واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: معيارهاي دوگانه اتحاديه اروپا در قبال تروريسم تروريست خوب، تروريست بد
جام جم آنلاين: شوراي وزراي خارجه اتحاديه اروپا دوشنبه 26 ژانويه در بروكسل به حذف نام سازمان مجاهدين خلق ايران، گروهك منافقين از فهرست گروههاي تروريستي راي مثبت دادند. اين تصميم وزراي خارجه 27 كشور عضو اتحاديه اروپا پس از آن صورت ميگيرد كه يك دادگاه اروپا نوامبر گذشته براي سومين بار تصميم اتحاديه اروپا براي مسدود كردن اموال سازمان مجاهدين خلق را به دليل اين كه در فهرست گروههاي تروريستي اين اتحاديه قرار داشت، اشتباه خوانده بود.
تصميمات نشست كميته ضدتروريسم يورو در اين نشست به اينجا محدود نشد و اين اتحاديه فهرست جديد سازمانهاي تروريستي را كه شامل فهرست گروههايي چون حماس، حزبالله، جهاد اسلامي و ببرهاي تاميل سريلانكاست و تمام داراييهايشان در اروپا مسدود شده است كماكان به قوت خود باقي گذاشت.
اقدام شوراي وزيران امور خارجه 27 كشور اتحاديه اروپا كه مغاير با حقوق و موازين بينالمللي و تعهدات پذيرفته شده اين اتحاديه در قبال كنوانسيون مبارزه با تروريسم سازمان ملل نظير قطعنامه 1373 شوراي امنيت سازمان ملل بود ، ادامهاي از روندي است كه براي نخستين بار در نوامبر 2007 دادگاهي در انگليس با اين ادعا كه گروهك منافقين از سال 2001 تاكنون فعاليت تروريستي نداشته، نام آن را از فهرست گروههاي تروريستي خارج كرد.
در پي آن نيز در اكتبر سال گذشته چنين حكمي از سوي دادگاه اتحاديه اروپا به تبعيت از انگليس صادر شد. با اين حكم، مصادره اموال اين سازمان تروريستي در اروپا به حالت تعليق درآمد.
گروهك منافقين كه پس از طرد از سوي مردم ايران در يك خانه به دوشي خفتبار از ايران رانده شد از خاك همسايه غربي، عراق براي انجام عمليات تروريستي بيمنطق خود سود ميجست و يكي از بازوهاي رژيم بعث حتي در سركوب شيعيان در سالهاي دهه 1980 نيز بودند و از انجام هيچ عمل غير انساني و تروريستي حتي در حق همفكران خود ابا نداشت.
با سقوط رژيم بعث عراق در سال 2003، اين گروهك با محدود شدن در پادگان اشرف به زندانيان دربند تبديل شده بود و پس از توافق اخير موفقالربيعي و جليلي، همتاي ايرانياش در جريان سفر اخيرش به تهران هيچ توجيه ژئوپلتيكي براي وجود اين گروهك باقي نماند و همين هم باعث شد اتحاديه اروپا در يك تكاپوي نافرجام به احياي حيات خاموش آن، برخلاف تمامي معاهدات و كنوانسيونهاي بينالمللي همت گمارد.
تصميم اتحاديه اروپا براي قرار دادن نام سازمان مجاهدين خلق در فهرست گروههاي تروريستي در سال 2002 مبتني بر اقداماتي بود كه پس از حملات 11 سپتامبر 2001 براي پايبندي به قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد در پيش گرفته شد.
طبق اين قطعنامه اعضاي سازمان ملل متحد به قطع هرگونه كمك مالي به گروههاي تروريستي ملزم ميشدند؛ اما بازخواني عملكرد اتحاديه اروپا در مواجهه با سازمانهاي تروريستي عموما و گروهك منافقين خصوصا داراي تناوب و نوسانات بسيار متغيري است كه پيشبيني رويكردهاي آتي را عملا با سردرگمي مواجه ميكند.
در سال 2003 و با دستگيري گسترده كانونهاي ساماندهي و خانههاي تيمي منافقين در پاريس و اكنون با خارج كردن آنها از فهرست سازمانهاي تروريستي از سوي بروكسل، عملگرايي ديپلماتيكي و منفعتگرايي امنيتي را در نمودار نحوه تعامل با تهران دگرگون كرده است.
