واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: متن گزارش جديد آژانس درباره فعاليت هستهاي ايران
اشاره:
محمد البرادعي مدير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي روز پنجشنبه گذشته گزارش خود را درباره برنامه هستهاي ايران در اختيار اعضاي شوراي حكام آژانس گذاشت.
متن كامل گزارش مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره اجراي توافقنامه پادمانهاي معاهده منع اشاعه تسليحات هستهاي (ان.پي.تي) و مفاد مرتبط درقطعنامههاي 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1803(2008) و 1835 (2008) شوراي امنيت سازمان ملل در جمهوري اسلامي ايران در پي از نظر گرامي خوانندگان روزنامه اطلاعات ميگذرد:
***
1- مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در تاريخ19 نوامبر 2008، درباره اجراي توافقنامه پادمانهاي ان.پي.تي و مفاد مرتبط در قطعنامههاي 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1803 (2008) و 1835(2008) شوراي امنيت سازمان ملل در جمهوري اسلامي ايران به شوراي حكام گزارش داد. اين گزارش، شامل تحولات مربوط به پس از تاريخ ياد شده است.
الف) فعاليتهاي فعلي مرتبط با غني سازي
2- ايران پس از گزارش قبلي مدير كل آژانس به تزريق به بخش متشكل از 3هزار دستگاه سانتريفيوژ واحد ، واحد متشكل از 6 آبشار و كارخانه غنيسازي سوخت (اف.ايي.پي) ادامه داده است. 9 آبشار ديگري كه در واحد نصب شد، در خلا كار ميكند. كار نصب سه آبشار باقي مانده در اين واحد ادامه دارد. كار نصب واحدهاي ، و شامل نصب لولهها و كابلها نيز ادامه دارد.
3- ارزيابي آژانس درباره نتايج راست آزمايي فيزيكي سياهه (پي.اي.وي) صورت گرفته در تاريخ 24 تا 26نوامبر 2008 در تكميل و نهايي شده و نتيجه اين ارزيابي اين است كه سياهه فيزيكي همانگونه كه ايران اعلام كرده، مطابق با نتايج و در چارچوب شك و ترديدهاي اندازهگيري است كه به طور طبيعي در رابطه با تاسيسات غنيسازي با ظرفيت مشابه مطرح است. آژانس تاييد كرده است كه از فوريه 2007 تا 17 نوامبر 2008، 9956كيلوگرم به آبشارها تزريق شده است و در مجموع، 939 كيلوگرم با غناي پايين توليد شده است. اين نتايج همچنين نشان ميدهد سطح غناي اين با غناي پاييني كه آژانس توليد آن را تاييد كرده است، اورانيوم 235 با غناي 49/3 درصد بود. طبق برآورد ايران، اين كشور بين 18 نوامبر 2008 و 31 ژانويه 2009، 171 كيلوگرم ديگر با غناي پايين توليد كرد. مواد هستهاي در از جمله سوخت، توليد و عوامل آن و نيز همه آبشارهاي نصب شده همچنان تحت كنترل و نظارت آژانس قرار دارند.
4- آژانس در 29 سپتامبر 2008 در تاسيسات آزمايشي غنيسازي سوخت (پي.اف.ايي.پي)، يك انجام داد كه نتايج آن تاييد ميكند كه سياهه فيزيكي همانگونه كه ايران اعلام كرد، مطابق و در چارچوب شك و ترديدهاياندازه گيري است كه در ارتباط با چنين تاسيساتي مطرح و موجود است. ايران بين 29 اكتبر 2008 و 15 ژانويه 2009، در مجموع تقريبا 50 كيلوگرم به آبشار 20 سانتريفيوژي ، آبشار 10 سانتريفيوژي و تك سانتريفيوژهاي ، و تزريق كرد.
مواد هستهاي موجود در و نيز منطقه محل نصب آبشارها همچنان تحت كنترل و نظارت آژانس قرار دارد. ايران، به منظور انجام تحقيق و توسعه، چند كيلوگرم از با غناي پايين توليد شده در را به آزمايشگاههاي چندمنظوره در مركز تحقيقات هستهاي تهران منتقل كرده است.
5- نتايج بررسي نمونههاي زيست محيطي برداشته شده در و تا اين تاريخ نشان ميدهد كه اين تاسيسات در همان راستا كه اعلام شده، فعاليت ميكنند، يعني اورانيوم235 كمتر از 5 درصد غني شده. از مارس 2007، 21 بازرسي اعلام نشده از صورت گرفت.
6- ايران در 12 ژانويه 2009، پرسش نامههاي طراحي اطلاعات (دي.اي.كيو) به روز شده در مورد و را ارائه كرد. ايران از طريق اين ها درباره به آژانس اطلاع داد كه تصميم دارد اتاقي را براي آزمايش عملكرد دستگاههاي تك سانتريفيوژي اضافه كند. تغيير ديگري در زمينه ظرفيت اين تاسيسات يا برنامههاي كاري آنها ايجاد نشد.
