واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آسياي مركزي در يك نگاه
خبرگزاري فارس: بازديد فرستاده ويژه رئيس جمهوري چين از ازبكستان، واردات برق تاجيكستان از تركمنستان و تاكيد رئيس جمهور تركمنستان بر افزايش سهم فرآودههاي نفتي در صادرات اين كشور، بخشي از اخبار امروز آسياي مركزي است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در آسياي مركزي، فرستاده ويژه رئيس جمهور چين، در سفر دورهاي به كشورهاي آسياي مركزي ضمن بازديد از ازبكستان با مقامات اين كشور ديدار و گفتوگو كرد.
منابع رسمي، بازديد "چن چژيلي" فرستاده ويژه "هو جين تائو" رئيس جمهوري چين را به اين منطقه به منظور بررسي اوضاع منطقهاي و جهاني و راههاي گسترش مناسبات 2 و چند جانبه با كشورهاي آسياي مركزي عنوان كردهاند.
وي در تاشكند ضمن شركت در مراسم تجليل از بيستمين سالگرد آغاز روابط سياسي ميان پكن و تاشكند با " اسلام كريم ف" رئيس جمهوري ازبكستان و "ايلگيزار صابرف" رئيس سناي پارلمان اين كشور ديدار و گفتوگو كرد.
كريم اف در اين ديدار با اشاره به تمايل مقامات هر 2 كشور بر توسعه بيش از بيش روابط و همكاري در عرصههاي مختلف، بر لزوم تدوين اسناد تازه همكاري در بخشهاي مورد علاقه، تاكيد شد.
رئيس جمهوري ازبكستان در اين ديدار همچنين با اشاره به توانمنديهاي اقتصادي و صنعتي چين اعلام كرد كه كشورش از نخستين روزهاي استقلال به كمك و حمايت همه جانبه چين در زمينه آموزش تجارب و رشد بخشهاي اقتصاد ملي خود تكيه كرده است.
فرستاده رئيس جمهوري چين نيز در اين ديدار با اشاره به روابط 20 ساله بين 2 كشور، اظهار داشت: چين و كشورهاي آسياي مركزي از جمله ازبكستان با اينكه مواضع مشترك و هماهنگي در زمينه مسائل امنيت منطقهاي دارند در چارچوب سازمان ملل متحد، سازمان همكاري شانگهاي و ساير سازمانهاي بانفوذ سياسي و مالي جهان نيز از مواضع مشتركي برخوردارند.
در ديدار اين مقام چيني با رئيس سناي پارلمان ازبكستان با اشاره به نقش روابط بين پارلماني در امر توسعه مناسبات و روابط 2 جانبه بر آمادگي اين كشورها براي بررسي و تدوين اسناد جديد همكاري تاكيد شد.
در اين ديدار تصريح شد كه بازديد اسلام كريم اف از چين و سفر هيئتهاي متقابل مقامات عالي رتبه مجالس 2 كشور در سالهاي گذشته، فصل تازهاي در مناسبات 2 كشور ايجاد نموده و عاملي براي تسريع در روند اجراي برخي از قراردادهاي فيمابين است.
در مراسم تجليل از بيستمين سالگرد روابط چين و ازبكستان كه در سفارت چين در تاشكند برگزار شد، 140 نفر از مقامات دولت، چهرههاي سياسي، فرهنگي و نمايندگان بخش تجارت 2 كشور حضور داشتند.
اين در حالي است كه چين از جمله اولين كشورهايي بوده كه استقلال كشورهاي آسياي مركزي را كه در اواخر سال 1991 ميلادي اتفاق افتاد به رسميت شناخته و از ابتداي سال 1992 در هر كدام از اين كشورها دفاتر ديپلماتيك خود را تاسيس كرد.
بنا به آمار رسمي، ميزان مبادلات تجاري بين چين و ازبكستان در سال 2011 ميلادي با چهار برابر افزايش بيش از 2ميليارد و 200 ميليون دلار بوده است.
