واضح آرشیو وب فارسی:جهان نیوز: اسطوره هميشه جاويد :
به گزارش «تابناك»، رئيس اداره ورزش و جوانان شهرستان ري اظهار داشت: چهل و چهارمين سالگرد درگذشت جهان پهلوان "غلامرضا تختي" در شهرري برگزار مي شود.
پروژه حذف تختي به عقيده ي كساني كه علت مرگ او را خودكشي نمي دانند، يك سال قبل از مرگش و هنگام درگذشت دكتر مصدق مي دانند. جايي كه كشتي گير اسطوره اي با اخطار ماموران نظامي و امنيتي هم حاضر نشد از رفتن به احمدآباد منصرف شود و به افسران گفت: «دستگيرم كنيد».
مرحوم تختي در مسابقات جهاني هلسينكي فنلاند، بازيهاي المپيك هلسينكي فنلاند، جشنواره جهاني ورشو لهستان، بازيهاي المپيك ملبورن استراليا، مسابقات جهاني صوفيه بلغارستان، بازيهاي آسيايي توكيو ژاپن، مسابقات جهاني تهران – ايران، بازيهاي المپيك رم ايتاليا، مسابقه هاي جهاني يوكوهاما ژاپن با كسب مدالهاي طلا و نقره براي شور ايران نام آوري كرد.
او با يك مدال طلا و دو مدال نقرهٔ المپيك، دو طلا و دو نقرهٔ قهرماني جهان و يك طلاي بازيهاي آسيايي در فهرست برترينهاي قرن فيلا در جايگاه سيزدهم قرار دارد او يكي از سه كشتيگير ايراني (در كنار امامعلي حبيبي و عبدالله موحد) است كه در تالار افتخارات فيلا قرار دارد.
اين عده معتقد اند در اين چهارچوب، ابتداً تلاش شد، منابع مالي و حقوق تختي تا حد ممكن محدود شود و با راهكارهايي كه با توجه به سكوت همسر پهلوان در سالهاي اخير كيفيتش نامشخص مانده، اختلافاتي را ميان وي و همسرش بوجود آورده و به آن دامن بزنند.
وقتي جهان پهلوان تختي پيش شاه سر خم نكرد
غلامرضا تختي روبهروي شاه ايستاد. سران كشوري و لشكري و امراي ارتش هم دور تا دور ايستادهاند. تختي قرار است بازوبند پهلواني كشتي ايران را از شاه كسب كند.او ميبايست سرش را خم ميكرد تا شاه، مدال را دور گردنش بياندازد. اما اين كار را نكرد. شاه هم به روي خودش نياورد و دستهايش را بالاتر برد و مدال را دور گردنش انداخت.بسياري از نزديكان دربار از اين عمل تختي ناراحت شدند و پس از مراسم او را شماتت كردند.
دست آخر نيز تختي كه براي دوري از خانواده و عدم آوردن دلمشغوليهايي كه رژيم برايش بوجود آورده بود، به نحوي مشكوك به هتل آتلانتيك كه در كنار آن دفتر ساواك بود، رفت و احتمالاً مسموم شد.
گفتني است پس از انقلاب ۵۷ كه بسياري از اسناد ساواك به دست نيرويهاي انقلابي افتاد، هيچ مدركي دال بر دستداشتن ساواك و يا كشتن وي يافت نشد.
جلال آل احمد در سال ۱۳۴۷ در اشاره به مراسم سوگواري تختي نوشت: «از آن همه جماعت هيچ كس، حتا براي يك لحظه، به احتمال خودكشي فكر نميكرد.» برخي هم گفتند و نوشتند كه تختي اگر خودكشي هم كرده باشد، مسئوليت آن با حكومت شاه است كه با فشارها و تگناهايي كه برايش به وجود آورد او را به اين سمت سوق داد.
تختي با كشتيگيران تيم ملي ايران داريوش آشوري اما چند روز پس از درگذشت تختي در مقالهاي با عنوان «مردي كه محكوم به شكست بود» نوشت: «تختي عاليترين تجلي يا آخرين تپش چراغ سنت پهلواني ما بود كه با خودكشي به مردن اين چراغ قطعيت و صراحت و معنا داد.»
در سالهاي پس از مرگ تختي نه علي حاتمي در فيلم ناتمام خود "جهانپهلوان" رد روشني از اين ماجرا به دست ميدهد و نه بابك تختي در پي تحقيق در مورد مرگ پدرش ميتواند يكي از گزينههاي بالا را تأييد كند. شهلا توكلي، همسر تختي، هم نوري بر زواياي تاريك مرگ "جهانپهلوان" نيفكنده است.
به هر روي يك نكته قابل انكار نيست: ويژگيهاي پهلواني شخصيت تختي در باور مردم ايران بر موفقيتهاي ورزشي و قهرمانيهاي او برتري دارند؛ چه كساني كه معتقد به "قتل" تختي هستند و چه آنان كه مرگ او را "خودكشي" ميدانند. نعمت ميرزاده (نعمت آزرم) پس از مرگ "جهانپهلوان" سرود:
...تو اندر سينههاي گرم خواهي زيست
تو با انبوه پاك مردمان خوبقلب شهر، خواهي ماند
گفتني ست غلامرضا تختي (متولد ۵ شهريور ۱۳۰۹ در تهران - ۱۷ دي ۱۳۴۶ در تهران) كشتيگير ايراني، و در فرهنگ ورزشي ايران، نماد پهلواني و فروتني است. وي در المپيك ۱۹۵۶ ملبورن به همراه امامعلي حبيبي نخستين مدالهاي طلاي تاريخ ورزش ايران در بازيهاي المپيك را كسب كرد. او با يك مدال طلا و دو مدال نقرهٔ المپيك، دو طلا و دو نقرهٔ قهرماني جهان و يك طلاي بازيهاي آسيايي در فهرست برترينهاي قرن فيلا در جايگاه سيزدهم قرار دارد. او يكي از سه كشتيگير ايراني (در كنار امامعلي حبيبي و عبدالله موحد) است كه در تالار افتخارات فيلا قرار دارد.
جمعه|ا|16|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جهان نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]