واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ارسال كپسول زيستي؛ مقدمهاي براي اعزام انسان به فضا
دانش > فضا - گروه دانش و سلامت- آرش نهاوندي:
رئيس سازمان فضايي كشور از ارسال نخستين موجود زنده انساننما با كپسول زيستي جديد به فضا توسط ايران تا پايان سال خبر داد.
حميد فاضلي در حاشيه مراسم راهاندازي پژوهشكده تخصصي رانشگرهاي فضايي در تبريز با اشاره به اينكه اين پروژه مهم ملي كه مورد تاكيد رئيسجمهور است و با اعزام يك ميمون در كپسول زيستي جديد انجام ميشود، افزود: نتايج اين اعزام فضايي، كشورمان را يك گام به سمت اعزام انسان به فضا نزديكتر ميكند. تجربه اول كشور در زمينه پرتاب محموله زيستي به فضا، ارسال موش در محموله زيستي بود كه اين موجود بهعلت اينكه تحمل خوبي در برابر فشار ناشي از شتاب گرانشي داشت انتخاب شد. پس از موش، ميمون تحمل خوبي نسبت به فشار ناشي از شتاب گرانشي دارد و از اينرو در حال حاضر مطالعات در زمينه ارسال محمولههاي زيستي به فضا روي ميمون ادامه دارد.
رئيس سازمان فضايي كشور تصريح كرد: پس از ارسال نخستين نمونه زيستي به فضا در سال 88 اكنون دانشمندان اين سازمان در حال طراحي و ساخت كپسول زيستي جديد هستند كه نمونه آن در زمستان سال گذشته به فضا پرتاب شد و پس از بازگشت آن به زمين، رفع نواقص و ارتقاي مزيتهاي فني در دستور كار قرار گرفت.به اعتقاد كارشناسان، اين رويداد از آن جهت اهميت دارد كه ميتوان از اين طريق گام بسيار مهمي را جهت آغاز ارسال فضاپيما به كرات ديگر و وارد شدن به باشگاههاي تسخيركننده فضا برداشت. امروزه عصر كشفيات جديد در فضا و بررسي امكان شرايط زندگي انساني در كرات ديگر است، شايد تئوري مالتوس، اقتصاددان بزرگ مبني بر اينكه ازدياد جمعيت روزي موجب بحران كمبود منابع و غذا خواهد شد و مقدمهاي براي ايجاد بحرانهاي بزرگتر آينده خواهد بود، روزي درست از آب درآيد، در نتيجه بسياري از دانشمندان و كارشناسان بر اين باور هستند كه بايد براي انتقال بخشي از جمعيت جهان به خارج از كره زمين چارهاي انديشيده شود. البته اين امر ملزومات و مقدمات بسيار گستردهاي دارد كه ايران بخش اوليه اين مقدمهسازي را با ارسال كاوشگر به فضا و ايجاد ايستگاههاي زميني در كشور انجام داده است.
ايران تاكنون با ساخت بيش از 10 ماهواره با ماموريتهاي مختلف در زمره كشورهاي صاحب فناوري فضايي قرار گرفته است. طراحي و ساخت ماهوارههاي مصباح، زهره، سينا، رصد، ظفر، فجر، اميركبير اميد و طلوع و ماهوارهبرهاي سيمرغ، سفير، سفير اميد، كاوشگر 1 و 2 از جمله دستاوردهاي كشور در اين حوزه محسوب ميشود.ارسال موجودات زنده با كپسول زيستي به فضا مقدمهاي است براي اينكه ايران نيز براي نخستين بار بتواند طبق اهداف سند چشمانداز در سال 1404 خورشيدي نخستين فضانورد را به فضا ارسال كند.
اين همان راهي است كه پيشتر نيز كشورهاي صاحب فناوري فضايي طي كردهاند و براي نخستين بار و بهعنوان آزمايشهاي پيش مقدماتي ارسال انسان به فضا مبادرت به ارسال حيوانات زنده به فضا كردهاند. اما نخستين موجود زنده كي و به چه دليل به فضا ارسال شد؟وقتي كه جنگ سرد مابين بلوك شرق و غرب به اوج خود رسيده بود و كشورهاي هر دو بلوك درصدد بودند تا بيش از پيش مراقب يكديگر باشند، يكي از سياستمداران شوروي سابق پيشنهاد انجام و گسترش فعاليتهاي فضايي براي تحت نظر گرفتن طرفهاي مقابل را ارائه كرد. طبق طرح روسها يك فضاپيما به فضا پرتاب ميشد و به نوعي در مدار زمين قرار ميگرفت و چون هيچ مانع فيزيكي مابين اين وسيله و زمين نبود به راحتي ميشد بلوك غرب را تحت نظر گرفت.
براي انجام اين كار ميبايد از افراد واجد شرايط نيز استفاده ميشد اما ابتدا كه هنوز هيچكس از شرايط زيستمحيطي و ادامه حيات موجودات زنده در خارج از جو مطمئن نبود، دانشمندان روسي تصميم گرفتند تا يك سگ زنده را به فضا پرتاب كنند.بنابراين سگي كه به نام لايكامعروف شد در سال 1957 به وسيله يك سفينه كوچك به فضا پرتاب شد كه پس از يك دور چرخيدن در مدار زمين به سلامت به زمين بازگشت. در پي اين آزمايش بسيار موفقيت آميز روسها تصميم گرفتند انسان را هم به فضا بفرستند.
درسال 1958 نيز آمريكاييها يك ميمون سنجابي به نام گوردو كه درون يك لايه محافظ سيليكوني قرار داشت را توسط سازمان فضايي ناسا به فضا پرتاب كردند.اين ميمون پس از يك پرواز 15دقيقهاي و تا ارتفاع 310 مايلي از سطح زمين اگرچه زنده بود اما هنگام فرود به زمين درون دريا افتاد و ديگر پيدا نشد. تنها چند ماه قبل از اينكه اتحاد جماهيرشوروي سابق در سال 1961 نخستين فضانورد جهان، يوري گاگارين، را به فضا بفرستد، آمريكا چندين شامپانزه را براي فرستادن به فضا آموزش داد و به فضا فرستاد.
جمعه|ا|16|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]