آن هنگام كه پليس ضدتروريسم فرانسه ژوئن 2003 با يورش به كانون هماهنگي اروپايي منافقين در پاريس بيش از 200 تن از اعضاي آن از جمله مريم رجوي نفر شماره 2 اين گروهك را بازداشت كرد و تحت بازجويي قرار داد، صريحا اذعان كرد كه سازمان مجاهدين خلق ايران متهم به برنامهريزي، هماهنگي و حمايت مالي از عمليات تروريستي است و تا مدتها هم پليس فرانسه اين عمليات را بهعنوان يكي از بزرگترين عمليات ضدتروريستي خود در طول چند دهه گذشته ياد كرد و همان هنگام هم ژان پير رافائل، نخستوزير وقت فرانسه در گفتگو با لوموند ديپلماتيك صراحتا گفت كه عمليات پليس فرانسه سيستم عصبي مركزي يك سازمان تروريستي خطرناك را هدف قرار داده است و نيكلا ساركوزي وزير وقت كشور فرانسه هم گروهك منافقين را «وحشيترين گروه تروريستي دنيا» اعلام كرد و بعدها هم ديويد ميليبند، وزير امور خارجه انگليس با اشاره به اقدامات تروريستي اين گروهك، تحركات اعضاي اين گروه را نفرتانگيز توصيف كرد و در مصاحبه با تايمز اعلام كرد كه اين گروهك مسوول برخي از اقدامات تروريستي نفرتانگيز در مدت طولاني بوده و آنها هرگز به طور علني خشونت را كنار نگذاشتهاند و تنها سلاحهايشان را در عراق از سر اجبار و ناچاري تحويل دادهاند.
با وجود اين اظهارات و موضعگيريهايي كه هيچكدام رنگ عملي و عيني به خود نگرفت، سازمان مجاهدين خلق از سال 2002 به پيشنهاد انگليس و به تبعيت از آمريكا در راستاي زمينه چيني براي مبارزه جهاني با ترور در فهرست سياه ترويستي اتحاديه اروپا قرار گرفت، باوجود اين تاكنون 2 نهاد عالي قضايي انگليس اين تصميم را لغو كردهاند و اين گروهك همچنين از دسامبر 2006 از راي موافق دادگاه اروپا براي حذف از فهرست سياه تروريستي برخوردار شد.
راي نابهنجار و بيمنطق شوراي اروپا به فسخ اقدام گذشته خود در حالي وجاهت غيرقانوني مبارزه با تروريسم را بياعتبارتر ميسازد كه از سال 1998 تاكنون گروههاي اسلامي مقاومت مانند حماس و حزبالله و جهاد اسلامي كه همواره قربانيان اصلي تروريسم دولتي اسرائيل بودهاند، هر ساله عضويت آنها در اين فهرست اتحاديه اروپا تمديد ميشود.
اجماع 27 كشور اتحاديه اروپا براي حذف اين گروهك از فهرست كشورهاي تروريستي در هنگامهاي رخ داد كه موفقالربيعي، مشاور امنيت ملي عراق در جريان سفر اخيرش در تهران گفت كه دولت عراق گروهي از منافقين را كه مرتكب جنايت شدهاند، تحويل ايران خواهد داد و بزودي اردوگاه اشرف به دست فراموشي سپرده و به زبالهداني تاريخ ريخته ميشود.
سخنان الربيعي پس از آن ايراد شد كه وي عنوان كرد كه در ميان ساكنان پادگان اشرف كساني را ميشناسيم كه دستشان به خون افراد بيگناه عراقي آلوده است كه ما آنها را به دادگاههاي عراق تحويل خواهيم داد و همچنين در ميان آنها افرادي هستند كه دستشان به خون مردم ايران آلوده است كه بر اساس موافقتنامه امنيتي ميتوانيم آنها را تحويل ايران دهيم.
قول مساعد دولت عراق در حالي آخرين روزنههاي اميد را براي گروهك منافقين به ياس تبديل كرده است كه اعضاي اين سازمان تروريستي پس از تصرف عراق در مارس 2003 توسط نيروهاي آمريكايي خلعسلاح شدند، اما آنها همچنان در پادگان اشرف كه در شرق استان دياله عراق نزديك به مرز ايران واقع است، ساكن هستند.
