمي خودمان تبيين نمي كنيم اين مسائل پيش مي آيد.
وي تأكيد كرد: مردم در مصرف كردن معطل نظريه پردازان نخواهند ماند آنها هرچيزي كه ارزان قيمت و متناسب و متناظر با نيازها در اختيارشان قرار گيرد را استفاده مي كنند و تنها درصد بسيار كمي از جامعه هستند كه با دقت و تأمل فكري عمل مي كنند ولي عموميت جامعه به مصرف محصولات غربي مبتلا مي شوند؛ به همين دليل ما از جهت عملياتي نياز داريم كه يك پاكسازي و اصلاح روش محصولات را انجام دهيم به شرطي كه زيرساخت علمي آن نيز درست باشد.
وي با تأكيد بر ضرورت تأمل در ايجاد نزديكي ريشه هاي فكري و عملي مباحث يادآور شد: مثلا در يك مدت كوتاه تمثال و تصويرگرايي در ايام محرم و صفر در هيئات و دستجات عزاداري جدي شد به گونه اي كه تصاوير منتسب به امام حسين(ع) و حضرت عباس(ع) به يك پرتره نگاري شبه هنرپيشگي تبديل گرديد و در سطح شهر بنرهاي خيلي بزرگ نصب شدند و فضاي معنوي شهر را به فضاي غيرمعنوي تبديل كردند.
نيلچي زاده يادآور شد: در مقابل اين انحراف ديني به شدت علما و مراجع واكنش نشان دادند اما براي رفع اين انحراف طرح خوبي ارائه شد -هرچند كه زيرساخت نظري آن براي مردم تبيين نشد- به اين صورت كه در تهران و كلان شهرها بنرهايي را از حرم ائمه اطهار (ع) چاپ كرده و رايگان به هيئات دادند و از آنجايي كه اين جايگزين را مردم دوست داشتند آن را پذيرفتند و خيلي راحت اين مسئله رفع شد.
اين كارشناس ديني تصريح كرد: ما در ساير مسائل از جمله زن و خانواده نيازمند اين هستيم كه تئورسينهاي ما از اينكه صرفا در اتاقهاي بسته يا در فضاهاي آكادميك بنشينند و يا فقط انتقاد كنند و يا به تئوريسينهايي تبديل شوند كه بخواهند تنها از فكر خود در حيطه هايي مختلفي كه تنها صرفه اقتصادي دارد، بپرهيزيم.
وي افزود: الان زمان توليدات متناسب با نيازهاي اصلي جامعه است طوري كه بتواند به نتيجه برسد والا ممكن است نظريه پردازان ما به قدري دير به داد جامعه برسند كه ذائقه جامعه تغيير كند و بعد به اين نتيجه برسند كه مثلا اين روش انجام شده غلط است كه هچ راه منطقي و مناسبي براي اصلاح ندارد.
نيلچي زاده تأكيد كرد: بايد انديشمندان حوزه و دانشگاه به يك تفاهم و ديالوگ مشترك برسند براي اينكه در مسئله زن و خانواده آسيبهاي جدي را شناسايي كنند و با حمله به آن آسيبها شروع به يكسري عملياتهاي مناسب كنند و سه قوه مختلف كشور با آنها همخوان شوند والا با يك گل بهار نمي شود يعني اگر يك تئوري پرداز مطلبي بگويد شايد بخشي از جامعه را تحت تأثير قرار دهد اما نمي تواند اصلاح نگرش كند.
وي يادآور شد: چندين سال است كه در كشورمان در مقطع ارشد و دكتري رشته زنان و خانواده داريم اما كافي است يك نظر سرفصلهاي آموزشي و در كنار آن فارغ التحصيلان را ببينيد و بعد با يك فاجعه روبرو مي شويد به اين معني كه نظريات منطبق با نظريات ديني نيست و اين نظريات كاملا غربي است.
نيلچي زاده تأكيد كرد: اگر به ديدگاههاي مقام معظم رهبري به عنوان ايده عملياتي توجه شود و مسئولين گوش به فرمان باشند و به موقع و صحيح و فراگير نقشه اجرايي آن را ارائه دهند - نه اينكه حضرت آقا مثلا چندين سال است نقشه علمي كشور را فرمودند تازه وزارت علوم و شوراي عالي انقلاب فرهنگي به اين مسئله مي خواهند بپردازند- مي توان اميدوار بود كه مسائل حل خواهد شد.
وي در پايان گفت: مشكل ما فاصله بين مسئولين و ديدگاههاي ولايت است و آنقدر زمان را از دست مي دهند كه در اين ميان جامعه آسيب مي بيند. من معتقدم در متن جامعه قطعا حضور در صحنه اي كه وجود دارد و آن رويشهايي كه بين نسل جوان و نخبگان وجود دارد بخشي از خطاها و خطرها كم خواهد شد اما اگر يك همنوايي صورت گيرد ما به نتايج بهتري خواهيم رسيد.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]