واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پول كثيف زباله دزدي!
مشاهده افراد گوني به دست خم شده در مخازن زباله شهر تهران كه به جست و جوي زباله هاي قابل بازيافت پرداخته و به نوعي اين طلاي كثيف را مي دزند، براي شهروندان تهراني عادي شده و نكته جالب همكاري مردم و مسوولان با اين افراد براي تشويق به زباله دزدي است!
به گزارش خبرنگار شهري ايرنا، زباله دزدان شهر تهران كه هر روز تعداد آنها در حال افزايش بوده و جدا از مخازن زباله، سركي به زباله هاي دپو شده در مقابل پاساژها و مغازه ها نيز مي زنند درامدهاي ميليوني از زباله دزدي داشته كه بنابر آمار بونيسف تخمين ابتدايي سود حاصل از زباله دزدي در تهران ماهانه به 2 ميليون تومان نيز مي رسد.
زباله دزدهاي اين روزها بدون كوچكترين مزاحمتي از سوي دستگاهها و نهادهاي مسئول به زباله دزدي و فروش آن براي بازيافت غير بهداشتي مي پردازند و اين درشرايطي است تفكيك نشدن صحيح زباله ها از يكديگر و دفع انواع زباله هاي با ارزش و قابل بازيافت در مخازن زباله از سوي شهروندان اين تشويق و ترغيب را براي افرادي به دنبال دارد كه از زباله دزدي به امرار معاش و كسب سودهاي فراوان بپردازند.
** دستگاهها بيكار نشسته اند - شهرداري: به ما چه؟
شهرداري تهران به عنوان نخستين متولي جمع اوري و دفع زباله هاي پايتخت كه يكي دو سالي است با نصب مخازن زباله در شهر، براي زباله دزدان جهت يافتن زباله هاي با ارزش كار را آسان كرده است، مسئولان شهرداري عقيده دارند كه در بحث زباله دزدي هيچ مسوليتي نداشته و اين ديگر دستگاهها هستند كه به وظايف خود عمل نمي كنند.
"محمد عيديان" قائم مقام معاونت خدمات شهري شهرداري تهران در اين باره به خبرنگار ايرنا با بيان اينكه به شهرداري چه ربطي دارد كه شهر پر از زباله دزد شده است؟ گفت: شهرداري تهران نمي تواند براي تمام 62 هزار مخزن زباله كه در شهر نصب كرده مامور بگذارد تا با زباله دزدان برخورد كند.
وي با بيان اينكه وظايف دستگاههايي چون محيط زيست، وزارت بهداشت، نيروي انتظامي و قوه قضاييه است كه از منظرهاي مختلف به برخورد با زباله دزدها بپردازند اظهارداشت: از سويي تا زماني كه فرهنگ تفكيك و دفع صحيح زباله از سوي شهروندان رعايت نشود نمي توان با زباله دزدها برخورد كرد.
قائم مقام معاون خدمات شهري شهرداري تهران به وجود انواع مواد پلاسيتكي، كاغذ، مقوا و فلزات با ارزش قابل بازيافت در مخازن زباله اشاره و تصريح كرد: اين زباله ها كه حدود 35 درصد از زباله هاي شهر تهران را تشكيل مي دهد آماج سودجويي هاي زباله دزدان قرار داشته كه متاسفانه هر روز بر حجم توليد اين زباله از سوي مردم افزوده مي شود.
زباله دزدهايي كه با خم شدن در مخازن زباله به واكاوي كامل آنها پرداخته و با گوني هاي پر راهي حاشيه هاي شهر جهت فروختن آنها مي شوند عمدتا نوجوانان و جوانان كم سن و سال شهرستاني بوده كه البته سود اصلي زباله دزدي نصيب آنها نمي شود.
آنها با نرخ هاي بسيار پايين به فروش انواع زباله هاي با ارزش به شبكه هاي مافيايي زباله مي پردازند و از سويي بازيافت كنندگان غيرمجاز زباله در بيغوله هاي شهر از زباله طلا ساخته و سود هاي كلان به جيب مي زنند.
