واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جنگ قدرت شاهزادگان و تزلزل پايه هاي سلطنت در عربستان
تهران واحد مركزي خبر سياسي 1387/12/04
" موسسه واشنگتن " با چاپ مقاله اي تحت عنوان " تخت پادشاهي سعودي بر فراز اتشفشان " با اشاره به بحران پادشاهي در عربستان سعودي نوشت اختلافات در بين
اعضاي ال سعود و انحصاري شدن قدرت بين فرزندان عبدالعزيز كه همه انها سالخورده هستند باعث خواهد شد عربستان سعودي در ماههاي نزديك اينده
شاهد تحولات متعدد شود.
" سايمون هندرسون " مدير برنامه منطقه الخليج و سياست انرژي در موسسه واشنگتن نهادي كه به مواضع راست شناخته شده است چندين سناريو را بعد از مرگ احتمالي وليعهد مطرح كرده است .
وي همچنين نويسنده كتاب " بعد از ملك فهد : جانشيني در عربستان " است .
اين سناريوها در حالي مطرح مي شود كه اخبار مربوط به تشديد بيماري سرطان وليعهد عربستان و مرگ باليني وي به گوش مي رسد . وي همچنين از پيري مزمن رنج مي برد و فقط توانايي محدودي دارد.
اين گزارش به دولت اوباما هشدار داده است .
گزارش حاضر بعد از تغييرات مهم اخير در كابينه عربستان سعودي كه دچار ترميم
شد نوشته شده است . ترميمي بيسابقه كه طي ان اولين زن در تاريخ معاصر اين كشور در كابينه وارد شد ، دوم تغيير رياست نهاد نافذ امر به معروف و نهي از منكر سوم تغيير در بخش قضاء و چهارم در راس بانك مركزي . عدم اجماع در عربستان سعودي زير زره بين تحليل گران است كه طي ان طيفي خواستار حفظ وضع موجود و طيفي ديگر خواستار اصلاحات هستند .
از زمان به قدرت رسيدن عبدالله در سال 2005 اين اولين ترميم در نوع خود
است . عبدالله زماني كه وليعهد بود از اولين انتخابات شهرداريها در سال 2005 حمايت كرد .
پادشاه عربستان در چارچوب ترميم كابينه و بركناري شماري از مقامات قوه مقننه ، مجريه و قضائيه ، اقتصادي و نظامي اين كشور ؛ رئيس شوراي مشورتي اين كشور را بركنار كرد و عبد الله بن محمود ال الشيخ را به عنوان رئيس جديد شوراي مشورتي عربستان منصوب كرد. تعداد اعضاي شوراي مشورتي از 120 نفر به 170 نفر افزايش يافت .
هشدارهاي اين گزارش به نحوه انتخاب پادشاه و وليعهد مربوط است كه در ان به
شاهزادگان كم سن و سال براي رهبري كشور ميدان داده نمي شود .
اين گزارش را روزنامه الوسط چاپ يمن و پايگاه اينترنتي مركز تحقيقاتي بيروت
نيز منتشر كرده اند .
در اين گزارش امده است با توجه به اخبار مربوط به بيماري سلطان بن عبدالعزيز كه گفته شده بعد از شش ماه دوران درمان در نيويورك اكنون در مغرب است هنوز هويت وليعهد اينده كه پادشاه اينده نيز خواهد بود مشخص نشده است .
شاهزاده خالد بن سلطان پسر وليعهد به فرماندهان ارتش گفته است وضعيتش
پدرش بهبود يافته است ولي گفته است در ماه اينده براي ازمايشات و درمان دوباره به امريكا خواهد رفت .
تحليل گران امور سعودي از به قدرت رسيدن پسر ملك عبدالله و وليعهد شدن وي و تصدي وزارت دفاع از سوي وي خبر مي دهند .
ارتش و گارد سلطنتي نيز بين دو دسته وفادار به خانواده ال سعود و عدم وفادار تقسيم شده است .
شاهزاده سلطان وليعهد در سال 2005 مورد عمل جراحي سرطان روده بزرگ قرار گرفت ولي از ان زمان وضعيت وي بهبود نيافته است .
وي 85 سال دارد . در اين گزارش امده است اگر وليعهد بميرد شورايي كه ملك عبدالله تشكيل داده و متشكل از فرزندان و نوه هاي ملك عبدالعزيز موسس دولت سعودي است مسئوليت وليعهد را در دست خواهد گرفت . اين شورا اجازه دارد وليعهدي غير مجرب انتخاب كند .
احتمال دارد شاهزاده مشعل برادر ناتني ملك عبدالله وليعهد شود . وي به وفاداري شديد به ملك عبدالله معروف است و در بيشتر نشستها ، در كنار ملك عبدالله است .
شاهزاده مشعل در دهه پنجاه وزير دفاع بود و در دهه شصت امير مكه شد .
بر خلاف همه جاهاي دنيا ، جانشيني در عربستان از برادر به برادر انتقال پيدا مي كند نه به پسر . اين رسم از 50 سال پيش در عربستان مرسوم بوده است .
اين گزارش به قدرت شوراي ياده شده تحت رياست شاهزاده مشعل براي
وليعهدي ترديد كرده است .
" هفت برادران سديري " يكي از چالشهاي اين شورا است .
شاهزاده سلطان ، شاهزاده نايف و شاهزاه سلمان حاكم رياض از جمله اين هفت نفر هستند كه بخاطر مادرشان معروف به خانواده سديري هستند و در كشور قدرت زيادي دارند .
سناريوها :
اول مرگ شاهزاده سلطان وليعهد . اين حادثه باعث مي شود شاهزادگان سديري يكي از خود را وليعهد كنند . يا شاهزاده نايف كه از محبوبيت كافي برخوردار نيست يا شاهزاده سلمان برادر كوچك وي .
دوم مرگ ملك عبدالله : به رغم اينكه در اظهار ديده مي شود ولي توانايي هايش محدود شده است . اگر وي قبل از شاهزاده سلطان يعني وليعهد بميرد از نظر تئوريك وليعهد پادشاه است . اين سناريويي ضعيف است . انگاه شوراي ياد شده بايد از سلامتي وي مطمئن شود .
اين گزارش راه حلي براي معضل انتخاب جانشين در نظام پادشاهي سعودي مطرح كرده است . يعني تغيير در شيوه انتخاب پادشاه تا شاهزادگان كم سن و سال نيز بخت داشته باشند و اين راه حل با مخالفت شديد سديريها مواجه خواهد شد .
سعود الفيصل وزير امور خارجه نيز بيماري مزمن پاركيسنون دارد . احتمالا تركي بن فيصل برادر وي جانشينش شود . تركي رئيس سابق اطلاعات عربستان و سفير سابق در امريكا بود .
اما شاهزاده " بندر بن سلطان " رئيس شوراي امنيت ملي عربستان كه سالهاي متمادي سفير كشورش در امريكا بود مادري افريقايي داشته و ارتقاي وي نيز بعيد به نظر مي رسد .
امريكا از رايزني هاي شوراي مامور انتخاب وليعهد در عربستان اگاه نيست زيرا اين مشورتها محرمانه است و اين شورا هنوز وفاداريهاي خود را ثابت نكرده است.
روابط امريكا و عربستان در سالهاي گذشته دچار كش و قوس شده است . متغيرهاي تروريسم و انرژي بيشترين تاثير را بر اين روابط داشته است .
105
يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 235]