واضح آرشیو وب فارسی:معماری نیوز: يك سال از سانحه هوايي اروميه گذشت، "اما"
براساس نوار مكالمات برج مراقبت فرودگاه اروميه خلبان اين پرواز در دو نوبت اعلام كرده كه قصد بازگشت به تهران را دارد كه در راه بازگشت به تهران در نزديكي فرودگاه اروميه فرود آمده است.
نوزدهم ديماه سال گذشته درحاليكه دو پرواز در ساعتهاي ۵:۳۰ و ۱۱:۱۵ از تهران به مقصد اروميه، به دليل شرايط نامساعد جوي لغو شدند، پرواز سوم كه با يك فروند بوئينگ ۷۲۷ شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران انجام ميشد و بنا بود ساعت ۱۶ تهران را ترك كند، با دو ساعت و نيم تاخير ساعت ۱۸:۳۰ مهرآباد را به مقصد اروميه ترك كرد و حدود ساعت ۱۹:۴۵ به دليل آنچه ابتدا مه شديد و بدي آب و هوا اعلام شد در نزديكي اروميه و حوالي جاده چيچفت و نزديك روستاي قرهحسنلو سقوط كرد و موجب شد ۸۰ سرنشين اين پرواز جان خود را از دست داده و ۲۵ نفر نيز مجروح شوند.
اگرچه در ساعات اوليه بروز سانحه، شرايط جوي، نقص فني و اشتباه خلبان از دلايل بروز سانحه اعلام شدند اما كمي بعد كميسيون بررسي سوانح هواپيمايي كشوري بهمنظور بررسي جعبههاي سياه فعاليت خود را آغاز و سعي در بازخواني جعبههاي CVR و FDR هواپيماي سانحه ديده كرد.
براساس نوار مكالمات برج مراقبت فرودگاه اروميه خلبان اين پرواز در دو نوبت اعلام كرده كه قصد بازگشت به تهران را دارد كه در راه بازگشت به تهران در نزديكي فرودگاه اروميه فرود آمده است.
از سوي ديگر برخي از مسافران زنده مانده پرواز اعلام كردند هواپيما آنقدر به باند فرودگاه اروميه نزديك شده كه براي لحظهاي چرخهاي آن به سطح باند فرودگاه رسيده است، اما مجيدي - معاون امور دولت و مديريت بحران وزارت راه و شهرسازي - با بيان اينكه اين موضوع صحت ندارد، گفت: براساس سيستم ضبط اطلاعات برج مراقبت پرواز فرودگاه اروميه، كمترين ارتفاع اين هواپيما با زمين شش هزار و ۲۰۰ پا بوده است. ضمن اينكه خلبان اين پرواز قبل از نشستن در باند فرودگاه اروميه از نشستن انصراف داده و تا ارتفاع ۹ هزار پا از زمين اوج گرفته كه در اين شرايط ارتباطش با برج مراقبت قطع شده و مكالمات ديگري در برج مراقبت پرواز ضبط نشده است.
به گفته او خلبان در اين شرايط ، تصميم به فرود اضطراري گرفته و هواپيما در ۱۵ ـ ۱۶ كيلومتري فرودگاه فرود آمده است.
از سوي ديگر در آن زمان برخي بازماندگان اين سانحه گله داشتند كه با توجه به شرايط نامساعد جوي چرا اجازه پرواز صادر شده است كه بهبهاني - وزير وقت راه و ترابري - اظهار كرده بود: مردم فشار ميآورند كه پرواز ميكنيم. ما اطلاعات را ميدهيم، شرايط نامساعد جوي را توصيف ميكنيم، اما مردم درخواست و اصرار دارند پروازها انجام شود و كوتاه نميآيند.
اكنون نيز وابستگان افرادي كه در اين سانحه جان خود را از دست دادهاند نسبت به اين موضوع انتقاد داشته و اعلام ميكنند مگر فرودگاه اروميه از شرايط جوي آگاهي نداشته كه اجازه پرواز داده است.
البته مجيدي در زمان وقوع سانحه در اينباره اعلام كرد: پس از اطمينان داشتن از ديد ۸۰۰ متر در فرودگاه اروميه نهايتا اجازه پرواز داده شده چراكه ديد ۸۰۰ متر براي فرود در باند فرودگاه كفايت ميكند.
وي همچنين تصريح كرد: حتي زماني كه هواپيما در خارج از فرودگاه اروميه دچار سانحه شده بر اساس گزارش هواشناسي ديد در اين فرودگاه ۸۰۰ متر بوده لذا گزارشات هواشناسي كامل بوده و مشكلي نداشته است.
بر اساس اين گزارش، اواخر سال گذشته مجيدي از ارسال نوار پس از اطمينان داشتن از ديد ۸۰۰ متر در فرودگاه اروميه نهايتا اجازه پرواز داده شده چراكه ديد ۸۰۰ متر براي فرود در باند فرودگاه كفايت ميكند.
