واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: دلايل كاهش بودجه ورزش در سال 88
همگاني- گروه ورزشي:
از بودجه 10 ميليارد توماني سازمان ورزش حسن غفوريفرد تا بودجه 300 ميلياردي سازمان ورزش محمد عليآبادي، يك تفاوت بزرگ نمايان شده است؛
اولي در سالهاي پاياني دهه 60 يك اتفاق بزرگ براي ورزش كشور بود و دومي در سال 88 يك پسرفت از لحاظ رقمي براي بودجه ورزش كشور محسوب ميشد. چه آنكه به گفته ارشدي معاون توسعه مديريت و منابع سازمان تربيتبدني، اعتبارات سال 87 ورزش كشور نسبت به سال 86 حدود 55 درصد رشد داشت به اين معنا كه در سال 87 كل بودجه ورزش در بخش عمراني و جاري بيش از 500 ميليارد تومان بود كه در سال 88 با تصويب مجلس شوراي اسلامي اين رقم حدود 300 ميليارد تومان براي سال آينده در نظر گرفته شده است.
بودجه ورزش كشور اما هميشه از داشتن رديفهاي مستقل رنج ميبرده است و در تدوين سندهاي توسعهاي ورزش كشور در كنار ديگر برنامههاي فرهنگي قرار داشته است. در اين ميان اولين جهش در برنامه دوم توسعه رخ داد. در تبصره 47 برنامه دوم، تمامي موسسات، كارخانجات، شركتهاي دولتي و تحت پوشش دولت موظفند همه ساله حداقل به ميزان دو درصد از سود خالص خود را صرف تقويت و توسعه ورزش كنند. اما اين قانون به اين دليل بود كه نهادهاي اجرايي تنها مكلف به اجراي اين امر شده بودند نه اينكه الزامي براي واريز اين پول به حساب ورزش داشته باشند؛ در اين ميان ورود نهادهاي بازرسي به هزينه شدن اين درآمد در ورزش در آينده مشكلاتي را به وجود آورد.
در اين ميان قانوني ديگر نيز در برنامه دوم براي كمك مالي به ورزش به تصويب رسيد كه طي بند الف تبصره 67 اجازه داده شد كه مبلغ پنج ريال از هر نخ سيگار وارداتي و توليد داخل دريافت و به حساب درآمد عمومي كشور واريز شود. صددرصد درآمد حاصل از محل اعتباري كه همهساله به همين منظور در قانون بودجه كل كشور منظور ميشود، در اختيار سازمان تربيتبدني قرار خواهد گرفت تا طبق آيين مصوب هيات وزيران صرف امور ورزشي شود. اين مسئله باعث شد كه ساليانه چيزي حدود 25 ميليارد تومان به ورزش كمك و بسياري از مشكلات ورزش كشور حل شود.
سير صعودي بودجه ورزش كشور در زمان هاشميطبا به دليل احداث پروژههاي عمراني ادامه يافت اما به خاطر عدم تخصيص بودجه عمراني در تناسب با پروژههاي در حال احداث، رقم بسياري از پروژههاي عمراني كشور همچون ميراثي به روساي بعدي سازمان ورزش رسيد تا در زمان سازمان ورزش كنوني، محمد عليآبادي مدعي ساخت و اتمام بسياري از پروژههاي عمراني دوران هاشميطبا و مهرعليزاده شود.بودجه سازمان ورزش محسن مهرعليزاده اما به بيش از 150 ميليارد تومان و گاهي تا 200 ميليارد تومان رسيد. در سال83، سال آخر برنامه سوم توسعه اما اتفاقي كه در برنامه دوم توسعه در مورد واريز يكدرصد از درآمدها و بودجه وزارتخانهها، كارخانجات و شركتهاي دولتي و خصوصي، رخ داد در قانون بودجه كشور گنجانده شد تا محلي باشد براي كسب درآمدهاي بيشتر در ورزش كشور.
جهش قابل ملاحظه بودجه
در دولت عليآبادي در ورزش اما به دليل برنامهريزي سازمان در افزايش ساخت و سازهاي ورزشي بودجه ورزش كشور با جهش قابل ملاحظهاي تا چيزي حدود 600 ميليارد تومان در سال 87 هم رسيد.