اگرچه مسوولان شهرداري تهران مدعي هستند آمار و ارقامي از تعداد زباله دزدها و ميزان سود ناشي از زباله دزدي وجود ندارد اما آمارهاي غير رسمي تشكل هاي زيست محيطي حكايت از سرقت رفتن حدود 15 درصد از زباله هاي شهر تهران دارد.
** حلقه هايي كه سرمايه هاي شهر را مي ربايند
بنابر آمار سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران روزانه حدود هشت هزار تن انواع زباله در پايتخت توليد مي شود كه از اين ميزان حدود 35 درصد خشك و 65 درصد زباله تر است كه در همه جاي دنيا مرسوم است زباله هاي خشك به مواد بازيافتي قابل استفاده مجدد تبديل شده و زباله هاي تر نيز با تبديل به شدن به انواع كودهاي آلي در مصارف مختلف كشاورزي استفاده شود.
روزانه بيش از 3/5 ميليون تن زباله در جهان توليد ميشود كه سهم كشور ما از اين ميزان 40 هزار تن است و سهم كشور آلمان 90 هزار تن در روز است با اين تفاوت كه در كشورهاي توسعه يافته مانند آلمان 80 درصد زباله و در ايران هشت درصد زباله بازيافت مي شود.
در شهر تهران و به دلايل مختلف هنوز قابليت هاي بازيافت انبوه زباله فراهم نشده و با افتتاح خطوط جديد بازيافتي در مركز دفع زباله كهريزك تهران حداكثر ميزان زباله بازيافت شده به 30 درصد از كل زباله توليدي مي رسد.
اين درحالي است كه عدم رعايت الگوي صحيح مصرف كالاها و مواد غذايي از سوي بسياري شهروندان و توسعه كالاها و مواد بسته بندي كه بر حجم زباله هاي توليدي شهر تهران افزوده است موجب شده تا ميزان زباله هاي دسترس زباله دزدها افزايش پيدا كرده و انها در چند حلقه كاري به سودهاي بسياري دست يابند.
حلقه اول، زباله گردها هستند كه از همه فعالان عرصه زباله دزدي بدبخت و بيچاره تر بوده و بيشترين بيماري هاي روحي و رواني و جسمي مربوط به اينها هست.
اين افراد خطر كرده و دست خود را در داخل زباله اي مي كنند كه امكان وجود اجسام نوك تيز و آلوده وجود داشته و آنها را بيماري هاي عفوني به شدت تهديد مي كند.
حلقه دوم، واسطه هايي هستند كه در محلات مكان هاي خاصي دارند و زباله هاي آنان را جمع آوري كرده و به كارگاههاي اطراف شهرهايي مثل تهران منتقل مي كنند.
حلقه سوم ، همين كارگاهها هستند كه زباله هاي بازيافتي در آن انبار مي شود و حلقه پاياني هم كارخانه هاي بزرگي هستند كه با خريداري اين زباله ها سود اصلي را به جيب حلقه سوم سرازير مي كنند كه البته در حلقه سوم نيز بازيافت صورت گيرد.
آلودگيهايي كه توسط زباله هاي مانند پلاستيك و مقوا به توليديهاي بازيافتي از قبيل كيسه هاي پلاستيكي مشكي، جعبه كارتني، شانه تخم مرغ، دمپايي و ديگر موارد منتقل مي شود، سلامت جامعه را به شدت تهديد مي كند.
** سودهاي طلايي از زياله هاي خاكستري
دكتر محمد علي عبدلي كارشناس محيط زيست شهري كه تحقيقات بسياري در خصوص زباله دزدي در شهرها داشته با اشاره به سودهاي حاصله از زباله دزدي در تهران مي گويد: ميزان دستمزد براي خريد و فروش طلاي كثيف روند متفاوتي دارد، به طوري كه افراد"زباله گرد" كه نخستين حلقه اين شبكه هستند مزدعادي يا حتي كمتر از معمول دريافت مي كنند اما در اين بين واسطه ها و كارگاه هاي اطراف تهران، سود اصلي را مي برند.