بنابراين آمار، طي اين مدت فقط در كشورهاي آسياي مركزي بيش از 380 كارخانه و شركت با سرمايه چين، فعال شده كه از اين تعداد 58 شركت با سرمايهي صددرصدي چين بوده است.
در ازبكستان نيز در مدت بيست سال گذشته 65 شركت بزرگ و با نفوذ چيني دفتر حضور يافتهاند.
سفر فرستاده رئيس جمهوري چين به منطقه آسياي مركزي تا شنبه آينده ادامه دارد و وي از كشورهاي قزاقستان، قرقيزستان، تاجيكستان و تركمنستان نيز بازديد و با مقامات اين كشورها ديدار و گفتوگو خواهد كرد.
تاجيكستان از تركمنستان برق وارد ميكند
با احداث خط انتقال برق تركمنستان به تاجيكستان، نياز اين كشور به برق در فصل سرما كاهش مييابد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در دوشنبه، وزارت صنايع و انرژِي تاجيكستان، اعلام كرد اين كشور تلاش دارد تا نياز خود به انرژي برق در فصل سرما را به دليل محدوديتهاي ايجاد شده از سوي ازبكستان، از طريق تركمنستان تأمين كند.
"عبدالرافع جورهاف" يك مقام مسئول وزارت صنايع و انرژي تاجيكستان ضمن اعلام اين مطلب، اظهار داشت: هم اكنون تركمنستان خيلي فعالانه، اقدام به اجراي طرح ساخت خط انتقال برق 500 مگاواتي از مركز فرعي "سردار" به سمت كابل كرده و مسئولان برق تاجيكستان و افغانستان براي اجراي نهايي براي اتصال اين خط به شهر "پل خمري" مذاكره كرده اند.
وي افزود: در چهارمين كميسيون مشترك اقتصادي 3 كشورتاجيكستان، تركمنستان و افغانستان در كابل، توافقات در خصوص ساخت يك مركز فرعي توزيع برق در شهر پل خمري افغانستان با هدف اتصال خط انتقال برق تركمنستان به مركز فرعي كه نيروي برق تاجيكستان را به اين منطقه منتقل كند، صورت گرفت.
به اعتقاد اين مسئول وزارت انرژي تاجيكستان، احداث خط انتقال برق بين تركمنستان، افغانستان و تاجيكستان همزمان با اين كه زمينه واردات برق تركمنستان را به تاجيكستان فراهم ميكند، در افزايش ميزان صادرات نيروي برق اين 2 كشور به افغانستان در فصل بهار و تابستان موثر خواهد بود.
نشست مشترك اقتصادي تاجيكستان و افغانستان در كابل در حالي برگزار ميشود كه تقويت آمادگي و اجرايي شدن طرح CASA-1000 كه يك طرح منطقهاي براي انتقال نيروي برق از آسياي مركزي به افغانستان و پاكستان است محورمذاكرات هيئتهاي شركتكننده در اين كميسيون خواهد بود.
در اين كميسيون همچنين مسائل مربوط به بخش حمل و نقل، كشاورزي، ساخت و ساز، روابط علمي و اجتماعي نيز مورد بحث قرار گرفت.
كارشناسان معتقدند كه، تاجيكستان با ساخت و بهره برداري از خط انتقال قوي برق بين تركمنستان و افغانستان از يك سو زمينه رهايي از بحران انرژي را كه همه ساله در زمستان با آن رو به روست، فراهم مي كند و از سوي ديگر با پيوستن به خطوط برق تركمنستان از فشار ازبكستان كه از چند سال پيش، انتقال برق تركمنستان توسط شبكههاي برق داخلي خود به تاجيكستان را ممنوع كرده است، رهايي خواهد يافت.