رييس ستاد مديريت بحران وزارت راه و ترابري اعلام كرد: حتي زماني كه هواپيما در خارج از فرودگاه اروميه دچار سانحه شده بر اساس گزارش هواشناسي ديد در اين فرودگاه ۸۰۰ متر بوده است لذا گزارشات هواشناسي كامل بوده و مشكلي نداشته است.
بر اساس اين گزارش، اواخر سال گذشته مجيدي از ارسال نوارFDR به فرانسه خبر داد و گفت: بازخواني نوار FDR هواپيماي سانحه ديده اروميه در فرانسه انجام شده و نتيجه پس از جمعبندي كميسيون بررسي سوانح اعلام ميشود.
اما شش ماه پس از گذشت سانحه رييس ستاد مديريت بحران وزارت راه و شهرسازي اظهار كرد: به دنبال آن هستيم تا موتورهاي هواپيما را به يك مركز استاندارد و مورد تاييد در دنيا بفرستيم.
يك ماه پس از آن نيز رضا نخجواني- رييس سازمان هواپيمايي كشوري - با بيان اينكه زمان مورد نياز براي بررسي دليل سانحه بوئينگ ۷۲۷ هما در اروميه را نميتوان تعيين كرد، گفت: به دنبال هماهنگي با مراكزي در دنيا هستيم تا بخش باقي مانده از تحقيقات را تكميل كنيم.
وي همچنين افزود: جمعبندي كارگروه وجود دو تا سه احتمال اعم از خطاي انساني، ضعف سيستمي يا شرايط جوي كه باعث يخ زدگي است، را نشان داده است.
نخجواني در پاسخ به اين سوال كه آيا همكاري كارخانه سازنده هواپيما نياز است؟ گفت: صرفا كارخانه سازنده كفايت نميكند؛ مراكز معتبري در دنيا هستند كه گواهينامههاي لازم را از كارخانه سازنده دارند بنابراين ما به دنبال هماهنگي با آن مراكز هستيم تا بخش باقي مانده از تحقيقات را تكميل كنيم.
همچنين علي نيكزاد- وزير راه و شهرسازي- با گذشت ۹ ماه از بروز سانحه در پاسخ به اين سوال كه آيا هنوز دليل سانحه بويينگ ۷۲۷ اروميه مشخص نشده است؟ گفت: گزارش را به كميسيون عمران دادهايم و پيشبيني كارشناسان حاكي از خاموش شدن موتور خطاي خلبان بوده كه دور موتور را پايين آورده، يخ وارد موتور شده و دليل فنيشان اين است كه وقتي هواپيما زمين خورده دو موتور سالم مانده و موتور سوم از بين رفته است.
نيكزاد در ادامه با اشاره به اينكه با مشخص شدن آخرين مرحله، علت دقيق سقوط هواپيما معلوم ميشود، در پاسخ به اينكه آيا موتور به يك كشور خارجي فرستاده ميشود؟ خاطرنشان كرد: برخي معتقدند در ايران هم قابل بررسي است و در مقابل برخي ديگر معتقدند موتورها با هزينه بالا بايد به خارج فرستاده شود كه به هواپيمايي ماموريت دادم اين امر را پيگيري كنند.
اما ۱۱ ماه پس از بروز اين سانحه مجيدي اعلام كرد: ۹۵ درصد دليل وقوع سانحه بويينگ ۷۲۷ اروميه مشخص شده است.
وي با اشاره به اينكه اطلاعات برخي سوانح قابل اعلام است اما برخي ديگر را نميشود، اعلام كرد، گفت: موتورهاي يك و سه اين هواپيما از كار افتاده بود و نياز داشتيم كشورهايي كه روي بويينگ ۷۲۷ كار كردهاند موتورها را بررسي كنند.
معاون وزير راه و شهرسازي به مكاتبه با اين كشورها اشاره و اضافه كرد: در داخل كشور نيز توان بررسي اين موتورها وجود دارد و از نظر ما ۹۵ درصد دليل وقوع سانحه روشن است اما اكنون منتظر پاسخ كشورهايي هستيم كه توان بررسي موتور بويينگ ۷۲۷ را داشته باشند.
امروز يكسال از بروز اين سانحه ميگذرد و هنوز دليل مشخصي براي آن اعلام نشده است. البته مجيدي معتقد است پس از وقوع سانحه ۴۰۰ روز فرصت داريم تا علت آن را اعلام كنيم بنابراين ۳۵ روز فرصت باقي است تا دليل بروز اين سانحه كه براي وابستگان كشتهشدگان بسيار دردناك است، اعلام شود.
براساس اين گزارش، بازماندگان معتقدند كه استيضاح يك وزير دردي از آنها دوا نكرده است و منتظر مشخص شدن دليل بروز سانحه هستند.برخي نيز معتقدند كه علاوه بر ديه بنا بر قوانين ياتا، ايراناير بايد به آنها غرامت پرداخت كند و براي اين امر اقدام به گرفتن وكيل كردهاند.
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: معماری نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]