واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه روز ملي سلامت مردان؛آنان كه سلامت خود را پاس نميدارند!
گروه اجتماعي ـ خبرگزاري مهر: شايد روند رو به افزايش ابتلاي مردان به انواع بيماريها در مقايسه با زنان مسئولان را بر آن داشته كه دو سه سال اخير اولين پنجشنبه اسفند را به عنوان روز ملي سلامت مردان در تقويم رسمي كشور جاي دهند تا شايد بهانهاي شود براي اينكه مردان به عنوان بازوي اصلي چرخه كار بيش از پيش به سلامت خود توجه كنند.
به گزارش خبرنگار مهر، مرگ و مير مردان در مقايسه با زنان گروههاي همسن خود بيشتر است و مردان بيشتر تحت تاثير عوامل محيطي بيماري زا هستند.
نتايج تحقيقات و گزارشها نشان مي دهد كه سوانح و حوادث اولويت اول تهديد سلامت مردان است و پس از آن بيماريهاي قلبي و عروقي قرار دارد. همچنين فشار خون، كلسترول بالا، مصرف دخانيات و اعتياد در مردان نسبت به زنان بالاتر است. ضمن اينكه شيوع سرطانهاي پوست، معده، مثانه و پروستات در مردان بالاتر از زنان است. از سوي ديگر بيماريهايي مانند خودكشي، سوختگي، آسم، ايدز و هپاتيت نيز در مردان بيشتر از زنان مشاهده مي شود.
گفته مي شود مردان پنج برابر بيش از زنان قرباني حوادث ترافيكي ميشوند. همچنين شيوع اعتياد در مردان 10 برابر زنان و سقوط از بلندي سه برابر زنان است.
21 درصد از مردان ايراني روزانه از دخانيات استفاده مي كنند و 40 درصد افراد نيز كلسترول معادل 200 يا بالاتر دارند.
در اكثر خانواده هاي ايراني مرد نانآور خانواده است و چنانچه مرد خانواده اي به هر دليل از بين برود خانواده دچار آسيب مي شود. به همين دليل فعاليتهاي حوزه سلامت بايد بر محور خانواده قرار گيرد.
مردان سه برابر زنان به سرطان ريه مبتلا ميشوند
در بيشتر سرطانهاي مشترك بين زنان و مردان درصد ابتلاي مردان نسبت به زنان بيشتر است. به طور مثال مردان پنج برابر زنان به سرطان مثانه مبتلا مي شوند. همچنين شيوع سرطان ريه در مردان سه برابر زنان است. ضمن اينكه مردان سه برابر زنان به سرطان معده مبتلا مي شوند.
رفتارهاي پرخطر جنسي در مردان و زنان قابل مقايسه نيست. حدود 95 درصد مبتلايان به ويروس اچ.آي.وي را مردان تشكيل مي دهند، ساير بيماريهاي آميزشي نيز اين وضع را دارند. هپاتيت هايي كه از راه غير خوراكي منتقل ميشوند در مردان شيوع بالاتري دارد و مصرف سيگار، الكل و مواد مخدر نيز در مردان بيشتر است اما اين مسائل مورد غفلت قرار گرفته اند در حالي كه با توجه جدي به آنها مي توان از بروز بسياري از آنها پيشگيري كرد.
تهديد سلامت مردان در محيط هاي كار
ماده 92 قانون كار مبني بر معاينات ادواري كاركنان دولتي و ماده 85 قانون كار نيز ناظر بر لزوم معاينات پزشكي مشاغل سخت و زيان آور است. ضمن اينكه در مصوبات شوراي عالي سلامت به مقوله پايش سلامت كاركنان دولت و نيروي كار توجه شده است. زيرا مردان ساعات بيشتري از شبانه روز را در محيط هاي كاري سپري مي كنند و اغلب تصدي مشاغل سخت و زيان آور را بر عهده مي گيرند.
مهندس محمدمهدي شهدادي معاون مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت نيز با بيان اينكه حدود 90 درصد جمعيت كارگري كشور را مردان تشكيل مي دهند، گفت: 30 درصد شاغلين در كارگاههاي بزرگ و كوچك در معرض گرد و غبار محيط كار قرار دارند. همچنين 20 درصد كارگران شاغل در كارگاههاي كوچك و بزرگ كشور كه تحت بازرسي مركز سلامت محيط كار وزارت بهداشت قرار دارند از ابزار كار مناسبي استفاده نمي كنند.