اين پادگان تا ابتداي امسال تحتنظر نيروهاي آمريكايي بود و بعد هم مسووليت آن از اول ژانويه امسال به نيروهاي عراقي واگذار شده است.
وعدهالربيعي در ديدار با جليلي، همتاي ايرانياش مبني بر انحلال پادگان اشرف تا 2 ماه ديگر و تحويل اعضاي اين سازمان به ايران ظاهرا اتحاديه اروپا را چنان دچار سردرگمي و اضطرار ديپلماتيك كرده است كه در دستپاچگي آشكار به نام اين گروهك تروريستي روي آورده تا اندك قواي تحليل رفته اين سازمان به دنبال جايي براي حيات پاياني، آوارگي اروپايي را بار ديگر تجربه كند.
تروئيكاي اروپايي كه بارها نشان داده است هيچ تعهد و الزامي به رعايت قواعد بازي ندارد و از كشاندن ملزومات خارج از بازي به زمين بازي هيچ ابايي ندارد، با قطع مذاكرات هستهاي در سال گذشته همواره سياست يك بام و دو هوايي را در مواجهه با نوع برداشت و برخورد جانبدارانهاش از مقوله تروريسم در پيش گرفته است.
صدور مجوز سخنراني براي اعضاي ارشد اين گروهك تروريستي در پارلمان اروپايي پس از اقدام پارلمان انگليس در حذف آنها از فهرست سياه تروريسم و تشديد رفت و آمدهاي آنان در راهروهاي پارلمان اتحاديه اروپا در بروكسل نشاني از رفتارهاي مشروط و دوگانه اين اتحاديه در راستاي افزايش تنش و چالش براي اثرگذاري بر ديگر نتايج بازيهاي ديگر چون پرونده هستهاي ايران است.
بيمار در حال مرگ و زوال سازمان مجاهدين خلق بلاشك هيچ تهديد و آسيبي را متوجه امنيت ملي ايران نميكند
هرچند به گمان بسياري سكوت ايالات متحده در پي اقدام شوراي وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا و نگه داشتن اين گروهك در فهرست سازمانهاي تروريستي فركانسهايي در قالب پالسهاي مثبت از سوي اوباما براي نشان دادن تمايل به سمت گفتگو و حسن نيت ديپلماتيك است. اقدامي كه در دوره بوش هم تكرار شده بود اما سفر مكرر مقامات گروه منافقين به كشورهاي مختلف اروپايي بويژه فرانسه و اختصاص يك پايگاه تداركاتي در ناحيه اوور سور واز و تاكيد آمريكا بر استفاده از منافقين عليه ايران ازجمله اين حمايتهاي پنهان و آشكار بوده است و همين هم بيانگر اين امر است كه از وعدههاي شعاري تا عملياتي شدن اجرايي فاصله بسياري است.
استفان كامبون، معاون اطلاعات امنيت دفاعي آمريكا در مصاحبهاي اعتراف كرد كه ايالات متحده اعضاي سازمان منافقين را مجبور كرده به يك پيمان نامه سوگند بخورند و به اين ترتيب نيروهاي آمريكايي آنها را وارد يگانهاي خود كرده و به آنها آموزش نظامي ميدادند تا علاوه بر انجام عمليات تروريستي براي جمعآوري اطلاعات و هدفيابي از برنامه هستهاي ايران به اين كشور اعزام شوند.
به گفته كامبون، اعضاي منافقين از جنوب ايران و نيروهايي كه از سوي اسرائيل آموزش ديدهاند براي انجام عمليات موازي از شمال وارد ايران ميشدند. گروهك منافقين اكتبر 2002 در گزارشي كه به سازمانهاي سيا و موساد تحويل داده شد، با ارائه اطلاعاتي از وجود 2 تاسيسات هستهاي نطنز و اراك كه به گمان آنها از سوي تهران به بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي گزارش نشده، ادعا كردند كه ايران مبادرت به فعاليتهاي هستهاي زيرزميني و مخفي و خارج از پادمانهاي آژانس ميكند، اما اعتراف ضمني پنتاگون به ارائه اطلاعات سوخته براي مهم جلوه دادن كاركردهاي اطلاعاتي اين گروهك و گزارش مديركل آژانس مبني بر ارائه گزارش ايران و در جريان نهادن آژانس بيش از پيش بر رسواييهاي آنها افزود.