ب) فعاليتهاي بازفرآوري
7- آژانس به نظارت بر استفاده و ساخت سلولهاي داغ در راكتور تحقيقاتي تهران (تي.ار.ار) و تاسيسات توليد موليبدون، يد و راديو ايزوتوپ زنون (ام.اي.ايكس) ادامه داده است. هيچ نشانهاي از بازفرآوري در دست اقدام در فعاليتهاي مربوط به اين تاسيسات وجود ندارد.
هرچند ايران اعلام كرده است هيچ بازفرآوري در فعاليتهاي مربوط به تحقيق و توسعه در اين كشور صورت نگرفته است اما، با توجه به در دسترس نبودن سنجشهاي پروتكل الحاقي، آژانس چنين امري را تنها ميتواند در رابطه با اين دو تاسيسات تاييد كند.
پ) پروژههاي مرتبط با راكتور آب سنگين اراك
8- آخرين بازديد آژانس از راكتور آب سنگين ايران (آي.ار- 40) به اوت 2008 برمي گردد. آژانس در تاريخ 21 ژانويه 2009 بارديگر خواستار انجام در 40 شد. ايران در نامه مورخ 26 ژانويه 2009 با اشاره به ارتباطات قبلي در رابطه با تسليم اطلاعات طراحي، به آژانس اطلاع داد كه اجازه انجام نميدهد. آژانس در پاسخ، در نامه مورخ 29 ژانويه 2009، بارديگر درخواست خود را براي انجام تكرار كرد. ايران در پاسخ اين نامه، در نامهاي به تاريخ 7فوريه بارديگر نظرش را تكرار كرد و گفت كه با توجه به اينكه در وضعيتي نيست كه مواد هستهاي دريافت كند و هيچ هم درخواست نشده است، تقاضا براي ورود به اين تاسيسات براي انجام ، موجه نيست. ايران درخواست كرد كه تا زماني كه تصميم اعلام شده اين كشور در نامه مورخ 29 مارس 2007 معتبر است، انجام هيچ براي برنامهريزي نشود.
9- امتناع ايران از دادن اجازه دسترسي آژانس به ميتواند تاثير نامطلوبي بر توانايي آژانس در زمينه اجراي پادمانهاي موثر در اين تاسيسات داشته باشد و ارائه گزارش بيشتري را كه شوراي امنيت درباره ساخت اين راكتور خواسته، دشوار كرده است. علاوه بر مرحله سقف زني كه در ساير بخشهاي اين سايت به اتمام رسيده است، كار ساخت ساختار گنبدي شكل محافظ ساختمان راكتور نيز تكميل شده است و همانگونه كه در تصاوير گرفته شده در تاريخ 30 دسامبر 2008 مشاهده ميشود، اين ساختار گنبدي شكل، تداوم استفاده از تصاوير ماهوارهاي را براي نظارت بر ساخت و سازهاي بيشتر در داخل ساختمان اين راكتور يا ديگر ساختمانها را ناممكن ساخته است.
10 - آژانس در تاريخ 7 فوريه 2009 (19 بهمن 87) از كارخانه سوخت هستهاي بازرسي كرد كه در آن زمان يادآوري شد كه خط فرآوري براي توليد قرصهاي اورانيوم طبيعي براي سوخت رآكتور آب سنگين تكميل شده و ميلههاي سوخت در حال توليد هستند.
11 - آژانس با استفاده از تصاوير ماهوارهاي، به نظارت بر وضعيت نيروگاه توليد آب سنگين ادامه داده است. به نظر ميرسد كه اين نيروگاه در وضعيت عملياتي باشد.
د) ساير مسائل اجرايي
د -1- تبديل اورانيوم
12 - تا تاريخ 9 فوريه 2009 (21 بهمن 87 )، در حدود 42 تن اورانيوم در شكل
د - 2- اطلاعات طراحي
13 - همانطور كه در گذشته به شوراي حكام گزارش شده است، آژانس هنوز اطلاعات اوليه طراحي را دريافت نكرده است. آژانس اين اطلاعات را در دسامبر 2007 درمورد نيروگاه هستهاي كه قرار است در دارخوين ساخته شود، درخواست كرده بود.
د - 3- ساير مسائل
14 - يك مورد راستي آزمايي فيزيكي سياهه در روزهاي 13 و 14 دسامبر 2008 (23 و 24 آذر 87) در نيروگاه هستهاي بوشهر انجام شد. سوختهاي وارد شده از فدراسيون روسيه براي استفاده در نيروگاه هستهاي بوشهر همچنان تحت لاك و مهر آژانس هستند. ايران به آژانس اطلاع داده است كه واردكردن سوخت به درون رآكتور قرار است طبق برنامه در سه ماهه دوم سال 2009 انجام شود.