وي افزود: بازار اين مواد مشخص كرده است كه زباله هاي خشك توسط گوني بهدستها به قيمت هاي متفاوتي به واسطه ها فروخته مي شود مثلاً آهن و پلاستيك كيلويي 80-70 تومان و نان خشك كيلويي 40 تومان، كه البته اين ارقام حدودي است و بستگي به خيسي و خشكي نان دارد.
عبدلي ادامه داد: اما واسطه ها به قيمتي بالاتر، اين زباله ها را به كارخانه هاي زباله خردكني مي فروشند و اينگونه كه بنده برآورد كردم و مسئولان شهرداري هم تاييد مي كنند، اين واسطه ها تا ماهي 20 ميليون تومان هم درآمد دارند.
عبدلي اظهارداشت: مواد پلاستيكي بازيافتي كيلويي 80 تومان خريداري مي شود در حالكيه مواد پلاستيكي نو كيلويي 1800 تومان قيمت دارد و فاصله بين 80 تا 1800 تومان حاشيه سود عظيمي است كه در اين صنعت وجوددارد و يا اينكه واسطه ها آهن را كيلويي 70 تومان مي خرند و 120 تومان مي فروشند و حداقل 200 تا 300 كيلو آهن را روزانه جمع آوري كرده و مي فروشند و از اين راه سود زيادي را به جيب مي زنند!
** شهروندان همراه با زباله دزدان!
اما شايد يكي از مهمترين عوامل توسعه يافتگي! زباله دزدي در تهران رعايت نشدن بسياري از حقوق و فرهنگ زندگي در شهر از سوي شمار زيادي از شهروندان باشد كه به نوعي به همراهي با زباله دزدان مي پردازد.
شهروندي كه با وجود اعلام هاي مكرر دفع زباله در ساعت 9 شب در هر ساعتي از روز به ريختن زباله در مخازن و دپوهاي جمع كننده زباله پرداخته و موجب مي شود زباله به طور دائم در مخازن وجود داشته و همواره در دسترس زباله دزدان باشد، يا آن شهروندي كه روزنامه و قوطي نوشابه و دبه هاي پلاستيكي ماست را به همراه ضايعات ميوه و سبزي يكجا دفع كرده و آن را در دسترس زباله دزدان قرار مي دهد و شهروندي كه با ديدن زباله دزدان آويزان در مخازن زباله نسبت به او بي تفاوت بوده و دستگاههاي مسوول را در جريان نمي گذارد به نوعتي شريك جرم در زباله دزدي هاي پايتخت است.
** چرخه معيوب بازيافت، مشوق زباله دزدان
مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: اگر سيكل جمع آوري زباله در شهر تهران درست و كامل بود امروز زباله دزدي هم وجود نداشت و وجود اين افراد در نتيجه سيكل غلط و معيوب جمع آوري زباله است.
مصطفي سليمي با بيان اينكه فعاليت زباله دزدها كاري غيرقانوني و غير بهداشتي است اظهارداشت: شهرداري تهران با اتخاذ رويكردهاي مختلف مقابله با اين پديده ناهنجار را دنبال مي كند اما تا زماني كه همراهي ساير دستگاههاي مسوول و عموم شهروندان نباشد نمي توان توفيقي در برخورد با زباله دزدان داشت.
وي افزود: هر زمان جمع آوري زباله و تفكيك آن به صورت كامل و به شكلي مطلوب انجام شود، چيزي براي دزديدن وجود نخواهد داشت و به اين ترتيب زباله دزدي هم در شهر فعاليت نخواهد كرد.
مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهر تهران با بيان اينكه جمع آوري مكانيزه زباله تا حد مناسبي توانسته با اين پديده برخورد لازم را داشته باشد تصريح كرد: گسترش اين طرح مي تواند بيش از پيش زباله دزدي را در تنگنا قرار دهد.
سليمي با اشاره به آسيب ديدن مخازن زباله توسط زباله دزدها افزود: بسياري از مخازن زباله توسط اين افراد آسيب مي بينند كه در اين بين تفكيك در مبدأ زباله ها مي تواند تنها راه حل مؤثر در اين زمينه باشد.
گزارش از: فرشيد اسحاقي
9100//1348
يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 644]