واضح آرشیو وب فارسی:فارس: شاعران درباره دفتر شعر جوان چه ميگويند؟
خبرگزاري فارس: عليمحمد مودب گفت: اصل فكر ايجاد كانونهاي ادبي بسيار خوب است و تنوع فعاليتي خوبي هم داشتهاند. البته اينكه اينها با كانونها و آدمهاي به شدت سياسي مرتبط هستند و يا تجليات فيسبوكي اينها را هم همه ميدانند.
به گزارش خبرگزاري فارس، با همه توضيحاتي كه درباره دفتر شعر جوان خانه شاعران ايران در مصاحبههاي قبلي داده شد و سراغ شاعران پيشكسوت و جوان رفتيم، ديدگاههاي متفاوتي مطرح شد كه در جهتهايي با هم همسو بودند. مثل اين نكته كه اين دفاتر با بودجه دولتي اداره ميشوند، اينكه آنجا خانه همه شاعران نيست و شاعران جوان انقلابي و ارزشي آنجا جايي ندارند، اينكه حرف و حديث بسياري سر جايزه قيصر امين پور است و اگر جايزهاي داده شده به يك خانم با اين وضع عبور از خط قرمزها و نكات ديگر است.
اما مصاحبه فارس با عليمحمد مودب شايد متفاوتترين مصاحبهها از مجموعه مصاحبههاي ما درباره دفتر شعر جوان باشد. مودب در كل معتقد است كه اصلا چرا در اين ماجرا يقه دفتر شعر جوان گرفته شده و بهتر است از برويد يقيه بقيه را بگيريد كه ادعاي فرهنگ مردم را دارند و عملكردشان خلاف ارزشهاست. مودب به نقل خاطراتي از قيصر امينپور هم در اين مصاحبه پرداخته است.
اين مصاحبه به شرح زير است:
**صداوسيما و ديگر نهادهاي فرهنگي براي نقدشدن اولويت بيشتري دارند
فارس: موضع شما درباره موارد اخير مطرح شده درباره دفتر شعر جوان چيست؟
مودب: زماني دوستي به شوخي به من ميگفت مرا هجو كن، در جواب گفتم آنقدر توي صف ايستادهاند كه نوبت به شما نميرسد. به نظرم تا وقتي سازمان تبليغات و صدا و سيما و كانون ادبيات و حوزه هنري و بنياد دفاع مقدس و ... بابت عملكرد نادرستشان نقد نشدهاند، اينكه براي نقد خانه شاعران و دفتر شعر جوان وقت بگذاريم، ظلم به خودمان است. انصاف بدهيد صدا و سيما دارد اخلاق و سبك زندگي شمال تهران را با سريالهاي نود قسمتي براي روستاييان خراسان ما ترويج ميكند، آن وقت من بنشينم خانه شاعران را نقد كنم؟
**اينها با كانونها و آدمهاي به شدت سياسي مرتبط هستند
*فارس: عملكرد دفتر شعر جوان و خانه شاعران ايران را از ابتدا تا كنون چگونه ارزيابي ميكنيد؟
مودب: اصل فكر ايجاد اين كانونها بسيار خوب بوده است و تنوع فعاليتي خوبي هم داشتهاند. البته اينكه اينها با كانونها و آدمهاي به شدت سياسي مرتبط هستند و يا تجليات فيسبوكي اينها را هم همه ميدانند و اگر اشكالي هست بايد از مديران فرهنگي سوال كرد از ارشاد و شهرداري و ...كساني كه به اين عزيزان خدمات ميدهند و درست نيست كه جماعت اهل شعر را كه به هر حال اهل يك خانه هستند رو در روي هم قرار داد.
**در آفتاب قيصر خيلي سايهها به چشم نميآمد
فارس: آيا انحراف و تغيير جهتي در فعاليتهاي اين مجموعه از زماني كه مرحوم قيصر امينپور زنده بود تا كنون ميبينيد؟
مودب: نميدانم، به نظرم خيلي تغيير جهتي ديده نميشود، اينكه قيصر آدم متفاوتي بود و حضور ايشان حس متفاوتي به آنجا ميداد، دليل نميشود كه الان تغييري اتفاق افتاده باشد. طبيعتا در آفتاب ايشان خيلي سايهها به چشم نميآمدند، قيصر خودش بود و خودش از هر جمعيتي، جمعيتتر بود، دلش خانه شاعران بود و هر كدام ما بارها بر سفره مهربانياش نشسته بوديم. يك بار كه در نمايشگاه كتاب ايشان را ديدم، تشنه بودم در گرماي نمايشگاه كتاب، قيصر هم بيمار بود و نحيف و ميدانيد كه كسي كه پيوند عضو انجام داده باشد چقدر احتياط ميكند، هر كسي روي ليوانش اسم خودش را نوشته بود. وقتي خواستم آب بخورم چند نفر با هم خنديدند كه ليوان قيصر عمومي است!