آمارها نشان مي دهد كه حدود 500 هزار كارگاه كوچك و بزرگ در كشور تحت نظارت و بازرسي كارشناسان مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت قرار دارند. اين مركز با اجراي برنامه هاي بهداشت حرفه اي به ارايه خدمات مي پردازد به گونه اي كه در كارگاههاي بين 20 تا 100 نفر ايستگاههاي بهگر، در كارگاههاي بالاي 100 نفر خانه بهداشت كارگري و در كارگاههاي بالاي 500 نفر مركز بهداشت كارگري وجود دارد.
بر اساس آخرين آمار اين مركز 19 درصد شاغلين در كارگاههاي كشور در معرض آلودگي صوتي قرار دارند. ضمن اينكه 12 درصد شاغلين در اين قبيل كارگاهها در تماس با مواد شيميايي قرار دارند كه اين مواد مي تواند سلامت كارگران را تهديد كند.
مردان بيش از زنان در معرض ابتلا به كج خلقي و سوءظن هستند
دكتر محمدباقر صابري زفرقندي مديركل دفتر سلامت رواني اجتماعي وزارت بهداشت با بيان اينكه مردان بيش از زنان در معرض ابتلا به كج خلقي و سوءظن هستند، گفت: عدم تقسيم وظايف در خانواده و قرار دادن همه بار مسئوليت خانواده بر دوش مردان باعث استرس مضاعف آنها مي شود.
مسئوليت عمده پدران، مشاغل سخت و زيان آور و كارهاي شيفتي است كه به سلامت مردان آسيب مي زند.
زفرقندي با تاكيد بر توجه به سلامت رواني مردان تصريح كرد: اختلالات رواني مانند كج خلقي و سوءظن قابل درمان است اما بسياري از مردان تصور ميكنند اين مشكلات طبيعي است و قابل درمان نيست.
دكتر احمد حاجبي رئيس اداره سلامت روان وزارت بهداشت با تاكيد بر اينكه ساعت كار نبايد بيش از 8 ساعت در شبانه روز باشد تصريح كرد: شيفت كاري تاثير غيرمستقيم بر سلامت روان افراد جامعه دارد.
سلامت روان از شاخصهاي مهم در بار بيماريها به شمار ميرود به نحوي كه بار ناشي از بيماريهاي روان بعد از حوادث دومين رتبه را به خود اختصاص داده است. از سوي ديگر استرس كاري و هيجانات منفي عاملي براي تهديد سلامت روان مردان به شمار مي رود.
عوامل خطر بيماريهاي غير واگير در 80 درصد موارد استعمال دخانيات، اختلالات چربي خون و پرفشاري است كه غالبا در مردان شايعتر است به نحوي كه مصرف كنندگان سيگار در 80 درصد موارد مردان هستند كه اطلاع رساني براي پيشگيري از ابتلا به آن الزامي است.
به گزارش مهر، ميزان بروز سكته قلبي در سنين زير 50 سال در مردان نسبت به زنان سه به يك است زيرا مردان به علت اشتغال در خارج از منزل، كمتر از سبزي و ميوه تازه استفاده ميكنند و همواره در جيره غذايي مردان دو واحد كمتر از زنان است.
40 درصد مردان به اختلال جنسي مبتلا هستند
دكتر محمدرضا نوروزي رئيس انجمن علمي تخصصي باروري و ناباروري ايران با بيان اينكه 50 درصد از ناباروي هاي زوجين به مردان برمي گردد گفت: سالانه از 800 هزار ازدواج در كشور 15 درصد يعني در حدود 120 هزار زوج دچار مشكل ناباروي مي شوند. ضمن اينكه 40 درصد مردان دچار اختلال جنسي انزال زودرس هستند.
آموزش همگاني پيشگيري از بيماريها و وارد كردن انجمنهاي علمي تخصصي در بحث سلامت از مواردي است كه همواره مغفول مانده و لزوم توجه جدي تر به آن احساس ميشود.
يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]