جاسوسيهاي هستهاي گروهك منافقين با ارائه گزارشهاي نادرست و سوخته درباره تاسيسات يو.سي.اف اصفهان دسامبر 2004 كه يك سال پيش تهران آن را به اطلاع بازرسان آژانس رسانده بود بار ديگر مهر بياعتباري ديگري را بر پيكره فروريخته اين سازمان نهاد تا پنتاگون و سيا هم به اين نتيجه برسند كه حمايت علني از اين گروهك تروريستي يك اشتباه استراتژيك بوده و جاي آنها در فهرست سياه تروريستي خوشتر از هر جاي ديگر است.
اين آبروريزيهاي اطلاعاتي تا آنجا ادامه يافت كه موسي خياباني، يكي از مقامات ارشد منافقين در جريان بازداشتهاي 2 سال گذشته اعتراف كرد كه تمامي اطلاعاتي كه سازمان مجاهدين خلق ايران در اختيار دستگاههاي اطلاعاتي و امنيتي و حتي رسانههاي غربي قرار داده بود، دروغ محض و ساختگي بوده است تا حكومت ايران را بياعتبار سازد و به آمريكا و اسرائيل و اتحاديه اروپا كمك كند فشار بيشتري به ايران بويژه در حوزه پرونده هستهاي وارد كنند.
اما از سوي ديگر، ايالات متحده كه همواره حمايت رژيم بعث از گروهك منافقين و تبديل آنها به بازوي اجرايي را يكي از صدها مورد نقض قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل تلقي كرده و بوش هم در سخنراني پيش از حمله به عراق در سازمان ملل پناه دادن به اعضاي اين سازمان را حمايت آشكار از تروريست ناميد پس از سرنگوني رژيم بعث با طي مسير طي شده رژيم بعث ثابت كرد كه رژيمهاي حقوقي و معاهدات بينالمللي در نگاه ايالات متحده كاركردي دوگانه و تبعيضآميز دارد و به واقع آمريكا و اروپا متعهد و پايبند به قوانين حقوقي بينالمللي است تا هنگامي كه اين قوانين حقوقي عليه خودشان نباشد و همين اقدام هم وزارت امور خارجه آمريكا در تدوين فهرست سازمانهاي تروريستي در 1997 و جاي دادن گروهك منافقين در سالهاي بعد در اين فهرست را در كنار گروههاي چون القاعده فاقد مشروعيت و وجاهيت بينالمللي كرد.
چراكه در كنار چنين رفتارهاي دوگانهاي و حمايتهاي آشكار كميته عمومي سياست ايران كه ارتباطي مستقيم به لابي صهيونيستي ايپك دارد، به عنوان يكي از منابع تامين نيازهاي مالي و لجستيكي اين گروه همواره مطرح بوده است.
بيمار در حال مرگ و زوال سازمان مجاهدين خلق كه لايههاي چندبخشي اين گروهك فروريخته، دچار چندپارگي فكري و گفتماني شده و آمد و شدهاي مسعود و مريم رجوي، تنها به بازارگرمي اطلاعاتي و استراتژيكي در راهروهاي كنگرههاي اروپايي محدود ميشود و بلاشك هيچ تهديد و آسيبي را متوجه امنيت ملي ايران نميكند.
بواقع تنها و تمام نگراني تهران نبوده و اما رويه غلط و نابهنجار اتحاديه اروپا در عدم مشروعيت بخشيدن به رويكرد نامفهوم مبارزه با تروريسم نهتنها كمكي به تبيين گفتمانهاي غلط تروريست خوب و ترويست بد حاكم بر سر اتحاديه اروپا در بروكسل نخواهد كرد كه به همان ميزان مشروعيت نداشتن اين شورا را در مبارزه پوشالي با تروريسم متزلزل ميكند.
ارسلان مرشدي
منابع: آمريكن مانيتور و رويترز
دوشنبه|ا|5|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]