**ضريب گرفتن آدمهاي خاص در اين دفتر قابل انكار نيست
فارس: آقاي عبدالملكيان در مصاحبهاي با يك روزنامه اين نكته را مطرح كردهبود كه ما با همه طيف از شاعران همكاري ميكنيم نظرتان چيست؟ اين دفتر، دفتري براي همه شاعران از همه اقشار است؟
مودب: عبدالملكيان از مفاخر ادبيات دفاع مقدس هستند و عزيز همه ما! كتاب خود من آنجا چاپ شده است البته اينكه چرا مثلا كتاب من درست و شكيل چاپ نشده يا چرا درست توزيع نشده و اينها، اين حرفها را البته ميشود درباره جاهاي ديگر هم زد. كار كردن با طيف هاي متنوع به هر حال انكار شدني نيست اما ضريب گرفتن آدمهاي خاص هم همينطور است، قابل انكار نيست. باز هم عرض مي كنم اينها هم ايراني هستند و حق دارند در اين كشور فعاليت داشته باشند، ممكن است سر نوع حمايت بحث باشد اما اصل حق فعاليت قابل انكار نيست.
**به سازمانهايي كه كاري برعهده آنهاست و براي ادبيات انقلاب كاري نميكنند بپردازيد
نقدي هم اگر ميشود بايد نقد علمي و درست باشد و با انگيزه اصلاح و در محل صحيح، مسئله اساسي كه به نظرم بايد به آن پرداخت اين گروه نيستند، بايد به آن روي سكه اتفاقا پرداخت. به سازمانهاي متعددي كه در حوزه فرهنگ بودجه و بر و بيا دارند و كاري را كه به عهده آنها است براي ادبيات انقلاب اسلامي درست انجام نميدهند. اين افراد هم اگر ادعاي ادبيات انقلاب كردهاند و بودجه گرفتهاند و در عمل خلاف آن عمل كردهاند بايد نقد شوند در آن صورت هم طرف سوال بايد همان مسئولاني باشند كه حمايت كردهاند.
اگر ادعاي شعر فارسي معاصر كردهاند و در عمل مثلا سياسي و خطي رفتار كردهاند رفتار كردهاند باز بايد به همان صورت و در همان جا نقد شوند. اصلا درست نميدانم كه شما من شاعر را در مقابل يك شاعر ديگر وارد صحنه كنيد.
فارس: شما چه كساني را مقصر ميدانيد كه جايزه شعر قيصر امينپور به يك خانم معاند و معارض نظام ميرسد؟
مودب: اين را نميشود تقصير ناميد خب سليقه اين دفتر در انتخاب داور همين است و سليقه اين داوران هم همين، مسئله اساسي جاي ديگري است. چنان كه عرض شد، من خودم اصل امضاي زيباي استاد امينپور را دارم در جايزهاي كه با نام ايشان در كنگره دفاع مقدس به من دادند. به نظرم به جاي اشكال گرفتن به جرياني كه مثل ما فكر نميكند بيشتر بايد يقه جريانهايي را گرفت كه به ظاهر با ما همسو هستند و درست عمل نميكنند، به هزار دليل، كار را به كاردان نسپردهاند يا هر چيز ديگر!
**وقتي داور بخش سپيد شعر گفته براي ندا آقاسلطان، شما به برگزيده ميپردازيد؟
فارس: انتقاداتي كه جريان مخالف به ما وارد كردند اين بود كه داوران اين جايزه گفتند ما صرفا اشعار را بر اساس شعريت آن بررسي ميكنيم و كاري نداريم شاعر خبط و خطايي كرده است يا نه. ما به شاعرش كاري نداريم و شعر را بررسي ميكنيم شما اين نظر را قبول داريد؟
مودب: به نظرم اين موضوع بسيار حاشيهاي و ناچيز است و حرف هم در اين باره به كفايت زده شده است و شانيتي ندارد كه اينقدر درباره آن حرف بزنيم. وقتي داور بخش سپيد اين جايزه شعر گفته براي بزرگ كردن ماجراي مشكوك خانم ندا آقاسلطان، شما به برگزيده ميپردازيد؟! چرا در بخش كلاسيك كه داوران معتبر هم از حيث ادبي و هم از حيث اجتماعي مثل استاد بهمني و جناب اسماعيل اميني حضور داشتهاند مشكلي نيست.
**يقه كانون ادبيات ايران، حوزه هنري و سازمان فرهنگي هنري شهرداري و صدا و سيما را بگيريد
فارس: راه حل شما براي دفتر شعر جوان و خانه شاعران برون رفت آن از اين وضعيت چيست؟
مودب: آنها بحراني ندارند، مسئله اين است كه ادبياتي كه نمايندگي ملتي را داشته باشد كه در روز عاشورا در حسينيههاي زنجان و تهران و كاشان و ...سينه ميزنند، را چه كسي بايد توليد كند؟ و اين مسئله هم مسئلهاي است كه بايد از ديگراني پرسيد، از آنها كه عرض كردم، از كانون ادبيات ايران بايد پرسيد كه با بودجه صدا و سيما اداره ميشود و در حوالي فتنه با خانمي كه شعارهاي فتنه را ميسازد مصاحبه ميكند، يا نقد كتابي را برگزار ميكند كه طرح جلدش روبان سبز است، از حوزه هنري و سازمان فرهنگي هنري شهرداري و ... بايد پرسيد.
انتهاي پيام/و
جمعه|ا|16|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1097]