هـ ) ابعاد نظامي احتمالي
15- همانطور كه در گزارشهاي پيشين مدير كل به شوراي حكام شرح داده شده است، همچنان تعدادي مسائل باقي مانده وجود دارد كه موجب نگرانيهايي ميشوند و لازم است كه اين مسائل روشن و مشخص شوند تا از اين طريق بحث وجود ابعاد نظامي احتمالي در برنامه هستهاي ايران از بين برود. چنانكه در گزارشهاي مزبور ذكر شده است، براي اينكه آژانس قادر باشد به اين نگرانيها بپردازد و در تلاشهاي خود براي اطمينان دادن از نبود فعاليتها و مواد هستهاي اعلام نشده در ايران به پيشرفتي نائل شود، لازم است كه ايران نيز - در كنار ديگر اقدامات - اطلاعات و دسترسيهاي مورد درخواست آژانس را فراهم سازد.
16- آژانس در نامهاي به ايران در تاريخ 2 فوريه 2008(13 بهمن 86) بار ديگر بر درخواست خود براي ديدار با مقامات ايراني در تهران در اولين فرصت ممكن، تاكيد كرد. هدف از اين درخواست، پيشرفت در زمينه حل و فصل مسائلي بود كه همچنان لاينحل باقي ماندهاند.
17 - آژانس هنوز پاسخ مثبتي از ايران در ارتباط با درخواستهاي خود دريافت نكرده و از اين رو به اطلاعات، اسناد، اماكن يا افراد مرتبط دسترسي نداشته است.
و) خلاصه
18- آژانس قادر بوده است كه به راستي آزمايي انحراف نداشتن مواد هستهاي اعلام شده در ايران ادامه دهد. با اين حال، ايران متن اصلاح شده
19 - ايران به رغم درخواست شوراي حكام و شوراي امنيت، پروتكل الحاقي را كه پيش نيازي براي ارائه تضمين معتبر از سوي آژانس در خصوص ماهيت مواد و فعاليتهاي هستهاي اعلام نشده در ايران است، به اجرا در نياورده است. ايران هم چنين با درخواست آژانس مبني بر اين كه در كنار ديگر موارد، به عنوان اقدامي شفاف ساز دسترسي به اماكن بيشتر مربوط به ساخت سانتريفيوژها، تحقيق و توسعه در خصوص غني سازي اورانيوم و فعاليتهاي معدني و كندوكاو اورانيوم را همانطور كه شوراي امنيت نيز درخواست كرده فراهم سازد، موافقت نكرده است.
متاسفانه در نتيجه تداوم نقص همكاري ايران در رابطه با مسائل باقي ماندهاي كه باعث نگرانيهاي درخصوص ابعاد احتمالي نظامي در برنامه هستهاي ايران شده است، آژانس هيچگونه پيشرفت اساسي را در خصوص اين مسايل حاصل نكرده است. همانطور كه در گزارشهاي پيشين دبير كل اشاره شده است، براي اين كه آژانس بتواند چنين پيشرفتي را حاصل كند ايران بايد اطلاعاتي اساسي را ارائه دهد و دسترسي به اسناد، اماكن و افراد مربوطه در رابطه با همه مسائل باقي مانده را فراهم سازد. به ويژه در رابطه با مطالعات نسبت داده شده، اولين گام مهم اين است كه ايران مشخص كند تا چهاندازه دامنه اطلاعاتي كه در اسنادي لحاظ شده است كه به ايران نشان داده شده و فرصت داده شده تا بررسي كند، واقعا صحيح است و در كجا از نظر آن، چنين اطلاعاتي ممكن است تحريف شده و يا به اهداف غيرهستهاي مربوط باشد.
تا زماني كه ايران معيارهاي شفاف ساز اشاره شده در بالا و پروتكل الحاقي را آنگونه كه شوراي امنيت درخواست كرده است به اجرا در نياورد، آژانس در موقعيتي نخواهد بود كه تضميني معتبر را در خصوص ماهيت مواد و فعاليتهاي اعلام نشده درايران ارائه دهد.
مديركل هم چنان از ايران ميخواهد تمامي معيارهاي مورد نياز براي اعتمادسازي به ماهيت منحصرا صلحآميز برنامه هستهاياش را در سريعترين زمان ممكن به اجرا در آورد.
مديركل در عين حال از كشورهاي عضو كه چنين اسنادي را به آژانس ارائه دادهاند، ميخواهد موافقت كنند تا آژانس رونوشتهايي از آن را در اختيار ايران قرار دهد.
برخلاف تصميمات شوراي امنيت، ايران فعاليتهاي مربوط به غنيسازي يا فعاليتش در خصوص پروژههاي مربوط به آب سنگين از جمله ساخت راكتور تحقيقاتي آب سنگين، و توليد سوخت براي آن راكتور را تعليق نكرده است.
20- مديركل به طور مقتضي به ارائه گزارش ادامه خواهد داد.
يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]