شايد با گذشت سه دهه از انقلاب سال 1387 بيشترين اعتبارات ورزش را به خود اختصاص داده است. احمد ارشدي معاون توسعه مديريت و منابع سازمان تربيتبدني سال گذشته، پيش از اينكه بودجه سال 87 به مجلس برود در نشستي خبري از افزايش 55 درصدي بودجه ورزش خبر داده و در تشريح آن گفته بود: «در مجموع، بودجه جاري و عمراني سال 87 سازمان تربيت بدني فقط در بخش اعتبارات ملي 396 ميليارد تومان است اين در حالي است. كه اين رقم در سال 86 حدود 256 ميليارد تومان بود. نكته جالب توجه اينكه كل بودجه دولت در سال 87 نسبت به سال 86، 15 درصد رشد داشته است.»
سازمان تربيتبدني در سال 87 در بخش عمراني 321 ميليارد تومان اعتبار دارد كه اين عدد در مقايسه با رقم 186 ميليارد توماني سال 86 حدود 73 درصد رشد نشان ميدهد. در بخش جاري نيز بودجه سال 87 سازمان تربيت بدني با رشد حدود 7 درصدي نسبت به سال 86، 74 ميليارد و هفتصد ميليون تومان است كه در مجموع رشد بخش عمراني دولت در كل بودجه 31 درصد و در بخش جاري 3 درصد بوده است.
اما بودجه حضور كاروان ايران در المپيك پكن با اختصاص يك رديف مشخص در بودجه سال 87 چيزي حدود 8 ميلياردتومان اعتبار بود كه در قالب كمك به كميته المپيك و فدراسيونهاي ورزشي توسط سازمان ورزش تخصيص داده شد. اما اين رقم پس از كسب نتايج ضعيف توسط ديوان محاسبات و رئيس سابق سازمان مورد تشكيك قرار گرفت. مهرعليزاده گفته بود: «بنده وآقاي هاشميطبا در كل براي هر دو المپيك ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ پنج و نيم ميليارد تومان هزينه كرديم در صورتي كه در اين دوره با صرف هزينه ۴۰ ميليارد توماني تنها
يك مدال برنز و يك طلا كسب شد كه مدال طلاي آن را بايد به حساب غيرت هادي ساعي گذاشت.»
اما چرا بودجه ورزش كشور در سال 88 با كاهش محسوسي مواجه شده است. تماس خبرنگار همشهري براي گفتوگو با مسئولان سازمان ورزش از جمله ارشدي معاون توسعه مديريت و منابع سازمان تربيتبدني بينتيجه بود. در اين ميان رئيس كميته تربيتبدني كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در خصوص تصويب بودجه 300 ميلياردي ورزش سال 88 و كاهش بودجه سال آينده ميگويد: «با اين وجود كه بودجه سال آينده به درخواست رياست جمهوري با كاهش چشمگيري روبهرو بوده اما در عين حال مبلغ خوبي به دستگاههاي ورزشي كشور تعلق يافته است. علت اين كاهش بودجه افت شديد قيمت نفت و درآمدهاي كشور بوده است.»
وي ادامه داد: «كاهش بودجه به درخواست رئيسجمهور و در بخش عمراني بوده كه احتمالا در اين بخش ذخايري نيز وجود داشته، ضمن اينكه مسئولان سازمان تربيتبدني هم هيچگونه انتقادي به موضوع نداشتند و مسئله را پذيرفتند.» يحييزاده با اشاره به پيشنهادات كميته تربيتبدني و فراكسيون ورزش به مجلس تاكيد كرد: «طي جلساتي كه در آن مبحث بودجه ورزش كشور بررسي ميشد، پيشنهاداتي را ارائه كرديم كه اغلب مورد موافقت قرار نگرفت اما در اين ميان افزايش بودجه فدراسيون ملي و بينالمللي ورزشهاي زورخانهاي و معافيت ورزشكاران شهرهاي كمجمعيت از پرداخت پول به ورزشگاهها تصويب شد.»عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان كرد: «در پايان جلسات تعيين بودجه سال 88 ورزش كشور 269 ميليارد تومان به بخش عمراني و 84 ميليارد و 300 ميليون تومان به بخش جاري ورزش كشور اختصاص يافت. همچنين 50 ميليارد تومان به برگزاري دومين دوره بازيهاي همبستگي كشورهاي اسلامي كه فقط همين امسال است، اختصاص داده شده است.»
چهارشنبه|ا|7|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]