بنا به گزارش شركت برق تاجيكستان، با وجود آنكه اين كشور سالانه در فصل گرما، حدود 50 ميليون كيلووات ساعت نيروي برق به افغانستان صادر ميكند اماخود در زمستان نياز به حدود 2 ميليارد كيلووات ساعت نيروي برق اضافي دارد.
اين در حالي است كه بر طبق آمار رسمي، ميزان مبادلات تجاري ميان تاجيكستان و افغانستان در سال گذشته بيش از 150 ميليون دلار بوده كه حدود 40 درصد بيشتر از سال قبل بوده است و تا حدودي به افزايش ميزان صادرات برق به افغانستان بستگي دارد.
رئيس جمهور تركمنستان خواستار افزايش سهم فراوردههاي نفتي در صادرات اين كشور شد
رئيس جمهور تركمنستان به مقامات عالي رتبه دولت دستور داد تا سهم فراوردهاي نفتي و پتروشيمي را در صادرات اين كشور، افزايش دهند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در عشقآباد، "قربانقلي برديمحمداف" رئيس جمهور اين كشور روز يكشنبه خواستار گسترش بازار صادرات منابع هيدروكربور و اقلام صادراتي از طريق اصول تنوع بخشي شد.
رئيس جمهور تركمنستان ضمن تاكيد بر اهميت استفاده از تجربه بينالمللي در زمينه اكتشاف ميادين نفت و گاز، استخراج و تبديل، انتقال منابع هيدروكربور و گسترش بازاريابي حاملهاي انرژي، خواستار اجراي هر چه بيشتر خط لوله گاز سراسري شرق به غرب،كارخانه كود شيميايي در مرو،كارخانه توليد كاليوم و نيز توسعه حوزه گازي يولتان جنوبي در اين كشور شد.
اين در حالي است كه گاز طبيعي،انرژي برق، فراوردههاي نفتي، پتروشيمي، پنبه و محصولات نساجي از مهمترين اقلام صادراتي تركمنستان ميباشند.
تركمنستان سالانه حدود 80 ميليارد متر مكعب گاز طبيعي و بيش از 10 ميليون تن نفت توليد ميكند.
از سوي ديگر معاون رئيس جمهور تركمنستان در امور نفت و گاز، قبلا از افزايش 32 درصدي ذخائر انرژي اين كشور به ويژه نفت و گاز خبر داد.
"بايمراد خواجهمحمداف" در شانزدهمين همايش بينالمللي نفت و گاز تركمنستان OGT 2011 ،كه در نوامبر سال 2011 در عشقآباد برگزار شد، ضمن اعلام اين مطلب تصريح كرد: قبلا ميزان ذخائر پيشبيني شده تركمنستان معادل 44/45 ميليارد تن سوخت تعيين شده بود كه با توجه به كشف ميادين جديد نفت و گاز در اين كشور، اين ميزان معادل 21/71 ميليارد تن سوخت برآورد ميشود.
وي در ادامه افزود: بيش از 53 ميليارد معادل تن سوخت از دخائر پيشبيني شده تركمنستان در ميادين خشك و بيش از 18 ميليارد تن سوخت نيز در بخش تركمني درياي خزر ميباشد.
اين مقام عالي رتبه دولت تركمنستان در بحث انرژي ميزان ذخائر گاز قابل برداشت اين كشور را نيز بالغ بر 25 ترليون متر مكعب برشمرد كه بيش از 6 ترليون متر مكعب از آنها در ميادين گازي واقع در بخش تركمني درياي خزر است.
جمهوري اسلامي ايران، روسيه و چين از مهمترين وارد كنندگان گاز طبيعي تركمنستان هستند و بخش عمده فراوردههاي نفتي توليد محلي به ويژه بنزين،روغن صنعتي، محصولات پتروشيمي و منسوجات از ديگر اقلامي هستند كه از طريق بازار بورس كالا و مواد خام تركمنستان به خارج كشور صادر ميشوند.
انتهاي پيام/ق
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]