واضح آرشیو وب فارسی:ايران: ديدگاه نقش برخي رسانهها در التهاب بازار ارز
دكتر مهدي رجبي
نگاهي به عملكرد مجموعهاي از سايتها و روزنامههاي كشور در ماههاي اخير نشان ميدهد كه سمت و سوي بسياري از تيترها، گزارشها و مقالات به سمت التهاب آفريني در بازارهاي مختلف جهتگيري شده است. هرچند كه ريشه اصلي در همه مخالفتهاي اقتصادي با دولت به اجراي طرح هدفمندي يارانهها بر ميگردد اما اجراي موفق اين طرح پساز يكسال باعث شده است تا برخي التهاب آفرينيها در بازارهاي مختلف از جمله سكه و طلا، ارز و حتي بورس بهانهاي براي زيرسؤال بردن اجراي قانون هدفمندي يارانهها شود. اين رسانهها در حالي كه تا چند روز پيش بارها و بارها رئيسجمهور محترم را بهخاطر بيان اين جمله كه «ديگر كسي در اين مملكت گرسنه نيست» مورد تمسخر و شماتت قرار ميدادند امروز مدعياند كه در اثر وجود نقدينگي فراوان در جامعه، پولهاي سرگردان زيادي در بازار وجود دارد كه هر از گاهي در يك بازار نمود پيدا ميكند. جالب آنجاست كه طيف مخالفان دولت در اين مقوله آنقدر دستشان خالي است كه ديدگاههاي متناقضي را در مخالفت با دولت مطرح ميكند. گروهي از مخالفان مدعياند كه درآمد دولت از فروش نفت و اخذ ماليات كاهش پيدا كرده بههمين دليل دولت تلاش ميكند تا با افزايش قيمت دلار، درآمد ريالي خود را افزايش دهد تا با كسري بودجه مواجه نشود. گروه ديگري از همين طيف معتقدند كه اتفاقاً نه تنها درآمد دولت كاهش نيافته است بلكه با افزايش قيمت نفت، درآمد دولت افزايش قابل توجهي داشته است و به دليل افزايش درآمد، قيمت دلار را بالا بردهاست. واضح است كه اين گروه تلاش فراواني ميكنند تا به افكار عمومي القا كنند فقط دولت مقصر است حال چه درآمد افزايش يافته باشد چه كاهش يافته باشد. متأسفانه عناد با دولت و تلاش در جهت تخريب اقدامات و دستاوردهاي دولت توسط اين گروه تا حدي پيش رفته كه آنها را به تناقض گويي واداشته است. وجالب آن كه همه استدلالهاي مبتني بر فرضيات متناقض به يك نتيجه ختم ميشود؛ دولت مقصر است.
اما در هر بازاري كه دولت با هدف ايجاد آرامش و جلوگيري از اخلال وارد شد پس از مدتي معلوم شد نه تنها التهاب فروكش كرده است بلكه آنچه توسط جريانهاي رسانهاي و بهعنوان هجوم مردم نيز ذكر ميشد چندان واقعيت ندارد. نمونه اين حركت را هفتههاي گذشته در مورد بازار سكه و طلا تجربه كرديم. پس از آنكه عدهاي با دامن زدن به نوسانات قيمتهاي جهاني در قيمت داخلي سكه و طلا حباب ايجاد كردند، همين جريانهاي رسانهاي با اطلاع رسانيهاي غلط به خوانندگان خود القا كردند كه سكه مثلاً در تيرماه به 800 هزار تومان ميرسد چرا كه هيچ آشنايي با بازار معاملات آتي و نحوه انجام معامله در آن نداشتند. همين امر سبب شد برخي افراد به بازار سكه و طلا هجوم بياورند و التهابات فراواني در اين بازار ايجاد شود. اما پس از ورود بانك مركزي در اين ماجرا و پيشفروش نامحدود سكه به قيمت 546 هزار تومان پس از دو روز التهاب فروكش كرد و از آن هجومي كه جريانهاي رسانهاي به آن دامن ميزدند خبري نشد.
پس از اين نيز همين جريانها با زمينهسازي برخي اقدامات كشورهايي چون امريكا و انگليس به التهابات بازار ارز دامن زدند و همان سناريوي بازار سكه را در اين بازار ايجاد كردند و درست در مقطعي كه قيمت دلار در بازارهاي جهاني رو به كاهش بود، بازار داخلي در حال تجربه كردن قيمتهاي بسيار كاذبي بود.
آنچه مسلم است اين كه جريانات رسانهاي مذكور در سال جهاد اقتصادي در موارد متعددي به تخريب امنيت اقتصادي كشور دامن زدهاند و به جاي اطلاعرساني سالم و به دور از منفعتطلبي از هر فرصتي براي تخريب و تضعيف چهره دولت خدمتگزار سوءاستفاده كردهاند.
شنبه|ا|17|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]